De 10 Beste Fitnessbanken voor thuis (2022)

27 Minuten leestijd

De beste fitnessbank is stevig, comfortabel, veilig, goed afgewerkt en het liefst in zoveel mogelijk standen te verstellen. Het is makkelijk verdwaald te raken in de honderden soorten fitnessbanken van verschillende merken.

Ben je op zoek naar de beste fitnessbank voor thuis? Laat me je helpen. In deze koopgids geef ik je mijn top 10 van de beste trainingsbanken van 2022. Alle banken zijn uitgebreid door mij getest en met elkaar vergeleken.

Een gespierde man die vanaf de grond een vrouw omhoog drukt

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Gebruik onderstaand snel overzicht, of druk hier om naar de uitgebreide top 10 review(s) te springen.

 1. Body-Solid Pro Club LineBeste koop en mijn favoriet
 2. Bowflex 5.1S – Beste prijs-kwaliteit fitnessbank
 3. Kauffmann PRO Sports – Beste multifunctionele fitnessbank
 4. Tunturi UB60 – Beste fitnessbank met leg extension
 5. Gorilla Sports plat – Beste vlakke fitnessbank
 6. Powerline PFID125X – Beste inklapbare fitnessbank
 7. Gorilla Sports set – Beste fitnessbank met gewichten
 8. VirtuFit Pro trainingsbank – Beste verstelbare fitnessbank
 9. Rock Gym buikspierbank – Beste fitnessbank voor buikspieren
 10. Vita5 trainingsbank – Beste budget fitnessbank

Verschillen tussen een Fitnessbank en Halterbank

De twee termen Fitnessbank en Halterbank worden te pas en te onpas door elkaar gebruikt. Ook webshops lijken de verschillen vaak niet te kennen. Die zijn er wel degelijk.

Een halterbank is in de basis altijd plat, en zit vast aan twee poten waar een halterstang op gelegd kan worden. Een fitnessbank is een losse bank die vaak wielen heeft en in meerdere posities versteld kan worden. Een fitnessbank kun je als halterbank gebruiken en onder een squatrack of powerrack plaatsen. Andersom gaat niet.

Links een verstelbare fitnessbank en rechts een vlakke halterbank
Links een verstelbare fitnessbank, rechts een vlakke halterbank

Je zou kunnen zeggen dat je met een losse fitnessbank flexibeler bent. Zeker wanneer je een fitnessbank zoekt voor thuis is dat vaak het geval. In de beperkte ruimte die je waarschijnlijk hebt wil je geen bank die aan je powerrack of squatrack vast zit, omdat je in hetzelfde rack ook andere oefeningen zoals een squat, pull-up en rack pull wilt uitvoeren.

Ben je toch op zoek naar een halterbank? Check dan mijn halterbank review koopgids hier op MuscleMeister.nl.

Aandachtspunten vóór je aankoop

Een beetje goede fitnessbank gaat meerdere jaren zo niet tientallen jaren mee. Voordat je op het bestel knopje ramt wil je zeker weten dat je een goede aankoop hebt gedaan.

Nu is het kopen van een fitnessbank geen raketwetenschap, echter zijn er wel een aantal belangrijke aandachtspunten. er zit nog net geen trainingsbank aan mijn kont vast geplakt, maar heb voor het maken van deze koopgids veel verschillende fitnessbanken van verschillende merken intensief gebruikt en getest. Ik zet de wat mij betreft belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een fitnessbank voor je uiteen.

Maximale gewicht

Iedere fitnessbank kent een maximale hoeveelheid gewicht die de bank kan ondersteunen. Door fabrikanten zal deze vrijwel altijd vermeld worden als ‘belastbaar gewicht‘. Je bankje staat niet voor niets op poten enkele tientallen centimeters boven de vloer. Je wilt niet dat je bankje met jou erbovenop op de grond komt te liggen.

Driehoek gevarenbord met tekst 'max 1500 kg'
Het liefst heb je een zo hoog mogelijk maximaal gewicht

Let op: het gaat om de hoeveelheid gewicht inclusief jezelf. Je moet hier rekening mee houden, omdat bankdrukken met 60 kg op een lichaamsgewicht van 70 kg al een probleem kan vormen bij een maximaal belastbaar gewicht van 100 kg.

Bij iedere trainingsbank in deze koopgids staat het maximaal belastbare gewicht erbij vermeld. Koop een bankje met wat marge ten opzichte van het maximale gewicht. Misschien bankdruk je nu 40 kg, maar dat kan over een jaar (of 2) zomaar 100 kg zijn.

De fitnessbank met het hoogste belastbare gewicht in deze koopgids is de nummer 1 en mijn persoonlijke favoriet, de trainingsbank van Body-Solid.

Stabiliteit

Er is voor mij persoonlijk op het maximale gewicht na niets belangrijkers bij een fitnessbankje dan stabiliteit. Een stabiele fitnessbank geeft je zekerheid en belangrijker nog – focus.

Een vlakke trainingsbank
Een zware trainingsbank is vaak stabieler

Zodra jouw bankje tekenen van instabiliteit vertoont, gaan jouw gedachten daar naartoe en ben je niet volledig gefocust op de oefening die je uit hoort te voeren.

Hoe meer focus je in je training hebt, hoe effectiever je traint en hoe meer kracht en/of spiermassa je opbouwt. Er van uit kunnen gaan dat je bankje blijft staan en niet uit zichzelf de rugleuning of je zitje spontaan verstelt is ontzettend belangrijk.

Maar hoe beoordeel je de stabiliteit vanaf het internet? Daar hoef je je in deze koopgids geen zorgen om te maken. Iedere fitnessbank in deze review is door mij gebruikt, getest en bijzonder veel op gezweet (excuus voor de details). Er komt in deze review enkele bank aan bod die niet stabiel is.

Na het testen en vergelijken van alle banken in deze koopgids is wat mij betreft deze bank van Body-Solid de meest stabiele bank die je vandaag kunt kopen.

Verstelbaarheid

Een goede fitnessbank is verstelbaar. Het liefst kun je zowel het zitvlak als de rugleuning los van elkaar in zoveel mogelijk posities (of graden) verstellen. Zo kun je bij iedere oefening precies de juiste hoek vinden.

Fitnessbank met de hoeken waarin hij te verstellen is

Extra punten worden gescoord voor fitnessbanken die ook decline te verstellen zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld decline bankdrukken of kun je eenvoudiger buikspieroefeningen uitvoeren wanneer er ook voetsteunen bij de bank geleverd worden.

Het fijne van het zitvlak apart van de rugleuning kunnen verstellen is dat je bijvoorbeeld meer ondersteuning hebt bij het uitvoeren van schouderoefeningen met dumbbells, of het uitvoeren van bicep curls waarbij je arm op een van je knieën rust.

Hoeveel verstelmogelijkheden het beste bij jou passen hangt van je gebruik en wensen af. Train je in een bodybuilding stijl, dan raad ik je aan voor een fitnessbank te kiezen die in zoveel mogelijk standen in te stellen is – in deze koopgids is deze bank van VirtuFit de best verstelbare fitnessbank.

Breedte van de rugleuning

Hoe breder je rug, hoe breder de rugleuning moet zijn :-). De meeste fitnessbankjes hebben een rugleuning die 25 tot 30 centimeter breed is.

Heb je een brede rug, dan raad ik je aan een fitnessbank te kiezen met een zo breed mogelijke rugleuning. In deze koopgids is dat tegelijkertijd de voordeligste fitnessbank van Vita5.

Onderstaande tabel is een overzicht van alle fitnessbanken in deze review en de breedte van de rugleuning:

FitnessbankBreedte rugleuningMaximaal gewicht
#1 – Body-Solid Pro Club Line (mijn aanrader)23,8 cm tot 30 cm450 kg
#2 – Bowflex 5.1S (goede prijs-kwaliteit fitnessbank)30 cm272 kg
#3 – Kauffmann PRO Sports (multifunctionele fitnessbank)41 cm350 kg
#4 – Tunturi UB60 (goede fitnessbank voor benen)30 cm200 kg
#5 – Gorilla Sports (vlak) (platte fitnessbank)25 cm400 kg
#6 – Powerline PFID125X (inklapbare fitnessbank)25 cm110 kg
#7 – Gorilla Sports (set) (fitnessbank met gewichten)28 cm280 kg
#8 – VirtuFit Pro (meest verstelbare fitnessbank)25 cm250 kg
#9 – Rock Gym (beste buikspier fitnessbank)?120 kg
#10 – Vita5 (goedkoopste fitnessbank)43 cm200 kg

Verplaatsen en opbergen

Voor veel mensen die een goede gymbank voor thuis(gebruik) willen kopen is ruimte een van de dingen waar ze rekening mee moeten houden.

Telt iedere centimeter ruimte in jouw eigen sportschool thuis, dan kan een inklapbare fitnessbank een uitkomst zijn. Die kun je verticaal ergens opbergen of tegen een muur aan zetten.

In deze koopgids is dit de fitnessbank die het minste ruimte inneemt. Wat betreft het verplaatsen: vrijwel alle banken in dit artikel beschikken over wieltjes waarmee je ‘m eenvoudig kunt verplaatsen. Sommige banken zijn een handjevol omdat ze meer dan 30 kg wegen. Wil je een zo licht mogelijke verplaatsbare fitnessbank, bekijk dan deze lichte multifunctionele fitnessbank van Kauffmann (10kg).

Accessoires

Ben je van plan veel isolatie oefeningen te doen (oefeningen waarbij je 1 specifieke spiergroep traint zoals je buikspieren, biceps, triceps, quadriceps of hamstrings)? Dan kan het lonen een fitnessbank met veel opzetstukken te kiezen.

De meest multifunctionele fitnessbank in deze koopgids is het Pro Sports model van de Duitse fabrikant Kauffmann. Naast multifunctioneel is ‘ie ook volledig in te klappen, handig bij het verplaatsen en opbergen.

Een alternatieve optie voor meer mogelijkheden om op en met een fitnessbank je benen te trainen is de multifunctionele fitnessbank van de bekende fabrikant Tunturi, namelijk de Tunturi UB60. Ook deze bank kan volledig ingeklapt worden en bevat o.a. een curl bar en leg extension uitbreiding.

Wat je ook doet, ik raad je aan een fitnessbank te kopen waarbij de voetsteunen en/of uitbreiding voor je beenspieren verwijderd kan worden. Niets irritanter dan een liggende of zittende oefening op je bank willen uitvoeren waarbij je continu je voeten moet verplaatsen omdat de steunen in de weg zitten.

Prijs

Met de huidige prijzen van zo’n beetje alles wil je gewoon een goede fitnessbank zonder teveel te betalen. Bij het testen van fitnessbanken en het samenstellen van deze koopgids heb ik de prijs als een van de belangrijkste zaken meegenomen.

Wil je het meeste waar voor je geld, dan is de bank van Bowflex je maatje. Wil je op een zo goedkoop mogelijke manier kennismaken met je (mogelijk eerste) trainingsbank, kies dan voor de budget bank van Vita5.

Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken dat je troep in huis haalt, want dan had de fitnessbank niet in mijn koopgids gestaan. En mocht je twijfelen: check dan vooral de gebruikersreviews van de Vita5 fitnessbank.

Gebruikersreviews

Dat je mijn koopgids aan het lezen bent is al een goede stap, het lezen van de gebruikersreviews is een goede tweede stap. Reviews van kopers die je voor gingen zijn ontzettend waardevol.

Vaak vermelden kopers informatie over het product die online ontbreekt. Bijvoorbeeld over hoe makkelijk (of juist niet makkelijk) het verstellen van de rugleuning is, of er een handleiding voor montage is inbegrepen en hoe de bekleding er na een paar maanden gebruik uit ziet.

Lees deze dus vooral door. Alle fitnessbanken waar ik naar link vanuit deze review staan vermeld op een grote Nederlandse webshop zoals Bol.com of Fitwinkel.nl, waar je de recensies van andere mensen in kunt zien.

Let wel; neem de reviews met een korrel zout. Een ontevreden klant is eerder gemotiveerd een recensie te plaatsen dan een tevreden klant.

Fitnessbank review: De top 10 beste banken

Tijd om dieper te duiken in de beste fitnessbanken voor thuis. Ik trap de lijst af met mijn persoonlijke favoriet en wat mij betreft de op dit moment beste fitnessbank koop.

#1 – Body-Solid Pro Club Line (mijn aanrader)

De Pro Club Line fitnessbank van Body Solid
Zeer hoge professionele kwaliteit van Body-Solid
Rugleuning incline en decline verstelbaar
Zitvlak onafhankelijk van rugleuning te verstellen
Belastbaar tot 450 (!) kg
Massief stalen frame met duurzame bekleding
Perfecte fitnessbank voor alle situaties
Niet goedkoop
Niet inklapbaar dus niet makkelijk op te bergen
 • Afmetingen: 64 cm breed bij 144 cm lang bij 45 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 450 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja incline (15/30/45/60/80 graden) en decline (-18 graden)
 • Verstelbare zitting: ja, naar 10 of 18 graden
 • Breedte rugleuning: 23,8 tot 30 cm bij zitvlak
 • Inklapbaar: nee
 • Gewicht: 33,3 kg
 • Met wielen: ja

Laten we starten met mijn favoriete fitnessbank uit deze review. Voor het geld dat je voor deze fitnessbank van Body-Solid betaalt durf ik wel te zeggen dat er op dit moment geen betere fitnessbank voor thuisgebruik te krijgen is.

En met het woord thuisgebruik doe ik hem eigenlijk tekort. Het massieve stalen frame met dikke bekleding is namelijk belastbaar tot 450 (!) kg, waarmee je de bank in iedere situatie in kunt zetten. Het maakt niet uit of dat lichaamsgewicht oefeningen of oefeningen met vrije gewichten zijn. Box squats, zwaar bankdrukken – je hoeft je geen zorgen te maken of de bank het wel kan hebben.

Ook decline bankdrukken behoort tot de mogelijkheden. Naast 1 decline stand kun je gebruikmaken van 5 incline standen en is het zitvlak los van het rugvlak verstelbaar in 10 of 18 graden. Dat verstellen is zo gedaan en je hoeft niet te klungelen met een trekknop.

Met 33kg is het een flinke bank, maar dat merk je ook terug in de stabiliteit. Er is niets van trillen of enige onzekerheid aanwezig. Zoek je de wat mij betreft op dit moment beste fitnessbank voor thuis, dan raad ik je deze bank van Body-Solid van harte aan.

#2 – Bowflex 5.1S (beste prijs-kwaliteit)

Verstelbare fitnessbank van Bowflex
Belastbaar tot 272 kg en erg stevig
Verstelbare zitting en rugzitting in incline en decline (6 posities)
Inklapbaar en makkelijk op te bergen
Heavy duty stalen frame
Met verwijderbare voetsteunen
Transportwieltjes hadden groter gemogen
Opening in zitvlak soms wat gek
 • Afmetingen: 156 cm lang bij 71,4 cm breed bij 125,7 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 272 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja incline en decline
 • Verstelbare zitting: ja
 • Breedte rugleuning: 30 cm
 • Inklapbaar: ja, kan rechtop gezet worden
 • Gewicht: 27,2 kg
 • Met wielen: ja

Ga je voor de beste prijs-kwaliteit dan zul je al snel deze fitnessbank van de premium fabrikant Bowflex tegenkomen, het Bowflex 5.1S model.

Een heel fijne feature aan deze bank is dat je ‘m vrijwel volledig in kunt klappen. Je bespaart hiermee veel ruimte en kunt hem verticaal ergens neerzetten, bijvoorbeeld tegen een muur of deur.

Gecombineerd met het hoge belastbare gewicht (272 kg) is dat best een bijzondere combinatie. Veel fitnessbanken die inklapbaar en makkelijk op te bergen zijn, kunnen vaak niet zoveel gewicht aan. Dat maakt deze bank een ideale keuze voor een heavy duty fitnessbank voor de kleinere thuis gym.

Zowel de rugleuning als het zitvlak zijn in 6 posities te verstellen waarbij je ook gebruik kunt maken van een decline stand. Het zware stalen frame is van wieltjes voorzien, die wat mij betreft wel wat groter en steviger uitgevoerd hadden mogen worden. Naast de wieltjes wil ik ook even zeuren over het zitvlak.

Daar zit een opening in om het geheel makkelijk op te kunnen bergen. Ik snap het, maar het maakt sommige zittende oefeningen wat gek. Ben je heel groot geschapen en train je thuis graag puur natuur, dan kan het juist een uitkomst zijn.

#3 – Kauffmann Pro Sports (multifunctioneel)

Multifunctionele fitnessbank van Kauffmann
Reviewscore 4,5/5 onder 8+ reviews
4-in-1 volledig inklapbare fitnessbank
Dikke ademende bekleding (5cm) en antislip vloerbescherming
Van gewichten tot biceps en buikspieren trainen
Maximale belasting van 350kg
Extra brede rugleuning (41cm)
Geen decline stand
Prijskaartje
 • Afmetingen: 125 cm lang bij 70 cm breed bij 47 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 350 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja, incline in 6 standen
 • Verstelbare zitting: ja, in 2 standen
 • Breedte rugleuning: 41 cm
 • Inklapbaar: ja, kan volledig ingeklapt worden
 • Gewicht: 10 kg
 • Met wielen: ja

De Kauffmann Pro Sports is wat mij betreft een van de betere multifunctionele fitnessbanken. Hij is multifunctioneel doordat je hem als priest bench, roman bench, sit up bench, dumbbell bench maar natuurlijk ook als gewone fitnessbank in kunt zetten.

Met de gratis inbegrepen weerstandsbanden en aanwezige steunen train je vrijwel alle spiergroepen. De rugsteun is in 7 standen verstelbaar, het zitvlak in 2 standen.

Wat ik bijzonder vond tijdens mijn gebruik is dat de hele fitnessbank zo’n 10 kg weegt, maar toch een maximaal belastbaar gewicht van 350kg weet te garanderen. Vaak zorgt een lichte(re) bank voor instabiliteit en onzekerheid. Daar heb ik echter niets van gemerkt – ondanks alle toevoegingen doet de bank zeer solide aan.

Daar moet ik wel bij opmerken dat m.b.t. algehele stevigheid en kwaliteit de bank het aflegt tegen de nummers 1 en 2 in deze koopgids. Je kunt toch merken dat bij de ontwikkeling veel aandacht uit is gegaan naar alle extra’s die bij de bank zijn inbegrepen.

Zoek je een goede multifunctionele fitnessbank voor thuis? Dan haal je met deze Kauffmann echte Duitse kwaliteit in huis. Om het feestje compleet te maken is het goed te weten dat je de bank van Kauffmann volledig in kunt klappen en eenvoudig op kunt bergen.

#4 – Tunturi UB60 (met leg extension)

Tunturi UB60 fitnessbank met leg extension
Reviewscore 4,1/5 onder 32+ reviews
Met curl bar en leg extension uitbreidingen
Bekende kwaliteitsfabrikant Tunturi
Beste keuze voor benen in deze koopgids
Verstellen rugleuning had makkelijker gekund
Belastbaar gewicht (200kg)
Geen transportwielen
 • Afmetingen: 167 cm lang bij 60 cm breed bij 64,5 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 200 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja
 • Verstelbare zitting: ja
 • Breedte rugleuning: 30 cm
 • Inklapbaar: ja, kan volledig ingeklapt worden
 • Gewicht: 23 kg
 • Met wielen: ja

Ben je op zoek naar een goede fitnessbank voor je benen waar je ook alle ‘gewone fitnessbank dingen’ mee kunt doen, dan kun je de Tunturi UB60 bijna niet aan je voorbij laten gaan.

Inbegrepen bij de bank van Tunturi zijn een curl bar en leg developer. Op die leg developer is een stang aanwezig waar je gewichtschijven aan kunt hangen voor extra weerstand.

Met die uitbreidingen kun je bijvoorbeeld leg extensions, hamstring curls en decline situps uitvoeren. Het frame is een stalen mat zwart frame met een verstelbare zitting en leuning. Het verstellen van de rugleuning had wat mij betreft eenvoudiger gekund, want het heeft wat oefening nodig voordat je het pinnetje voor het juiste gaatje krijgt. We hebben het nog steeds over een fitnessbank.

De maximale belasting is maximaal 200kg, wat voor sommige onder ons wellicht net wat te weinig marge is. Ben je een zware lifter, dan raad ik je aan een andere bank in deze koopgids te kopen.

Wat betreft algehele kwaliteit en waar voor je geld heb ik niets te klagen over deze bank van Tunturi. Zoals altijd heeft het merk dat hier ook goed voor elkaar. Wel mistte ik de wielen, wat het verplaatsen van deze bank net iets minder makkelijk maakt.

#5 – Gorilla Sports flat (beste platte)

Platte vlakke fitnessbank van Gorilla Sports
Populaire fabrikant Gorilla Sports
Prettig prijskaartje
Geschikt voor professioneel gebruik
Belastbaar tot 400 (!) kg
Eenvoudig te monteren
Breedte rugleuning (25cm)
 • Afmetingen: 112 cm lang bij 57,5 cm breed bij 43 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 400 kg
 • Verstelbare rugzitting: nee
 • Verstelbare zitting: nee
 • Breedte rugleuning: 25 cm
 • Inklapbaar: nee, vlakke bank
 • Gewicht: 15 kg
 • Met wielen: nee

Soms wil je een niet verstelbare, platte fitnessbank. Die wil je omdat er niets aan stuk kan gaan, omdat ze stevig zijn, veel gewicht kunnen dragen en gemakkelijk ergens neer of onder te zetten zijn. Ook niet vergeten: vlakke fitnessbanken zijn vaak het voordeligst.

Gorilla Sports is al jaar en dag een bekende naam in de fitnesswereld. Je kunt met deze bank dan ook geen miskoop doen. Ik heb ‘m nu al enkele maanden staan en kan hem op geen fout betrappen. Toegegeven: da’s ook een stuk makkelijk wanneer er niets op of aan zit dat kapot kan.

Het maximale belastbare gewicht is hoog (400kg), terwijl de bank een magere 15 kg weegt. Je sjouwt hem dus makkelijk rond in je eigen sportschool thuis en kunt hem op die manier voor allerlei oefeningen gebruiken. De voeten van de bank zijn van rubber voor een maximale grip op de ondergrond. Zoek je een no nonsense vlakke fitnessbank voor een nette prijs dan raad ik je deze Gorilla Sports bank aan.

#6 – Powerline PFID125X (inklapbaar)

Inklapbare fitnessbank Powerline PFID125x
Ontzettend comfortabel en stabiel
Eenvoudig te verstellen en manoeuvreren met wieltjes
Prettig prijskaartje
Volledig inklapbaar en geen montage nodig
Verstelbaar in 7 posities inclusief decline stand
Belastbare gewicht (110kg)
Voetsteunen niet verwijderbaar
 • Afmetingen uitgeklapt: 143 cm lang bij 40 cm breed bij 45 cm hoog
 • Afmetingen ingeklapt: 143 cm lang bij 40 cm breed bij 23 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 110 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja, 7 posities inclusief decline
 • Verstelbare zitting: nee
 • Breedte rugleuning: 25 cm
 • Inklapbaar: ja, volledig
 • Gewicht: 20 kg
 • Met wielen: ja

Zoek je een fitnessbank die je volledig in kunt klappen en op kunt bergen, dan is de PFID125X trainingsbank van PowerLine mogelijk een goede match.

Toegegeven, de naam PFID125X bekt niet heel lekker en blijven hangen doet ‘ie ook niet. Gelukkig hoeft hij het niet van zijn naam te hebben, want tijdens mijn gebruik en tests heeft ‘ie op andere manieren indruk op mij gemaakt.

De PFID125X is een van de meest comfortabele en stabiele fitnessbanken die ik ooit heb gebruikt. Ik hoefde hem niet te monteren, want hij werd volledig ingeklapt geleverd. De bank is van wieltjes voorzien en is in 7 posities te verstellen waarbij je ook de optie hebt om de rugleuning in een decline stand vast te zetten.

Er is een (wat mij betreft) heel groot nadeel aan deze bank: het maximale belastbare gewicht. Met slechts 110 kg is dat niet om over naar huis te schrijven. Het heeft ongetwijfeld te maken met het volledig kunnen inklappen van de fitnessbank.

Mocht je op zoek zijn naar een allround fitnessbank die je volledig in kunt klappen en train je niet met al te zware gewichten? Dan kan de PFID125X een juiste keuze voor je zijn.

#7 – Gorilla Sports set (met gewichten)

Zwart witte fitnessbank met gewichten van Gorilla Sports
46 Delige fitnessbank set, overcompleet
80% Van wat je nodig hebt in een thuis gym
Inclusief antislip beschermingsmatten
Met halterstang, EZ curl bar, 2 dumbbells en 100 kg aan schijven
Beste deal voor een fitnessbank met gewichten en accessoires
Pittig prijskaartje
 • Afmetingen: 180 cm lang bij 125 cm breed bij 90-110 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 280 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja, alleen incline
 • Verstelbare zitting: nee
 • Breedte rugleuning: 28 cm
 • Inklapbaar: nee
 • Gewicht: 40 kg
 • Met wielen: nee

We zijn bij nummer 7 in deze koopgids aangekomen, namelijk de overcomplete fitnessbank set van Gorilla Sports. Een goede keuze wanneer je niet alleen een fitnessbank zoekt maar ook bijbehorende gewichten en nodige accessoires. Het volgende is inbegrepen:

 • Haltersteunen
 • Halterset 100 kg met 14 schijven
 • 1 Halterstang 170cm
 • 1 EZ-curlstang 120cm
 • 2 Dumbbells
 • Lat pulley attachment
 • 6 Anti-slip vloerbeschermingsmatten
 • Dipsteunen

Heb je vrijwel niets in huis en wil je thuis een eigen sportschool inrichten, dan kun je met deze set aardig wat geld besparen en een goede start maken aan je eigen home gym. Door de dipsteunen, kabel accessoire en bijgeleverde gewichten kun je zowel grote compound oefeningen als isolatie oefeningen uitvoeren.

#8 – VirtuFit Pro (beste verstelbare)

Zwarte verstelbare fitnessbank VirtuFit Pro
Score van 4,5/5 onder 5+ reviews op Fitwinkel.nl
Zitting in 4 posities en rugleuning in 7 posities verstelbaar (ook decline)
Been accessoire die je kunt verwijderen
Goede algehele bouwkwaliteit en comfort
Met transportwielen en antislip rubberen poten
Rugleuning had breder mogen zijn (25cm)
 • Afmetingen: 170 cm lang bij 50 cm breed bij 47 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 250 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja, 7 posities inclusief decline
 • Verstelbare zitting: ja, 4 posities
 • Breedte rugleuning: 25 cm
 • Inklapbaar: nee
 • Gewicht: 25 kg
 • Met wielen: ja

Nummer 8 in deze beste fitnessbank koopgids is het Pro model van de bekende fabrikant VirtuFit, en ik moet zeggen dat ik aardig verrast ben door de kwaliteit – zeker gezien de prijs.

De Pro fitnessbank van VirtuFit is thuis te gebruiken bij een cable station, in een power rack, squat rack, smith machine of haltersteun. De rugleuning is maar liefst in 7 posities verstelbaar, waarbij je ook over een decline positie beschikt. Het zitvlak is onafhankelijk van de rugleuning in totaal in 4 verschillende posities in te stellen.

Voor het frame heeft VirtuFit gekozen voor een stalen frame met krasvrije coating. De maximale belasting loopt op tot 250kg en er is extra dikke bekleding (5,5 cm) op de bank aanwezig om het geheel zo comfortabel mogelijk te maken.

Wat me het meest bevalt aan deze fitnessbank is de stevigheid en de eenvoud van het verstellen van zowel de rugleuning als het zitvlak. Onder de bank zijn rubberen poten aanwezig die veel grip hebben op ieder type ondervloer. Tenzij je een groene huid hebt en in een moeras woont, maar ik ga er voor het gemak van uit dat dat niet het geval is.

Zoek je een betaalbare, stevige en comfortabele fitnessbank die je in veel standen kunt verstellen dan is de VirtuFit Pro fitnessbank mogelijk een goede keuze voor je.

#9 – Rock Gym (beste buikspierbank)

Multifunctionele buikspier fitnessbank van Rock Gym
Reviewscore 4,4/5 onder 16+ reviews
Beste fitnessbank voor buikspieroefeningen
Volledige set met dieetgids, oefeningenoverzicht, 2 weerstandskabels en handleiding
Scherp prijskaartje
Heel veel variatie in oefeningen mogelijk
Niet geschikt voor mensen langer dan 1,80m
Max belastbaar gewicht 120kg
 • Afmetingen: 110 cm hoog bij 40 cm breed
 • Belastbaar gewicht: 120 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja
 • Verstelbare zitting: ja
 • Breedte rugleuning: onbekend
 • Inklapbaar: deels
 • Gewicht: 12.3 kg
 • Met wielen: nee

De Rock Gym fitnessbank is allesbehalve een traditionele fitnessbank. Je kunt hem beter zien als een fitnessaparaat dan een fitnessbank. Natuurlijk kun je er op gewichtheffen, zolang je de gewichten relatief laag houd – het maximum gewicht is 120kg.

Waar deze fitnessbank zich perfect voor leent is variatie in de oefeningen die je doet en de spiergroepen die je traint. Rock Gym zet het zelf als een ‘6-in-1 fitnessapparaat’ in de markt. Nu ben ik een beetje huiverig voor dit soort termen, maar ook ik heb gemerkt dat je creatief van dit apparaat wordt.

Sit-ups, push-ups, crunches, stretchen, isolatie oefeningen voor je armen met de bijgeleverde weerstandsbanden – er is enorm veel mogelijk. Ik werd tijdens het testen van deze trainingsbank prettig verrast en ik blijk niet de enige te zijn. De gemiddelde score is een 4,4 uit 5 op Bol.com onder inmiddels meer dan 16 reviews.

De kwaliteit lijkt tot dusver in orde, echter kan ik na 2 maanden gebruik weinig zinnigs zeggen over de levensduur van de materialen over een langere tijdsperiode.

Wil je zwaar liften? Kies dan een andere fitnessbank in deze koopgids. Wil je met lichtere gewichten trainen en de mogelijkheid hebben om je buikspieren nog beter te trainen? Dan raad ik je deze vreemd uitziende fitnessbank aan. Ook voor mensen die geen hele sportschool thuis in willen richten maar wel een apparaat willen hebben waarop ze veel verschillende spiergroepen kunnen trainen is dit een prima keuze.

#10 – Vita5 (beste budget)

Goedkope zwarte fitnessbank van Vita5
Score van 4,6/5 onder 76+ reviews (!)
Heerlijk brede leuning (43cm)
Volledig inklapbaar + gemonteerd geleverd
Rugleuning verstelbaar in 7 posities (ook decline)
Inclusief weerstandsbanden en kussen
Stabiel en stevig met antislip rubberen poten
Geen wielen
Materiaalgebruik (is de prijs naar)
 • Afmetingen ingeklapt: 124 cm lang bij 42 cm breed bij 20 cm hoog
 • Afmetingen uitgeklapt: 127 cm lang bij 43 cm breed bij 106 cm hoog
 • Belastbaar gewicht: 200 kg
 • Verstelbare rugzitting: ja
 • Verstelbare zitting: ja
 • Breedte rugleuning: 43cm
 • Inklapbaar: ja, volledig
 • Gewicht: 12 kg
 • Met wielen: nee

Dan de laatste maar daarmee zeker niet de minste in deze koopgids – de fitnessbank van Vita5. Zoek je een betaalbare budget fitnessbank met een goede kwaliteit en verstelbaarheid, dan is dit ‘m wellicht. Naast het volledig verstelbaar zijn (ook decline posities) is de bank ook helemaal in te klappen en op te bergen.

Da’s niet alles, want hij wordt volledig gemonteerd thuis geleverd, heeft een fantastich brede rugleuning van 43 cm en de verpakking is ook nog voorzien van een kussen en set weerstandsbanden. Verder is de bekleding van leer voorzien en heeft het onderstel antislip rubberen poten. De voetsteunen zijn verwijderbaar.

Ik was tijdens mijn tests zeer tevreden over deze fitnessbank die ontzettend veel te bieden heeft voor de prijs die je betaalt. Ben je net gestart met het opzetten van je eigen sportschool thuis? Dan doe je een goede koop door de Vita5 in huis te halen – ben er lief voor en hij gaat jaren mee.

Toegegeven, ik had een nog goedkopere fitnessbank als ‘budget fitnessbank’ in deze lijst op kunnen nemen. Ik wil echter wel zeker weten dat je er na een half jaar niet volledig doorheen zakt. Oftewel: liever twee tientjes meer uitgeven en er een paar jaar meer kunnen doen.

Zoek je een goede volledig inklapbare, verstelbare en brede fitnessbank voor een zo scherp mogelijke prijs? Dan raad ik je aan voor dit model van Vita5 te kiezen.


Fitnessbank voor thuis kopen: Conclusie

Dus je gaat je eigen fitnessbank kopen? Strak plan. Neem nog wel even de aandachtspunten mee. De uitgebreide toelichting op de aandachtspunten is hier opnieuw te vinden, dit zijn ze in het kort:

 • Verstelbaarheid (liefst zoveel posities mogelijk)
 • Maximale gewicht (voor krachttraining/bodybuilding meer dan 200kg)
 • Opbergen en inklappen (heb je alle ruimte nodig, kies dan voor een inklapbare)
 • Stabiliteit (hoe zwaarder hoe stabieler)
 • Breedte van de rugleuning (ik raad aan zo breed mogelijk, overzicht hier)
 • Uitbreidingen (ga je ook armen, benen en buikspieren trainen? ga dan voor een multifunctionele fitnessbank)

Zoals ik eerder schreef, zijn alle fitnessbanken in deze review door mij getest en vergeleken. Je kunt met al de banken hier vermeld jaren vooruit. Investeer liever wat meer in een goede trainingsbank dan accessoires en sportkleding – je gaat namelijk niet op je dure trainingsbroek liggen om 120 kg boven je uit te drukken.

Wil je nog een keer het snelle overzicht van alle fitnessbanken in deze koopgids bekijken, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Wat kost een goede fitnessbank?

Wil je een platte fitnessbank die je niet kunt verstellen, dan kun je al een goede bank kopen voor 80 tot 100 euro. Wil je een kwalitatief goede verstelbare fitnessbank die meerdere jaren mee gaat, ga er dan vanuit dat je ergens tussen de 150 en 500 euro betaalt.

Welk merk fitnessbank is goed?

Ik raad je altijd aan een fitnessbank van een welbekend merk te kopen. Dan kun je denken aan VirtuFit, ZEUZ, Tunturi, LifeGoods, Body-Solid en BD Sports. In deze fitnessbank koopgids komen de meeste van die merken voorbij en ga ik uitgebreid in op de kwaliteit, eigenschappen en prijs van iedere bank.

Welke fitnessbank kan je het beste kopen?

Voor de beste prijs-kwaliteit verhouding raad ik je aan te kijken naar mijn persoonlijk favoriete fitnessbank in deze review. Wil je een premium fitnessbank die tientallen jaren mee kan en maakt de prijs niet zoveel uit? Dan raad ik je aan de best beoordeelde fitnessbank in deze koopgids te bekijken – de ZEUZ verstelbare fitnessbank.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fitnessbank?

Bepaal voor jezelf wat je uit wilt geven aan een fitnessbank. Is dat 100 of 600 euro, of ergens daar tussenin? Bekijk vervolgens in deze koopgids wat de beste fitnessbank voor jou is – een vlakke, verstelbare of wellicht inklapbare bank (vraag aan jezelf waar je hem het vaakst voor gaat gebruiken). Check vervolgens de reviews op de vermelde webshops in deze review. Vaak bevatten deze reviews zaken waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Dus: budget, waar ga je hem het meest voor gebruiken, en de reviews checken.

Plaats een reactie