Pre-Workout over datum: kan het bederven?

11 Minuten leestijd

Pre-workout over datum? Je verwacht het misschien niet, maar je pre-workout heeft net zoals je schoonmoeder of bakje komkommersalade een houdbaarheidsdatum. Pre-workout die over datum is gebruiken kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Fabrikanten zoals een Clean Nutrition, MyProtein of Body&Fit zijn verplicht deze datum op het etiket of de pot zelf te vermelden. Er zijn echter een aantal variabelen die ervoor kunnen zorgen dat jouw pre-workout sneller dan die datum bederft.

Binnenkant van een pot pre-workout met klonten in de pre-workout zelf
In dit artikel leg ik je uit hoe je zeker weet of je pre-workout nog te gebruiken is.

Ik leg je in dit artikel uit of pre-workout veilig na de houdbaarheidsdatum gebruikt kan worden, hoe je zeker weet of je pre-workout wel of niet bedorven is én ik geef je 4 tips om je pot pre-workout zo lang mogelijk goed te houden.

Geen zin of tijd om het hele artikel te lezen? Dan kun je onderaan het stuk de korte samenvatting (TLDR) vinden.

Is het veilig om pre-workout na de houdbaarheidsdatum te gebruiken?

Kort antwoord: nee, het is niet veilig om je pre-workout na de houdbaarheidsdatum te gebruiken. Wanneer je dat wel doet kun je met vrij vervelende en serieuze bijwerkingen en klachten te maken krijgen. Onderstaande opsomming zijn een aantal bijwerkingen die bedorven pre-workout kunnen veroorzaken:

 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Hoofdpijn en duizelijgheid
 • Verhoogde hartslag
 • Verhoogde bloeddruk
 • Moeilijk kunnen ademen
 • Epileptische aanval

De ernst van de bijwerkingen hangt vooral af van de staat van de pre-workout. In extreme gevallen kan het gebruiken van ernstig bedorven pre-workout levensbedreigend zijn.

Bederft pre-workout sneller wanneer je de pot geopend hebt?

Net zoals met alles in het leven bederft ook pre-workout sneller wanneer je de pot geopend en de seal gebroken hebt. De seal is dan het stuk ‘papier’ dat je van de pot af moet trekken.

Gemiddeld blijft een pot pre-workout na opening zo’n 3 tot 4 maanden goed mits je de pot goed afgesloten op een droge, koel een donkere plek bewaard.

Hoelang het goed blijft na het openen van de pot varieert enorm veel. Sommige pre-workouts vermelden op hun etiket dat na het openen het spul nog zo’n 8 weken goed blijft, bij andere merken loopt dit op tot een half jaar. Het gemiddelde lijkt zo’n 3 tot 4 maanden te zijn.

Houdbaarheidsdatum zichtbaar op onderkant van een pot pre-workout
Mijn oude pot Jack3d pre-workout is duidelijk verlopen 🙂

Veel hangt af van de ingrediënten in je pre-workout. Mineralen en vitaminen blijven over het algemeen lang goed waar aminozuren veel sneller slecht worden en afbreken. Pre-workout kan nog sneller dan bovengenoemde perioden bederven wanneer je het niet goed en/of niet op de juiste plek bewaard. Daar vertel ik je verderop in dit artikel meer over.

Hoe lang is pre-workout houdbaar?

Een pot pre-workout heeft altijd een houdbaarheidsdatum. Deze staat op het etiket of de pot vermeld. Na deze datum is het niet verstandig het spul nog te gebruiken.

Hoe ver die datum in de toekomst ligt verschilt per merk en samenstelling van de pre-workout. Meestal 1 tot 2 jaar. Let op: die datum veranderd zodra je de pot geopend en seal gebroken hebt. In dat geval is je pre-workout meestal nog een paar maanden te gebruiken. Ook dit moet op het etiket vermeld staan.

Hoe lang blijft gemixte pre-workout goed?

Geen idee waarom je jouw fles met pre-workout drank langer dan een 1 uur (ok – misschien 2) zou willen bewaren, maar de vraag lijkt vaker terug te komen: “Hoe lang kan ik mijn gemixte pre-workout bewaren?”.

Zodra je jouw scoop pre-workout met een drank naar keuze hebt gemengd is het slim om deze binnen 12 uur op te drinken. Dan ga ik er wel vanuit dat je ‘m op een redelijk koele plek bewaard en de beker niet 6 uur lang in de volle zon laat staan.

De effectiviteit en de smaak van de pre-workout kan afnemen naarmate je hem langer in je fles of beker laat zitten. Het is om die reden slim om die periode zo kort mogelijk te houden.

Ga je eerst naar school of werk, neem dan de pot pre-workout los mee of gooi de inhoud van een maatschep in een plastic zakje. Mix het en drink je pre-workout 30 tot 45 minuten voordat je met je training begint.

Zo weet je of je pre-workout bedorven is

Er zijn een aantal duidelijke signalen die je vertellen dat je pre-workout zijn laatste adem heeft uitgeblazen. De wat mij betreft 4 belangrijkste zet ik hieronder voor je uiteen.

1 – Klonten

Dit is 1 van de meest voorkomende ergernissen bij pre-workout supplementen: het klonten van de poeder. Zodra de seal gebroken is kan er vocht bij het poeder komen waardoor het gaat klonteren.

Inhoud pot pre workout met geklonterde pre workout
Klonten kunnen ook ontstaan door vocht en het niet koel, droog en donker bewaren van je pot pre-workout

Over het algemeen verkort dit de ‘levensduur’ van je potje instant energie. Het hoeft echter niet altijd een probleem te zijn. Heb je klonten in je pot ontdekt? Geen nood – de oplossing is nabij. Gooi de inhoud in een blender en mix totdat het weer fijn is. Geen blender bij de hand? Met een vork krijg je het poeder voor een heel groot deel fijn geprakt.

2 – Geur

Ruikt de inhoud van je pot pre-workout ineens anders? De meeste potten hebben een vrij frisse maar scherpe geur door de ingrediënten.

Een man in superhelden pak die op zijn rug ligt en zijn benen in de lucht duwt
Het is geen goed teken wanneer je pre-workout naar kont ruikt

Op het moment dat je pre-workout begint te stinken is deze vrijwel zeker bedorven. Je kunt dit dubbel checken en zeker weten door te kijken of de pre-workout nog gemengd kan worden met vloeistof en/of de smaak veranderd is.

3 – Slecht te mixen en mengen

Een andere indicatie dat je pre-workout over de datum kan zijn is dat je scoop niet meer lekker mengt in water (of een andere drank).

Klonterige pre-workout in een glas water
Pre-workout die bedorven is mengt vaak niet meer goed met water

Je kunt het altijd nog in een shakebeker gooien en je polsen en onderarmen een flinke warming up geven. Geeft de pre-workout daarbij ook nog een soort wolk of waas af dan is het tijd om er afscheid van te nemen.

4 – Schimmel

Als er een universeel teken bestaat voor ‘dit is bedorven!11!!11!!’ dan is het wel schimmel. Alhoewel je met een beetje schimmel op een snee brood nog weg kunt komen door er een lekkere pan tosti van te maken (dat heb ik van een vriend gehoord) is schimmel in je pot pre-workout niet zo handig.

Schimmel in een pot pre workout
‘Funky’ pre-workout

Vaak is dit een gevolg van het niet goed bewaren van je pot en/of het feit dat er vocht in het poeder terecht is gekomen. Vooral situaties waarin er vocht bij is gekomen en de pot op een warme plek in de zon staat te bakken is een recept voor schimmelontwikkeling. Schimmel in je pot? Weggooien en niet meer aankomen. Of opendraaien en achter de bank van je schoonmoeder verstoppen.

4 Tips om snel bederven tegen te gaan

Er zijn een aantal makkelijke en pittig slimme tips (manieren) om ervoor te zorgen dat je pre-workout wat minder snel bederft. Ik deel ze helemaal gratuit met je – zo ben ik :-).

1 – Draai die dop eens goed vast jonge

Het spreekt voor zich, maar ik weet dat er lezers zijn die zich hier aan schuldig maken. Draai de op bovenop je pot pre-workout goed vast.

Dus niet zo scheef als de toren van Pisa waardoor dop en pot niet goed op elkaar aansluiten er lucht tussen kan komen. Maak je gebruik van een zak pre-workout (waarom in godsnaam) druk de twee randjes dan goed dicht tegen elkaar zodat (vochtige) lucht geen kans heeft.

2 – Bewaren op een plek waar de zon niet schijnt

En dan bedoel ik niet tussen je achterste wangen. Vermijd vooral direct zonlicht op je pot pre-workout. Beste plek om je pot pre-workout te bewaren is in een koele donkere omgeving: dus niet in een sporttas in de kofferbak van je auto waar de zon er op de parkeerplaats van de Albert Heijn vol op staat te pompen.

3 – Keep it cool

De allerbeste plek om je pot pre-workout zijn rust te gunnen is in de koelkast. Draai de deksel goed dicht zodat er geen vochtige lucht in kan komen. Op die manier verleng je meteen de levensduur van het spul.

4 – Kies de juiste grootte

Als je net zoals ik bent kom je bij het online shoppen voor 1 supplement al snel in de verleiding om gebruik te maken van acties en extra grote verpakkingen.

Tenzij je iedere dag een scoop pre-workout in je giechel duwt (wat niet heel handig is) heb je geen overdreven grote XXL pot nodig. Een normale pot pre-workout gaat bij mij meestal zo’n 2 maanden mee.

Door geen grote verpakking te kopen of in bulk in te slaan voorkom je natuurlijk ook dat het spul verlopen is voordat je het überhaupt aangeraakt hebt.

Conclusie

Dus! Om het hele artikel voor de ultrasnelle lezer in een aantal korte punten samen te vatten:

 • Pre-workout kan zeer zeker bederven. Dit hangt niet alleen af van de houdbaarheidsdatum maar ook hoe en waar je de pot bewaard.
 • Het is niet aan te raden om pre-workout na verlopen van de houdbaarheidsdatum te gebruiken. Dit kan vervelende en in zeldzamere gevallen zelfs voor gevaarlijke bijwerkingen zorgen.
 • Wanneer je een schep pre-workout met een vloeistof hebt gemixt is het aan te raden deze binnen 12 uur op te drinken.
 • Stinkt je pre-workout? Dan is ie zo goed als zeker bedorven. Weggooien dus.

Gerelateerde artikelen:

Veelgestelde vragen

Kan pre-workout schimmelen?

Pre-workout kan zeker beschimmeld raken. Vaak komt dit doordat de pre-workout in aanraking komt met vocht en/of niet goed bewaard word.

Waarom stinkt mijn pre-workout?

In 99% van de gevallen waar pre-workout stinkt is het bedorven. De meeste pre-workouts ruiken vanwege de ingrediënten vrij fris. Stinkt hij opeens? Gooi de pot dan weg.

Er staat geen houdbaarheidsdatum op mijn pre-workout, hoe kan dat?

Heb je ook op de onderkant van de pot gekeken? Als de datum niet op de pot of etiket staat is hij mogelijk vervaagd of is er sprake van een productiefout. Houd er rekening mee dat pre-workout na het openen meestal 1 tot 2 jaar goed blijft (mits goed bewaard).

Hoe weet ik of mij pre-workout nog goed is?

Check de houdbaarheidsdatum op de pot. Controleer daarna of de pre-workout niet stinkt, of de kleur van het poeder constant is en er geen brokken of stukken in de pot aanwezig zijn. Als de pre-workout daarna nog goed mengt en niet vreemd smaakt is hij nog in orde.

Kan ik oude pre-workout gebruiken?

Ik raad je niet aan om pre-workout na het verlopen van de houdbaarheidsdatum te gebruiken. Een paar dagen of weken kan echter meestal geen kwaad. Gebruik je gezond verstand en de tips in dit artikel om te bepalen of je de pre-workout nog kunt gebruiken.

Kun je pre-workout in de koelkast bewaren?

Pre-workout moet in een koele donkere ruimte bewaard worden. De koelkast is daar perfect voor, dus ja: je kunt pre-workout in de koelkast bewaren.

Hoe haal ik de klonten uit mijn pre-workout?

De makkelijkste manier is om de inhoud van je pot in een blender te dumpen en de blender op het hoogste standje te zetten. Heb je geen blender gebruik dan een vork om zoveel mogelijk klonten fijn te prakken.

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie