Yoga Blok Kopen? De 7 Beste Yogablokken op een rij

28 Minuten leestijd

Yogablokken zorgen ervoor dat jij je volledig kunt focussen op je houding, zodat je het meeste uit je Yoga training kunt halen. Ben je van plan een Yoga Blok te kopen en twijfel je over welke blokken voor jou de beste keuze zijn, of twijfel je überhaupt of yogablokken iets voor jou zijn?

Man die twee yogablokken op een yogamat gebruikt

Geen nood, want het uitzoeken, onderzoeken en testen heb ik al voor je uitgevoerd. In deze yogablok koopgids zet ik mijn 7 yogablok-aanraders uitgebreid op een rij. Ik vertel je waarom je yogablokken zou moeten gebruiken, ga in op de plus- en minpunten van ieder model yogablok en vertel je welke (volgens mijn bescheiden mening) de allerbeste keuze is.

Beste Yogablokken – Snel overzicht

Heb je geen zin of tijd om het hele artikel te lezen? Snap ik. Gebruik onderstaand kort en snel overzicht om te zien wat de beste yogablokken zijn die je vandaag in Nederland kunt kopen, en waar ze in uitblinken. Klik of druk op een productnaam om dit model hier in de koopgids te bekijken.

 1. Gaiam – Beste allround yoga blok en mijn persoonlijke aanrader
 2. Avento – Beste yoga blok voor beginners
 3. Lotus Superyoga Extra dik en groot yogablok
 4. A-FTNSS set met yogariem – Beste duurzame yoga blok
 5. Swilix – Beste yoga blok van schuim
 6. VirtuFit – Beste anti-slip yoga blok
 7. Tunturi – Beste budget yoga blok

Wat is een Yoga Blok precies?

Tekening van een eenhoorn voor yoga en na yoga

Een Yoga Blok is niet geheel verrassend een Yoga hulpmiddel, welke ingewijden een yoga prop noemen. Zoals een antislip yoga handdoek of yoga bolster dat ook zijn.

Wat de naam verder nog onthult aan het hulpmiddel is dat het letterlijk een blok is. Vierkant, rechthoekig – veel variatie in de vorm is er niet te vinden :-). Wel in het materiaalgebruik, waar ik in de aandachtspunten op terug kom.

Dit is waarom je een Yoga Blok zou moeten gebruiken

Een yogablok is een van de meest populaire yoga props die er zijn, en met goede reden. Het dient als een verlenging van je armen of als ondersteuning voor je hoofd, heupen en rug.

Een man op handen en voeten in een te klein t-shirt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn yoga blokken absoluut niet alleen voor beginners bedoeld. Ze zorgen er namelijk ook voor dat je meer kracht kunt opbouwen.

Een goede set blokken zorgt ervoor dat jij je volledig kunt richten op je asana’s, waardoor je meer uit je Yoga trainingen kunt halen. Ze helpen je de juiste houding bereiken, zodat je spiergeheugen op de goede manier wordt opgebouwd en je minder kans loopt op blessures. Maar wat nog (veel) belangrijker is, is dat ze je helpen om de juiste ‘kanalen’ te openen voor je ademhaling (prana).

7 Voordelen van Yoga met een yogablok

Veel mensen vergissen zich in hoe nuttig en belangrijk yogablokken kunnen zijn, en hebben nog nooit een yogablok tijdens hun training gebruikt.

Maar of je nu een beginner of ervaren yogi bent, een yoga blok is en ontzettend handige yoga prop en kan de kwaliteit van je yoga sessies aanzienlijk verbeteren. Dit zijn de (wat mij betreft) 7 grootste voordelen.

1. Bij strakke heupen in zittende posities

Zit je in een zittende yoga houding en komen je knieën boven je heupen uit? Dan raad ik je aan yogablokken onder je heupen te (gaan) gebruiken.

Gebruik blokken in de Lotus (Padmasana), halve Lotus (Ardha Padmasana), de gemakkelijke houding (Sukhasana) en Held (Virasana) houdingen zodat je geen onnodige druk op je gewrichten legt.

Meme over stijve heupen

2. Brengt de vloer dichterbij

Een van de meest veelvoorkomende redenen waarom yogi besluiten een yoga blok te kopen is omdat ze in verschillende houdingen moeite hebben om de vloer te bereiken. Vaak is dat met de armen, waarbij blokken als een verlengstuk voor je armen kunnen dienen. Daarmee haal je de vloer naar je toe (het is net magie).

Staande vooroverbuigende houdingen waarbij je handen de vloer raken

Lukt het bij yoga houdingen niet je yogamat aan te raken bij het voorover buigen, plaats dan twee blokken (1 onder iedere hand natuurlijk :-)) op de mat. Je kunt dit toepassen bij houdingen zoals de staande tang (uttanasana), staande split (Urdhva Prasarita Eka Padasana), Krijger III (virabhadrasana 3) en de halve staande vooroverbuiging (Ardha Uttanasana).

Staande vooroverbuigende houdingen waarbij je hoofd naar voren wijst

Wijst de kruin van je hoofd naar de vloer of jouw yogamat, dan kun je direct onder je mooie kruin een yogablok plaatsen voor extra ondersteuning. Je hoofd kan her op rusten zodat enige spanning in je nek weg wordt genomen, en je jezelf meer kunt ontspannen in de houding. Je kunt dit toepassen bij bijvoorbeeld de staande hoek (Prasarita Padottanasana).

Voorover buigen terwijl je zit

Bij houdingen waarbij je voorover buigt terwijl je zit wil je dat je neus de mat (of vloer) raakt, en niet je voorhoofd. Dit zorgt ervoor dat er geen onnodige spanning op je nek staat. Je kunt dit eenvoudiger maken door yogablokken in te zetten bij onderstaande houdingen:

 • Zittende vooroverbuiging (Paschimottanasana)
 • Gespreide vooroverbuiging (Upavistha Konasana): Deze is (heel) diep, dus sta er niet van te kijken wanneer je zelfs 3 of 4 blokken nodig hebt. Naast het plaatsen van een blok onder je voorhoofd kun je ook een extra blok onder je borst plaatsen, om er zeker van te zijn dat je rug een rechte lijn aan blijft houden.

3. Houd je knieën op de juiste plek

Je knieen zijn een van de meest gevoelige gewrichten in je lichaam, en daardoor is een knieblessure vrij gemakkelijk opgelopen. Die wil je het liefst vermijden, want yoga houdingen worden net wat ingewikkelder wanneer je voor 3 weken verplicht wordt om een kniebrace te dragen :-).

Dat ze zo makkelijk te blesseren zijn heeft vaak (maar niet altijd) te maken met het niet goed plaatsen van je knieën, maar ook met de relatief zwakke spieren die je kniegewrichten beschermen. Yogablokken kunnen je helpen dit te voorkomen in houdingen zoals:

De Kameel (Ustrasana)

Wat er bij de kameel houding vaak gebeurd is dat je knieën te ver uit elkaar zitten, en dit zorgt voor onnodige stress op niet alleen je knieën zelf maar ook je onderrug. Je knieën horen bij de kameel op heupbreedte uit elkaar te staan.

Wat je kunt doen om dit te voorkomen is 1 yogablok tussen je enkels plaatsen, en eentje tussen je dijen op het ‘smalste’ gedeelte, dus net boven je knieën. Je kunt vervolgens tijdens de houding de juiste spieren activeren door met zowel je enkels als dijen (binnenbenen) tegen de blokken te duwen.

Je knieën houden hierdoor de juiste positie aan en je versterkt hiermee de spieren die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van je knieën.

Stoel en Gedraaide Stoel (Utkatasana en Parivrtta Utkatasana)

Vrouw die de gedraaide stoel yogahouding uitvoert
De gedraaide stoel asana. Foto: Freepik.com

Bij deze twee yoga asana’s kun je voor een juiste positie van je knieën zorgen door een yogablok tussen je dijbenen/knieën te plaatsen en houden.

Een van de meest voorkomende uitdagingen bij de gedraaide stoel is dat een van je 2 knieën besluit om een eigen leven te gaan leiden waardoor deze net voor de andere knie uit steekt. Dit wil je voorkomen, want het plaatst onnodige druk en stress op je kniegewrichten.

De Brug

Hierbij plaats je een blok tussen je knieën en beeld je je in dat je jouw knieën in het blok duwt, terwijl je borst en heupen omhoog haalt. Hierdoor haal je het meeste uit deze houding.

4. Je armen en schouders in de juiste lijn en houding

Yogablokken kunnen in iedere positie en houding gebruikt worden waar jouw armen op schouderbreedte uit elkaar horen te zitten/liggen/hangen om ervoor te zorgen dat ze dat ook zijn.

Een ander voordeel is bewustwording van de spieren die op dat moment gebruikt worden in je bovenlichaam, zodat je hier met de tijd meer controle over krijgt.

Probeer het eens uit! Dat doe je door 1 yogablok te pakken, en deze in de lengte tussen je handpalmen te klemmen. Je houd dus de smalste kant vast. Je kunt dit oefenen in combinatie met onderstaande yoga houdingen:

 • Krijger I (Virabhadrasana I)
 • De Stoel (Utkatasana)
 • Boomhouding (Vrksasana) met gestrekte armen

Let op: Druk niet dusdanig in het blok waardoor je schouderbladen naar boven toe komen (richting je oren). Probeer je in plaats daarvan in te beelden dat ze naar beneden glijden en je jouw nek langer maakt.

Een yogablok in deze houdingen gebruiken is er puur bedoeld voor een juiste houding van je armen en schouders en om je armen te activeren, waardoor druk wordt weggenomen bij jouw schouders. Het moet niet aanvoelen alsof je bovenrug en nek op spanning staan.

5. Geen angst (meer) tijdens de ‘kraai’ asana

De kraai asana is voor veel mensen een enge yogahouding. Wat als ik je vertel dat de helft van het werk om in deze houding te komen tussen je oren zit? Het is vooral de onzekerheid en angst die je dan tegenhoud om het meeste uit deze houding te halen. Yogablokken kunnen je daarin ondersteunen.

Vrouw voert de kraai yogahouding uit
De kraai asana. Foto: Freepik.com

Plaats ter hoogte van waar je voorhoofd zich gaat bevinden een blok (of kussen, maar niet te zacht). Dit neemt het gevoel dat je plat op je gezicht gaat vallen al voor een groot deel weg.

Wat je kunt doen, is helemaal naar voren leunen en je voorhoofd op het yogablok laten rusten. Hierna til je je voeten op om in de kraai houding te komen.

Aanvullend kun je achter je voeten een yogablok plaatsen die je een kleine boost kan geven bij het in de houding komen. Begin met een enkele voet, daarna de andere. Wissel ze af totdat je genoeg vertrouwen in jezelf hebt om met beide voeten tegelijk jezelf vanaf het yogablok in de kraai houding te duwen.

6. Diepere ontspanning tijdens relaxte poses

Yogablokken worden ontzettend veel gebruikt binnen herstellende yoga. Dat komt doordat je met behulp van yogablokken iets minder op de uitvoering en je houding hoeft te letten, en ze net dat beetje extra ondersteuning geven. Daardoor kun je jezelf dieper ontspannen tijdens de yoga.

Ondersteunende Vishouding

Vrouw die de ondersteunende vis yogahouding uitvoert op een yogamat
De ondersteunende vishouding asana

Bij de vishouding (Matsyasana) hoor je 1 blok in het midden van je rug te hebben liggen, net onder je schouderbladen. Daarnaast leg je een tweede blok onder je hoofd, waardoor je hart en schouders zich kunnen ‘openen’ (zoals ze dat zo mooi zeggen bij Yoga).

De brughouding

Bij de brughouding (Setu Bandha Sarvangasana) is het doel vooral om je borst te openen. Let op, want deze kan zeker in het begin best pittig zijn. Gelukkig kun je met yogablokken de houding toegankelijk maken.

In deze houding leg je direct onder je bekken een yogablok neer waardoor hij je helpt een rechte lijn in je rug aan te houden, zodat je de meeste ontspanning uit deze yoga houding kunt halen :-).

De liggende vlinder

Dit is een echte ‘heup opener’. Wanneer je de liggende vlinder (supta baddha konasana) uitvoert met yogablokken heb je twee van die handige jongens nodig.

Vrouw die de liggende vlinder yogahouding uitvoert
De liggende vlinder asana

Je legt hierbij de blokken onder beide knieën. Bij veel mensen is het in het begin moeilijk om de knieën naar buiten te laten vallen, omdat dit aan je heupen kan ’trekken’. Daardoor kan de houding oncomfortabel worden en dat is wat je net niet wilt bij ’t uitvoeren van herstellende yoga.

7. Makkelijker moeilijke houdingen uitvoeren

Wanneer je leert lopen, sta je niet ineens vanuit het niets rechtop om te beginnen met lopen :-). Je leert eerst kruipen, daarna rechtop staan, en vanuit je eerste stappen leer je (met vallen en opstaan) om te lopen.

Dat is bij Yoga houdingen eigenlijk hetzelfde. Yogablokken geven je bij de uitdagende houdingen ondersteuning, zodat je lichaam er aan kan wennen zonder iets te verreken of blesseren. Dat betekent dat je jezelf kunt concentreren op de oefening in plaats van je houding.

Zo helpen yogablokken bij de wat geavanceerdere oefeningen zoals:

 • De bekende split
 • De schildpad (Kurmasana)
 • Sprinkhaan pose
 • Ondersteuning bij de Pauwhouding voor juiste houding van je schouders
 • Ondersteuning bij de Dolfijn pose voor juiste houding van je schouders en middel
De 'Kurmasana' Schildpad yoga pose
De ‘Kurmasana’ (Schildpad) pose

Voor wie zijn Yoga Blokken bedoeld, en zijn ze echt nodig?

Yogablokken worden niet alleen door beginners, maar ook gevorderde yogi gebruikt. Daardoor zijn blokken een van de meest gebruikte yoga props (hulpmiddelen). Voorbeelden van andere ‘props’ zijn antislip yoga sokken, yoga leggings en yoga broeken voor mannen.

Yogablokken kunnen handig zijn voor beginners en mensen die met een blessure of fysieke beperking te maken hebben, maar bieden ook voordelen voor gevorderde en ervaren yogi. Denk dan vooral aan het veilig kunnen aanleren van geavanceerde (en dus moeilijke) yoga houdingen.

Het kan ook zo zijn dat een ervaren yogi hele specifieke lichaams-proporties heeft waardoor sommige houdingen alleen met blokken bereikt kunnen worden.

Wat yogablokken voor je kunnen doen:

 • Asanas bereikbaar maken door je ledematen als het ware te verlengen
 • Meer balans creëren in staande houdingen
 • Kunnen blessures helpen voorkomen door overstrekking en onnodige (spier)spanning tegen te gaan
 • Zorgen voor een juiste lichaamshouding en bewustzijn van je lichaam in asanas
 • Ondersteuning geven tijdens herstellende yoga voor diepere ontspanning
 • Spieractivatie versterken en meer uitdaging toevoegen aan basis houdingen

Top 7 Yogablokken – Uitgebreid overzicht

#1 – Gaiam – Beste allround yoga blok

Foam yogablok in de kleur grijs van het merk Gaiam
Reviewscore 4,5/5 onder 29+ reviews op Bol.com
Stevig schuim en comfortabel
Lange levensduur en goede allrounder
Prettig prijskaartje
Niet de meest duurzame keuze

De nummer 1 in deze yoga blok kopen koopgids en mijn persoonlijk favoriet/aanrader is de ‘Storm Gray’ yogablok van het bekende merk Gaiam.

Het is een licht en stevig yogablok van kwalitatief schuim. Heel divers in te zetten in verschillende yoga stijlen en vele yoga houdingen. Ook prettig is dat dit yogablok is voorzien van een antislip laag, waardoor vocht, zweet en natte handen (of andere lichaamsdelen) geen issue zijn.

Op zoek naar een (hele) goede keuze die je de aankomende jaren in al je yoga sessies kunt gebruiken? Dan hoef je niet verder te kijken dan dit blok van Gaiam.

Je kunt de Gaiam in verschillende kleuren verkrijgen waaronder grijs, groen, paars, teal en zwart.

Let er wel op dat de Gaiam yogablok per 1 stuk wordt verkocht. Wil je 2 yogablokken in huis halen dan zul je een extra exemplaar in je mandje moeten stoppen.

#2 Avento – Beste yogablok voor beginners

Avento yoga blok voor beginners
Beste keuze voor beginnende yogi
Reviewscore van 4,6/5 onder 10+ reviews
Afgeronde hoeken voor meer grip
Set van 2 hoge kwaliteit yogablokken
Niet de meest duurzame keuze

Wanneer je net bent begonnen met yoga of nog op het punt staat te starten wil je het liefst yogablokken die ongeacht de yoga stijl of houding gebruikt kunnen worden. Dan zijn deze Avento Yoga blokken een (hele) goede keuze.

Het zijn lichtgewicht blokken gemaakt van schuim (foam), waardoor ze licht van gewicht zijn. De hoeken zijn afgerond voor extra grip en comfort.

Je kunt met deze blokken alle kanten op binnen yoga. In het begin experimenteren mensen vaak met verschillende yoga stijlen en houdingen om te ontdekken wat het beste bij ze past – gelukkig kun je daar deze blokken in meenemen en beperken ze je in geen enkele yoga stijl.

Bijkomende bonus; het is een set van 2 waardoor je voor een zeer gunstig prijskaartje direct twee blokken in huis hebt.

#3 Lotus Superyoga blok- Groot en dik

Extra groot kurk yogablok van Lotus Superyoga
Robuust en extra dik yogablok
Gemaakt van 100% natuurkurk
Gemakkelijk schoon te houden
Afgevlakte hoeken
Word per 1 blok geleverd

Wil je het liefst een extra groot en dik yogablok kopen? Dan zijn er niet zo heel veel blokken/modellen om uit te kiezen. Gelukkig maakt het merk Lotus Superyoga een aantal goede extra grote yogablokken.

Dit model is zoals je ziet vooral een stuk dikker (of hoger) dan de ‘standaard maat’ yogablok. Hij is gemaakt van 100% natuurkurk, waarbij de hoeken zijn afgevlakt voor extra grip en comfort.

Door de grotere afmetingen is hij eenvoudiger te gebruiken ter ondersteuning van je benen, rug of borst bij (bijvoorbeeld) herstellende yoga. Hij is daardoor ook perfect geschikt voor beginnende yoga die soms moeite hebben om de yogamat of grond te bereiken bij verschillende yoga poses.

Het fijne van kurk is dat het blok robuust en tegelijkertijd comfortabel is. Houd er wel rekening mee dat dit niet een set maar een enkel yogablok is en je er dus 2 van moet bestellen om een setje te hebben.

#4 A-FTNSS – Beste duurzame keuze

Duurzaam en biologisch kurk yogablok van het merk AFTNSS
Reviewscore van 4,8/5 onder 16+ reviews
Meest duurzame keuze
100% Natuurlijk recyclebaar kurk
Lichtgewicht en voorzien van antislip
Kurk heeft een minder lange levensduur dan hout en foam

Wil je graag een yogablok kopen en een zo duurzaam mogelijke keuze maken, dan raad ik je aan voor deze yogablokken van het merk A-FTNSS te kiezen.

Het gaat om blokken die gemaakt zijn van 100% natuurlijk kurk en ook voor 100% gerecycled kunnen worden. Het materiaal is licht van gewicht en voorzien van antislip oppervlak. Je zet de blokken in bij iedere yogastijl. Het maakt daarbij niet uit of je een complete beginner of ervaren yogi bent.

Ook kopers blijken tevreden, want deze set yogablokken scoort een 4,8 uit 5 onder gebruikersreviews op Bol.com.

Extra fijn is dat het een set van 2 blokken betreft, zodat je geen losse blokken hoeft aan te schaffen. Aanvullende bonus en prettige bijkomstigheid is de gratis inbegrepen yogariem.

#5 Swilix – Beste schuim yoga blok

Blauw met grijs foam yogablok van Swilix
Beste keuze voor een foam yogablok
Score van 4,8/5 (!) onder 22+ reviews op Bol.com
Set van 2 lichtgewicht EVA foam yogablokken
Afgeronde hoeken voor meer grip
Geen antislip laag

Wil je graag schuim (foam) blokken van de hoogste kwaliteit, dan hoef je niet veel verder te kijken dan dit model van Swilix.

Het gaat om het populaire EVA foam dat duurzaam, flexibel, waterafstotend en toch comfortabel is. De hoeken zijn afgerond voor meer grip en de blokken zijn lekker licht van gewicht.

Veel woorden hoef ik er niet aan te besteden, want de opvallend hoge reviewscore van 4,8 uit 5 onder kopers op Bol.com spreekt boekdelen.

Het blok is in drie kleuren (grijs, zwart en blauw) te verkrijgen en het fijne is dat deze wel per 2 verpakt zijn. Je krijgt er dus gewoon 2 thuis gestuurd.

Is er dan niets te zeuren? Vooruit, om het feestje compleet te maken had ik graag de toevoeging van een antislip laag op het blok gezien.

#6 VirtuFit – Beste antislip yoga blok

Paarse antislip yogablok van Virtufit
Anti-slip laag voor stabiliteit
Duurzaam en slijtvast
Afgeronde ‘easy grip’ randen
Gemaakt van lichtgewicht EVA foam
Per 1 stuks verkocht

Op de zesde plek in deze top 7 beste yogablokken koopgids staat een antislip yogablok van de welbekende fabrikant VirtuFit. VirtuFit produceert al enkele decennia lang kwalitatieve fitnessproducten en zijn in vele sportscholen, yoga studio’s en pilates studio’s te vinden.

Wanneer je jezelf wel eens zorgen maakt om je grip tijdens yoga dan is naast het gebruiken van antislip yoga sokken en/of een antislip yoga handdoek een fijne uitkomst. Ik vind het zelf echter een stuk waardevoller om een yogablok met antislip oppervlak te hebben, omdat ik hier of met mijn (voor)hoofd op leun of mijn lichaamsgewicht op laat hangen via mijn handen en armen.

Zeker wanneer je weet dat je van jezelf snel natte handen hebt en/of veel zweet, is dit de beste keuze in deze lijst.

Het yogablok is lekker licht van gewicht, duurzaam, slijtvast en gemaakt van zogenaamd ‘EVA’ foam. EVA Foam staat er om bekend dat het veel kan hebben, ontzettend flexibel en ook comfortabel is. Ook temperatuur en wrijving heeft zeer weinig invloed op het materiaal.

De hoeken van dit model yogablok zijn afgerond op een manier waardoor je hier meer grip op hebt via je handen. Zoals je leest een meer dan goede keuze. Het blok is in meerdere kleuren te verkrijgen. Klein nadeel; hij wordt per 1 stuk geleverd.

#7 Tunturi – Beste budget yoga blok

Goedkope budget yogablok van Tunturi
Goedkoopste yogablok in deze koopgids
Van het bekende merk Tunturi
Voldoende comfort voor herstellende yoga
Zijkanten zijn aan de smalle kant
Materiaal is kwetsbaar

Wanneer je op een zo voordelig mogelijke manier kennis wilt maken met het gebruiken van een yogablok, dan is de ‘basic’ uitvoering van het bekende fitness merk Tunturi een goede optie.

Het is een schuim (foam) blok met een gewicht van 93 gram en afmetingen van 7,5 bij 22,5 bij 15 centimeter. De zijkanten/randen zijn volgens verschillende kopersrecensies wat aan de smalle kant, en ook het materiaal is wat kwetsbaarder dan bij duurdere blokken.

Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar weet dat wanneer je voor zo’n goedkoop yogablok kiest de levensduur minder lang is. Ik verwacht dat je ‘m een half jaar intensief kunt gebruiken.

Let wel op; je koopt een enkel yogablok. Wil je een setje van 2, zorg er dan voor dat er 2 stuks in je winkelmandje terechtkomen :-).


Aandachtspunten

Voordat je overgaat tot het kopen van een yoga blok wil ik je onderstaande aandachtspunten meegeven. Hoeveel yogablokken je nodig hebt, welke grootte, vorm en materiaalsoort blok het beste bij jou past hangt namelijk van een aantal factoren af.

Ik zou het zonde vinden te horen dat je de voor jou verkeerde set yogablokken in huis hebt gehaald. Neem onderstaande informatie door voordat je jouw geld uitgeeft. Twijfel je alsnog? Laat dan onderaan een reactie achter op dit artikel – ik help je graag verder.

Hoeveel yogablokken heb ik nodig?

Voor heel veel houdingen in yoga heb je maar 1 blok echt nodig. Je zult er met de tijd echter achter te komen dat een tweede blok om veel redenen handig kan zijn. Bijvoorbeeld bij extra ondersteuning, om je knieën en benen in de juiste positie te houden (1 blok tussen je enkels en 1 tussen je bovenbenen) of om de houdingen uit te voeren waar een tweede blok onmisbaar is.

Ook zijn er situaties en houdingen waarbij een derde of zelfs vierde blok wenselijk kan zijn, al zijn dit echt uitzonderingen op de regel.

Veel verschillende kleuren yogablokken

Veel yoga blokken koop je in sets, waardoor je al niet hoeft te twijfelen over het kopen van een enkel yoga blok (of niet natuurlijk). Vaak is het ook zo dat een setje kopen voordeliger is dan 2 enkele.

Voor het volgende heb je maar 1 yogablok nodig:

 • Comfort houdingen zoals de Krijger, Vis en de Duif
 • Verlengen van ledematen in de Driehoek, Halve Maan en Gestrekte Hoekhouding
 • Houdingen die om balans draaien zoals de Kraai en de Boot

Hier heb je 2 yogablokken voor nodig:

 • De Volledige Split, Neerwaartse Hond en Kameel houdingen
 • Houdingen voor kracht zoals de L Sit en de Lage Plank
 • Ondersteuning in herstellende yoga houdingen zoals de Brug en Vishouding
 • Ondersteuning aan beide kanten bij de Liggende Vlinder houding

Yogablok kurk of schuim? (Of toch hout)

Lang lang geleden, toen de Gulden nog van hout was, werden yogablokken eigenlijk alleen maar van hout gemaakt.

De laatste jaren is daar verandering in gekomen en doen ook kurk en schuim mee met het materiaalkeuze-feestje. Je budget, favoriete yoga stijl en persoonlijke voorkeuren zullen bepalen voor welk materiaaltype je kiest bij het kopen van een yoga blok.

Ik licht de belangrijkste eigenschappen, voordelen en nadelen van de verschillende materialen hieronder voor je toe.

Houten yogablokken

Kies je ervoor om een yogablok van hout te kopen dan heb je binnen deze materiaalsoort nog wat meer keus. Er zijn blokken van bamboe, berk, esdoorn, pijnboom en populier beschikbaar.

Vanzelfsprekend hebben de blokken van hardere houtsoorten (over het algemeen) een langere levensduur, en zijn de blokken van de minder harde houtsoorten lichter van gewicht.

Houten yogablok van Tiguar

Ondanks dat houten yogablokken het zwaarst van de drie materialen zijn, zijn ze erg stevig en hebben ze een enorm lange levensduur. Koop je een set blokken van hout dan hoef je deze eigenlijk nooit meer te vervangen.

Zijn er nadelen? Natuurlijk zijn die er. Yogablokken van hout zijn de meest prijzige keuze, kunnen glad worden onder natte handen en stapelen niet geweldig (zijn ze vaak te glad voor). Ze zijn ook geen goede keuze voor herstellende yoga – daar zijn ze simpelweg te hard en dus oncomfortabel voor.

Yogablokken van kurk

Wil je een zo duurzaam mogelijk yoga blok kopen? Dan kun je het beste bij blokken van kurk terecht. Kleine kanttekening daarbij: het licht er wel een beetje aan hoe het hout of het kurk gewonnen is. In sommige gevallen zijn houten blokken net wat duurzamer. Maar geen zorgen, fabrikanten die kurk duurzaam winnen zullen dit echt wel vermelden in hun productomschrijving :-).

Kurk yogablok van Holi Yoga

Yogablokken van kurk zijn ten opzichte van hout zachter en lichter van gewicht. Wat ikzelf een groot nadeel van kurk vind, is dat ze veel absorberen. Denk aan vocht, zweet, geurtjes en daarmee bacteriën. Het kan daardoor gebeuren dat ze af beginnen te brokkelen door het vuil of beginnen te ruiken.

Kies je voor kurk dan moet je hier een beetje mee oppassen en ze zo schoon mogelijk houden. Zweet je veel tijdens yoga dan kun je een blok nog altijd in een yoga handdoek wikkelen.

Schuim yogablokken

Yogablokken van schuim zijn de goedkoopste van het trio, zijn het lichtst en erg zacht. Doordat ze (relatief) laag geprijsd, duurzaam en makkelijk schoon te houden zijn zie je schuim blokken het meest gebruikt worden in yoga studio’s.

Foam yogablok in de kleur paars

Je zet ze het beste in bij herstellende yoga of bij houdingen waar jouw lichaamsgewicht ondersteund moet worden. Nadelen van schuim is dat het vuil aantrekt. Ze zijn daarnaast niet zo milieuvriendelijk als de twee alternatieve materialen (hout en kurk).

Grootte (maat)

Er zijn wat verschillende maten yogablokken beschikbaar, maar er zit niet heel veel verschil tussen. De meest voorkomende maat lijkt op die van een baksteen.

Een dunnere versie kan handig zijn voor de yogi met kleine(re) handen en dikkere blokken kunnen goed van pas komen bij korte armen of benen of weinig flexibiliteit. Ik raad je aan de ‘standaard’ maat te kopen, die kun je namelijk in vrijwel iedere yoga stijl gebruiken.

Prijs en Gebruikersreviews

Net zoals bij vele andere (Yoga)producten geldt ook bij blokken dat je krijgt waar je voor betaald. Ik raad je aan niet te willen besparen op een set blokken, dat levert je hooguit een tientje op. En frustratie, wanneer je de goedkope set na een klein jaar alweer moet vervangen.

Swilix yoga blok review op Bol.com
Swilix yoga blok review op Bol.com

Check voor je aankoop altijd de gebruikersreviews (als die er zijn). Dit zijn mensen die de blokken al voor jou hebben gekocht en in de praktijk hebben gebruikt. Soms staan daar minpunten of minder positieve ervaringen tussen binnen toepassingen of yoga houdingen waar je zelf niet eens aan gedacht hebt.

Neem ze wel met een (flinke) korrel zout: ontevreden kopers zijn namelijk veel gemotiveerder om een beoordeling achter te laten dan tevreden kopers.

Yoga Blok kopen: Conclusie

Zo – we zijn door deze flinke yoga blok kopen koopgids heen :-). Mocht je gemist hebben wat de belangrijkste redenen zijn om yogablokken te (gaan) gebruiken, dan som ik ze nog even voor je op:

 • Yogablokken zorgen ervoor dat je meer kracht kunt opbouwen, die nodig is voor de moeilijkere yogahoudingen.
 • Ze dienen als verlenging van je armen bij vooroverbuigende houdingen, zittend of staand. Hierdoor blijven je rug en schouders in een juiste lijn en voorkom je onnodige spanning in je nek(spieren).
 • Extra ondersteuning tijdens herstellende yoga waardoor je meer uit de houdingen kunt halen en jezelf beter kunt ontspannen (en da’s het hele doel van herstellende yoga).
 • Voor meer vertrouwen tijdens spannendere asana’s zoals de kraai, waarbij je met je knieen op je achterarmen leunt en met je voorhoofd boven de grond zweeft.
 • Een juiste houding van je nek en rug bij veel buigende houdingen, waardoor je het ‘vast’ gaan zitten van rug en/of nek kunt voorkomen.
 • Blokken helpen bij het op de correcte plaats houden van je knieën, misschien wel de meest blessuregevoelige gewrichten van je hele lichaam.
Iemand die met zijn hand op een yogablok leunt

Bij het kopen van yogablokken raad ik je aan een aantal belangrijke aandachtspunten mee te nemen in je beslissing. Heb je die gemist? Dan kun je de yoga blok aandachtspunten hier nog een keer bekijken. Wil je terug naar het totaaloverzicht, klik of druk dan hier voor de top 7 yogablokken.

Meer Yoga artikelen vergelijken

Meer lezen en andere yoga spullen en artikelen vergelijken? Dan kun je de onderstaande reviews en artikelen hier op MuscleMeister.nl bekijken:

Veelgestelde vragen

Zijn yogablokken nodig?

Niet verplicht, maar vrijwel onmisbaar. Ze maken meer houdingen toegankelijk doordat ze je armen kunnen verlengen, ondersteuning kunnen geven en ervoor zorgen dat je een juiste lichaamshouding aanhoud. Voor ervaren yogis zijn ze een tool om kracht te vergroten en meer balans te geven in moeilijkere yoga poses.

Hoeveel yoga blokken heb je nodig?

Over het algemeen is een set van 2 blokken voldoende. Bij sommige houdingen is het handig een derde of zelfs vierde blok bij de hand te hebben, maar voor het gros van de yoga houdingen is 2 ruim voldoende.

Waarom zijn yoga blokken goed?

Yogablokken helpen yoga houdingen toegankelijk maken, geven extra ondersteuning, meer vertrouwen en nemen onnodige spanning in je rug en nek weg. Ook kun je met blokken meer kracht opbouwen die nodig is voor de moeilijkere yogahoudingen.

Plaats een reactie