Mijn ervaringen met de Flowee Spijkermat

15 Minuten leestijd

Minder pijn in je nek en rug, meer rust in je lichaam, hoofd en beter kunnen slapen – het zijn slechts enkele voordelen van een spijkermat gebruiken. Maar hoe weet je nu welke mat je het beste in huis kunt halen?

Iemand steekt een naald in de rug van een man

De spijkermatten van de Nederlandse maker Flowee zijn al jaren ongekend populair. Maar zijn ze ook zo goed? Ik heb ruim een jaar geleden mijn eigen exemplaar gekocht, en gebruik hem (bijna) iedere dag. In deze review neem ik je mee in mijn ervaringen met de spijkermat van Flowee.

Geen zin of tijd om de hele review te lezen? Snap ik. Check de snelle beoordeling met plus- en minpunten hieronder, of scroll verder om alle ins en outs te lezen.

Flowee spijkermat

8.8 out of 10
€42.5
Spijkermat van Flowee in de kleur oranje

De Flowee mat is niet voor niets enorm populair. Wie een Flowee spijkermat koopt haalt een uitstekende spijkermat met een bijzonder hoge kwaliteit en lange levensduur in huis. Twijfel je over de aanschaf? Je kunt de mat risocoloos 30 dagen lang proberen.

Comfort
9/10
Materiaalgebruik
8.3/10
Afwerking
9/10
Prijs
7.9/10
Effectiviteit
9/10
Levensduur
9.5/10

Voordelen

Bekende Nederlandse fabrikant

8800+ Spikes van ABS kunststof

Proefperiode van 30 dagen

Vijf jaar garantie

Makkelijk mee te nemen

Voor heel je lichaam te gebruiken

Nadelen

Geen kussen of topper inbegrepen

Mijn review

De onderstaande uitgebreide review van de Flowee spijkermat is volledig gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en is niet gesponsord door Flowee.

Flowee spijkermat en Flowee kussen

Ik geef je mijn eerlijke en ongezouten mening, waarmee ik jou hopelijk kan helpen in het maken van je beslissing om de mat van Flowee wel (of juist niet) te kopen.

Materialen

Laten we kijken naar het materiaalgebruik bij de mat van Flowee. Van de hoes tot de spikes en de vulling aan de binnenkant.

Hoes

Voor de buitenzijde heeft het Nederlandse merk gekozen voor een canvas van 100% duurzaam katoen. Echt een heel fijn materiaal – meer kan ik er niet over zeggen. Het schuurt niet, voelt zacht aan en wat ik het belangrijkst vind – er trekt geen vuil in.

Met de ritssluiting kan ik de laag gemakkelijk scheiden van de vulling en hem schoonmaken. Ik durf niet te zeggen of je sterke wasmiddelen en geurtjes kunt gebruiken. Zelf gebruik ik voornamelijk een mix van biologisch appelazijn en water om bacteriën geen kans te geven. Daarna was ik ‘m nog een keer met milde handzeep.

Spikes (drukpunten)

De vorm van de spikes is precies zoals je ze hebben wilt, en de voornaamste reden waarom de matten van Flowee zo effectief zijn. Ze maken namelijk gebruik van zogenaamde ‘octagon‘ spikes.

Dat zijn spikes met een achthoekige vorm. De mat heeft er meer dan 8800 (!) van – wat voor een mat van dit formaat onzettend veel is. De druk kan daarmee optimaal over je lichaam worden verdeeld. Dat voel je en draagt ook bij aan het comfort.

Close up van de spikes op een Flowee spijkermat
Spikes op een spijkermat van Flowee

Het materiaal waar de drukpunten van zijn gemaakt is ABS plastic. Dat is een zeer harde kunststof van hogere kwaliteit dan andere soorten plastic. Het lekt geen schadelijke stoffen en is daardoor veilig voor gebruik op (bijvoorbeeld) je huid. Het zit in enorm veel producten verwerkt zoals bijvoorbeeld LEGO blokjes.

Bij de productie worden de spikes aan het katoen gesmolten. Dit draagt wat mij betreft bij aan de levensduur. Bij andere matten waar de spikes meestal verlijmd worden, kan de lijmlaag verouderen en loslaten – iets dat ik zelf heb ervaren bij mijn eerste (goedkope) spijkermat.

Voor mij persoonlijk liggen de spikes absoluut lekkerder dan bij concurrenten, wat (denk ik) voor een groot deel te maken heeft met de vorm en materiaalkeuze.

Vulling

Voor de vulling heeft Flowee gekozen voor ‘memory foam’ (schuim). Doordat het geen gewoon schuim is, blijft de vorm behouden en lig je de mat niet plat.

Memory foam vulling van een Flowee spijkermat
Memory foam in actie

Comfort is in mijn beleving voldoende en ik heb nog niet mee mogen maken dat de vulling verweerd of vervuild. Ik moet er wel bij vermelden dat ik de mat eens in de twee weken was, waardoor vuil ook geen kans heeft om door de katoenen hoes te dringen.

Wat ik heel fijn vind aan de vulling van de mat, is dat je de vulling er uit kunt halen. Aan de buitenkant is gewoon een ritssluiting aanwezig. Het wassen van de hoes wordt daarmee makkelijker gemaakt, maar vooral prettig is dat je ‘m op die manier makkelijker mee kunt nemen op vakantie.

Afmetingen

De standaard spijkermat van Flowee is 77 centimeter lang en 45 centimeter breed. Dat betekent dat je hem (tenzij je onder een paddenstoel woont) hem niet over heel je lichaam tegelijk kunt gebruiken.

Maten van de Flowee spijkermat

Meestal wordt de mat voornamelijk onder de rug en het hoofd gebruikt, waar de afmetingen in dit geval perfect voor zijn.

Comfort

Er is absoluut niets mis met het comfort van mijn Flowee spijkermat. Heb je nog nooit een spijkermat gebruikt, dan zul je me de eerste keer waarschijnlijk vloekend uitmaken voor leugenaar. De eerste keer is nooit prettig, je huid moet simpelweg wennen aan de prikken van de spikes.

Door het jaar heen is het comfort hetzelfde gebleven. De ‘memory foam’ aan de binnenzijde heeft gelukkig een hoge veerkracht, waardoor de mat zijn vorm door de tijd heen blijft behouden.

Levensduur

Moeilijk punt, want ik heb de mat nu ruim een jaar in gebruik. Het lijkt er echter op dat hij nog vele jaren mee kan, want hij ziet er nog net zo uit als toen ik hem uit de verpakking haalde. Er is letterlijk niets los gekomen – nog geen draadje katoen.

Gezien de vele positieve reviews van andere kopers op andere de website van Flowee en op Bol.com verwacht ik dat bij normaal gebruik de levensduur het wint van de garantieperiode (5 jaar). Natuurlijk hoort daar wel bij dat je de mat fris houdt en je er niet een zomer lang op gaat liggen zweten zonder ‘m schoon te maken :-).

Hygiëne

De buitenhoes kun je het beste met de hand wassen of in de wasmachine op standje handwas (30 graden). Ik heb de fout gemaakt om mijn eerste mat te wassen in de wasmachine zonder de handleiding te lezen, waardoor de hoes kromp en er ook sneller vuil in leek te gaan zitten. Niet doen dus :-).

Afbeelding van een fles appelazijn en een zilveren kraan
Ik maak mijn mat schoon met een appelazijn + water mix, en was ‘m daarna met milde handzeep

Het beste is om de foamlaag eerst te verwijderen, en dan pas de mat schoon te maken. Laat ‘m aan de lucht drogen en leg deze niet in directe zon of op de verwarming.

Ik heb geen problemen ervaren met de hygiëne door de mat 1 x per 2 weken schoon te maken. Hij ruikt nog steeds net zo fris. Er gaat geen vuil in de spikes zitten, daarvoor is de kunststof soort (ABS) te hard. Het schoonmaken is eenvoudig en binnen 5 minuten gepiept.

Duurzaamheid

Wanneer je bewust bezig bent met jouw fysieke en geestelijke gezondheid, geef je waarschijnlijk ook om jouw omgeving en het milieu. Dan kunnen we elkaar de handen schudden, want planeet aarde staat ook hoog op mijn prioriteiten lijstje wanneer ik een nieuw product overweeg aan te schaffen.

Een van de kernwaarden van Flowee is duurzaamheid. Ze werken nauw samen met een kleine fabriek in India, die de matten voor het bedrijf produceert. De 2 vrouwelijke eigenaren zijn zelf afgereisd naar India om de werkomstandigheden in de fabriek en het productieproces te kunnen bekijken.

Duurzame een milieuvriendelijke spijkermat van Flowee
Het ‘ECO’ model van Flowee

Het is een kleine fabriek met zo’n 40 medewerkers die de Flowee producten blijkbaar zo duurzaam mogelijk produceren. Wat daar in India onder verstaan wordt blijft natuurlijk wel een vraag die voor jou en mij moeilijk te controleren is.

Wil je een spijkermat die zo lief mogelijk voor het milieu is? Dan raad ik je niet deze standaard spijkermat van Flowee maar de ‘ECO’ uitvoering aan.

Garantie

Flowee biedt op al haar matten vijf jaar lang garantie. Dat is natuurlijk heel fijn, maar laten we eerlijk zijn. Tenzij je jouw exemplaar met een schaar en een vlammenwerper bewerkt of ‘m gebruikt als snowboard op een skipiste heb je die garantieperiode waarschijnlijk niet nodig.

Uiteindelijk wel een fijne gedachten, want mocht je een maandagochtend modelletje hebben waarbij de spikes na enkele wasbeurten loslaten – dan kun je de mat zonder problemen inruilen voor een nieuwe.

Productie(proces)

Hier wil ik toch even mijn kritiek op een aspect van de Flowee mat meegeven. Hoewel ik het toejuich dat een kleine fabrikant in India met juiste werkomstandigheden (geen kinderarbeid) en respect voor haar medewerkers gebruikt wordt, is het geheel niet duurzaam te noemen.

Hier kun je het productieproces van een Flowee spijkermat zien

Op de website van Flowee lees ik regelmatig dat ze zo duurzaam mogelijk willen zijn, maar dat gaat met het verschepen van producten vanuit India naar Nederland natuurlijk niet lukken. Inherent aan dat proces is dat sommige materialen niet in Nederland te winnen zijn. Dat sluit echter niet uit dat deze materialen dichter bij huis gezocht zouden kunnen worden.

Ik zou op de website van Flowee graag wat meer transparantie over het duurzame aspect zien, en welke stappen er concreet genomen worden om dit te verbeteren.

Conclusie van deze Flowee spijkermat review

Dan de magische en langverwachte conclusie van deze Flowee spijkermat review.

Kat die van links naar rechts kijkt

Ben je op zoek naar een no nonsense spijkermat van hoge kwaliteit, die effectief is en een lange levensduur heeft? Dan kan ik je de Flowee spijkermat echt van harte aanbevelen.

De spijkermat van Flowee scoort in mijn review een 8.8/10. Zoek je een spijkermat van hoge kwaliteit die lang mee gaat, dan is de Flowee je maatje.

In het jaar dat ik hem vrijwel dagelijks gebruikt heb, is het mij niet gelukt om ‘m op een fout te betrappen. Alle spikes zitten nog muurvast en zijn nog net zo scherp als op dag 1. De stof is en blijft (ook na zweten) schoon en ook het comfort is hetzelfde gebleven.

De prijs hoef je het ook niet voor te laten. Zeker niet wanneer je die vier tientjes uitsmeert over meerdere jaren, waarbij je de mat dagelijks kunt gebruiken. Noem mij een ander product dat zoveel goeds doet voor je lichaam en geest, je 30 minuten per dag kunt gebruiken en jarenlang je maatje blijft voor deze prijs :-).

Spijkermat van Flowee in de kleur oranje
Beste prijs-kwaliteit in Nederland
Hoge kwaliteit en lange levensduur
Licht en eenvoudig mee te nemen
Meer dan 8800 ‘octagon’ spikes van ABS kunststof
Memory foam vulling behoud zijn vorm
Geen topper of opberg tas inbegrepen
Had voor mij persoonlijk langer mogen zijn

Flowee spijkermat reviews van anderen

Kijk je naar ervaringen met en recensies over de spijkermatten van Flowee elders op het web, dan zie je vergelijkbare scores met mijn review voorbij komen. Vind ik ook niet heel verrassend – de matten komen van een klein Nederlands bedrijfje, en het idee is geboren vanuit eigen ontdekking en nieuwsgierigheid.

Hieronder een korte impressie van enkele reviews en ervaringen op andere websites.

Bol.com – Flowee reviews

Veel kopers (waaronder ik 🙂 ) hebben op Bol.com een review van de Flowee mat geplaatst. De 45+ beoordelingen komen uit op een score van 4,6 uit 5 – zeer netjes.

Reviewscore van de Flowee spijkermat op Bol.com
Flowee spijkermat ervaringen op Bol.com

De enkele slechte beoordelingen gaan bijvoorbeeld over de verkeerde communicatie van de afmetingen, of dat de mat voor die persoon niet blijkt te werken zoals gehoopt. Er zijn geen slechte reviews over de kwaliteit te vinden: een goed teken.

Ervaringen op Flowee.nl

De dames van Flowee lijken veel samen te werken met yoga enthousiastelingen, docenten, wellness coaches en influencers. Een slimme aanpak, want via social media kan het bereik groot zijn.

Een quote over de Flowee spijkermat op de website van Flowee
Een ervaring van een gebruiker op de website van Flowee

De website staat bomvol ervaringen van mensen die tevreden zijn met hun eigen exemplaar. En hoewel het allemaal echte reviews lijken te zijn, moet je reviews op de eigen website van een fabrikant altijd met een korreltje zout nemen. Negatieve ervaringen zullen niet snel geplaatst worden. Meer ervaringen lezen? Dan kun je die vinden op de eigen website van Flowee.nl.

Wie zijn Flowee?

Flowee is een Nederlands bedrijf dat naar een idee van oprichter Tamara in 2010 begon. Ze ontdekte dat jaar op een festival in Ibiza de spijkermat uit Scandinavië. Dat bleek bij de eerste ontmoeting toch een pijnlijke kennismaking – maar haar nieuwsgierigheid was aangewakkerd.

Logo van Nederlandse webshop Flowee

Eenmaal terug in Nederland schafte ze een spijkermatje aan, en begon deze vaker te gebruiken. Ze ervaarde de vele voordelen die je ook in de Flowee spijkermat reviews terugziet: beter kunnen slapen, meer energie en een ontspannen hoofd en lichaam.

De webshop van Flowee startte ze het jaar erop, in 2011. In 2015 zijn ze een samenwerking aangegaan met een kleinschalige fabriek in India. Naast oprichter Tamara werkt er een ander persoon bij Flowee, namelijk Manon.

Volgens de eigen website zijn de kernwaarden o.a. geluk, duurzaamheid en kwaliteit. Die laatste 2 kan ik middels mijn eigen aankoop in ieder geval onderschrijven :-).

Flowee spijkermat aanbiedingen

Nederlands als we zijn ben je wanneer je een Flowee spijkermat wilt kopen natuurlijk op zoek naar de scherpste deal. Ik neem het je niet kwalijk.

Op de eigen website van Flowee zijn in mijn ervaring eigenlijk nooit aanbiedingen te vinden. Je beste kans om er eentje tegen een zo laag mogelijke prijs te scoren is op een platform waar meerdere aanbieders dezelfde Flowee producten te koop aanbieden, op bijvoorbeeld Bol.com:

Concurrentie

Natuurlijk is Flowee bij lange na niet de enige fabrikant van spijkermatten en toebehoren. Zo zijn er merken die inspelen op specifieke behoeften.

Logo's van bekende spijkermat fabrikanten
Enkele bekende spijkermat fabrikanten

Wanneer je bijvoorbeeld een extra grote spijkermat of extra dik model zoekt, zijn er betere deals te vinden. Heb je te maken met rug en/of nekpijn? Ook dan raad ik je aan verder te kijken dan het Nederlandse huismerk.

Daarvoor kun je terecht in mijn spijkermatten koopgids, waarin ik de 10 beste spijkermatten van dit moment uitvoerig voor je getest en vergeleken heb.

Veelgestelde vragen over spijkermatten

Welke spijkermat is het beste?

Die vraag hangt af van waar je de spijkermat (het vaakst) voor wil gaan gebruiken. Voor een snel overzicht van de op dit moment 10 beste spijkermatten kun je mijn spijkermat koopgids hier op MuscleMeister.nl lezen.

Hoe maak ik mijn spijkermat schoon?

Check de instructies van de fabrikant. Het beste is om ‘m met de hand te wassen in lauwwarm water. Gebruik een mix van appelazijn en water om bacteriën te doden, en was hem daarna nog een keer met milde handzeep. Sommige spijkermatten kunnen in de wasmachine op standje ‘handwas’ (30 graden) gewassen worden.

Hoelang moet je op een spijkermat liggen?

Sessies van 20 tot 40 minuten zijn het meest effectief. Ze zijn niet bedoeld om urenlang op te liggen of op er op te slapen. Start je net? Begin dan met 1 tot 2 minuten, en bouw dit over een periode van drie weken op naar 20 minuten.

Helpt een spijkermat bij autisme?

In de afgelopen jaren is het aantal medici in China dat spijkermatten inzet als behandelmethode fors toegenomen. Niet alleen bij autisme maar ook bij ontwikkelingsstoornissen, ADHD en spraakproblemen wordt de mat ingezet. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een spijkermat op autisme is op dit moment te pril en variabel, waardoor je kunt stellen dat er nog geen bewijs is.

Kent het gebruik van een spijkermat bijwerkingen?

Er zijn tot op heden binnen onderzoek geen bijwerkingen ontdekt. Er kunnen wel nadelige effecten ontstaan bij het gebruik van een spijkermat wanneer je bijvoorbeeld bloedverdunnende medicatie gebruikt.

Is het slim om een spijkermat bij een burn out te gebruiken?

Zeker, en nadelen heeft het niet. Een spijkermat kan je lichamelijk en geestelijk helpen ontspannen. Bij het liggen worden de gelukshormonen Endorfine en Oxytocine extra aangemaakt. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor een fijn gevoel en onderdrukking van pijn.

Plaats een reactie