Jij wil dus een yogamat kopen, om jouw lichaam en gewrichten te beschermen en van wat extra ondersteuning te voorzien. Of je wil juist af van die vieze gedeelde matjes in de yogastudio – da’s ook heel begrijpelijk :-). Maar welke yogamat moet je nu eigenlijk kopen? Er zijn zoveel fabrikanten en er is zoveel informatie dat het maken van een keuze er niet makkelijker op wordt.

Om je daar een handje bij te helpen, heb ik de nodige uren onderzoek al uitgevoerd. Ik heb me verdiept in de eigenschappen van yogamatten. Wat is belangrijk, en wat doet er minder toe. Ik zet alle must have informatie voor je op een rij en schotel je vervolgens een lijst voor van de (naar mijn bescheiden mening) best verkrijgbare yogamatten in Nederland. En dat alles hopelijk zonder je aan het eind afgemat achter te laten.
Heb je geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Klik of druk dan hier om de lijst met best verkrijgbare yogamatten in dit artikel te bekijken.
– Dit artikel wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor up to date.
Wat is een Yogamat nu eigenlijk precies?
Yogamatten vind je vooral in (verrassing) locaties en ruimtes waar Yoga wordt gegeven. Ze zorgen (net zoals yoga leggings) voornamelijk voor comfort en grip terwijl je jouw yoga of pilates oefeningen uitvoert. Laten we het ook niet complexer maken dan het is; een yogamat is een mat waar je yoga op uitvoert. Natuurlijk zijn er wel wat nuances aan te brengen en is de ene yogamat van fabrikant X niet hetzelfde als de drie keer zo dure yogamat van fabrikant Y.
10 Jaar geleden was er nog weinig keuze wanneer je ging shoppen voor een yogamat. Tegenwoordig zijn er tal van variaties in afmetingen, dikte, materiaalgebruik en kleuren. Yogamatten zijn over het algemeen niet duur en een goede investering in jezelf.

(Notitie: Er worden online nogal veel benamingen gebruikt voor een yoga mat. Zo zie je wellicht de namen gym mat, fitness mat, pilates mat, sport mat, workout mat etcetera voorbij komen. Om het zo transparant en duidelijk mogelijk te houden noem ik de yogamat in dit artikel ook uitsluitend een yogamat. Jij mag dan voor jezelf bepalen of je yogamat met of zonder spatie een mooier woord vind :-).)
Waarom een Yogamat gebruiken?
Natuurlijk ben je niet wettelijk en/of moreel verplicht een yogamat te gebruiken wanneer je yoga beoefent :-). Het gebruik van een yogamat kent echter enkele voordelen.
Het laat je comfortabel voelen terwijl je yoga aan het uitvoeren bent. Het geeft je extra grip zodat je jezelf volledig kunt focussen op de uitvoering, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je weg kunt glijden. Ook beschermt het je gewrichten tegen ongemak, pijn en mogelijke blessures.
Sport je in een yoga studio of ga je yoga les volgen in een yoga studio? Dan is de kans groot dat het meenemen van een eigen yogamat verplicht. Hoe je beslist welke yogamat je moet kopen? Dat lees je in dit artikel.
Vind je het ook fijn om zonder yogamat te sporten? Dan kun je overwegen om yogasokken met antislip te kopen. Deze kun je zowel met als zonder yogamat gebruiken.
Yogamat kopen – De Aandachtspunten
Er zijn vele redenen waarom yoga goed voor je is, begrijpelijk dat je wilt starten. Voordat je weet welke yogamat je het beste kunt kopen, moet je weten waar je op moet letten en wat de belangrijkste en onderscheidende eigenschappen zijn.
Materiaalkeuze
Op dit moment zijn er drie materialen die de yogamatten-industrie domineren. Dat zijn PVC, rubber en TPE. Die laatste staat voor Thermoplastisch Elastomeer en is een verzamelnaam voor kunststoffen. Het is een synthetisch rubber. In onderstaande tabel kun je zien welke eigenschappen voor welke materiaalsoorten gelden en kun je voor jezelf bepalen welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn.
PVC/Vinyl | TPE | Rubber | |
Biologisch afbreekbaar | Nee | Ja | Ja |
Type | Kunstmatig | Kunstmatig | Natuurlijk |
Gewicht | Licht | Licht | Zwaar |
Grip | Goed wanneer droog | Goed | Goed |
Levensduur | Lang | Minder lang | Lang |
Recyclebaar | Nee | Ja | Ja |
Geurt | Ja | Nee | Ja |
PVC
PVC Is een door de mens gemaakt materiaal welke niet biologisch afbreekbaar is. Vind je dit belangrijk, kies dan vooral niet voor een yogamat die hoofdzakelijk van PVC is gemaakt.

Vaak wordt dit materiaal gekozen voor de goedkopere yogamat omdat dit materiaal nu eenmaal goedkoper is dan TPE en/of rubber. Die vlieger gaat echter niet altijd op, omdat er ook duurdere yogamatten zijn die voornamelijk uit PVC bestaan. Vaak gaat het dan om een extra dikke yogamat.
Het duurt even voordat een PVC yogamat echt soepel is maar biedt daarna wel uitstekende grip.
TPE (Thermoplastisch Elastomeer)
TPE Yogamatten lossen veel van de problemen ‘op’ die yogamatten gemaakt uit andere materialen kennen. Het is biologisch afbreekbaar, geurloos, recyclebaar en lichtgewicht. Een yogamat gemaakt van TPE heeft een zacht oppervlak en biedt uitstekende grip. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, helaas kennen TPE yogamatten een minder lange levensduur dan bijvoorbeeld een PVC of rubberen yogamat.

Rubber
Rubber is een natuurlijk materiaal welke biologisch afbreekbaar en recyclebaar is. Het zorgt voor een oppervlakte met veel grip maar is daarentegen wel vrij hard (en dus minder comfortabel).

Natuurlijk rubber zorgt er daarnaast voor dat de yogamat zwaarder is en deze kan in het begin een flinke geur met zich meedragen (die na verloop van tijd wel minder wordt).
Dikte
Yogamatten komen in allerlei vormen en maten, een daarvan is de dikte. Hoe dik moet een yogamat zijn zodat jij je Yoga oefeningen met comfort en zonder pijn uit kunt voeren? Verschillende diktes hebben zo z’n voor- en nadelen.
6mm Dikke yogamatten
Een dikte van 6 millimeter is het meest voorkomend bij yogamatten. Dat is niet voor niks. Veel fabrikanten kiezen voor een dikte van 6 mm omdat dit een goede verhouding is tussen comfort en levensduur. Hoewel de dikte veel comfort biedt, zorgt dit er ook voor dat yogamatten van 6 mm dik vaak aan de zware kant zijn.
3mm Dikke yogamatten
Ondanks dat yogamatten van 3 mm dik niet zo dik zijn als een mat van 6 mm, bieden deze matten over het algemeen voldoende ondersteuning en comfort. Het voordeel is dat matten van 3 mm dik wat lichter zijn en daardoor makkelijker mee te nemen. Ook zorgt het ervoor dat dit type yogamat in vrijwel iedere opbergtas past.
Nadelig kan zijn dat deze matten een wat minder lange levensduur hebben omdat er simpelweg minder materiaal aanwezig is. Je koopt ze vaak voor wat minder geld dan 6 mm dikke yogamatten.

2mm Dikke yogamatten
Dit zijn waarschijnlijk de dunste yogamatten die je om je heen zult zien. Ze zijn voornamelijk ontworpen om mee op reis te nemen, en kunnen dus ook eenvoudig opgerold en in een reistas meegenomen worden. Het nadeel is dat ze erg dun zijn en weinig comfort bieden. Dat is op zich niet heel erg, omdat veel mensen deze matten op een zachte ondergrond zoals zand of gras zullen gebruiken.
12mm Dikke yogamatten
Hoe zit het dan met het allerdikste formaat yogamat dat je kunt kopen? Die matten zijn 12 millimeter dik. Deze dikte maakt ze uitermate geschikt voor Pilates. De extreme dikte is dan juist weer nadelig voor yoga. Doordat er zoveel materiaal aanwezig is, kan het moeilijk zijn je balans te vinden. Ook is de mat minder handzaam en minder makkelijk te nemen.
Lengte van de yogamat
Welke yogamat je ook besluit te kopen, ik raad je altijd aan een mat aan te schaffen die minstens 15 centimeter boven jouw lichaamslengte uit komt. Niets is vervelender dan gestrekt op je mat willen liggen en er achter komen dat je hoofd of je voeten niet ondersteund worden. Heb je brede schouders en/of heupen? Dan is het ook de moeite waard om een wat bredere yogamat aan te schaffen.
Specifieke mat voor verschillende yoga stijlen
Sommige yogamatten zijn meer geschikt voor bepaalde yoga stijlen. De patronen en texturen op matten zijn niet altijd alleen voor het oog aanwezig.
Yogamat voor Ashtanga Yoga
Deze rigoureuze vorm van Yoga vraagt om veel grip en om die reden een ‘plakkerige’ mat. Je kunt bij Ashtanga Yoga het beste kiezen voor een yogamat die gemaakt is van (natuurlijk) rubber of TPE vanwege de open cellstructuur en vanwege het feit dat deze matten ook veel grip bieden wanneer je zweet.
Veel mensen die Ashtanga yoga beoefenen gebruiken bovenop hun mat een yoga handdoek. Zo’n handdoek geeft meer grip, neemt veel vocht op en beschermt je yogamat.
Hatha Yoga Yogamat
Hatha is een vorm van yoga die veel wordt beoefend door mensen die net zijn gestart. Het is een yogasoort die gericht is op het verkrijgen van beheersing van je geest en voornamelijk je lichaam. Het is een fysieke vorm van yoga waarbij je vooral verschillende lichaamshoudingen aanneemt.
Wanneer je net start, is het wellicht verstandig een goedkope schuim yogamat te kopen totdat je voor jezelf een beeld hebt welke kant je op wilt en welke yogavorm voor jouzelf het meest interessant is.
Yogamat voor Bikram (Hot Yoga)
Bikram yoga en Hot yoga lijken heel erg veel op elkaar in de zin dat ze altijd in warme ruimtes uitgevoerd worden van tussen de 25 en de 40 graden.

Ga er dus maar vanuit dat je aardig wat zult zweten. Om die reden raad ik aan een rubberen yogamat in combinatie met een yoga handdoek te gebruiken. Zorg er ook voor dat je 1 of 2 gewone handdoeken meeneemt, zodat je jouw handen tussen oefeningen/poses door kunt drogen.
Iyengar Yogamat
Balans is het sleutelwoord bij Iyengar yoga. Je zult daarbij lang niet zoveel zweten als dat bij Bikram (hot yoga) het geval is.
Om die redenen is het niet heel belangrijk om een yogamat met extra grip of een extra dikke yogamat te hebben. Het is aan te raden een stevige mat te gebruiken van 3mm dik.
Yogamat voor Restorative yoga
Restorative yoga is waarschijnlijk de meest ‘zachtaardige’ vorm van Yoga die er bestaat. Het bestaat vooral uit langzame en zwepende bewegingen waardoor je vrijwel ieder soort yogamat kunt gebruiken.
Vinyasa yogamat
Deze yoga soort is afgeleid van Hatha yoga. Er zijn een paar verschillen, met name het tempo. Het tempo ligt bij Vinyasa yoga een stuk hoger. Ik raad daarom een yogamat aan met veel grip. Denk daarbij aan een dunne rubberen mat. Die hebben weinig textuur maar bieden genoeg grip voor zweterige handen en voeten.
Bescherming
Wat je niet wil, is dat je er na verloop van tijd achter komt dat je yogamat onnodig aan het slijten is, of dat er een nare geur aan je mat hangt. Afhankelijk van het materiaal kunnen bacteriën en geuren in je yogamat gaan zitten.
Die krijg je er vaak niet zo makkelijk uit, omdat je yogamat wassen niet een kwestie is van het ding in de wasmachine stoppen.

Daarom zie je veel mensen die yoga beoefenen gebruik maken van een yoga handdoek met antislip. Een yoga handdoek kost niet veel, en zorgt voor meer comfort en grip. Het beschermt je yogamat tegen bacteriën, geuren en overmatige (en onnodige) slijtage zodat je mat langer meegaat. Het fijne van een yoga handdoek is dat deze na je yogasessie eenvoudig mee te wassen is in je wasmachine. De meeste handdoeken zijn van microvezel stof gemaakt waardoor ze binnen een mum van tijd weer droog zijn.
De Beste Yoga Mat – Top 7
Onderstaande ‘Beste Yogamat Top 7’ zijn de op dit moment (naar mijn bescheiden mening) best verkrijgbare yogamatten in Nederland. Vanzelfsprekend is de nummer 1 in deze lijst de beste ‘all round‘ yogamat en is de nummer 7 de budget keuze binnen de top 7.
#1 – Manduka Black PRO Unisex



De allerbeste keuze uit de Top 7 Beste Yogamatten is de ‘Black PRO’ yogamat van het merk Manduka, welke een reviewscore op Bol.com krijgt van 4,8/5 onder meer dan 30 reviews – dat is uitzonderlijk hoog en toont aan hoe tevreden kopers met deze yogamat zijn.
De mat is 180 cm lang, 66 cm breed en 6 mm dik. Het is een ideale mat voor alle yoga stijlen en in het bijzonder Hot Yoga en Vinyasa Flow. De mat is emissievrij, 100% latexvrij en bevat geen afvalstoffen. Ideaal voor mensen met een latex gevoeligheid of allergie.
Door de gesloten cellstructuur neemt de mat geen vocht op wat voorkomt dat de mat gaat geuren en bacteriën vast gaat houden. Aan de onderkant van de mat is een stippenpatroon aanwezig om glijden van de mat tegen te gaan, terwijl de bovenkant van de mat zeer goede grip aan je lichaam geeft (ook wanneer de mat vochtig is).
Er zijn via onderstaande knop diverse kleuren beschikbaar en om het af te maken biedt Manduka levenslange garantie op deze yogamat. Nadelen? De mat is niet goedkoop en het kan even duren voordat de mat ingewerkt is en optimale grip en comfort biedt.
#2 – YoZenga Premium Yogamat

De Premium yogamat van YoZenga is gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Hij is extra breed (185x68cm) en heeft een dikte van 4,5mm. De mat is duurzaam, slijtvast en PVC vrij.
Het is een zware mat waardoor deze gemakkelijk blijft liggen zonder aan de uiteinden op te krullen. De speciale bovenlaag zorgt voor extra hygiëne en de lijnen die op de mat aanwezig zijn helpen je jouw lichaam in de juiste positie te krijgen en te houden. De lijnen helpen je techniek verbeteren en onnodige blessures te voorkomen.
De YoZenga Premium yogamat is perfect geschikt voor zowel yoga als pilates. Zeker voor het zwaarder Yoga of Pilates werk is dit een uitermate geschikte yogamat.
#3 – Yin Yogamat Wol – Extra groot en dik

De extra lange en brede (200x75cm) Yin Yoga yogamat is gemaakt voor extra comfort. Hij is door de wol lekker zacht en warm wat hem uitermate geschikt maakt voor yogavormen zoals Yin en Kundalini. Ook voor meditatie is de mat meer dan geschikt.
Er is een extra grote draagtas inbegrepen die voor 100% uit katoen bestaat. De tas heeft naast ruimte voor de mat ook een opbergvak voor (bijvoorbeeld) je telefoon en sleutels. Een kwalitatief goede yogamat die door zijn afmetingen ook geschikt is wanneer je wat langer bent dan de meeste mensen.
#4 – Manduka eKo Superlite – Travel Yogamat

De nummer vier in deze lijst is een pareltje wanneer je veel reist en dus geen yogamat wil die onnodig zwaar en lomp is.
Gelukkig is de eKo Superlite Travel yogamat van Manduka speciaal ontworpen voor reizigers. Het is een yogamat die is gemaakt van volledig biologisch afbreekbaar rubber. De mat is in 4 jaar tijd ontworpen door yoga docenten en geeft je ongeëvenaarde grip, ook onder de meest natte (zweterige) omstandigheden.
#5 – Lotus Superyoga Sticky Yogamat

De extra dikke sticky yogamat van Lotus Studio Superyoga is een echte alleskunner. De yogamat biedt een comfortabele en zachte ervaring aan iedere yogi, beginnend of ervaren. Het is een yogamat die vanwege de hoge kwaliteit jarenlang dienst kan doen. De afmetingen zijn 183 cm lang bij 61 cm breed en de mat is gemaakt van vezel versterkt PVC.
De antislip eigenschappen zorgen ervoor dat hoe vochtiger de yogamat wordt, hoe meer voordeel je uit die eigenschap haalt. Van glijden is geen sprake. De mat beschikt overigens over een eco-mat certificering. Op Europese bodem gemaakt en milieuvriendelijk.
Door zijn veelzijdigheid is de mat geschikt voor o.a. hatha, yin, nidra, restorative yoga, kundalini, iyengar, ashtanga, vinyasa en power yoga. Hij is beschikbaar in meerdere kleuren en je hebt de keuze uit verschillende prints. Helaas wordt er geen draagtas bijgeleverd.
#6 – Rockerz Fitness Yogamat

Met de Rockerz Fitness Yogamat kun je geen miskoop doen. De mat heeft een score van 4,7/5 onder meer dan 200 (!) reviews van kopers. Dat zegt eigenlijk al genoeg.
De mat bestaat uit 100% TPE, is extra dik (8mm) en 180 bij 61 cm lang en breed. Het gewicht is 828 gram wat hem naast extra dik en comfortabel ook vrij licht maakt.
De onderzijde is voorzien van antislip en de yogamat wordt geleverd inclusief draagkoord en draagtas. Zo voorkom je onnodige slijtage en kun je hem gemakkelijk meenemen naar de sportschool of yogastudio.
Gecombineerd met een goed prijskaartje is dit een meer dan prima yogamat. Nadelen? Het materiaalgebruk (TPE) zorgt ervoor dat de yogamat een minder lange levensduur heeft. Ga er dus niet vanuit dat deze mat 5 jaar meegaat (tenzij je hem nooit gebrukt natuurlijk, dan gaat hij een leven mee ;-)).
#7 – VirtuFit Yogamat

VirtuFit Is een gevestigd en bekend merk in de fitnesswereld. De nummer 7 in deze lijst is dan ook een yogamat van VirtuFit en is de budgetkeuze in deze lijst.
Dat wil niet zeggen dat het een slechte yogamat is, hij levert op alle fronten gewoon wat in ten opzichte van de voorgaande matten in deze lijst. Dat kan gezien de lage prijs ook niet anders.
De afmetingen zijn 183 cm lang en 61 cm breed. De PVC yogamat heeft een dikte van 3 mm en is daarmee niet dun maar zeker ook niet dik. Hij is verkrijgbaar in vier kleuren (blauw, lichtgroen, roze en zwart) en wordt geleverd met draagkoord.
Yogamat VS Fitnessmat
Een yogamat is (verrassing) speciaal ontwikkeld met Yoga en Pilates in gedachten. De eigenschappen van een yogamat lenen zich hier simpelweg het beste voor.
Wil je ook graag je mat voor fitness in gaan zetten? Dan raad ik je aan eens te kijken naar fitnessmatten. Die zijn vaak net iets robuuster en steviger waardoor ze geschikter zijn om echt op te trainen en eventueel (sport)schoenen op te dragen.
Ik heb op Musclemeister.nl een koopgids geschreven over het kiezen (kopen) van een fitnessmat. Meer daarover lees je in mijn beste fitnessmat koopgids.
Yogamat kopen – Veelgestelde vragen
Onderstaande vragen en bijbehorende antwoorden zijn een greep uit de bak met veelgestelde vragen wanneer het over yogamatten gaat.
Het korte antwoord is: het liefst 15 centimeter langer dan je lichaamslengte. Welke yogamat het beste bij je past, hangt ook af van je lichaamsbouw en welke yoga stijl je gaat beoefenen. In dit artikel lees je precies waar je op moet letten voordat je overgaat tot aankoop van jouw eigen yogamat.
Er zijn yogamatten van 200 euro en van 10 euro. Ga er vanuit dat je voor een goede yogamat tussen de 25 en de 50 euro moet betalen. In dit artikel zet ik de 7 beste yogamatten voor je op een rijtje.
Je moet bij het kopen van een yogamat onder andere letten op de dikte, lengte, structuur en materiaalkeuze. Ik heb de nodige uren onderzoek gedaan en zet in dit artikel de belangrijkste eigenschappen voor je uiteen zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken.
Dat kun je het beste in een bad of onder de douche doen. Gebruik daarbij niet een te agressief schoonmaakmiddel. Ik raad je sterk aan gebruik te (gaan) maken van een yoga handdoek. Een yoga handdoek beschermt je yogamat tegen bacteriën, geuren en overmatige slijtage en is bovendien veel eenvoudiger schoon te maken.
Welke Yogamat Kopen – Samenvattend
Voordat je besluit welke yogamat je gaat kopen is het dus belangrijk om te weten dat sommige typen yogamatten beter geschikt zijn voor specifieke yogavormen. Daarnaast zijn dikte, gewicht, afmetingen en materiaalgebruik van de yogamat minstens zo belangrijk. Ga altijd voor een yogamat die minstens 10 (en liefst 15) centimeter langer is dan jouw lichaamslengte.
Houd rekening met de yogastijl of yogastijlen die je uitvoert en stem hier je keuze op af. In dit artikel kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om voor jezelf te bepalen welke yogamat het beste bij jouw wensen past. Hopelijk heeft het je geholpen.
Vragen? Laat een reactie achter – ik beantwoord ze graag :-).
Jordy is 34 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.