Rich Piana 5150 Pre-Workout review: Alleen voor diehards?

28 Minuten leestijd

De 5150 Legendary Series pre-workout van 5% Nutrition is op het eerste oog een kanon van een pre-workout. De samenstelling is op zijn zachts gezegd heftig te noemen. Matcht het innerlijk met het uiterlijk? Je leest het hier in mijn 5150 pre-workout review.

Rich Piana die de shrug oefening uitvoert
De enige echte Rich Piana

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Spring dan naar de conclusie van mijn 5150 pre-workout review.

Opfrisser: wie is (of was) Rich Piana?

Rich Piana was een bekende Amerikaanse bodybuilder en ‘influencer’. Hij won verschillende grote bodybuilding wedstrijden. Zo werd hij In 1989 op 18-jarige leeftijd gekroond tot Mr. Teen California en in 1998 tot Mr. California. Met 1.2 miljoen volgers op Instagram en meer dan een miljoen YouTube abonnees had hij een groot bereik. En nog steeds: daarover later meer.

Instagram post van Rich Piana over zijn Mr California titel in 1998
Instagram post van Rich Piana over het behalen van de Mr. California titel in 1998

In 2014 richtte hij zijn eigen bedrijf op: 5% Nutrition. Het bedrijf produceert voornamelijk sport supplementen. Rich overleed in 2017 op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Zijn social media kanalen en natuurlijk zijn bedrijf 5% Nutrition bestaan vandaag de dag nog steeds.

Waar komt de naam ‘5%Nutrition’ vandaan?

Rich Piana geloofde er heilig in dat slechts 5% van de bevolking bereid was om voor het maximale in het leven te gaan. Dat ging voor hem niet alleen over bodybuilding maar ook alles buiten de sportschool.

Het logo van 5% Nutrition
De naam ontstond vanuit de filosofie van Rich Piana

Die overtuiging was niet alleen een mentaliteit voor Rich maar werd zijn levensstijl en motto. Het was daardoor niet meer dan een logisch gevolg dat zijn bedrijf bij de oprichting in 2014 de naam 5% Nutrition kreeg.

Het team achter 5% Nutrition in 2023

Volgens de website van 5 Percent Nutrition werkt een groot deel van de mensen die Rich Piana zelf heeft aangenomen nog altijd binnen het bedrijf. Een team pagina of iets van een team foto is echter niet te vinden.

Bijzonder is dat het gezicht van Rich nog altijd op de website, producten en in marketing uitingen gebruikt blijft worden. Er worden nog steeds nieuwe producten ontwikkeld en het bedrijf lijkt vanaf de buitenkant stabiel en gezond te zijn.

De huidige eigenaar

De huidige eigenaar is via LinkedIn relatief makkelijk op te sporen, dat is namelijk een zekere Peter Hyc. Veel geeft hij niet over zichzelf prijs want zijn profiel zit net zo dicht als de gemiddelde Zwitserse bank.

Profiel van Peter Hyc, eigenaar van 5% Nutrition
Peter Hyc heeft net iets meer weg van een zakenman dan een bodybuilder 😉

In 2018 verschenen er artikelen waarin werd geschreven dat acteur en bodybuilder Martyn Ford (“The Monster“) het nieuwe gezicht van 5% Nutrition was geworden.

Een foto van Martyn Ford in de film Kingsman Golden Circle
Martyn speelde een rol in enkele bekende films waaronder Kingsman: The Golden Circle (2017)

Dat lijkt nu niet meer het geval te zijn omdat er niets over te lezen of vinden valt. Een persbericht over een eventueel vertrek van Martyn Ford is echter ook niet te vinden. Rich blijft dus ook enkele jaren na zijn dood het gezicht van 5% Nutrition.

De familie van Rich Piana heeft geen aandeel in het bedrijf

Wel is duidelijk dat de familie van Rich Piana geen aandeel heeft in het bedrijf 5% Nutrition en dat ze ook geen toegang hebben tot zijn persoonlijke YouTube kanaal.

Dat blijkt uit een bericht dat vanuit de familie van Rich dat gepubliceerd is in 2020. Dit bericht was een reactie op het verschijnen van een nieuwe video op het YouTube kanaal van Rich Piana.

Screenshot van de Rich Gaspari video op het YouTube kanaal van Rich Piana
De in 2020 gepubliceerde video waar het over gaat

No mercy as 5% Nutrition has continued to milk my son’s name, and image for monetary gain. Splicing old videos to create new ones for more YouTube money. Trying to replace Rich with various athletes which never worked.

Mandy Piana – Moeder van Rich Piana

In de video waar het om gaat beschuldigd Rich Piana het bedrijf Gaspari Nutrition van het verkopen van neppe producten. Het gaat om nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Niet bepaald netjes van de huidige eigenaren van 5% Nutrition.

YouTube reactie op een video van Rich Piana over Rich Gaspari
Reactie onder de video van Rich Piana over Rich Gaspari

Mijn 5150 Pre-Workout review

Voor de review heb ik de smaak ‘Blue Ice’ (blauwe bessen en framboos) getest. De 5150 heb ik over een periode van 4 weken meerdere keren per week gebruikt en met andere pre-workout supplementen vergeleken om deze review te kunnen schrijven.

Rich Piana haalde zijn inspiratie voor de naam 5150 uit een wet in de staat Californië. Daar betekent een ‘code 5150’ dat iemand die geestelijk niet gezond is (of lijkt) 72 uur lang onder dwang opgenomen kan worden in een psychiatrische inrichting.

De zogenaamde 5150 Involuntary Patient Hold is een veelbesproken wet waar best een aantal bekende personen mee te maken hebben gehad. Zo werd Kanye West onder diezelfde wet in 2016 verplicht opgenomen.

Scene uit de man bijt hond opname over de turbopoliep
Laten we starten met de review

Dan weet je meteen waar Rich met de 5150 naartoe wilde en op welke doelgroep hij zich richtte. Het is niets voor niets een kanon van een pre-workout :-). Ik neem je mee in mijn ervaringen en beoordelingen van en in mijn 5150 pre-workout review. Laten we beginnen.

De hoeveelheid in een pot 5150

De 5150 pre-workout is in tegenstelling tot veel andere pre-workouts verkrijgbaar in slechts 1 formaat van 375 gram schoon aan de haak. 1 Dosering (maatschep/scoop/schepje) van de 5150 staat gelijk aan een ietwat ongebruikelijke 12,5 gram: een flinke lepel dus.

Mogelijk heeft die gekke verhouding van 12,5 gram ten opzichte van de totale inhoud wat te maken met het feit dat het spul in Amerika geproduceerd wordt. Daar maken ze nog altijd geen gebruik van het metrieke stelsel.

Voedingswaarden etiket op een pot 5150 pre-workout
Geen zorgen; ik licht de belangrijkste ingrediënten verderop toe

Die 12,5 gram per dosering betekent dat er 30 doseringen in een pot zitten. Hoeveel je uiteindelijk per training betaald zie je verderop terug in mijn prijs vergelijkingstabel.

Qua totaalinhoud en aantal doseringen lijkt de 5150 op veel andere bekende pre-workout supplementen. Geen bijzonderheden op dit vlak dus.

De samenstelling

We komen aan bij het wat mij betreft belangrijkste gedeelte van de review. De samenstelling en welk effect die specifieke samenstelling gedurende 4 weken testen op mij heeft gehad.

Laat ik starten met dat ik het goed vind om te zien dat 5% Nutrition transparant over de samenstelling is. Er worden geen vage termen zoals ‘proprietary blend‘ gebruikt om de aanwezigheid van bepaalde stoffen te verbergen.

Voedingswaarden

De 5150 gaat hier dus met de billen bloot. Ik zet de feitelijke inhoud van een pot 5150 voor je uiteen en ga in de kop hieronder in op wat ik van de aanwezigheid van sommige ingrediënten en de samenstelling (‘formule’) als geheel vind.

Label met informatie op een pot 5150 pre workout
5150 pre-workout ‘Wildberry’ label
IngrediëntPer 12,5 gr (1 scoop)Per 100 gr
Vitamine B3 (niacinamide)30 mg240 mg
Vitamine B12 (cyanocobalamine)1000 mcg8000 mcg
L-Citrulline4000 mg32000 mg
Beta-Alanine2500 mg20000 mg
L-Taurine2000 mg16000 mg
N-Acetyl L-Tyrosine750 mg6000 mg
Choline bitartraat500 mg4000 mg
Cafeïne complex (cafeine watervrij, dicafeine malaat, cafeine (groene thee (blad)), Yerba Mate extract (blad), guarana extract 22% (zaden), groene koffiebonen extract (zaden).470 mg3760

Overige ingrediënten: natuurlijk aroma, voedingszuur, citroenzuur, zoetstof: sucralose, antiklontermiddel: siliciumdioxide, kleurstoffen: allurarood, briljantblauw

5150 Ingrediënten review

1 Dosering van de 5150 bevat 12,5 gram pre-workout. De meeste andere fabrikanten kiezen voor een hoeveelheid van 5 tot 10 gram voor 1 maatschep.

Je zou zeggen dat het voor 5% Nutrition makkelijker zou zijn geweest om in die grote hoeveelheid meer kwijt te kunnen waardoor ze tot zo’n sterke formule gekomen zijn.

Er zijn echter genoeg fabrikanten die er een lomp grote maatschep in mikken en vervolgens veel vulstoffen toevoegen aan de pre-workout om maar volume te creëren. Een beetje te vergelijken met de kipfilet in de supermarkt die ze nog even speciaal voor jou volspuiten met water en zout.

Ik splits mijn mening over de ingrediënten van de 5150 pre-workout voor je op in 2 delen: de ‘losse’ ingrediënten en de ingrediënten die vallen onder het cafeine complex. Oftewel: de verschillende soorten cafeine die in 5150 aanwezig zijn.

De ‘losse’ ingrediënten
Alle op zichzelf staande ingrediënten van 5150 pre-workout
Mijn beoordeling van de losse ingrediënten in 5150
 • Vitamine B3 (niacine) en B12: Er is meer dan genoeg vitamine B3 en B12 aanwezig. Niacine (B3) staat bekend om zijn bijwerking: de niacine flush. Die treed meestal bij doseringen vanaf 30mg op. Hier gaat het om exact die hoeveelheid (30mg). De giga dosering B12 hoef je je geen zorgen om te maken: het overschot plas je uit. De vorm van die B12 is eigenlijk niet degene die je wilt: je wilt het liefst vitamine B12 Methylcobalamine. Die vorm kan namelijk beter worden opgenomen door je lichaam.
 • L-Citrulline: De meest eenvoudige vorm van een NO (stikstofmonoxide) booster. Het is bedoeld om je een goede pomp te geven. Het liefst had ik citrulline malaat gezien, want die heeft een direct effect. L-Citrulline moet je voor optimaal effect opbouwen, net zoals je dat bij creatine en beta-alanine ook hoort te doen.
 • Beta-Alanine (CarnoSyn): CarnoSyn wordt gezien als de meest zuivere beta-alanine van de hoogste kwaliteit. CarnoSyn claimt zelf dat het de enige beta-alanine is waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het werkt. Houd rekening met de bekende bijwerkingen van beta-alanine zoals tintelingen.
 • Taurine: Prima dosering wat mij betreft. Onderzoek wijst uit dat taurine uithoudingsvermogen kan vergroten en herstel ondersteunt door o.a. spierpijn te verminderen. Ook helpt het je lichaam om elektrolyten efficiënt te gebruiken waardoor er meer vocht in de cellen van je spieren opgenomen kan worden. Je leest er meer over in mijn artikel over de werking van taurine.
 • N-Acetyl-L-Tyrosine: Deze variant van tyrosine heeft een hoge oplosbaarheid en kan daardoor beter door je lichaam worden opgenomen. Helemaal prima dus. Tyrosine kan tijdens je training een positief effect hebben op je focus en alertheid. De meeste gebruikers nemen dagelijks 700-1000 mg per dag in. Qua dosering in de 5150 dus dikke prima.
 • Choline bitartraat: De effecten hiervan zijn vergelijkbaar met die van L-Tyrosine: het kan de gezondheid van je hersenen ondersteunen. Helaas een goedkope vorm van choline. 1 Gram Choline bitartraat bevat eigenlijk maar 400 mg choline. Een beter alternatief was CDP-Choline of Alpha GPC geweest.
Cafeïne complex
Alle losse ingrediënten in het cafeine complex ingrediënt van 5150 pre-workout
Mijn beoordeling van de cafeine ingrediënten in 5150
 • Cafeïne watervrij: Watervrije cafeine is niets anders dan pure cafeine. Logisch om dit in de 5150 terug te zien.
 • Dicafeïne malaat: Dicafeïne malaat is een combi van 75% pure cafeine en 25% appelzuur. Deze vorm zou wat beter voor je maag zijn en kan onrust, trillingen en crashen na je pre-workout helpen voorkomen.
 • Cafeïne van groene thee blad: Groene thee op zichzelf zou goed moeten zijn voor hart, bloedvaten en spijsvertering. Ik vraag me af hoeveel effect de cafeine van groene thee blad in 5150 heeft. Dat is lastig in te schatten omdat het label niet vermeld hoeveel cafeine van groene thee blad in het cafeine complex aanwezig is.
 • Yerba Mate extract: Populair alternatief voor ‘gewone’ cafeine. Heeft een zogenaamd slow release effect waardoor de opname van cafeine langzamer en stabieler verloopt. Ik zou er niet te veel waarde aan hechten ;-).
 • Guarana extract 22%: Nog een alternatief voor pure cafeine. Natuurlijk supplement dat volgens enkele bronnen ook als antioxidant kan optreden en je mentale alertheid kan verbeteren.
 • Groene koffiebonen extract: Het extract van groene koffiebonen zou helpen om ontstekingen in je lichaam te verminderen. Ook zou aangetoond zijn dat het vetophoping en insulineresistentie verminderd. Ook hier heb ik geen idee hoeveel van dit extract in de 5150 aanwezig is en valt er vrij weinig over de effectiviteit te zeggen.

Hoe ik over de totaalformule (samenstelling) van 5150 pre-workout denk

Een scene uit Asterix en Obelix met een grote ketel in het midden
It’s like magic

Als ik de formule van de 5150 Legendary Series pre-workout op zou moeten sommen dan bestaat die voor mij uit 3 delen:

 1. Pomp
 2. Anti-stress
 3. Energie

Hoe ik over die 3 zaken denk vertel ik je hieronder.

1) Pomp

Het pomp gedeelte van de samenstelling is echt niets mis mee met meer dan voldoende doseringen van L-Citrulline, Beta-Alanine en L-Taurine.

Van al deze 3 stoffen heb je een flinke hoeveelheid nodig om er de vruchten van te plukken. Waar veel andere fabrikanten een net niet toereikende hoeveelheid er in stoppen heeft 5% Nutrition het goed voor elkaar.

Spongebob die zijn gespierde been toont
De 5150 geeft een heerlijke pomp

We hebben het er al eerder over gehad waarom er maar liefst 4000 mg L-Citrulline in 1 scoop aanwezig is: dat komt doordat je voor hetzelfde effect van L-Citrulline meer nodig hebt dan Citrulline malaat.

2) Anti stress

De aanwezigheid van N-Acetyl-L-Tyrosine (‘NALT’) en Choline is optioneel omdat ze onder de nootropics vallen. De hoeveelheid van beide is prima te noemen. NALT Helpt vooral bij het verminderen van stress en het verbeteren van je concentratievermogen.

Een foto van Yoda die zegt 'Concentreren jij moet'
Nootropics zoals Choline en Tyrosine ondersteunen je focus tijdens het trainen

En in tegenstelling tot L-Citrulline en choline komt de taurine wel in de vorm die je hebben wilt. Dan is een genereuze dosering van 750 mg van het spul mooi meegenomen.

2) Energie

Dan nummer 3: energie. De extra toevoegingen in de blend van cafeïne ingrediënten vallen onder de zogenaamde categorie ‘nootropics’. Alle stoffen die gebruikt worden om je cognitieve functies te verbeteren zijn ‘nootropics’.

Cafeïne valt daar dus ook onder, omdat je energie en alertheid hier (tijdelijk) van verbeterd. In hoeverre al die verschillende soorten cafeïne in de 5150 echt iets voor je betekenen is mede door de onbekende dosering van die ingrediënten in de moeilijk te bepalen.

Grap over 4 scoops pre-workout
1 Scoop van de 5150 is echt meer dan voldoende

Het komt op mij over gecompliceerd over zonder echte ‘backing’ of wetenschappelijke onderbouwing. Zo van we ketsen zoveel mogelijk soorten cafeïne in de blend zodat we hopelijk de juiste snaar bij de consument raken. Zie de aanwezigheid van die blend dus vooral als bonus en niet als core onderdeel van de samenstelling.

Hoe dan ook: een totaal van 400 mg cafeïne per scoop is echt hoog en dit zul je ook daadwerkelijk voelen. Dat glijd alles behalve onopgemerkt door je systeem heen :-).

De hele korte versie van bovenstaande: mega pomp en meer kracht, bakken met energie en matige nootropics waarvan je de aanwezigheid in mijn ogen beter als bonus kunt zien.

Dikke tip: Twijfel je over de hoeveelheid cafeïne in 5150, start dan gewoon met een halve scoop. Meer pre-workout toevoegen kan altijd nog.

Vergelijken met andere pre-workouts

In de al zeg ik het zelf prachtige tabel hieronder heb ik de belangrijkste bestanddelen van enkele pre-workouts met de 5150 pre-workout vergeleken. Het gaat om 4 supplementen waar ik zelf een uitgebreide review hier op MuscleMeister over heb geschreven.

De uitschieters en dus hoogste waarden per dosering (scoopie) heb ik in het oranje uitgelicht. Zo zie je dat de 5150 in alles behalve creatine eruit schiet. Da’s logisch want er zit immers geen creatine in de 5150.

En dat is wat mij betreft een pluspunt: creatine moet je opbouwen en hoor je dagelijks in te nemen. Je kunt creatine altijd nog mengen met een scoop 5150. Je hebt in ieder geval wel de mogelijkheid om creatine in te nemen zonder strak te staan van de pre-workout :-).

Pre-WorkoutCafeineBeta-AlanineCreatineL-CitrullineTaurineNiacine (B3)B12
5% Nutrition 5150400mg2500mg0mg4000mg2000mg30mg1000mcg
Cellucor C4 Original150mg1600mg1500mg0mg0mg0mg12mcg
Clean Nutrition Beuker V3170mg0mg0mg4000mg520mg0mg0mg
XXL Nutrition Blast!300mg2000mg0mg1000mg1000mg0mg0mg
Ingrediënten per dosering, hoogste waarden gemarkeerd in oranje

Of ‘ie lekker smaakt?

Voor het testen, vergelijken en reviewen heb ik de ‘Blue Ice’ smaak van de 5150 pre-workout getest. Als ik de smaak moet omschrijven dan doet hij mij het meeste denken aan een mix tussen frambozen en blauwe bessen.

Hij smaakt daarbij vrij ‘romig’ (bij gebrek aan een beter woord) waardoor ik bij het drinken al snel aan een soort slush puppie moet denken. Je weet wel, dat grote apparaat dat vroeger in vrijwel iedere snackbar te vinden was. Je kon kiezen uit 2 kleuren: blauw en rood.

Een pot 5150 pre workout in de smaak blue ice en een slush puppie apparaat
Smaakt naar frambozen en blauwe bessen slush puppie

De 5150 doet mij dan het meest denken aan een blauwe slush puppie. Al helemaal wanneer je wat ijsklontjes in je shakebeker mikt. Ik ervaar verder geen nasmaak. Bij sommige pre-workouts proef je een chemische ondertoon, die is er bij de 5150 Blue Ice gelukkig niet.

Als ik deze smaak een cijfer moet geven dan geef ik hem een 7 uit 10. De smaak is voor mij best oké, maar niet super spannend. Deze drink je meer voor het effect dan voor de smaak.

Wanneer het puur op smaak aankomt is De Beuker V3 van Joel Beukers wat mij betreft nog altijd king of the castle. Die trek ik nog wel eens uit de kast om gewoon thuis van te genieten. Er moet immers toch een flinke pomp in voordat ik er ook maar aan denk om de grasmaaier uit de schuur te trekken :-).

Hoe lost hij op (proef je korrels)?

De inhoud van mijn pot 5150 mengt goed met water en met frisdrank en lost goed op. Bij het drinken proef ik geen korrels of onopgeloste pre-workout.

Wat wel opvalt is dat de inhoud van de 5150 vrij snel naar de bodem van mijn fles zakte. Geen ramp, dat betekent gewoon wat extra training voor je polsen. Heb je die tijd meteen bespaard en kun je vanavond gewoon met je meisje op de bank een film kijken ;-).

Effecten op mijn energie en focus

Met zo’n bootlading aan cafeine mag je denk ik wel verwachten dat het spul een duwtje in je rug geeft. Vergeet die duw maar en beeld je in dat je onder dwang een power ranger pak wordt aangemeten en er 16 kilo speed in je neus wordt geduwd.

De 5150 is qua energie en focus de heftigste pre-workout die ik tot nu toe heb gebruikt. Waar ik gewend ben dat andere pre-workout supplementen na ongeveer een half uur hun toppunt hebben bereikt en na 1 uur ongeveer zijn uitgewerkt blijf ik op de 5150 als een stoomlocomotief doorpompen.

Dat was voor mij een heerlijkheid omdat ik mijn isolatie oefeningen altijd aan het einde van mijn training uitvoer. Er zijn dagen dat ik daar weinig puf meer voor heb en de uitvoering te wensen over laat. Ik weet dat ik dan gains op de tafel laat liggen.

Grap over hoe ik me voel na het drinken van 5150 pre-workout
Pittig accurate weergave

Met de 5150 in mijn giechel ging dat stukken beter. Wel moet ik opmerken dat er zeker meer focus was maar dat deze niet zo ‘stabiel’ voor mij voelde als bij andere pre-workout supplementen.

Ik denk (maar weet niet zeker) dat dit met de heftige samenstelling te maken heeft. Voor stabiele concentratie is dit voor mij net iets teveel van het goede. Bij concurrenten pak ik nog wel eens 2 scoops maar bij de 5150 sta ik dan als een vibrator met turbo autisme naar het squat rack te staren.

Aan de andere kant: dat is wellicht ook de intentie van de maker geweest. Een bijzonder potente pre-workout voor die zeldzame doelgroep die op het punt staat om een zware trainingssessie in te gaan. Ik houd hem in mijn kastje voor trainingen waar ik verloren dagen inhaal (lees: die duren dan vaak langer) en trainingen waarin ik voor een nieuw persoonlijk record ga.

Hoeveelheid ‘pomp’

Ondanks dat de samenstelling er op papier niet het meest geschikt voor lijkt ervaarde ik na het drinken van 5150 een bijzonder goede pomp.

Dat is verrassend gezien de meeste pre-workouts die gericht zijn op veel energie en focus vaak op het gebied van een goede pomp teleurstellen. Dat is bij de 5150 niet het geval. Toegegeven: er zijn pre-workouts die een extremere pomp geven.

Een man die met een dumbbell een zittende bicep curl uitvoert
Prima pomp op een scoopie 5150

Daar komt bij dat de grote hoeveelheid energie die ik van 5150 kreeg de behoefte aan een grimmige pomp wat naar de achtergrond deed verschuiven. Ik heb met (of ‘op’) 5150 een paar van mijn beste trainingssessies gehad.

Dan bedoel ik niet alleen qua resultaat maar ook qua plezier. Ik haal de meeste voldoening uit een training wanneer ik compleet gefocust en in de zone ben. De 5150 is daarin een goede hulp gebleken.

Het effect van 5150 na mijn trainingssessies

Na mijn trainingen ervaarde ik geen crash van de 5150. In tegenstelling tot andere pre-workouts was ik nog in staat om na het sporten te douchen en koken en zakte ik niet als ik een zak aardappelen voor de televisie op de bank.

Wat ik wel op heb gemerkt is dat door de hoge dosering cafeine de pre nog lang in mijn systeem bleef zitten. Waar ik andere pre-workouts zonder problemen rond etenstijd nog kan gebruiken kwam ik er al snel achter dat ik dat bij deze pre van Rich Piana kan vergeten.

Op zijn laatst 15:00 lijkt in ieder geval voor mij de max te zijn zonder dat het gebruik ervan een negatieve impact op mijn slaapkwaliteit heeft.

Bijwerkingen

De voornaamste bijwerking van 5150 pre-workout die ik heb ervaren zijn ervaren pre-workout gebruikers bekend mee: het tintelen en kriebelen van mijn huid.

Een grap over het nemen van 2 scoops pre-workout

Dat heeft te maken met de stof beta-alanine. Deze triggert receptoren die vlak onder je huid liggen waardoor je het gevoel van tintelingen, kriebelen en jeuk kan ervaren. Dit is onschuldig en houdt bij mij na het nemen van 5150 ongeveer een kwartier tot een half uur aan. Dat laatste hangt natuurlijk af van hoeveel je neemt en hoe gevoelig je er voor bent.

Wil je hier meer over weten? Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over de bijwerkingen van beta-alanine.

Jeuken kan ook veroorzaakt worden door een ander stofje met de naam niacine. Niacine staat beter bekend (en vaker vermeld) als vitamine B3. In hoge doseringen veroorzaakt het een effect wat bekend staat als de niacine flush.

Je huid wordt rood, gaat gloeien, prikken en jeuken. Het ziet er uit alsof je huid verbrand is. Dit komt doordat de bloedvaatjes onder je huid verwijden.

Ook dit effect is onschuldig en tijdelijk. Een flush kan vanaf een dosering van 30 mg optreden. In 1 dosering 5150 zit exact die hoeveelheid.

Ik ervaar zelf geen ‘niacine flush’ bij de 5150. Het kan zijn dat dit bij jou wel gebeurd en dat hangt voornamelijk af van hoe jouw lichaam hier op reageert.

Reviews van andere kopers/gebruikers

Of je nu met je neus vuistdiep in 10 webshops zit om de prijs van een potje 5150 pre-workout te vergelijken of op het punt staat om een compleet nieuwe thuis gym te kopen: check altijd éérst de gebruikersreviews.

Dat zijn recensies van kopers die jou voor zijn gegaan, en die recensies bevatten (als je het mij vraagt) de meest waardevolle informatie.

Waar webshops gekleurd zijn in de informatie die ze geven omdat ze iets aan je willen verkopen, laten kopers maar om 1 reden een review achter: ze zijn (heel) blij óf ontevreden met het product.

Het is fijn en niet geheel verrassend om te weten dat de 5150 goed scoort onder gebruikers. Ik heb enkele scores van de bekende(re) webshops voor je verzameld:

 • Bodyandfit.com: gemiddelde score van 4,5/5 onder 196+ gebruikersreviews
 • Bol.com: gemiddelde score van 4,6/5 onder 38+ gebruikersreviews
 • Body-supplies.nl: gemiddelde score van 9,3/10 onder 51+ gebruikersreviews

De prijs: ook niet onbelangrijk

Dan moeten we het nog even over iets hebben wat niet onbelangrijk is bij het kiezen van een pre-workout: het prijskaartje :-).

Ik heb opnieuw een geweldig prachtige vergelijkingstabel voor jou als lezer samengesteld. Zo zie je in 1 oogopslag wat de prijsverschillen tussen de 5150 pre-workout en de directe concurrenten zijn.

De uitschieters (laagste prijzen) heb ik in het oranje voor je gemarkeerd. Wat opvalt is dat de 5150 samen met de Beuker V3 van Joel Beukers de duurste per dosering is.

Ik licht alvast een tipje van de conclusie-sluier op: ik vind de 5150 een geweldige pre-workout, maar kan het prijskaartje niet verantwoorden. Het licht er vooral aan of jij dit het prijsverschil waard vind. Dat kan ik niet voor je beslissen.

Pre-WorkoutPrijsInhoudAantal doseringenPrijs per doseringCafeïne
5% Nutrition Rich Piana Pre-Workout€ 36,90375gr30€ 1,23400mg
Cellucor C4 Original (review)€ 34,90396gr60€0,58150mg
De Beuker Xtreme Workout V3 (review)€ 36,70300gr30€ 1,22170mg
XXL Nutrition Blast! Pre-Workout (review)€ 26,99300gr30€ 0,89300mg
ABE Ultimate Pre-Workout€ 25,90315gr30€ 0,86200mg
Body&Fit Ripped Pre-Workout€ 23,04225gr30€ 0,76200mg

Conclusie

5150 Legendary Series Pre-Workout

7.9 out of 10
€36.9
Uitvergrote pot Rich Piana 5150 pre workout

De 5150 pre-workout is er wat mij betreft 1tje voor een lange en/of grimmige training. Door de heftige samenstelling ervaar ik bakken met energie en een heerlijk diepe focus. Geen crash en een smaak (Blue Ice) die prima weg drinkt. Zoek je een pre-workout die je helpt een PR te verbreken dan is de 5150 van Rich Piana een goede kandidaat.

Oplosbaarheid
9 out of 10
De 5150 lost zonder klontjes of voelbare korrels op.
Smaak
7 out of 10
Geteste smaak Blue Ice drinkt prima weg en doet aan een blauwe slush puppie denken.
Effectiviteit
9 out of 10
Bijzonder potente pre-workout. Goed voor lange en/of intense trainingssessies.
Prijs
6.5 out of 10
Op prijs kan de 5150 niet concurreren – die is pittig.

Voordelen

Perfect voor lange/intense training

Verschillende soorten cafeïne

Geen crash

Diepe focus

Bak met energie

Nadelen

Niet voor beginners

Bevat zoetstof

Kwaliteit (variant) sommige ingrediënten

Ondanks dat de 5150 pre-workout in die 4 weken voor mij fantastisch is geweest blijft er een nare nasmaak hangen. Die nasmaak heeft niets met het product zelf te maken maar met het bedrijf 5% Nutrition.

Zoals ik eerder in dit artikel aanhaalde zijn de vrouw en familie van Rich Piana buitenspel gezet wanneer het op het bedrijf en het YouTube kanaal van Rich Piana aankomt.

Ze hebben niet mee mogen beslissen wat er met het bedrijf en de naam gebeurd en maken er geen onderdeel van uit. Toch is er een heel team welke zonder toestemming van de familie veel geld verdiend door de naam en het gezicht van Rich Piana te blijven gebruiken.

Mocht dat je niets uitmaken dan is de 5150 echt een fantastisch pre-workout product die je bakken met energie en focus levert. Wat mij betreft een perfect supplement voor lange en intense trainingen, voor gebruik tijdens een wedstrijd of wanneer je voor een nieuwe PR op bijvoorbeeld je deadlift of squat gaat.

Toegegeven, voor bijvoorbeeld L-Citrulline, vitamine B12 en choline zijn er betere vormen van de ingrediënten beschikbaar die ik liever terug had gezien in de pre-workout. Dit haalde ik eerder in deze review al aan in mijn beoordeling van de ingrediënten.

De bovenstaande puntenbeoordeling is dan ook echt op het product gericht, zonder rekening te houden met het verhaal daaromheen.

Voor wie ik de 5150 van Rich Piana een goede keuze vind

 • Voor wedstrijden en competitie: de 5150 geeft mij net dat beetje meer. Ga je voor het maximale resultaat binnen competitieverband dan is deze beuker een goede keuze.
 • Je gaat voor een PR of een lange intense training: ik zou voor de 5150 kiezen wanneer ik een nieuw persoonlijk record ga proberen te vestigen op bijvoorbeeld mijn deadlift of squat. Ook heb ik ‘m regelmatig gebruikt bij lange bodybuilding stijl trainingen waar veel sets en herhalingen bij komen kijken.
 • Voor die extra schop onder je kont: door de hoge dosering cafeïne krijg je een extra trap onder je wangen. Prima voor dagen waarop je moe bent, slecht geslapen hebt, ongemotiveerd bent of een combinatie daarvan.

En voor wie niet

 • Wanneer je niet tegen de bijwerking van beta-alanine kunt: weet je van jezelf dat je niet tegen het tintelende en jeukende effect van beta-alanine kunt? Skip de 5150 dan: naast kaakschaatsen door de grote dosis cafeïne zal je huid door de beta-alanine ook flink gaan tintelen.
 • Wanneer je (over)gevoelig bent voor cafeïne: 5150 heeft 1 van de hoogste doseringen cafeine.
 • Niet voor beginners: de samenstelling vind ik daarvoor te heftig. Er zijn genoeg goede alternatieven om kennis te maken met pre-workout supplementen.

Heb je nog niet eerder pre-workout gebruikt en twijfel je over je keuze? Bekijk dan mijn 5 pre-workout aanraders voor beginners.

Hier scoor je het goedkoopst een pot 5150

In de 4 weken dat ik de 5% Nutrition 5150 Pre-Workout Legendary Series (flinke mond vol) uitgebreid heb getest en vergeleken heb ik natuurlijk ook de online prijzen in de gaten gehouden.

Er is 1 webshop die in die 4 weken steevast de 5150 Legendary Series pre-workout voor de laagste prijs wist aan te bieden: dat is de webshop van Bol.com.

Dat is niet geheel verrassend, doordat Bol een gigantisch platform is. Grote partijen hebben meer overtuigingskracht in onderhandelingen met leveranciers.

Een pot 5150 pre workout met 4 voordelen in tekst ernaast vermeld
Eerlijk is heerlijk: flink aan de prijs maar wel een kanon van een pre-workout

Vragen over Rich Piana en de 5150

Wat is een 5150?

Een ‘5150 Involuntary Patient Hold’ is een wet in de Amerikaanse staat Californië. Met deze wet kunnen personen die als geestelijk onwel worden beschouwd maximaal 72 uur onder dwang opgenomen worden.

Is de 5150 pre-workout veilig?

Alle pre-workout supplementen die in Nederland worden verkocht moeten aan strenge regelgeving voldoen. Er zitten geen stoffen in die schadelijk zijn voor jouw lichaam.

Wat is de doodsoorzaak van Rich Piana?

Er zijn veel verschillende oorzaken online te vinden. Wat zeker is is dat hij thuis in elkaar is gezakt en vervolgens 2 weken in coma is gehouden in een poging de zwelling van zijn hersenen te verminderen. Een autopsie wees uit dat Rich zijn hart niet gezond was. Zowel zijn hart als zijn lever waren 2 keer zo groot als dat van een gezonde volwassen man.

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie