Op zoek naar meer informatie over de voordelen van Beta-Alanine of simpelweg op zoek naar het beste Beta-Alanine supplement? Ik gebruik al vele jaren Beta-Alanine supplementen en heb meerdere producten gebruikt, getest en met elkaar kunnen vergelijken.

In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kopen van Beta-Alanine, vertel ik je wat de voordelen zijn en geef ik je mijn persoonlijke top 5 beste Beta-Alanine supplementen die je vandaag kunt bestellen.
Geen tijd? Kort en snel overzicht van de top 5

Geen tijd of zin om de hele koopgids door te spitten? Ik begrijp je. Gebruik onderstaand overzicht om naar de review van 1 van de Beta-Alanine supplementen in dit artikel te springen.
1) Mijn favoriete Beta-Alanine supplement: XXL Nutrition Beta-Alanine 👑
2) Beste pre-workout met Beta-Alanine: XXL Nutrition Blast Pre-Workout
3) Best smakende Beta-Alanine supplement: Optimum Nutrition Amino Energy
4) Beste Beta-Alanine tabletten: Body&Fit Beta-Alanine Super Tabs
5) Beste goedkope Beta-Alanine: Body&Fit Beta-Alanine Pure
Beste Beta-Alanine supplementen: Top 5
1) XXL Nutrition Beta-Alanine
Mijn favoriete Beta-Alanine supplement

We trappen de lijst af met mijn persoonlijke favoriet: de beta-alanine van het Brabantse bedrijf XXL Nutrition. Een flinke pot van 500 gram: goed voor 200 doseringen. Komt neer op 10 cent per dosering.
Ik heb door de jaren heen veel beta-alanine supplementen van verschillende merken geprobeerd maar blijf trouw aan deze. Van XXL Nutrition weet ik dat ze de hoogste kwaliteit supplementen nastreven. Ook bij de beta-alanine gaat het om een puur product zonder toegevoegde rommel.
Op de lange termijn merk ik verschil. Iets meer uithoudingsvermogen waardoor ik wat langer kan trainen en wat meer gewicht en/of herhalingen in mijn sets kan verwerken.
Voordelen en nadelen
- Pure beta-alanine zonder toevoegingen
- Bekende Nederlandse fabrikant
- Score 4,5/5 onder 31+ reviews
- Versterkt de werking van creatine
- 200 Doseringen
- Minder snel verzuring en krampen
- Smaak kan even wennen zijn
2) XXL Nutrition Blast Pre-Workout
Mijn beste Pre-Workout met Beta-Alanine

Op nummer 2 in deze lijst staat wat mij betreft de beste prijs-kwaliteit pre-workout met beta-alanine. Het gaat wederom om een product van XXL Nutrition: de XXL Nutrition Blast Pre-Workout.
Ik hoef denk ik niet meer onder stoelen of banken te steken dat ik fan ben van de producten van het Brabantse bedrijf :-). Ook deze Blast pre-workout gebruik ik regelmatig en is 1 van de weinige pre-workouts die ik door de jaren heen ben blijven gebruiken.
Het is een toegankelijke pre-workout met een niet al te hoge dosering. Het geeft mij een goede hoeveelheid focus en een goede pomp waardoor ik op de dagen dat ik het nodig heb net iets intensiever kan trainen. Ook op dagen met minder energie geeft het mij een goede schop onder m’n kont (en die is groot).
De hoeveelheid beta-alanine per dosering is met 2000mg net aan. Aan de andere kant ervaar je daardoor minder heftige tintelingen. Nadeel van beta-alanine die in een pre-workout verwerkt zit? Het is niet handig om iedere dag pre-workout te gebruiken en in de avond innemen is voor je nachtrust geen goed idee.
Wil je meer weten over mijn ervaringen met de Blast Pre-Workout? Check dan mijn XXL Nutrition Blast Pre-Workout review.
Voordelen en nadelen
- Lekker prijsje
- Veel focus en een goede pomp
- Goede smaak
- 30 Doseringen in 1 pot
- Kwalitatief goede pre-workout
- Dosering beta-alanine vrij laag
- Niet echt geschikt voor dagelijks gebruikt
3) Optimum Nutrition Amino Energy
Mijn best smakende Beta-Alanine supplement

Ik ben er zelf niet zo gevoelig voor maar het kan zijn dat je supplementen zonder toegevoegde smaak moeilijk weg krijgt. Als dat het geval is dan ben je niet echt gemotiveerd om het dagelijks in te nemen.
Er zijn vrijwel geen supplementen te vinden waar alleen beta-alanine met een toegevoegde smaak in zit. Je wilt ook niet iedere keer een pre-workout hoeven in te nemen, omdat je beta-alanine ook gebruikt op dagen waarop je niet sport.
De ‘Amino Energy’ van het bekende merk Optimum Nutrition is een compleet aminozuren met BCAA’s supplement. Natuurlijk is beta-alanine daar een onderdeel van. Goed voor hydratatie en je energieniveau. Een dosering bevat 100 mg cafeine waardoor je dit als een (hele) lichte versie van een pre-workout supplement mag zien.
Door de aanwezige aminozuren ook goed te gebruiken voor duursporters. Geloof mij niet alleen op mijn blauwe ogen maar check vooral ook de vele positieve gebruikersreviews :-). Verkrijgbaar in 7 smaken, mijn favoriet is de Fruit Fusion.
Voordelen en nadelen
- Score 4,5/5 onder 186+ reviews
- 30 Calorieën per dosering
- Ondersteunt werking van de spieren
- Perfecte hoeveelheid beta-alanine (3500mg)
- Heerlijke smaken
- Pure beta-alanine is goedkoper
4) Body&Fit Beta-Alanine Super Tabs
Mijn keuze voor de beste Beta-Alanine tabletten

Mocht je dagelijks al een supplement zoals bijvoorbeeld Collageen tabletten innemen dan klinkt het logisch om voor beta-alanine tabletten te kiezen. Er zijn echter ook mensen die de poeder in een drank te vies vinden of de structuur niet fijn vinden: in dat geval zijn tabletten ook een goede uitkomst.
Body&Fit bestaat al sinds 1995 (!) en is opgericht in Heerenveen. Het is een grote online webshop voor allerlei gezondheid en fitness gerelateerde artikelen en de prijs-kwaliteit verhouding is voor een groot deel goed te noemen.
Mijn keuze voor beta-alanine tabletten zou dan ook naar de zogenaamde ‘Super Tabs’ van Body&Fit gaan. Nog relatief puur van inhoud maar er is wel gebruik gemaakt van vulstoffen om er tabletten van te kunnen maken.
1 Tablet bevat 1000 mg beta-alanine. Body&Fit raad aan om ieder dag 4 x 1 tablet in te nemen om aan je dosering (tussen de 3 en 5 gram per dag) te komen. Het voordeel daarvan is dat de bekendste bijwerking van beta-alanine (het tintelen) minder aanwezig is. Je kunt er net zoals ik ook voor kiezen alles in 1 x achterover te gooien :-).
Voor mij voelen de Super Tabs tabletten niet minder effectief dan beta-alanine poeder. Ik kies er zelf niet voor omdat ik de beta-alanine vaak mix met mijn pre-workout en het vlak voor en tijdens het sporten drink.
Voordelen en nadelen
- Zelf eenvoudig dosering bepalen
- Weinig tintelingen door 4x daags innemen
- 5/5 Score onder 36+ reviews
- Net zo effectief als poeder
- Minder snel verzuring en krampen
- 3 Tot 5 tabletten nodig voor optimale dosering
- Vulstoffen
5) Body&Fit Beta-Alanine Pure
Mijn keuze voor het beste voordelige Beta-Alanine supplement

Voor de laatste deelnemer in deze lijst blijven we in de shop van Body&Fit hangen :-). Mijn persoonlijke favoriet als het gaat om zo voordelig mogelijke beta-alanine is namelijk de Body&Fit ‘Beta-Alanine Pure’.
Gewoon een zak met pure beta-alanine poeder en geen gedoe. Het is niet zo dat ik tussen deze beta-alanine en die van mijn absolute favoriet (de beta-alanine van XXL Nutrition) verschil merk. Dat ligt vooral aan het feit dat ik XXL ken en vertrouw en weet dat ze voor de best mogelijke kwaliteit gaan.
Ik kan niet met zekerheid zeggen of de kwaliteit van de Beta-Alanine Pure exact gelijk is, maar qua effectiviteit kon ik tijdens het testen en vergelijken geen verschil opmerken. 1 Zak is goed voor 2 tot 3 maanden wat betekent dat je met de huidige prijs ongeveer een euro of 3 tot 4 per maand betaald. Da’s bijzonder weinig.
Niks te mekkeren? Natuurlijk wel :-). 1 Dosering (maatschep/scoop) zit met 2,5 gram net aan de lage kant. Idealiter neem je dagelijks tussen de 3 tot 5 gram in. Is natuurlijk op te lossen door royaal te scheppen.
Voordelen en nadelen
- Erg scherp geprijsd
- 120 Doseringen (2 tot 3 maanden)
- Score 4,5/5 onder 121+ reviews
- 100% Pure beta alanine
- Voor krachtsport en duursport
- 1 Dosering (2,5g) is net te laag
Wat is Beta-Alanine?
Beta-Alanine is een stof in jouw lichaam. Het wordt een niet essentieel aminozuur genoemd. Beta-Alanine is essentieel voor het functioneren van je lijf en dus onmisbaar.
Niet essentieel wil zeggen dat jouw lichaam het zelf kan aanmaken. Daarnaast kan het beta-alanine ook uit voeding halen. Een aminozuur kun je zien als de bouwsteen voor alle eiwitten (eiwitcellen) in jouw lichaam. Zonder aminozuren kun je niet bestaan.
Meer weten over Beta-Alanine? Check dan mijn artikel over wat Beta-Alanine is en wat het doet.
In de natuur bestaan er zover bekend ongeveer 500 verschillende aminozuren. In het menselijk lichaam zijn dat er ‘slechts’ 22, waarvan 13 door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Deze 13 zijn dus allemaal niet essentiële aminozuren. Dan blijven er 9 over die je via voeding binnen moet krijgen omdat je lichaam niet in staat is deze zelf aan te maken.
Naast essentiële en niet essentiële aminozuren is er nog een 3e categorie: de semi-essentiële aminozuren. Volg je het nog :-)? Semi-essentieel wil zeggen dat het lichaam net niet genoeg van dat aminozuur kan aanmaken. Dit komt vaker voor bij kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.
Overzicht van aminozuren in het menselijk lichaam
Essentieel | Semi-essentieel | Niet essentieel |
---|---|---|
Valine | Proline | Hydroxyproline |
Tryptofaan | Serine | Tyrosine |
Threonine | Glycine | Glutaminezuur |
Fenylalanine | Glutamine | Cystine |
Methionine | Asparagine | Cysteïne |
Lysine | Arginine | Asparaginezuur |
Leucine | Alanine | |
Isoleucine | ||
Histidine |
Beta-Alanine staat helemaal niet in die aminozuren tabel jonge!
Scherp :-). Dat komt doordat Beta-Alanine een aangepaste versie van het aminozuur Alanine en een substraat van de stof Carnosine is. Met substraat wordt bedoeld dat Beta-Alanine de onderliggende stof van Carnosine is. Alanine staat zoals je in bovenstaande tabel kunt zien wel netjes in de ‘niet essentieel‘ kolom vermeld.
Bovenstaande komt deels doordat Beta-Alanine in je lichaam omgezet wordt in een totaal andere stof. Om te weten hoe dat zit moeten we inzoomen op wat de rol van Beta-Alanine in jouw lichaam is.
Wat doet Beta-Alanine?
Op het moment dat jij beta-alanine inneemt duurt het niet lang voordat de beta-alanine geen beta-alanine meer is.
Dat zit zo: beta-alanine is 1 van de 2 ingrediënten van carnosine. De tweede is histidine. Histidine is net zoals beta-alanine een aminozuur. Het verschil is dat jouw lichaam beta-alanine (eigenlijk alanine) zelf kan aanmaken en dat het geen histidine kan aanmaken.

Zodra je beta-alanine inneemt werkt het samen met histidine en ontstaat carnosine. Carnosine is geen aminozuur maar een zogenaamd dipeptide. Dat is een fancy benaming voor een molecuul die uit 2 aminozuren bestaat: in dit geval dus de aminozuren beta-alanine en histidine.
Jouw lichaam slaat dit carnosine goedje op. Je hebt altijd wat op voorraad. Beta-Alanine gebruiken vergroot dus de carnosine voorraad in je lichaam. Carnosine heeft een aantal functies:
- Het kan als antioxidant functioneren en dus jouw lichaamscellen beschermen
- Het beschermt zenuwcellen en spiercellen tegen veroudering en beschadiging
- Reguleert calcium in lichaamscellen
- Kan gevaarlijke zware metalen zoals kwik onschadelijk maken (zit bijvoorbeeld in tonijn)
Invloed en werking van Carnosine tijdens het sporten
Wanneer jij intensief sport kun je dit maar voor een bepaalde tijd volhouden. Dit is wat er met jouw spier gebeurd en welke rol de carnosine in jouw lichaam daar in heeft:
- Zodra je begint met sporten begint jouw lichaam met het afbreken van glucose (suiker) voor energie. Tijdens dit proces komt er melkzuur vrij. Dit is een stof die ontstaat wanneer je spier meer zuurstof gebruikt dan het op kan nemen.
- Die melkzuur valt als het ware uiteen in 2 dingen: lactaat en waterstofionen. Deze zogenaamde ionen hopen zich in de spier op waardoor de pH waarde daalt en de zuurgraad toeneemt. Dit belemmert het functioneren (spiercontractie) van de spier.
- Doordat de zuurgraad stijgt wordt het afbreken van nieuwe glucose voor energie belemmerd en kan de spier op een gegeven moment niet meer samentrekken.
- Dit is het moment waarop je de spier tijdens jouw training voelt branden. De verzuring komt er in en het wordt steeds moeilijker om door te blijven gaan.
- De carnosine in jouw lichaam werkt als een buffer en gaat de verzuring van de spier tijdens het trainen op hoge intensiteit tegen. Hierdoor kun jij mogelijk langer doorgaan.

Doordat je een beta-alanine supplement gebruikt heb je meer carnosine op voorraad. Hierdoor kan de carnosine de afvalstoffen in en rondom de spieren sneller afvoeren en zorgt dit ervoor dat je langer kunt op deze intensiteit kunt blijven trainen.
Wat zijn de voordelen?
Beta-Alanine wordt niet zomaar als supplement ingenomen en ook niet zomaar toegevoegd aan andere supplementen zoals pre-workouts. Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste wetenschappelijk bewezen voordelen:
Het kan je sportprestaties verbeteren
Beta-Alanine verbeterd je sportprestaties op hoge intensiteit die 1 tot 10 minuten duren. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld hardlopen op hoog tempo (dat kunnen ook sprints zijn) en het zwemmen van zeg een 100 tot 400 meter.
Binnen de sportschool kunnen dat dropsets zijn, meerdere sets push-ups of binnen een CrossFit box past een WOD natuurlijk ook perfect binnen de criteria.
Beta-alanine is de limiterende factor wanneer het op de productie van carnosine aankomt. We hebben het al eerder gehad over hoe beta-alanine supplementen de hoeveelheid carnosine in je lichaam vergroten, en hoe carnosine de verzuring van je spieren tegengaat zodat ze het langer vol kunnen houden.
Beta-Alanine kan je uithoudingsvermogen vergroten
Carnosine gaat dus de verzuring in je spieren tijdens trainen tegen en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.
Onderzoeken (zoals deze, deze en deze) hebben aangetoond dat hierdoor het uithoudingsvermogen van je spieren toe kan nemen. Je kunt hierdoor dus mogelijk langer sporten.
Doordat je langer kunt sporten, kun je in de sportschool meer spierschade aanbrengen. Hierdoor komen je spieren sterker terug en kun je mogelijk sneller progressie boeken.
Wanneer moet je Beta-Alanine innemen?
Beta-Alanine zorgt ervoor dat de voorraad carnosine in jouw lichaam vergroot wordt. Dit effect vind niet direct na inname plaats maar heeft tijd nodig. Je moet het dus net zoals bij creatine opbouwen.
“Maar beta-alanine zit toch ook in pre-workout verwerkt?”. Klopt, vaak wel. De Beta-Alanine die in pre-workout supplementen verwerkt zit wordt vooral toegevoegd voor de bijwerking: het tintelen van je huid. Daarnaast heeft het een (minimaal) effect op de mentale focus vlak na inname.
Omdat het niet verstandig is om iedere dag pre-workout te gebruiken is het slim om beta-alanine dagelijks als supplement in te nemen.
Op welk moment van de dag je dit inneemt maakt niet veel uit. Wil je het tintelen tot een minimum beperken dan kun je de dagelijkse dosering in 3 of 4 momenten opsplitsen. Dat kan het makkelijkst met beta-alanine tabletten, maar is met een kleine weegschaal ook prima met beta-alanine poeder te doen.
Hoeveel Beta-Alanine per dag?
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar wat de ideale dagelijkse hoeveelheid beta-alanine is. Vrijwel alle onderzoeken komen met een conclusie naar buiten die tussen de 2 tot 5 gram beta-alanine per dag ligt. Daarvan zou de meest optimale dagelijkse dosering 3.2 gram per dag zijn.

Veel mensen kiezen ervoor om deze hoeveelheid verspreid over de dag in te nemen. Dat komt doordat beta-alanine 1 belangrijke bijwerking heeft. Sommige mensen vinden het heerlijk en anderen vinden het enorm vervelend.
Bijwerkingen
Dan iets over de bijwerkingen van beta-alanine supplementen. Er is in principe maar 1 bijwerking waarmee je rekening moet houden, namelijk paresthesie.
Paresthesie is het tintelen van je huid. De meeste mensen voelen die tintelingen in het gezicht, op de handen, rug en in de nek. Deze bijwerking is onschuldig en verdwijnt vanzelf. Afhankelijk van de dosering en hoe gevoelig jouw lichaam voor beta-alanine is kan het effect 15 tot ongeveer 30 minuten aanhouden.
Andere bijwerkingen die bekend zijn komen alleen voort vanuit een te hoog beta-alanine gehalte in het lichaam. Dit kan gebeuren wanneer je de aanbevolen dagelijkse dosering (flink) overschrijd. Een voorbeeld van zo’n bijwerking:
- Oxidatieve stress: Bij oxidatieve stress raakt een lichaamscel beschadigd. Bij een beta-alanine onderzoek onder ratten werd ontdekt dat de productie van nieuwe cellen werd vertraagd en er sprake was van meer oxidatieve stress (en dus meer schade aan lichaamscellen). Er is nog weinig onderzoek gedaan naar dit effect van beta-alanine bij mensen.
Wil je hier meer over weten dan kun je mijn uitgebreide artikel over de bijwerkingen en risico’s van Beta-Alanine lezen.
Aandachtspunten bij het kopen van Beta-Alanine
Beta-Alanine is als supplement geen moeilijk product. Daarmee bedoel ik dat het allergrootste bestanddeel van zo’n supplement uit pure beta-alanine zou moeten bestaan. Ga je beta-alanine kopen let dan op de volgende dingen.
Samenstelling
Een goed beta-alanine supplement bestaat voor mij persoonlijk maar 1 uit ingrediënt: namelijk pure beta-alanine. Daar zit een maar aan: als het om tabletten gaat is het logisch dat er extra stoffen aanwezig zijn.

De structuur van beta-alanine poeder staat het namelijk niet toe om hier zonder extra ingrediënten een vast tablet van te maken. Kies je voor tabletten let er dan op dat er zo min mogelijk vulstoffen gebruikt zijn. Dit zijn een aantal veel voorkomende toegevoegde stoffen:
- Vulstoffen: microkristallijne cellulose (gemaakt van geraffineerde houtvezels), calciumcarbonaat (ander woord voor kalk, remt ook maagzuur)
- Verstevigingsmiddel: hydroxypropylcellulose (gemaakt van cellulose, volledig natuurlijk alternatief voor gelatine omhulsels)
- Antiklontermiddel: magnesiumzouten van vetzuren (vaak gemaakt van natuurlijke zuren zoals oliezuur, palmitinezuur en myristinezuur)
Ik raad je aan tabletten met ‘glansmiddel coating’ te vermijden. Zo’n coating zorgt ervoor dat tabletten makkelijk door te slikken zijn en ze maskeren de geur en smaak van een tablet. In dat geval kun je beter voor een beta-alanine supplement met een lekkere smaak kiezen.
Hoeveelheid beta-alanine per dosering
De meeste fabrikanten raden aan dagelijks tussen de 3 tot 5 gram beta-alanine in te nemen. Onderzoeken zoals deze komen tot de conclusie dat een dagelijkse dosering tussen de 4 tot 6 gram ideaal is. Dit varieert van 2 tot 7 gram en hangt af van welke onderzoeken en bronnen je raadpleegt.

Ik mag je hierin niet adviseren maar kan je wel vertellen dat ik tijdens het testen van bovenstaande beta-alanine supplementen dagelijks 4 gram heb ingenomen. Dit leek mij een mooi middelpunt.
Als je aan de onderkant van de aanbevolen doseringen van fabrikanten wil gaan zitten wil je ervoor zorgen dat je minimaal 3 gram per dag binnen krijgt. Er zijn niet veel fabrikanten waarbij 1 dosering (1 schep of 1 tablet) 3 gram of meer beta-alanine bevat. De beta-alanine van Optimum Nutrition is daar in deze review met 3.5 gram een uitzondering op.
Onderaan de streep is de hoeveelheid beta-alanine per dosering geen dealbreaker: je kunt eenvoudig een tablet of scoop meer of minder nemen.
Fabrikant
Ik hoor zie en lees steeds vaker over mensen die supplementen en grondstoffen van supplementen zo goedkoop mogelijk van aanbieders zoals een AliExpress of AliBaba kopen. Het is niet aan te raden om dit te doen.
In de landen waar deze spullen vandaan komen is er minder toezicht op de productie en kan er mee geknoeid worden. Je hebt onvoldoende zicht op wat je in jouw eigen lichaam stopt. Een goed beta-alanine supplement van een bekende kwaliteitsfabrikant kost je misschien 5 euro per maand meer. Dat is het risico niet waard.

Zowel Nederland als Europa handhaven strikte wet- en regelgeving rondom supplementen. Zo controleert en onderzoekt de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) voedingssupplementen op de productie, samenstelling en of er verboden stoffen in zitten. Er is in Nederland zelfs iets dat het NZVT heet. NZVT Staat voor Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.
Dit is in 2003 voor voornamelijk topsporters opgezet. Het NZVT controleert supplementen zoals pre-workout op doping. Is het supplement dopingvrij en veilig bevonden dan krijgt het een NZVT keurmerk. Steeds meer fitness winkels en webshops verkopen supplementen met NZVT keurmerk zodat topsporters weten welke supplementen veilig gebruikt kunnen worden.
Daarnaast gelden er op Europees niveau tal van regels rondom voedingsupplementen. Deze nationale en internationale regelgeving dient ervoor jou als consument te beschermen.
Prijs
Natuurlijk blijft de prijs belangrijk. Dat geld natuurlijk niet alleen voor beta-alanine maar zo’n beetje alle supplementen fitness artikelen :-).
Ik heb de prijzen van de 5 producten in dit artikel in onderstaande tabel gegoten. Je kunt daarin perfect zien hoeveel beta-alanine er per dosering in zit, wat de totaalprijs is en wat je effectief per dosering (inname) betaald.

Helemaal eerlijk is de tabel niet omdat er naast pure beta-alanine supplementen ook 1 pre-workout (van XXL Nutrition) en 1 compleet aminozuren supplement (van Optimum Nutrition) tussen staan. Hier zitten meer ingrediënten in waardoor de prijs van productie en dus de verkoopprijs stijgt.
Wat je ziet is dat mijn favoriet (Beta-Alanine van XXL Nutrition) en de in deze lijst als goedkoopst bestempelde beta-alanine supplement (van Body&Fit) qua prijs per dosering op hetzelfde bedrag uitkomen. Een bevinding die ik zelf niet had verwacht :-). Het argument om voor de ‘goedkoopste’ in deze lijst van Body&Fit te kiezen vervalt daardoor ook een beetje: doe er je voordeel mee!
Prijzen en samenstelling van de Beta-Alanine producten met elkaar vergelijken
Product | Inhoud | Prijs | Prijs per dosering | Aantal doseringen | Beta-Alanine per dosering | Poeder of tablet |
---|---|---|---|---|---|---|
XXL Nutrition Beta-Alanine | 500g | € 19,99 | € 0,10 | 200 | 2.5g (2500 mg) | Poeder |
XXL Nutrition Blast! Pre-Workout | 300g | € 26,99 | € 0,90 | 30 | 2g (2000 mg) | Poeder |
Optimum Nutrition Amino Energy | 180g | € 17,95 | € 0,90 | 20 | 3.5g (3500 mg) | Poeder |
Body&Fit Beta-Alanine Super Tabs | 180 x | € 17,99 | € 0,40 | 45 | 4g (4000 mg) | Tabletten |
Body&Fit Beta-Alanine Pure | 300g | € 12,99 | € 0,10 | 120 | 2.5g (2500 mg) | Poeder |
Gebruikersreviews
Ik raad je aan om ongeacht het product dat je online koopt altijd de gebruikersreviews te bekijken. Dit zijn beoordelingen van kopers die jou voor zijn gegaan en die bevatten wat mij betreft de meest waardevolle informatie.

Wanneer ik een voor mij nieuw supplement ga bestellen let ik eigenlijk op deze dingen in de reviews:
- Oplosbaarheid
- Smaak (nasmaak)
- Bijwerkingen
- Effectiviteit (doet het wat het beloofd?)
Let vooral op de genoemde bijwerkingen in de gebruikersreviews. Het kan zijn dat het supplement dat je wilt gaan kopen ‘botst’ met andere supplementen zoals bijvoorbeeld creatine, vitamine D3 of vitamine B3. Grote kans dat je bij de reviews van een veel verkocht supplement daar iets over leest.
Gebruik je medicatie en wil je een nieuw supplement zoals beta-alanine gaan gebruiken? Overleg dan altijd eerst met een medisch specialist zoals je huisarts.
Beta-Alanine kopen: Samenvatting
In dit artikel heb ik met je gedeeld wat Beta-Alanine is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Ik vat het nog een keer heel kort door de bocht samen:
- Beta-Alanine is een niet essentieel aminozuur. Je lichaam maakt het zelf aan en kan het ook uit voeding halen. Beta-Alanine zit vooral in dierlijke producten.
- Zodra je het inneemt vormt de beta-alanine samen met een ander aminozuur genaamd histidine carnosine. In jouw lichaam is een voorraad carnosine aanwezig en met beta-alanine vergroot je deze voorraad.
- Carnosine gaat de verzuring van je spieren tijdens het sporten tegen. Dit betekent dat het uithoudingsvermogen van een spier vergroot wordt en je langer op hoge intensiteit kunt blijven sporten.
Over beta-alanine in supplement vorm (dus poeder of tabletten) heb ik het met je gedeeld:
- Dat beta-alanine als poeder puurder is (geen toegevoegde stoffen) dan tabletten
- Je het dagelijks in moet nemen om de voorraad carnosine op te bouwen en om er het meeste uit te halen
- Beta-Alanine eigenlijk 1 bijwerking heeft en dat is het tijdelijk tintelen en soms jeuken van je huid
- Het niet veel uit maakt op welk moment van de dag je het inneemt
- Dat onderzoek vooralsnog uitwijst dat het gebruiken van beta-alanine niet schadelijk is voor je gezondheid
Bij het kopen van beta-alanine is het slim om de gebruikersreviews te lezen en de ingredientenlijst te bekijken. Ga altijd voor zo puur mogelijke beta-alanine en shop bij een bekende fabrikant.
Nog een keer het overzicht van mijn 5 favoriete beta-alanine supplementen bekijken doe je door hier te klikken of te drukken.
Veelgestelde vragen
Huidig onderzoek wijst uit dat zolang je de aanbevolen dosering aanhoud het nemen van een beta-alanine supplement niet schaad. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar effecten op de lange termijn (meerdere jaren).
Veel veganisten en vegetariërs krijgen te weinig beta-alanine binnen omdat beta-alanine uit voedsel vooral uit dierlijke bronnen zoals vlees en vis kan worden gehaald. Er zijn niet veel beta-alanine supplementen te koop, maar ze zijn er wel. Sojabonen zijn een goede bron van beta-alanine.
Het nemen van een beta-alanine is niet nodig. Je kunt ook prima zonder presteren. Wel is het voor vegans en vegetariërs aan te raden omdat je lichaam beta-alanine eigenlijk alleen uit dierlijke producten kan halen. Onderzoeken wijzen uit dat beta-alanine supplementen op de lange termijn je prestaties en uithoudingsvermogen (licht) kunnen verhogen. Het heeft dus zeker wel een effect.
Pre-Workout is een product dat bestaat uit meerdere ingredienten waarvan beta-alanine er vaak 1 is. Beta-Alanine is een losse stof bestaande uit 1 ingredient (beta-alanine). Pre-Workout is bedoeld om je meer energie tijdens het sporten te geven. Beta-Alanine wordt vooral gebruikt om uithoudingsvermogen te vergroten en het verzuren van je spieren tegen te gaan en uit te stellen.
Beta-Alanine supplementen hebben 1 bijwerking en dat wordt paresthesie genoemd. Je voelt hierbij je huid tintelen en komt voornamelijk voor op handen, nek, rug en gezicht. Deze bijwerking houdt afhankelijk van de dosering ongeveer een kwartier tot een half uur aan en is verder onschadelijk.
Jordy is 32 jaar en woont in het Land van Maas en Waal. Heeft een achtergrond in de zorg en is werkzaam als Product Owner. Als jonge twintiger is hij bijna 40 kg afgevallen en ontdekte hij de sportschool. De kennis die hij van sport, voeding en supplementen door de jaren heen heeft opgedaan deelt hij hier op MuscleMeister.