Is het oké om elke dag Pre-Workout te gebruiken?

13 Minuten leestijd

De mensheid vraagt het zich al eeuwen af. Van Plato tot Nostradamus, van Arnold Schwarzenegger tot Gerard Joling: ‘Kun je iedere dag Pre-Workout gebruiken?!’.

Comedian op een podium met een microfoon in zijn hand
Every damn day

Ok, ok: misschien vroeg Nostradamus zich dat niet daadwerkelijk af. Toch is pre-workout de afgelopen jaren ongekend populair geworden bij fitness enthousiastelingen (en ook bij mij). Hoevaak en hoeveel hoor je het te gebruiken, is het verslavend en welke risico’s zijn er aan verbonden? Ik beantwoord het allemaal voor je in dit artikel.

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Dan klik je hier voor de conclusie slash samenvatting.

Is het slim om iedere dag Pre-Workout te gebruiken?

De vraag is dus: is het wel handig om dagelijks pre-workout te gebruiken? Het korte antwoord is ja, in de meeste situaties kan dat prima. Er spelen echter 2 belangrijke factoren mee. Namelijk de kwaliteit van je pre-workout en hoe het met jouw eigen gezondheid gesteld staat.

Ongeacht of je 1 keer per jaar, week of dag pre-workout gebruikt raad ik je met klem aan een pre-workout te kopen die clean is en enkel uit kwalitatieve hoogwaardige ingrediënten bestaat. Vermijd dan ook pre-workouts van buitenlandse merken en/of onbekende merken die ‘proprietary blend‘ of andere vage namen en woorden op hun etiket gebruiken.

Dat betekent namelijk niets anders dan dat ze een aantal ingrediënten onder die naam kunnen verschuilen. Ook de dosering van die afzonderlijke ingrediënten is dan met geen mogelijkheid te achterhalen. Ga bij voorkeur voor een pre-workout van een bekende Nederlandse fabrikant zoals bijvoorbeeld XXL Nutrition, Clean Nutrition of Kosso Nutrition.

Pre workout van Clean Nutrition, Kosso Nutrition en XXL Nutrition
Koop een Pre-Workout van een bekend merk met transparant (eerlijk) etiket en en kwalitatief goede ingrediënten

Sport je in competitieverband? Dan kun je ervoor kiezen een pre-workout met zogenaamd NZVT keurmerk te kopen. Dat is een keurmerk van de Dopingautoriteit Nederland. Je weet daarmee voor bijna 100% zeker dat er geen stoffen in het potje zitten die op de dopinglijst voorkomen.

Gebruik je een enkele keer een pre-workout van een merk dat niet transparant is over wat er in zit, dan is er natuurlijk niet veel aan de hand. Blijf je dit type pre-workout echter voor lange tijd gebruiken dan kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan. Je weet namelijk simpelweg niet wat je in je lichaam stopt.

Ik schreef dat in de meeste situaties iedere dag pre-workout gebruiken prima is. Er zijn echter scenario’s waarin dat geen goed idee is. Bijvoorbeeld wanneer jouw lichaam (over)gevoelig is voor cafeïne of wanneer 1 ingrediënt (of meerdere) botsen met eventuele medicatie die je gebruikt.

Heb je gezondheidsklachten en/of gebruik je medicatie? Overleg dan altijd eerst met je huisarts voordat je pre-workout gaat gebruiken.

Waarschuwingssignalen

Er zijn een aantal bekende waarschuwingssignalen die aangeven dat je het even wat rustiger aan moet doen met je pre-workout supplement. Dat kan betekenen dat je de dosering aanpast of tijdelijk stopt met het (dagelijks) gebruiken ervan. Ik zet de signalen voor je op een rij.

1. Je wordt er afhankelijk van

Waar je voor op wilt passen is dat je zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk wordt van je pre-workout. Je lijf moet prima in staat zijn om zonder een scoop je training in te gaan.

Pre-workout is bedoeld voor lange en grimmige trainingssessies of momenten waarop je qua energie even een schop onder je kont nodig hebt. Wanneer je het gevoel hebt niet meer zonder te kunnen is het tijd om daar wat aan te doen.

4 Signalen in tekst die aangeven dat je teveel pre workout gebruikt
Signalen dat je mogelijk teveel pre-workout gebruikt

Daarnaast went je lichaam aan de ingrediënten en de dosering. 1 Scoop pre-workout zal na verloop van tijd minder heftig voelen dan hij in het begin deed. Je pre-workout werkt dan niet goed meer (voor je gevoel). Bij veel mensen sluipt het er vervolgens in om steeds een beetje meer te nemen. Voor je het weet mik je standaard 2 volle scoops in je beker – niet oké.

Het beste is om eens in de zoveel weken 1 week geen pre-workout te gebruiken om gewenning en afhankelijkheid te voorkomen. Je zult merken dat na die week de pre-workout veel intenser aanvoelt en er hard in klapt. Lekkah.

Afhankelijkheid van pre-workout is vrij makkelijk te herkennen. Daar komen onderstaande symptomen bij kijken.

Cafeïne afhankelijkheid symptomen

 • Je hebt pogingen gedaan om minder cafeïne te gebruiken of te stoppen maar dit lukt niet
 • Blijvend gebruiken van cafeïne (zoals in koffie en pre-workout) ondanks dat je er negatieve effecten van ervaart: denk aan onrustige gevoelens, slecht slapen, een verhoogde hartslag, hoofdpijn en een slechtere stoelgang
 • Wanneer je minder of geen cafeïne gebruikt ontstaan er ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, een slap gevoel en (extreme) vermoeidheid
 • 1 Dosering pre-workout doet weinig meer voor je: je merkt er weinig van en moet steeds meer innemen voor hetzelfde effect
 • Een drang naar cafeïne houdende producten en je training eigenlijk niet goed kunnen doorkomen zonder

Symptomen van een tekort aan dopamine

Het gebruiken van pre-workout zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in je lichaam. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Een stofje waar je je goed door voelt.

Stimulerende stoffen over een langere periode dagelijks gebruiken kan ervoor zorgen dat je voorraad dopamine langzaam op raakt. Er kan dan een tekort aan dopamine ontstaan. Dit zijn enkele symptomen daarvan:

 • Geen motivatie of drive om iets te doen of ondernemen
 • Een onrustig of zenuwachtig gevoel hebben, snel geïrriteerd zijn, je hopeloos voelen
 • Je kunt je moeilijk concentreren op iets
 • Geen plezier meer halen uit dingen waar je normaal wel plezier uit haalt

2. Moeilijk in slaap vallen en slechtere slaapkwaliteit

Wanneer je een steeds hogere dosering neemt of laat op de dag pre-workout gebruikt kan dit veel invloed hebben op de kwaliteit en duur van je slaap.

Dit komt simpelweg door het hoge cafeïnegehalte in een dosering pre-workout. 6 Uur na inname is de helft (!) van de hoeveelheid cafeïne nog in je lichaam aanwezig. Pas na 10 tot 12 uur is zo goed als alle cafeïne verdwenen.

Ook wanneer je geen moeite hebt met het in slaap vallen heeft cafeïne dat nog in jouw lichaam aanwezig is altijd een negatief effect op de kwaliteit van je slaap (hoe diep je slaapt).

Merk je dat jouw pre-workout invloed heeft op je slaap? Dan kun je een aantal dingen doen. Je kunt een pre-workout zonder cafeïne kopen, de dosering verminderen of eerder op de dag sporten. Zo zijn er genoeg mensen waaronder ikzelf die met regelmaat in de ochtend sporten. Mocht je je afvragen of je pre-workout in de ochtend nuchter in kunt nemen, dan kun je dat lezen in dit artikel over pre-workout op lege maag innemen.

3. Onrustig gevoel en crashes

1 Van de meest duidelijke signalen dat je het wat rustiger aan moet doen met pre-workout zijn kriebels, onrustige gevoelens en/of angstige gevoelens. Dit is een signaal dat je (veel te) veel cafeïne binnen krijgt en dus teveel pre-workout gebruikt.

Op zichzelf is cafeïne niet eens gevaarlijk en heeft het zeker ook zijn voordelen, maar zoals met praktisch alles in het leven is teveel ervan innemen niet zonder risico’s.

Gebruik je pre-workout, dan is het makkelijker dan je denkt om in 1 dag teveel cafeïne binnen te krijgen. Bij de meeste pre-workouts heb je slechts ‘ruimte’ voor 1 kopje koffie.

De cafeïne ‘limiet’ is voor iedereen anders. Dat heeft niet alleen met lichaamssamenstelling zoals lengte en gewicht te maken, maar simpelweg ook met hoe gevoelig jouw lichaam voor cafeïne is. Het Gezondheidscentrum raad aan om dagelijks niet meer dan 400 milligram (mg) cafeïne per dag te consumeren.

Het is daardoor makkelijker dan je denkt om teveel cafeïne op 1 dag binnen te krijgen. De meeste pre-workouts bevatten per dosering 200 tot 300 mg cafeïne (meestal 300 mg). Dan houd je nog ruimte over voor ongeveer 1 kop koffie.

4 Mogelijke bijwerkingen van langdurig gebruik

Pre-workout supplementen kennen veel voordelen op de korte termijn. Je krijgt een boost in energie, je spieren kunnen het net wat langer uithouden en het kan prestatieverhogend werken. Handig wanneer je voor die nieuwe PR op de squat of deadlift gaat. Langdurig gebruik ervan kan echter bijwerkingen opleveren. Dit zijn er 4:

1. Problemen met hart- en bloedvaten

Sommige pre-workouts bevatten veel cafeïne en/of andere stimulerende stoffen. Deze kunnen je hartslag en bloeddruk tijdelijk verhogen.

Mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan bij langdurig pre workout gebruik
Enkele mogelijke bijwerkingen op lange termijn

Langdurig gebruik en/of misbruik van zo’n pre-workout kan het risico op aandoeningen vergroten. Dan gaat het om aandoening zoals een hartritmestoornis, hypertensie (een te hoge bloeddruk) en zelfs een hartaanval.

Om een indruk te krijgen van wat er met je lichaam gebeurd na een belachelijke hoeveelheid pre-workout hoef je maar het verhaal van deze TikTokker te lezen. Die dacht dat het voor views en likes wel tof zou zijn om 8 scoops in te nemen. Spoiler alert: er moesten delen van zijn schedel verwijderd worden om de druk op zijn hersenen te verlichten.

2. Uitdroging

In veel pre-workout samenstellingen zijn zogenaamde diuretica aanwezig. Dit zijn stoffen die vocht afdrijven. Wanneer je vaak pre-workout gebruikt en/of onvoldoende drinkt kan dit tot uitdrogingsverschijnselen leiden.

Enkele symptomen van uitdroging zijn een droge mond en tong, weinig plassen, hoofdpijn, een snellere ademhaling en een verhoogde hartslag.

3. Slapeloosheid

Zoals ik eerder al aanhaalde kan het hoge cafeïnegehalte in pre-workouts botsen met je slaap. Dan gaat het niet alleen over het goed in slaap kunnen vallen maar ook over de lengte en kwaliteit van je slaap.

Zo kan pre-workout en cafeïne in het algemeen een negatief effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Houd er rekening mee dat cafeïne tot 6 uur na inname actief blijft in je lichaam. Het is pas compleet uit je systeem verdwenen na pak ‘m beet 10 uur.

4. Niet zonder kunnen

Ook het lichamelijk en geestelijk afhankelijk worden van pre-workout hebben we al eerder in dit artikel besproken, en is 1 van de mogelijke bijwerkingen wanneer je het spul langdurig gebruikt.

Het kan daardoor gebeuren dat je het gevoel krijgt dat je niet meer zonder pre-workout kunt sporten. Begin je daarnaast symptomen te ontwikkelen wanneer je een dag geen pre-workout gebruikt zoals hoofdpijn, een slap gevoel en vermoeidheid? Dan is dat echt een (heul) groot teken dat je iets aan je pre-workout gebruik moet gaan doen.

Het beste moment om Pre-Workout in te nemen

Timing is een dingetje wanneer je het meeste uit je toch al niet goedkope scoopie pre-workout wilt halen :-). De meeste pre-workouts van Nederlandse merken zijn ontworpen om 30 tot 60 minuten voor aanvang van je training in te nemen. Dit geeft je lichaam genoeg tijd om de stoffen te absorberen en aan het werk te zetten.

Gebruik je een pre-workout met cafeïne (vrijwel alle pre-workouts bevatten cafeïne tenzij specifiek vermeld dat het er niet in zit) dan is het best handig om te weten wat voor invloed cafeïne op je heeft. Het spul blijft tot zo’n 6 uur actief in je lichaam.

Een meme over wanneer je het beste pre workout in kunt nemen
Niet nuchter 30 – 60 minuten, nuchter 10 – 20 minuten voor je training

Dat betekent dat wanneer je om 12:00 een scoop pre-workout neemt met 200 mg cafeïne, dat de helft daarvan om 18:00 nog in je systeem zit. Dan moet ik er ook bij vermelden dat 200g cafeïne aan de lage kant is: de meeste pre-workouts bevatten zo’n 300 mg per dosering.

Ik vermeld er dit bij omdat pre-workout later in de middag nog effect kan hebben op de kwaliteit van je slaap. Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor cafeïne? Pak een half scoopie, koop een pre-workout zonder cafeïne of sport eerder op de dag.

Er valt ook wat te zeggen voor het drinken van pre-workout wanneer je nog niet gegeten hebt. De pre-workout werkt dan (veel) sneller en kan ook nog eens het verbranden van vet stimuleren. Wil je daar meer over weten dan kun je hier mijn artikel over het gebruiken van pre-workout op lege maag bekijken.

Conclusie en samenvatting

Het korte antwoord is: ja, je kunt in principe iedere dag pre-workout gebruiken zolang je een gezond volwassen persoon bent. Ik ben er zelf echter geen voorstander van.

Dat komt doordat het effect van 1 dosering pre-workout minder merkbaar zal worden wanneer je het iedere dag gebruikt. Je lichaam went tot op zekere hoogte aan de samenstelling. Daarnaast kunnen de stimulerende stoffen een verslavende werking op sommige mensen hebben.

Een man die verbaasd met vragende blik in de camera kijkt
Kan wel. Nodig en handig? Nie echt.

Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste (aandachts)punten wanneer het over het gebruik van pre-workout gaat:

 • Gebruik het alleen op lange en grote training sessies of wanneer je voor een PR gaat
 • Voel je je lekker en energiek neem dan een bak koffie of halveer de dosering
 • Gebruik geen pre-workout tijdens een rust (deload) week of wanneer je aan je mobiliteit gaat werken
 • Plan af en toe 1 week in waarin je geen pre-workout en zo min mogelijk stimulanten zoals cafeïne gebruikt: die scoop klapt er na zo’n week extra hard in

Het is belangrijk om voor een pre-workout te kiezen die uit hoogwaardige ingrediënten bestaat en waarvan het etiket transparent is over de inhoud.

Bij vrijwel alle grote Nederlandse fabrikanten zoals een Body en Fit, Clean Nutrition en XXL Nutrition zit je goed. Ik gebruik zelf sinds langere tijd de pre-workout van het Brabantste XXL Nutrition. Wil je daar meer over weten dan kun je terecht in mijn XXL Nutrition Blast! Pre-Workout review.

FAQ

Is pre-workout verslavend?

Pre-workouts bevatten over het algemeen niet echt verslavende stoffen (meer), met uitzondering van cafeïne. Dit kan een verslavende werking op je hebben en jouw lichaam kan fysiek afhankelijk worden van de pre-workout. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de samenstelling en hoe vaak en hoeveel pre-workout je gebruikt.

Is iedere dag pre-workout gebruiken slecht voor je hart?

Het teveel gebruiken van pre-workout verhoogd het risico op het ontwikkelen van een chronisch te hoge hartslag en/of bloeddruk. Zoals met veel andere supplementen is het verstandig om pre-workout niet jarenlang dag in dag uit te blijven gebruiken.

Hoeveel pre-workout mag je per dag gebruiken?

Check het etiket op je pre-workout om daar achter te komen. Voor de meeste pre-workouts gaat het om maximaal 1 scoop (dosering) per dag.

Hoe lang kun je pre-workout gebruiken?

Hoe langer je pre-workout gebruikt hoe meer tolerantie je lichaam opbouwt. Het is daarom verstandig om alleen pre-workout te gebruiken wanneer je een lange of intensieve training tegemoet gaat en/of die dag wat extra energie kunt gebruiken. Probeer om de zoveel weken 1 week geen pre-workout te gebruiken. Je zult zien dat de eerste scoop na die ene week er weer hard in klapt.

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie