Pre workout op dopinglijst? Dit moet je weten

7 Minuten leestijd

Er is de laatste tijd veel gaande omtrent pre-workouts op de Nederlandse markt. Of het nu om het potje van Joel Beukers of Mobicep gaat, de dopingautoriteit waarschuwt al een tijdje over de gevaren van pre-workout. Staat pre-workout dan ook op de dopinglijst?

Man die 2 neppe spuiten vast heeft
GIF: Tenor.com

Of de waarschuwing van de dopingautoriteit klopt, of er in pre-workout ‘verboden’ stoffen zitten en of er potten van het populaire poeder op de dopinglijst staan beantwoord ik hier voor je.

Is pre workout doping?

Om een langer antwoord relatief kort te maken: nee, in de basis is pre-workout als product geen doping. Er kunnen stoffen in een pre-workout product zitten die wel op de dopinglijst staan. Soms staan die stoffen op het etiket vermeld, vaak niet. Zo verschijnen verboden stoffen vaak pas na klachten van gebruikers op de radar.

Zo ook in 2014, toen er verschillende serieuze gezondheidsklachten bij de Dopingautoriteit binnen kwamen. Het ging om gebruikers van de Unstoppable pre-workout van het merk Dedicated Nutrition.

Pot pre workout met de naam Unstoppable van het merk Dedicated Nutrition
Dedicated Nutrition Unstoppable pre-workout

Nader onderzoek wees uit dat er nor-DMAA in de pre-workout samenstelling aanwezig was, terwijl dit niet op het label stond. Nor-DMAA is een afgeleide stof van DMAA. Het is een zogenaamd psychoactief middel en de werking ervan is te vergelijken met amfetamine.

Nor-DMAA Kwam pas in pre-workouts terecht toen de stof DMAA in 2012 in heel Europa verboden werd. DMAA Is op zijn beurt dan weer familie van de partydrug MDMA. De werking van DMAA is nooit bewezen: bekende bijwerkingen zijn trillen, slapeloosheid, angstaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. In enkele gevallen is DMAA in verband gebracht met acute hartaandoeningen en hersenbloedingen.

Staan er pre-workouts op de dopinglijst?

Op het moment van schrijven (juli 2023) staan er geen pre-workout supplementen van Nederlandse merken op de dopinglijst van de Dopingautoriteit.

Dat betekent in principe dat je iedere pre-workout van Nederlandse fabrikanten zou moeten kunnen gebruiken zonder dat je daarbij positief getest kan worden op doping. Er is een kleine maar, want:

Het wil niet zeggen dat er op dit moment geen pre-workouts in Nederland verkocht worden met daarin stoffen die wel op de dopinglijst staan. Het is voor de Dopingautoriteit niet te doen om alle mogelijke pre-workouts iedere week (of maand) uitvoerig te testen.

Om de kans op een positieve doping test te minimaliseren kun je ervoor kiezen pre-workouts met een keurmerk te kopen. Daarover later meer in dit artikel.

Wat is de dopinglijst precies? Wat doet het?

De ‘dopinglijst’ is een initiatief van de Dopingautoriteit. Die Dopingautoriteit bestaat nog niet zo lang. Het is een zogenaamd zelfstandig bestuursorgaan welke in 2019 is opgericht.

Het oprichten van dit ‘bestuursorgaan’ ging hand in hand met het invoeren van de Wet uitvoering antidopinbeleid (Wuab). Deze wet geeft de Dopingautoriteit de autoriteit om toe te zien, te controleren en taken uit te voeren. De missie van de Dopingautoriteit is het realiseren van dopingvrije sport in Nederland.

Schermafbeelding verboden stoffenlijst op de website van de Dopingtautoriteit
Verboden stoffen en methoden lijst op de website van de Dopingautoriteit

Er is niet 1 globale dopinglijst. Er zijn 3 ‘lijsten’ die door de Dopingautoriteit gepubliceerd worden, namelijk:

  1. WADA Dopinglijst: Een internationale dopinglijst waarvan de Dopingautoriteit slechts een Nederlandse vertaling publiceert. Deze geldt voor alle internationale en nationale sportbonden die de code erkennen. De volledige WADA lijst is zeer uitgebreid en is hier te vinden.
  2. Verboden stoffenlijst: Een lijst van stoffen en ‘methoden’ die zowel binnen als buiten wedstrijdverband verboden zijn. De categorieën van stoffen lopen uiteen van Androgene Anabole Steroïden (AAS) tot Cannabis en Bètablokkers. De stof DMAA die enkele jaren geleden in verschillende pre-workouts is aangetroffen staat hier ook op vermeld.
  3. Toegestane geneesmiddelenlijst: Dit is een lijst van geneesmiddelen die veel gebruikt worden en onder bepaalde voorwaarden zijn toegestaan. Heel de lijst is per ‘klacht’ ingedeeld. Ook de manier waarop het medicijn gebruikt mag worden is gereguleerd. Je kunt in de lijst lezen welke toepassingen zijn toegestaan.

De lijsten van de Dopingautoriteit zijn vooral belangrijk voor mensen die op hoog niveau sport beoefenen en/of meedoen aan wedstrijden. Denk dan aan bijvoorbeeld een Powerlifting wedstrijd, Bodybuilding show of Rugby in competitieverband.

De Dopingwaaier

Je kunt onder andere geneesmiddelen controleren, goedgekeurde supplementen checken en dopingregels bekijken in de zogenaamde ‘Dopingwaaier’. Met deze waaier beschik je over de meest actuele informatie om dopingovertredingen te kunnen voorkomen. Je bekijkt ‘m online in je browser maar kunt hem ook op je smartphone installeren als Android of iOS app.

Hoe weet ik of pre-workout zonder doping koop?

Mijn ervaring is dat het kopen van een pre-workout waar op het etiket ‘special matrix’ of andere vage termen gebruikt worden niet een verstandige keuze is.

Mijn ervaring is dat je het beste pre-workouts kunt vermijden die op hun etiket gebruikmaken van vage termen zoals ‘special mix’ en ‘special’ matrix. Eigenlijk iedere term die de aanwezigheid van 1 of meerde ingrediënten probeert te verhullen.

De maker van het potje maakt immers gebruik van vage termen om om wat voor reden dan ook jou niet te hoeven vertellen wat er precies in zit en waar je nu eigenlijk voor betaald.

Resultaat doping test van de Extreme Workout V2 pre workout
Clean Nutrition is 1 van de weinige bedrijven die de resultaten van een dopingtest deelt

Houd het bij de bekende (Nederlandse) pre-workouts die goed aangeschreven staan. Gemixte reviews houd je altijd, maar met een potje pre-workout van bijvoorbeeld XXL Nutrition, Matchu Sports, Dutch Giant, Clean Nutrition of de bekende C4 zit je altijd goed.

Wil je pre-workout kopen waarvan de maker het spul met regelmaat laat testen op doping? Dan kun je natuurlijk bij de pre-workout van Clean Nutrition (Joel Beukers) terecht. Zijn nieuwste pre-workout (De Beuker V3) heb ik uitgebreid getest. Mijn bevindingen vind je in deze Beuker Xtreme Workout V3 review.

Het NZVT-keurmerk

Wil je voor 99,9% zeker weten dat je pre-workout geen stoffen bevat die op de dopinglijst voorkomen? Dan kun je het beste pre-workout met het NZVT-keurmerk kopen.

Dat staat voor Nederlandse Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Alle supplementen op deze lijst zijn negatief getest op 20+ dopinggeduide stoffen. Van deze stoffen is bekend dat ze incidenteel voor kunnen komen in supplementen.

Logo van het NZVT keurmerk
Superspannende visual van het NZVT-keurmerk

Het betekent dat je een positieve test op doping niet uit kunt sluiten, maar wel (heel) ver kunt minimaliseren door supplementen met dit keurmerk te kopen.

Er zijn steeds meer webshops die je laten filteren op producten met een NZVT keurmerk. Zo ook hier in de webshop van het Nederlandse XXL Nutrition.

Samenvattend

Er zijn op dit moment geen pre-workouts van Nederlandse merken met verboden stoffen bekend. Dit betekent dat er op dit moment geen pre workouts op de lijst van de Dopingautoriteit staan.

Toch bestaat er een (kleine) kans dat er incidenteel stoffen in pre-workouts verwerkt worden die niet toegestaan zijn vanuit de Dopingautoriteit Nederland. Om de kans op een positieve dopingtest zo klein mogelijk te maken kun je pre-workouts met het zogenaamde NZVT keurmerk kopen. Zelf maak ik sinds enkele maanden gebruik van de pre-workout van XXL Nutrition. Voor mij persoonlijk een no bullshit samenstelling (transparant etiket) gekoppeld aan een goede prijs.

Meer artikelen over pre-workout

Op MuscleMeister vind je meer artikelen over pre-workout. Check ze hieronder:

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie