Beste lifting straps: Meer grip, kracht en spieren (Top 8)

32 Minuten leestijd

Je voert een deadlift uit en merkt dat je handen en grip het eerder opgeven dan je rug en benen. Of je gaat net voor die ene PR, maar komt niet helemaal tot de lockout omdat de halter uit je handen begint te glijden.

Bert en Ernie doen gewichtheffen

Herkenbaar? Jouw gebrek aan grip zit jouw potentiële spiergroei in de weg. Gelukkig is dat met de beste lifting straps eenvoudig op te lossen. Hoe dat zit en welke lifting straps je het beste kunt kopen lees je in dit artikel.

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Dat snap ik. Klik of druk hier om de lijst met beste lifting straps in dit artikel direct te bekijken, of gebruik onderstaand snel overzicht.

Beste lifting straps van 2022: Kort en snel overzicht

 1. Breaking Limits lifting straps – Mijn keuze/aanrader
 2. Reeva lifting straps – Langste levensduur
 3. Thor Athletics lifting strapsBeste voor beginners en meeste comfort
 4. The Wolfpack Pro Leather – Beste lifting straps voor powerlifting
 5. Harbinger Pro Padded – Beste lifting straps voor bodybuilding
 6. Marrald Anti Slip lifting straps – Beste lifting straps voor deadliften
 7. Gorilla Wear Women Straps – Beste lifting straps voor vrouwen
 8. Tunturi Straps – Voordeligste (budget) lifting straps

Wat zijn lifting straps precies?

Lifting straps zijn een hulpmiddel voor krachttrainers en gewichtheffers. Ze zijn gemaakt van nylon, leer of katoen en je draagt ze om je polsen. De uiteinden van zo’n strap draai je om een dumbbell of barbell heen en klem je tussen je handen.

Een meme over lifting straps

Ze worden gebruikt om polsen te beschermen en gripkracht te vergroten op voornamelijk ‘pull’ oefeningen zoals de bekende deadlift of barbell row, waarbij het gewicht aan je armen en handen trekt.

Waarom lifting straps gebruiken?

Dat antwoord is kort: je gebruikt lifting straps voor meer spiervolume en spierkracht. Door lifting straps te gebruiken beschik je over extra grip, waardoor je meer herhaling en meer gewicht kunt toevoegen. Daarnaast zorgen straps ervoor dat jij je kunt focussen op een technisch juiste uitvoering van de oefening. Hierdoor ben je minder vatbaar voor een blessure, en voer je de oefening effectiever uit.

Meer herhalingen en gewicht > Meer spierschade > Meer spiergroei

Lifting straps worden over de hele wereld gebruikt door record houdende powerlifters, gewichtheffers en strongman deelnemers. Ze zijn een briljante toevoeging aan je sporttas, wanneer je ze op de juiste momenten inzet. Welke momenten dat zijn, licht ik voor je toe.

Twee vrouwen die zonder handen een bankstel optillen

5 Voordelen van lifting straps gebruiken

Heul kort: lifting straps zorgen ervoor dat je langer en meer kunt liften, waardoor je sneller progressie boekt. Hieronder licht ik de (wat mij betreft) 5 grootste voordelen van lifting straps gebruiken (speciaal voor jou) toe.

Meer spiermassa en spierkracht [#1]

Lifting straps zijn klein en een minimale toevoeging aan je sporttas (net zoals knee sleeves, die voor heftige squats gebruikt worden). Hoe klein ze ook zijn, ze kunnen voor flinke gains zorgen. Doorgaans worden straps vooral ingezet voor oefeningen die je rug, schouders, armen en benen trainen.

Vaak is het echter zo dat je handen, polsen en onderarmen eerder opgebrand zijn dan je rug of benen. Door op dat moment straps in te zetten kun je jouw focus volledig leggen op het trainen van (bijvoorbeeld) je rug en de spieren daar verder af te breken voor nog meer spiergroei.

Blote gespierde rug tijdens uitvoeren sumo deadlift
Je kunt spiergroepen zoals je rug effectiever targetten doordat je niet bezig bent met je grip

Minder belastend voor je centraal zenuwstelsel [#2]

Straps worden veelal ingezet voor zogenaamde compound spieroefeningen. Oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint, zoals een barbell row of deadlift.

Dit soort oefeningen zijn nogal belastend voor je centraal zenuwstelsel. Je hebt de dag na een flinke deadlift of squat sessie vast wel eens (extreme) vermoeidheid meegemaakt, zowel fysiek als mentaal. Dat heeft daar (onder andere) mee te maken.

Met straps verminder je de belasting op dat zenuwstelsel, waardoor ze (bijvoorbeeld) ideaal zijn tijdens een deload week waarin je jouw centraal zenuwstelstel kunt laten bijkomen.

Kortweg; compound oefeningen zijn iets minder belastend voor je lichaam met straps. Dus ook prima te gebruiken wanneer je de dag ervoor je kop eraf gezopen hebt in de kroeg ;-).

Ontspannen armen [#3]

Een oefening uitvoeren met straps zorgen ervoor dat je armen relaxed blijven, waardoor je de spanningen die zich ergens anders in je lichaam bevinden beter kunt aanvoelen.

Een hangende arm
Da’s nondeju een ontspannen arm

Dit is vooral erg handig bij het trainen voor hypertrofie, oftewel bodybuilding stijl. Bij ‘pulling’ oefeningen gebeurd het namelijk al snel dat je biceps het overnemen. Dat verminder je met lifting straps, waardoor je meer focus kunt leggen op de spiergroep die je daadwerkelijk wilt trainen (en vaak is dat je rug).

Minder kans op blessures [#4]

Het gebruik van lifting straps zorgt er ook voor dat je polsen beter ondersteund worden. Door het gebruik ervan wordt ervoor gezorgd dat jouw polsen zich in 1 lijn bevinden met de barbell. Hierdoor ben je minder vatbaar voor blessures.

Blaren? Eelt? Geen probleem [#5]

Straps zorgen ervoor dat je ook met gevoelige of stukke handen door blaren en/of eelt gewoon kunt trainen. Lift je zwaar, dan ontkom je niet aan eelt en een periodieke blaar. Ook belast je jouw handen minder met straps, waardoor de kans op eelt en blaren wat minder groot wordt (al is een beetje eelt helemaal prima).

Eelt en blaren aan binnenkant hand
Eelt nobody got time for that

Wanneer je met een open of dichte blaar hard in een barbell moet knijpen is dat best a-relaxt. Zet dan straps in, zodat deze zoveel mogelijk van het gripwerk voor je uitvoeren. Het is nog altijd beter die dag iets minder intensief en met wat minder gewicht te trainen dan helemaal niets te doen.

En de nadelen

De zon schijnt niet altijd, en ook aan het gebruik van lifting straps kleven wat kanttekeningen. Nadelen wil ik ze heel eigenwijs niet noemen, omdat de grootste struikelblokken vaak toe te wijten zijn aan hoe iemand ze gebruikt (en vooral hoe vaak).

Je grip kan er onder komen te lijden

De hoeveelheid grip die je van nature hebt kan verminderen wanneer je altijd op je lifting straps vertrouwd.

Twee mannen die een farmers carry oefening uitvoeren
Ik kan je niet met zekerheid zeggen of dit boeren zijn die hier de farmer carry uitvoeren

Daarom is het belangrijk dat je naast straps ook aan je natuurlijke grip blijft werken. Dat kun je doen door gewoon zonder straps te deadliften, of bijvoorbeeld farmer carries een tot twee keer per week uit te voeren. Farmer carries zijn echt de eenvoudigste manier om je grip te trainen en kost je bij 3 of 4 setjes hooguit een minuut of 5.

Kan een effect op je performance hebben

Als je altijd straps gebruikt en nooit meer voelt hoe zwaar een barbell echt is, train je ook je natuurlijke gripvermogen niet (voldoende) meer.

Je verliest dan het gevoel om een zware halterstang zonder hulp op te tillen. Gaat het je om performance, en ben je van plan mee te doen aan een competitie, gebruik dan twee weken voor je wedstrijd geen straps meer.

Spiergroei met en zonder lifting straps

Hoe dan ook, dit ligt volledig aan hoe je straps gebruikt. Zorg dat je ook voldoende traint zonder straps, zodat je dit probleem niet krijgt.

Hoe moet je lifting straps gebruiken?

Wanneer iemand vraag hoe hij of zij lifting straps moet gebruiken, is de vraag eigenlijk: hoe bevestig ik de straps om een barbell (halterstang) heen? Nu is dit een beetje afhankelijk van het design van de straps die je gekozen hebt, maar over het algemeen is de werkwijze best wel hetzelfde.

Lifting straps omdoen: zo doe je dat

Ik kan het je nog zo goed per tekst proberen uit te leggen, maar soms is het makkelijker om in een video te zien hoe iemand lifting straps gebruikt. Check onderstaande video van Barbell Logic waarin perfect wordt uitgelegd hoe je jouw set lifting straps gebruikt.

Kun je de video om wat voor reden dan ook niet bekijken, dan zet ik hier speciaal voor jou nog een instructie per tekst neer:

 1. Je steekt je handen door de lus van de straps
 2. Trek het uiteinde aan en bepaal hoe strak of los je de straps om je polsen wilt dragen
 3. Pak de strap vast en plaats hem onder of boven op de bar, waar je normaal je hand plaatst
 4. Draai de strap zo vaak mogelijk om de bar heen
 5. Trek ligt aan de barbell om de straps volledig strak om de halterstang te trekken

Wanneer gebruik je ze?

Wanneer doe je er verstandig aan je lifting straps in te zetten, en wanneer niet? Laat ik beginnen met deze notitie: train je korter dan een jaar, dan raad ik het gebruik van lifting straps niet aan. Je lichaam, kracht, spieren en grip zijn nog volop in ontwikeling.

Groen vinkje

Daarnaast ben je zo vroeg in je ‘lifting carriere’ vaak nog niet zo in lijn met je lichaam dat je precies kunt aanvoelen hoeveel je spiergroep nog kan hebben. Ik raad je aan de focus op een juiste uitvoering en techniek te leggen; je spieren groeien nu zo makkelijk en hard dat de laatste 5% er uit persen met straps later wel komt.

De vraag die je jezelf bij twijfel moet stellen is heel simpel:

Merk ik dat mijn handen het eerder begeven dan de spiergroep die ik aan het trainen ben?

Is het antwoord ja, dan kun je lifting straps inzetten. Ik raad je wel aan om lifting straps zo min mogelijk in te zetten, en alleen om:

 • Een spiergroep volledig uit te putten voorbij de grip die je handen jou kunnen bieden
 • Het zetten van een een nieuwe PR op bijvoorbeeld de deadlift

En dan zijn er ook nog situaties en oefeningen waarbij ik het gebruik van lifting straps eigenlijk volledig afraad.

Wanneer je geen liflting straps zou moeten gebruiken

Er zijn een aantal situaties en oefeningen waarbij het gebruiken van lifting straps gewoon geen goed idee is. Dat zijn de volgende:

Icoon van een rode x
 • Pushing exercises zoals bankdrukken, overhead press, etc
 • Warm-up sets
 • Wanneer je korter dan 1 jaar traint

Let hier op bij het kopen van lifting straps

Voordat je van je zuurverdiende geld een setje lifting straps in huis haalt, raad ik je aan onderstaande zaken mee te nemen in je beslissing. Zou zonde zijn om er na aankoop achter te komen dat ze niet bij jou en/of jouw gebruik passen, want terugsturen is bij straps vaak een wat lastiger verhaal.

Hoe je ze gaat gebruiken

Misschien wel de belangrijkste factor bij het kopen van lifting straps is waar je ze voornamelijk voor gaat gebruiken.

Ben je een competitief gewichtheffer en doe je mee aan wedstrijden, dan zijn zogenaamde ‘figure 8’ straps niets voor jou.

Ben je juist iemand die in de sportschool traint en wellicht een beetje wisselt tussen verschillende lifts en stijlen, dan kun je het beste kiezen voor ‘universele’ straps zoals de nummer 1 en aanrader in deze koopgids.

Comfort (padding)

Padding zorgt voor een extra laag comfort, en voorkomt dat straps kunnen gaan snijden in je handen of polsen. Je moet voor jezelf beslissen of je padding nodig hebt. Ik raad het vooral aan bij een bodybuilding stijl van trainen, waar de tijd dat je een barbell vast hebt over het algemeen een stuk langer is dan bij bijvoorbeeld CrossFit of Powerlifting.

Een laag padding in Harbinger lifting straps
Zichtbare laag padding

Wanneer je jezelf aan het focussen bent op het ‘stuk maken’ van een spiergroep, wil je daar je volledige aandacht bij hebben. Straps om je handen hebben die niet lekker zitten of gewoonweg pijn doen verstoren dan de effectiviteit van je training.

Lengte

Lifting straps komen in allerlei verschillende lengten van kort tot (heul) lang. Tenzij je specifiek voor een ‘figure 8’ strap kiest (die gewoonlijk gekozen wordt voor het uitvoeren van zware deadlifts en barbell rows) raad ik je altijd aan een zo lang mogelijke strap te kiezen.

Hoe lang is een lange lifting strap? Alles boven de 60 cm. Je kunt beter wat strap over hebben dan tekort komen. Over het algemeen geldt dat hoe langer de strap is, hoe meer grip en zekerheid deze op de barbell of dumbbell bied.

Lange zwarte lifting strap
Hoe langer hoe beter (we hebben het nog steeds over straps)

Voor iedere strap in de top 8 binnen deze koopgids wordt uiteraard vermeld wat de lengte van de strap is.

Gebruikte materialen

Het gebruikte materiaal bij de fabricatie van een setje lifting straps heeft enorm veel invloed op de sterkte van de straps, hoe ze aanvoelen, de hoeveelheid grip die ze bieden en hoe lang de straps mee gaan.

Vanzelfsprekend betaal je voor goed materiaal ook wat meer euro’s. Je zult in deze koopgids ontdekken dat nylon lifting straps over het algemeen het prijzigst zijn, en dat is ook (meer dan) terecht.

Ieder materiaalsoort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ik ga hieronder in op die plus- en minpunten.

Straps van nylon

Lifting straps van nylon zijn tegelijkertijd het meest populair en prijzig. Op professioneel gebied zul je vooral nylon straps voorbij zien komen. Dan kun je denken aan Strongman participanten, powerlifters en Olympische gewichtheffers.

Meme over nylon materiaal

Dat is vooral omdat nylon ontzettend veel kan hebben. Nylon straps slijten nauwelijks, rekken niet uit en geven de gebruiker (heul) veul grip. Ze kosten wat meer, maar hebben ook een langere levensduur.

Voordelen en nadelen van nylon lifting straps
Goede middenweg tussen katoen en leer
Beste prijs-kwaliteit verhouding
Rekt niet en krimpt niet
Kan goed tegen vocht en makkelijk te wassen
Minder comfortabel (zonder padding)

Straps van leer

Lederen lifting straps zijn vooral voor lifters die design en vakmanschap wat hoger op hun prioriteitenlijstje hebben staan.

Yoda van Star Wars ruikt leer

Straps van leer hebben dan ook een premium uitstraling en voelen ook premium aan, waarbij veel serieuze lifters ervoor kiezen een custom set met eigen logo of design te laten maken.

Groot voordeel van leer is dat ze (zodra ze ingetraind en soepel zijn) comfortabel zijn voor je polsen en handen. Er is geen sprake van huidirritatie. Daarnaast zijn ze ontzettend duurzaam en rekken ze onder belasting niet uit.

Je hebt wel een dosis geduld bij nodig, want straps van leer werken pas optimaal na er een aantal maanden mee getraind te hebben. In het begin zul je merken dat het wat lastiger is om de straps om de barbell heen gedraaid te krijgen (want stug leer).

Wil je een enkele set straps die bij normaal gebruik jarenlang meegaan, dan is leer een goede optie.

Voordelen en nadelen van lederen lifting straps

Gebruikt door de sterkste lifters ter wereld
Beste prijs-kwaliteit verhouding
Veel grip
Heel duurzaam, kunnen een leven mee
Vaak de meest prijzige keuze

Straps van katoen

Japans vogeltje dat op een bal katoen lijkt

Wanneer je in een sportschool traint zul je vooral veel straps van katoen om je heen gebruikt zien worden.

Dat komt voornamelijk doordat katoenen straps het meest comfortabel zijn. Vooral vergeleken met nylon straps voelen katoenen versies een stuk zachter aan. Dit zorgt ervoor dat er minder huidirritatie kan ontstaan en je ook geen schaafwondjes krijgt van de straps.

Katoenen lifting straps zijn vooral voor beginners en mensen die een bodybuilding stijl training aanhouden geschikt. Voor powerlifting, (Olympisch) gewichtheffers en CrossFitters zijn ze wat minder geschikt omdat katoen vrij makkelijk rekt. Wanneer het materiaal gaat rekken verminderd je grip.

Ook nemen ze gemakkelijk vocht (en zweet) op. Kanttekening daarbij is wel dat ze daardoor ook minder lang mee gaan, en over het algemeen de kortste levensdur van de drie soorten lifting straps kent.

Zijn het je eerste straps, dan raad ik je een katoenen versie van harte aan. Je zult vanzelf merken wanneer het gewicht te hoog wordt om katoen te blijven gebruiken.

Voordelen en nadelen van katoenen lifting straps

Beste van nylon en leer gecombineerd
Perfect voor beginners en bodybuilding stijl workouts
Veel comfort
Kan wat mee rekken om scheuren te voorkomen
Neemt vocht op, en makkelijk te reinigen
Niet geschikt voor (hele) zware lifts

De verschillende soorten lifting straps

Lifting straps komen in verschillende vormen (=designs), waarbij sommige soorten zich beter lenen voor specifieke soort training.

Closed loop lifting straps

Een closed loop lifting strap is precies wat je van de naam verwacht, een loop van materiaal. Closed loop straps worden voornamelijk gebruikt voor Olympische gewichthef oefeningen bij ’traditioneel’ gewichtheffen of CrossFit.

Lifting straps model closed loop van het merk Rogue
Closed loop lifting straps

Dat komt doordat je bij Olympische lifts de bar snel los moet kunnen laten en eenvoudig boven je hoofd moet kunnen uitstoten/duwen. Daardoor zijn closed loop straps de meest ‘losse’ keuze onder alle soorten lifting straps. Je zult deze variant het meest tegenkomen wanneer ze van leer zijn gemaakt.

Lasso lifting straps

Een lifting strap met een lasso design heeft een loop waar je jouw hand in steekt en nog een stuk strap die je om de barbell of dumbbell heen draait.

Lasso lifting straps van het merk Rogue
Lasso lifting straps

Je kunt de strap meerdere keren roteren voor een nog stevigere grip. De lasso strap is de meest voorkomende lifting strap en goed in te zetten bij zowel ‘gewone’ trainingen als voor het zetten van een nieuwe PR.

Ik raad je aan bij een lasso lifting strap altijd voor een zo lang mogelijke strap te kiezen. Hoe lang is lang? Probeer straps te kiezen die 60 of 61 cm lang zijn. Een fijn extraatje is padding aan de binnenzijde voor extra comfort, omdat lasso straps de neiging hebben in je polsen te gaan hangen.

Figure-eight lifting straps

Een figure-eight lifting strap is een strap die (verrassing) er uit ziet als het cijfer 8. Deze strap doe je om je pols, haal je onder de barbell door en vervolgens steek je je hand door de tweede loop.

Een figure 8 lifting strap van Rogue
Figure 8 lifting strap van het merk Rogue

Door de specifieke vorm is het eigenlijk niet mogelijk om de straps voor veel verschillende oefeningen in te zetten. Ga je echter voor een nieuwe PR op een deadlift, dan zijn figure eight straps een hele goede keuze.

De top 8 beste lifting straps van 2022

Twijfel je over het kopen van lifting straps? Check dan onderstaande toplijst van de (naar mijn mening) 8 beste lifting straps die je vandaag in Nederland kunt kopen. De straps zijn uitgebreid getest, en ik ga bij ieder model voor je in op de goede (en minder goede) punten. Vanzelfsprekend vergelijk ik de straps voor je met elkaar en verwijs ik je naar de scherpste prijzen.

#1 – Breaking Limits

De beste lifting straps van het merk Breaking Limits
Reviewscore van 4,9/5 onder 40+ kopers!
Bijzonder hoge prijs-kwaliteit verhouding
Hoogwaardig katoen voor superieure grip
Neopreen padding voor extra comfort
Nederlandse kwaliteitsfabrikant
30 Dagen geld terug garantie
Katoen gaat iets minder lang mee dan leer
 • Maximale gewicht: onbekend
 • Materiaal: katoen

De absolute nummer 1 in deze koopgids (en stiekem mijn favoriet en aanrader 🙂 ) zijn de lifting straps van de Nederlandse fabrikant Breaking Limits.

Of je nu aan krachttraining, bodybuilding, powerlifting, CrossFit of koelkastmagneetwerpen doet – je kunt deze lifting straps echt overal voor inzetten – wat ook wel blijkt uit de meer dan 40 positieve reviews op Bol.com. Goed voor een gemiddelde score van 4.9/5 (!).

Breaking Limits heeft gekozen voor hoogwaardig katoen bij het ontwikkelen van deze strips, waarbij de binnenzijde is voorzien van neopreen padding voor extra comfort. De straps snijden daardoor in tegenstelling tot veel andere straps op de markt niet in je handen of polsen.

Goede lifting straps van het Nederlandse merk Breaking Limits

De naden zijn versterkt zodat de straps ook onder zware belasting niet kunnen gaan scheuren, en rafelen van de stof wordt tegengegaan.

Door de ‘loop’ kun je zelf bepalen hoe strak (of los) je de straps wil dragen. Daardoor hebben de straps een universele maat en zijn ze zowel door mannen als vrouwen te gebruiken, ongeacht hoe groot, dik of dun je polsen zijn.

Ik heb voor deze straps gekozen omdat ze een ontzettend hoge kwaliteit en afwerking bieden tegen een bijzonder prettig prijskaartje. Daarnaast gaat het om een bekende Nederlandse fabrikant waarvan ik weet dat ze kwaliteit afleveren. Mocht er onverhoopt toch iets mis zijn, dan zit het ook snor met de service van het bedrijf.

#2 – Reeva

Duurzame lifting straps van het merk Reeva
Extra lange levensduur
Hoge reviewscore (5.0/5.0) onder kopers
Duurzaam katoen, extra lang (61cm)
Padding aan binnenzijde voor meer comfort
Silicone grip voor extra frictie
Volledig instelbaar (strakker/losser) om de polsen
Katoen gaat iets minder lang mee dan leer
 • Maximale gewicht: onbekend
 • Materiaal: katoen

Nummer 2 en opvolger in deze koopgids zijn de lifting straps van Reeva. Reeva is al jaar en dag bekend onder bodybuilders, powerlifters en CrossFittters en maakt uitsluitend kwaliteitsartikelen.

Deze straps zijn daarop geen uitzondering. Het gaat om extra lange (61cm) straps, gemaakt van duurzaam katoen en aan de binnenzijde voorzien van foam padding voor extra comfort.

Die padding zorgt ervoor dat de straps niet in je handen of polsen gaan snijden, waardoor jij je volledig kunt blijven focussen op een juiste uitvoering van die nieuwe PR op de deadlift ;-).

Lifting straps met lange levensduur van het merk Reeva

Ook zijn de straps voorzien van silicone grip die zorgen voor extra frictie (=grip) op de barbell of dumbbell die je vast hebt. De straps zijn door de lus makkelijk te verstellen, waardoor je zelf bepaald hoe strak (of los) je ze om je polsen draagt.

De reviews van deze straps spreken voor zich. Ga je een beetje normaal met je straps om dan kunnen deze van Reeva jarenlang mee.

#3 – Thor Athletics lifting straps

Zwarte straps van Thor Athletics
Ontzettend comfortabel
Lange straps: veel zekerheid en grip
Nemen zweet en vocht op
Aantrekkelijk prijskaartje
Kunnen geurtjes in het katoen trekken
 • Maximale gewicht: onbekend
 • Materiaal: katoen en neopreen padding

Op nummer drie van deze beste lifting straps review staan de straps van de nog relatief jonge (2017) Nederlandse fabrikant Thor Athletics.

En met recht, want voor een (zeer) scherp prijskaartje hebben ze een fijn totaalpakket weten af te leveren. De straps bestaan op de neopreen padding na volledig uit katoen.

Ze zijn lang (50,8 tot 55,8 cm) waardoor je meerdere omwentelingen om de barbell heen kunt realiseren. Fijn, want tijdens mijn gebruik merkte ik op dat je daardoor niet alleen veel zekerheid maar ook veel grip op de halter helpt.

Het katoen is comfortabel en voelt nergens vervelend aan. Het neemt eenvoudig vocht en zweet op, waardoor ook bij lange en grimmige trainingsessies er geen sprake is van glijden of gripverlies.

Wil je meer weten over deze lifting straps? Check dan mijn uitgebreide Thor Athletics lifting straps review hier op MuscleMeister.nl.

#4 – The Wolfpack Pro Leather

Lifting straps voor powerlifters van het merk The Wolfpack
Beste straps voor powerlifters
Professionele lederen lifting straps
Gebruiksaanwijzing bijgevoegd
Dubbelzijdig gestikt leer voor langere levensduur
Kan even duren voordat het leer soepel is
 • Maximale gewicht: onbekend
 • Materiaal: Leer

Lifting straps gemaakt van leer zijn het meest duurzaam, robuust, en kunnen het meeste (gewicht) hebben. Kanttekening daarbij is dat ze geen vocht opnemen, en je ze een tijdje moet gebruiken voordat het leer soepel is geworden.

Dat maakt deze lederen lifting straps van The Wolfpack een ontzettend goede keuze voor powerlifting workouts, waarbij over het algemeen de hoeveelheid kilo’s aan de stang wat hoger licht dan bij bodybuilding of CrossFit.

Leren powerlifting lifting straps van het merk the Wolfpack

Dit specifieke model is daarnaast ook nog eens voorzien van dubbelgestikt leder, waardoor je wel heel veel moeite moet doen om ooit een tweede set lifting straps aan te moeten schaffen. Ze rekken niet, ook niet wanneer je 350kg aan je halterstang hebt hangen.

The Wolfpack maakt kwaliteitsproducten en dat is met deze ‘Pro Leather’ lifting straps niet anders. Ben je iemand die aan powerliften doet of gewoon veel gewicht aan zijn of haar handen heeft hangen, dan zijn deze straps een goede keuze.

#5 – Harbinger Pro Padded

Lifting straps voor bodybuilding van het merk Harbinger
Beste straps voor bodybuilding workouts
Nylon straps, extra sterk en duurzaam
NeoTek vulling voor extra comfort
Rubberen DuraGrip verwerkt in nylon voor meer grip
Volledig verstelbaar dankzij metalen gesp
Niet de beste keuze voor powerlifting
 • Maximale gewicht: onbekend
 • Materiaal: Nylon

Voor bodybuilding workouts bestaat er simpelweg geen betere keuze dan deze lifting straps van de bekende fabrikant Harbinger.

Doordat deze straps van nylon gemaakt zijn betekent dat ze niet rekken en extra robuust zijn. In het nylon verwerkt is de gepatenteerde rubberen ‘DuraGrip’ wat zorgt voor nog meer tractie op de halterstang of dumbell.

Pro lifting straps voor bodybuilding van het merk Harbinger

Daarnaast zijn de straps gevuld met NeoTek foam voor extra comfort. Die combinatie van extra grip en comfort zorgt ervoor dat deze straps zich zo goed lenen voor een bodybuilding stijl workout – ze blijven comfortabel en blijven grip houden bij langdurige sessies met veel reps en sets.

De lengte bedraagt zo’n 30 cm wat betekent dat ze niet zo lang zijn als de volgende set lifting straps in deze koopgids. Een langere lengte heb je eigenlijk ook niet nodig, tenzij je je voornamelijk richt op deadliften en/of powerlifting.

Train je voornamelijk in een bodybuilding split/stijl (bijvoorbeeld upper, lower en benen) dan zijn dit de best verkrijgbare lifting straps. Ga er een beetje zuinig mee om en je hoeft nooit een tweede set te kopen.

#6 – Marrald Anti Slip

Deadlift lifting straps anti slip van het merk Marrald
Beste lifting straps voor deadliften
Extra lange straps (60cm) voor sterkere omslag en meer grip
In te zetten op dumbbells, barbells, gewichtsplaten en kettlebells
Neopreen pads ontzien je polsen
Premium kwaliteit katoen met interlock stiksels voor duurzaamheid
Niet bekend wat het maximaal belastbare gewicht is
 • Maximale gewicht: onbekend
 • Materiaal: Katoen

Ben je absoluut verslaafd aan de koning der alle lifts, de deadlift? Dan zijn de Marrald anti slip lifting straps in deze koopgids je beste maatje.

Marrald is een kwaliteitsfabrikant die bekend staat om haar duurzame krachttraining artikelen. Deze straps zijn katoenen straps van premium kwaliteit met interlock stiksels. Dit type stiksels verhoogt de sterkte, de duurzaamheid en zorgt ervoor dat de uiteinden niet kunnen gaan rafelen.

Blauwe anti slip lifting straps van het merk Marrald

De lengte is extra lang (60cm) wat voor meer grip en houvast zorgt op halterstangen, en dus ideal voor de deadlift.

Aan de binnenzijde zijn neopreen pads aanwezig die voor extra comfort zorgen en druk bij je polsen wegnemen. Naast barbells gebruik je ze ook op dumbbells, gewichtsplaten en kettlebells.

#7 – Gorilla Wear Women

Lifting straps voor vrouwen van het merk Gorilla Wear
Beste straps voor vrouwen
Voorzien van padding voor comfort
Dikke stiksels voor meer grip en een lange levensduur
One size fits all
Niet bekend wat het maximaal belastbare gewicht is
 • Maximale gewicht: onbekend
 • Materiaal: Katoen

Deze lifting straps van Gorilla zijn speciaal ontworpen met een vrouwelijke gebruiker in gedachten.

Ze zijn gemaakt van katoen, waardoor ze comfortabel zijn en vocht en zweet opnemen. De straps zijn voorzien van padding voor een extra stukje comfort wat ze ideaal maakt voor langdurige workouts met bijvoorbeeld veel herhalingen.

Door gebruik te maken van dikke stiksels beschik je over veel extra grip en kennen de lifting straps een lange levensduur. Je steekt daarbij het uiteinde door de lus van de strap, waarmee je zelf bepaald hoe strak en stevig de straps om je polsen te komen zitten. Ook vrouwen met kleinere of dunnere polsen kunnen dus prima vooruit met deze set.

Ook zijn deze straps van Gorilla Wear extra breed en lang, voor meer grip op en meer omwentelingen om de barbell of dumbbell heen.

#8 – Tunturi Straps

Goedkope zwarte lifting straps van het merk Tunturi
Goedkoopste straps in deze review
Kwaliteit van kwaliteitsfabrikant Tunturi
Verstelbaar rondom je polsen
Comfort
Lengte van de straps is beperkt
 • Maximale gewicht: 375 kg
 • Materiaal: Katoen

Ik sluit de beste lifting straps koopgids voor je af met de laatste set – de lifting straps van het bekende fitness merk Tunturi. De goedkoopste keuze in dit artikel, maar daardoor niet minder goed.

Deze straps worden door Tunturi per 2 geleverd en zijn volledig gemaakt van katoen. Het maximale belastbare gewicht bedraagt 375 kg, waardoor deze voor 95% van de lezers jarenlang mee kunnen.

Houd er wel rekening mee dat je de lage prijs terugziet in twee zaken, namelijk comfort en lengte. De lengte is in vergelijking met de andere straps in deze koopgids wat minder lang, waardoor je wat minder roteringen om een barbell of dumbbell hebt. Er is geen padding aanwezig, waardoor je wat inlevert op comfort.

Deadliften met lifting straps

Ik raad je deze set aan bij powerliften, gewichtheffen en CrossFit. Voor bodybuilding workouts en andere trainingen waarbij je vooral richt op langzame reps en/of veel herhalingen kun je deze beter skippen en voor een set met padding gaan (zie de andere straps in deze review).

Ben je echter op zoek naar kwalitatieve no-nonsense straps met een aantrekkelijk prijskaartje? Dan is dit de beste optie.


Conclusie: Zo weet je of je toe bent aan lifting straps

Ben je er nog niet helemaal uit of lifting straps een goede investering voor jou zouden zijn? Dit zijn de belangrijkste redenen om vandaag een set straps in huis te halen:

 • Je traint al een tijdje en wilt meer herhalingen en gewicht toevoegen, maar merkt dat je grip niet zo sterk is als de spiergroep die je wilt trainen
 • Het lukt niet om een ferme grip om de barbell te houden (wat ook veroorzaakt kan worden door een milde blessure)
 • Je wilt een extra laag ‘bescherming’ toevoegen zonder dat het je hindert in het gewichtheffen
 • Je wilt je focussen op het langdurig trainen van een spiergroep zonder jezelf bezig te hoeven houden met je grip (bijvoorbeeld bij bodybuilding trainen voor hypertrofie)

Nog een keer het snelle overzicht van de top 8 bekijken? Check dan hier mijn 8 beste lifting straps van dit moment.

Lifting straps kopen: Veelgestelde vragen (FAQ)

Onderstaande vragen (en antwoorden) zijn een greep uit de meestgestelde vragen omtrent het kopen en het gebruiken van lifting straps. Heb je na het lezen van dit artikel alsnog vragen? Laat hieronder een reactie achter. Ik lees alles en help je waar ik kan graag verder.

Verzameling van de beste lifting straps
Hoe maak je lifting straps vast?

Ligt een beetje aan het soort strap dat je hebt gekocht. Bij de meeste is het een lang stuk nylon, katoen of leer. Je duwt het uiteinde door het ‘loopje’ zodat je een ronde band krijgt. Daar steek je je handen in, en vervolgens trek je het uiteinde aan zodat de strap strak om je polsen zit. De losse band die je over hebt draai je om een barbell of dumbbell heen (zovaak als je kunt) en klem je in de palm van je hand vast.

Waarom zou ik lifting straps gebruiken?

Lifting straps gebruik je omdat je grip in de weg zit van meer spierkracht en spiergroei. Je gebruikt ze bij ‘pulling’ oefeningen om de spiergroep die je traint nog harder te laten groeien en sterker te laten worden.

Is het slecht om met lifting straps te trainen?

Nee, als je ze op het juiste moment inzet zijn lifting straps een goede (en niet een slechte) tool. Gebruik ze niet als beginner (omdat je je techniek en grip nog aan het ontwikkelen bent), en ook niet gedurende je hele workout. Zet ze in wanneer je merkt dat je spieren meer kunnen hebben, maar je (gebrek aan) grip dat voorkomt.

Wanneer moet ik lifting straps gebruiken?

Het korte antwoord is dat je lifting straps inzet wanneer je grip tekort komt, maar de spiergroep die je aan het trainen bent meer kan hebben – en je dit voelt.

Updates (wijzigingen) in deze koopgids

 • 21/09/2022: De ‘U Fit One 8’ straps op nummer 3 zijn na een test en uitgebreide review vervangen door de lifting straps van de Nederlandse fabrikant Thor Athletics.

2 gedachten over “Beste lifting straps: Meer grip, kracht en spieren (Top 8)”

 1. Hi Muslcemeisters,

  We hebben net jullie artikel gelezen over de top 8 lifting straps en kwamen tot de conclusie dat wij (Thor Athletics) hier nog niet bij staan.

  Is het mogelijk dat wij worden toegevoegd aan deze lijst en wat zijn de benodigdheden daarvoor?

  Groet,
  Martijn
  Team Thor Athletics

  Beantwoorden
  • Hi Martijn,

   Een eerlijke en transparante review van jullie lifting straps behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Of ze een plaats kunnen krijgen in deze toplijst, kan ik niet op voorhand zeggen. Ik zal je een mailtje sturen.

   Grtz,
   Jordy

   Beantwoorden

Plaats een reactie