Powerball kopen? Top 5 Beste Powerballs [2022]

21 Minuten leestijd

Overweeg je een Powerball te kopen, maar heb je de ballen verstand van waar je op moet letten? Kijkt niet verder – ik zat in hetzelfde schuitje, en heb het nodige onderzoek en speurwerk al verricht :-).

Een Powerball kun je voor meerdere redenen kopen. Dat kan zijn wanneer je met een vervelende blessure, RSI of Carpel tunnel syndroom te maken hebt en de Powerball wil gebruiken om je herstel te versnellen.

Een powerball handtrainer
Da’s een flinke PowerBall

Het kan ook zijn dat je (fanatiek) sporter bent – en op zoek bent naar meer grip en kracht. Powerballs worden regelmatig gebruikt door krachtsporters, klimmers en turners. Je bouwt er sterkere handen, polsen en onderarmen mee.

De aanwezige opties en de eigenschappen kunnen van bal tot bal behoorlijk verschillen. In deze uitgebreide review vertel ik je wat de voordelen zijn van oefenen met een Powerball, waar je op moet leten voordat je een Powerball gaat kopen en geef ik je ook een Top 5 van de (naar mijn bescheiden mening) beste ballen in Nederland.

Geen zin of tijd om het hele artikel te lezen? Klik of druk hier om de Top 5 Beste Powerballs lijst in deze review te bekijken.

Beste Powerball kopen – Een Top 5 Lijstje

Onderstaande lijst is een samenstelling van de (naar mijn mening) vijf beste Powerballs. Ik ga in op de plus- en minpunten, meest belangrijke eigenschappen en verwijs je (niet geheel onbelangrijk) naar de beste prijs.

#1 – NanoSeconD (NSD) PowerBall Spinner Autostart Pro

De PowerBall Spinner Autostart Pro van fabrikant NanoSeconD

De beste bal. De bal der ballen. Koning Powerball. Ok, wellicht wat overdreven – maar toch is ‘ie (heul) erg goed.

Fabrikant NanoSeconD (of NSD in het kort) is al jaar en dag marktleider. Zo’n grote leider dat de meeste mensen de Powerball kennen als de NSD Powerball. De populariteit is niet onterecht daar de kwaliteit uitstekend is.

De Powerball heeft een zwart transparante behuizing en heeft onlangs een ‘update’ ondergaan vanuit NSD. Ze noemen het hierdoor niet langer een Powerball maar een NSD Spinner. Wat gewijzigd is, is de introductie van een uniek en gepatenteerd ‘schokbestendig’ binnenwerk. Hierdoor kunnen er volgens NSD snelheden tot over 18.000 RPM (!) gehaald worden en beschikt hij over het zogenaamde ‘280hz binnenwerk’.

Dat betekent dat je de bal zonder problemen kunt laten vallen en stoten en het binnenwerk intact zou moeten blijven. Ik raad je echter af om de bal op volle snelheid tegen een stenen muur te gooien, al zou die het moeten kunnen hebben :-).

Ook beschikt de NSD Spinner Autostart Pro over alle snufjes die je wilt hebben. Dan hebben we het over automatisch starten (dus zonder koordje) maar ook over een digitale snelheidsmeter en LED verlichting welke feller gaat schijnen naarmate de rotatiesnelheid van de bal toeneemt.

Via de ingebouwde teller lees je o.a. je huidige rotatiesnelheid af, maar kun je ook zien wat je recordsnelheid en gemiddeld aantal rotaties per minuut zijn.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Wellicht wel, afhankelijk van je budget. De AutoStart Pro is de meest prijzige Powerball in deze Top 5.

Score van 4,6/5 onder reviews van kopers
Vernieuwd onbreekbaar binnenwerk
Met digitale teller (geen batterijen nodig)
Zeer hoge bouwkwaliteit en levensduur
Hij is prijzig

#2 – NanoSeconD (NSD) PowerBall Spinner Autostart

De PowerBall Spinner Autostart van fabrikant NanoSeconD

De opvolger van Koning Powerball is een bal van dezelfde fabrikant (NSD), namelijk de ‘PowerBall Spinner Autostart’.

Wat betreft de naam van het model is hij dus vrijwel identiek aan de Spinner Autostart Pro, behalve dat ze het woord ‘Pro’ achterwege hebben gelaten. Dat maakt hem echter niet minder goed – integendeel zelfs.

Deze Powerball scoort ontzettend goed onder reviews van kopers (score van 4,9 uit de 5 onder 10+ reviews) en dat is met goede reden. Het doet alles exact hetzelfdfe als de Autostart Pro. Je kunt dezelfde rotatiesnelheden behalen, het heeft hetzelfde onbreekbare binnenwerk en beschikt ook over automatisch starten.

Wat is dan het verschil? Dat is de aanwezigheid van een ingebouwde teller. Heeft een teller met statistieken voor jou geen toegevoegde waarde en wil je net iets minder uitgeven? Dan is de Spinner Autostart een geweldige keuze.

Score 4,9/5 onder 10+ Reviews (!)
Beste PowerBall fabrikant (NSD)
Autostart en snelheden over de 18,000 RPM
Uniek en onbreekbaar binnenwerk
Geen teller aanwezig

#3 – Yunmai PowerBall

Een Powerball met autostart van fabrikant Yunmai in de kleuren zwart en zilver

Met de PowerBall van het merk Yunmai komen we op de beste prijs-kwaliteit keuze in deze lijst uit (en misschien ook wel de mooiste).

Ook de bal van Yunmai beschikt over de gewilde automatische start, en heeft een transparante behuizing waardoor de ingebouwde LED verlichting goed te zien is. Het is de RGB LED variant, dus je krijgt er (of je nu wil of niet 😉 ) allerlei kleuren bij.

Een robuuste spinner, daar ze de kern van metaal met een zinklegering hebben gemaakt. Deze hebben ze vervolgens ook nog van een galvanische coating voorzien. Dit zodat hij slijtvast en aangenaam om aan te raken en vast te houden is.

Er is geen teller aanwezig. Het fijne van de LED verlichting is dat je na wat oefenen vanzelf weet hoe hoog de rotatiesnelheid ligt doordat de felheid van het licht je dit vertelt.

Om het midden van de bal ligt een zwarte rubberen band voor extra grip. Het is subjectief, maar ik vind het veruit de Powerball met het beste design in deze lijst. En dat is ook wat waard wanneer ‘ie continu in je hand ligt :-).

Goede prijs-kwaliteitverhouding
Starten met autostart
RGB LED Verlichting die rotatiesnelheid weergeeft
Geen teller

#4 – NanoSeconD (NSD) PowerBall Spinner Regular

De Spinner Regular variant van de NSD Powerball

Nummer 4 is de Spinner Regular, ook van de welbekende maker NanoSeconD. Het is een ouder model uit de serie die onlangs volledig vernieuwd heeft. De basis heeft zichzelf meer dan bewezen. Dat blijkt ook wel uit de meer dan 20 reviews op Bol.com, waar de kopers de spinner een gemiddelde score van 4,5 op 5 geven.

Hij is vernieuwd aan hand van de laatste kennis en kunde op het gebied van PowerBalls, en NSD geeft aan dat de gepantentteerde ‘Indestructiball’ technologie ervoor zorgt dat hij gegarandeerd jarenlang mee gaat.

Je kiest deze Powerball wanneer je een Powerball met zeer goede bouwkwaliteit en levensduur wilt. Voor dat beetje extra levensduur en kwaliteit lever je wel in op gebied van extra functionaliteiten zoals een digitale teller en LED verlichting, welke een Powerball over het algemeen wat minder stevig maken.

Reviewscore 4,5/5 onder 20+ Reviews
Zeer goede bouwkwaliteit en levensduur vanwege de eenvoud
Tot snelheden boven 17,000 RPM (!) getest
Geen teller en verlichting
Geen autostart

#5 – U Fit One PowerBall Autostart

Een rode Powerball met zwart koord van fabrikant U Fit One

We zijn aangekomen bij de budget en tevens laatste keuze van de Top 5 – de PowerBall Autostart van fabrikant U Fit One.

Op zoek naar een voordelige Powerball spinner en/of een Powerball zonder allerlei poespas? Dan raad ik je aan voor deze bal te kiezen. Hij beschikt namelijk over die ene cruciale eigenschap die je absoluut wil: de automatische start. Je duwt simpelweg met beide duimen de bal zo ver mogelijk naar voren en laat deze vervolgens ‘weg schieten’ zodat de rotatie van de bal op gang gebracht wordt.

Hij beschikt niet over LED verlichting en niet over een teller en is daardoor een Powerball zonder poespas. De behuizing een binnenste kern zijn prima, maar niet fantastisch. De bouwkwaliteit valt wat tegen ten opzichte van de voorgaande 4 ballen in deze review.

Dat gezegd hebbende is dat natuurlijk met een goede reden. Het gaat hier om de meest voordelige Powerball uit deze lijst. Zoek je geen extra functionaliteiten en voor een relatief lage prijs een spinner waar je een tijd mee vooruit kan, dan zit je met de bal van U Fit One goed.

Meest voordelige keuze in deze lijst
Autostart
Geen verlichting
Geen teller
Bouwkwaliteit minder goed dan de andere Powerballs in deze lijst

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een Powerball

Een Powerball kost de wereld niet. Toch is het fijn te weten wat de aandachtspunten zijn voordat je er een koopt – zodat je geen miskoop begaat. Ga je een Power bal in huis halen? Houd dan rekening met onderstaande eigenschappen en bepaal wat voor jou belangrijk is:

Handmatige of automatische start

Een Powerball moet je ‘starten’, zodat de bal binnenin het apparaat begint te draaien, waarna je de rotatiesnelheid met bewegingen vanuit je pols op gang kunt brengen.

De bal starten kan gedeeltelijk automatisch of handmatig uitgevoerd worden. Bij een automatische start duw je de bal met beide duimen zo ver mogelijk naar voren en laat je deze ‘los’ schieten.

Bij start met een koord wikkel je een koord om de bal waarna je de koord los trekt. Een helemaal handmatige start is waar je de bal met je duim (of een andere vinger) zo hard mogelijk rond moet laten draaien totdat hij snel genoeg gaat om ‘m verder op snelheid te kunnen brengen met je pols.

Meer weten over de verschillende startmethoden zodat je voor jezelf kunt bepalen welke het beste bij je past? Lees dan meer over de drie Powerball startmethoden verderop in dit artikel.

Met of zonder digitale teller

Sommige modellen hebben een ingebouwde digitale teller, waarop je een aantal statistieken kunt aflezen. Denk aan de huidige rotatiesnelheid per minuut, de recordsnelheid en het gemiddelde aantal omwentelingen per 30, 60 of 90 seconden.

Niet noodzakelijk voor het oefenen met een Powerball, maar het kan wel extra motiverend werken om te proberen je eigen statistieken te blijven verbeteren.

Een Powerball met digitale teller in de kleur zwart
Digitale teller bovenop een Powerball

Bluetooth?!

Je leest het goed – er zijn ook ballen met Bluetooth. Hierdoor kun je de bal koppelen met je smartphone. De meeste fabrikanten (zoals NSD) hebben daarvoor een eigen app ontwikkeld, waarin je jouw statistieken kunt zien en bijhouden:

  • Huidige rotatiesnelheid
  • Recordsnelheid
  • Totaal aantal rotaties sinds eerste gebruik
  • Gemiddeld aantal rotaties per 30 seconden
  • Het gemiddeld aantal rotaties per 60 seconden
  • En het gemiddeld aantal rotatietes per 90 seconden

Ook kun je in de app deelnemen aan een wereldranglijst, een persoonlijk trainingsprogramma opstellen en wedstrijden op afstand houden met gebruikers in je directe omgeving.

Verlichting

Sommige Powerballs beschikken over ingebouwde verlichting. Dat ziet er niet alleen ontzettend cool uit wanneer je 14 bent, maar heeft daadwerkelijk ook nog een functie. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe feller de verlichting kleurt.

Dat kan handig zijn, omdat je dan niet tussentijds hoeft te stoppen om op een display je statistieken af te lezen. Je weet op een gegeven moment ongeveer welke rotatiesnelheid de bal heeft gezien de intensiteit van de LED verlichting.

Er zijn geen batterijen nodig voor deze verlichting, alle power komt uit je pols(en).

Wat is een Powerball?

Een Powerball is een apparaat ter grootte van een tennisbal waarmee je jouw handen, polsen en onderarmen kunt trainen. Het is een handgyroscoop die je aandrijft door middel van jouw eigen spierkracht en is een door chiropractors regelmatig voorgeschreven hulpmiddel bij onder andere carpaal tunnelsyndroom, een tennisarm en RSI (Repetitive strain injury).

Hoe werkt een Powerball?

Een Powerball is dus een ‘handgyroscoop’. Maar wat is de definitie van een gyroscoop ook alweer? Volgens oud en vertrouwd platform Wikipedia is een gyroscoop ‘een rotatiesymmetrische massa die om zijn as kan draaien’. Oftewel in de volksmond een tol.

En gyroscopen zijn overal ter wereld te vinden – ze houden ons namelijk levend. Denk bijvoorbeeld aan vliegtuigen en de instrumenten die daar in aanwezig zijn om de positie zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen – ook een gyroscoop.

Bij een Powerball zorgt je er met beweging vanuit je pols voor dat de rotor in de bal zo snel gaat draaien dat er een centrifugaalkracht ontstaat. Een beetje zoals bij die oude aardappeldrogers die je oma vroeger gebruikte om frietjes te drogen. Je draaide deze zo snel rond dat de frietjes tegen de zijwand van de trommel bleven plakken. In onderstaande video zie je precies hoe dat werkt, inclusief het ‘starten’ van de powerball:

Alleen is het bij de Powerball zo dat hoe sneller de rotor draait, hoe meer kracht er nodig is om de bal die in het midden ligt onder controle te houden. Dat gebeurd dus volledig op de energie vanuit jouw lichaam (polsen) en zonder batterijen.

Dit doe je door de powerball met de klok mee of tegen de klok in met je pols te roteren. Hoe sneller jij met je pols gaat draaien, hoe sterker de centrifugaalkracht in de powerball wordt. Hierdoor zul je merken dat de krachten op je hand, polsen en onderarm steeds groter worden. Met veel oefening kunnen er snelheden tot wel 15.000 RPM (rotaties per minuut) gehaald worden.

Voordelen van dagelijks een Powerball gebruiken

Je hoeft niet geblesseerd te zijn om gebruik te mogen maken van een Powerball ;-). Sterker nog, naast herstel en mobiliteit kent het gebruik van een Powerball vele andere voordelen, waaronder (maar niet alleen) het vergroten van grip en spierkracht.

Ik licht de (naar mijn bescheiden mening) 6 grootste voordelen van Powerball oefeningen voor je toe.

1 – Sneller herstellen van een blessure of breuk

Wanneer je door sport of andere oorzaak te maken hebt met een blessure zoals een gekneusde pols, gebroken pols of arm kan een Powerball helpen bij het sneller herstellen hiervan.

Door met een Powerball of Handspinner te trainen stimuleer je de doorbloeding van je hand, pols en onderarm. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd en herstel gestimuleerd. Je maakt daarnaast gewrichten, pezen en spieren soepeler.

2 – Kan ondersteunen bij het verhelpen van RSI en andere klachten

RSI Kan knap vervelend zijn. Tintelende vingers, gevoelloze en/of koude vingers en verminderde gripkracht zijn enkele kenmerkende symptomen voor RSI. Vooral mensen die werken met vibrerende instrumenten of veel typen voor hun werk hebben meer kans RSI te ontwikkelen. Het is (zoals de naam zegt) een beweging die zodanig vaak uitgevoerd wordt dat het een belemmering voor het lichaam oplevert.

Iemand die met 1 hand zijn pols vastpakt met gesloten vuist
Trainen met een Powerball kan RSI en andere klachten helpen verlichten

Voor veel mensen die kampen met een vorm van RSI zoals Carpaal Tunnel Syndroom zijn Powerballs een uitkomst, en worden ze soms (maar niet altijd) aangeraden door hulpverleners. Een NSD spinner (Powerball) helpt de bloedcirculatie in je polsen en armen verbeteren. Hiermee kun je sneller van je RSI klachten afkomen en (beter nog) terugval voorkomen. Voor dat laatste moet je de bal na het verdwijnen van je klachten natuurlijk wel blijven gebruiken :-).

Ook bij Tendinitis, artrose en een tennisarm of tenniselleboog kan oefenen

3 – Meer gripkracht

Vooral op hoge rotatiesnelheden is gripkracht belangrijk. Bij hoge snelheden komen er veel krachten op de buitenkant van de Powerball te staan, waardoor je zult merken dat je deze ‘in bedwang’ moet houden.

Om de bal niet uit je handen te laten schieten knijp je deze stevig(er) vast. Hierdoor train je indirect de gripkracht van je handen, wat weer handig kan zijn bij sporten zoals klimmen, boulderen, powerliften en bodybuilding.

4 – Stabielere en sterkere polsen

Door de typische beweging die je met je polsen moet maken om de rotatiesnelheid van de bal aan te houden of te vergroten, versterk je het polsgewricht en de pezen en spieren daar omheen.

Dit kan erg goed helpen bij balsporten maar bijvoorbeeld ook bij mensen die aan calisthenics doen of turnen uitoefenen. Zij hebben vooral baat bij sterkere en stabielere polsen bij het trainen met ringen, of bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een handstand.

Wil je meer weten over het specifiek trainen van je polsen en welke verschillende polstrainers er bestaan? Bekijk dan het artikel over polstrainers hier op MuscleMeister.nl.

5 – Soepele gewrichten

Oefenen met een Powerball zorgt voor soepelere gewrichten. Heb je te maken met klachten en/of pijntjes rondom je handen, polsen, armen of schouders dan kan trainen met een Powerball spinner hierbij helpen.

Specifiek bij klachten van de schouder(s) kun je de ‘normale’ Powerball oefening uitvoeren waarbij je jouw arm gestrekt en op schouderhoogte houdt. Je zult het hierdoor voelen ‘branden’ in je schouderkop, wat een teken is dat je jouw schouder sterker aan het maken en aan het trainen bent.

6 – Sterkere en grotere (onder)armen

Op hoge snelheden met een Powerball trainen zorgt ervoor dat jouw (onder)armen op een intense manier belast en getraind worden. Immers is het zo dat hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe meer spierkracht er van jouw polsen en onderarmen gevergd wordt.

Een gespierde man met grijs t-shirt in het bos
Dat zijn geen sterke onderarmen, dat zijn boomstammen. Foto: Pixabay.com

Die spierkracht is niet alleen nodig om de bal sneller te laten draaien, maar ook om de Powerball in zijn geheel in bedwang te houden. Hoe groter de rotatiesnelheid hoe groter de krachten zijn die op jouw hand, pols en onderarm komt te staan.

Powerball kopen – Veelgestelde vragen

Wanneer iemand interesse heeft in het kopen van een Powerball zijn er met regelmaat nog enige vragen. Da’s op zich niet zo heel verrassend, daar veel mensen nog nooit van een Powerball hebben gehoord. Ik licht hieronder enkele van de meestgestelde vragen over deze handige polstrainer ( 😉 ) voor je toe.

Hoe start je een Powerball?

Er zijn verschillende manieren om een Powerball te starten, en welke manier je moet gebruiken hangt af van welke startmethoden jouw Powerball ondersteunt. Er zijn drie start-smaakjes Powerball verkrijgbaar:

1 – Powerballen starten met een koord(je)

Bij het starten met een koord wikkel je in principe een koord om de binnenste bal heen. Je steekt het eerste stukje van de koord in de daarvoor bestemde ‘groef’ waarna je met je duim de bal naar voren kunt rollen. Hierdoor draait het koor om de bal heen. Houd ongeveer 5 centimeter van het koord over. Vervolgens trek je het koord uit de powerball waardoor de rotatie start. Je kunt de rotatie vervolgens op snelheid brengen met je pols en starten met oefenen.

Nadeel van koorden om een Powerball te starten is dat deze slijten. Er zijn sets koorden (vaak per 10 verpakt) verkrijgbaar wanneer je koorden versleten zijn, echter vind ik ze zelf niet ideaal. Je vergeet ze ook makkelijk wanneer je jouw Powerball meeneemt en onderweg en/of buitenshuis gebruikt.

Powerball met een koord starten

2 – Starten met een automatische start

Sommige typen Powerballs hebben een automatisch opwindmechanisme. Over het algemeen zijn dit de ‘NSD’ Powerballs.

Helemaal automatisch wil ik het starten van dit type powerball ook weer niet noemen. Om deze te starten houd je de bal met beide handen vast, en ‘duw’ je de bal met beide duimen naar voren totdat hij niet meer verder naar voren toe kan. Laat de bal vervolgens los om hem naar achteren te laten schieten en je met jouw pols de rotatiesnelheid nog verder kunt verhogen.

Voordeel van dit mechanisme is dat het de meest gebruiksvriendelijke startmethode is onder alle ballen, en dus ook voor mensen met een blessure of minder verfijnde motoriek en/of kracht in de handen.

Powerball automatisch starten

3 – Powerball starten met je vingers (handmatig)

Een handmatige start voer je het makkelijkst uit door de Powerball in 1 hand vast te houden, en met de duim van je andere hand de binnenste bal zo hard mogelijk een kant uit te duwen. Het makkelijkst in werking te zien in onderstaande video.

Handmatig starten van een Powerball

Wat is het verschil tussen een NSD Powerball en een gewone Powerball?

Er zijn niet zoveel verschillen. Het principe en de fundamentele werking zijn exact gelijk. Voor de effecten en voordelen van een Powerball maakt het dus niet uit welke benaming het beestje precies heeft.

Vaak is het zo dat NSD ballen extra functionaliteiten ingebouwd hebben. Je kunt dan denken aan een digitale meter, waaraan je kunt aflezen hoe snel de bal gaat en hoeveel rotaties je hebt gemaakt. Daarnaast hebben sommige NSD ballen LED verlichting. Deze verlichting gaat feller branden naarmate de snelheid toeneemt.

Leuke van de verlichting is dat ook dit onderdeel van de bal geen batterijen nodig heeft – je pols is de batterij :-).

Hoe lang moet je een Powerball gebruiken?

Dat is niet zo heel eenvoudig te beantwoorden, en kan van persoon tot persoon verschillen. Gebruik je de Powerball voor herstel van letsel of een blessure? Gebruik hem dan tenminste 3 minuten per dag.

Voor het opbouwen van kracht kun je dit opbouwen tot 10-15 minuten per dag. Let wel, als je merkt dat je armen de volgende dag verzuurd zijn, dan is het slimmer om een dag (of twee dagen) rust te houden. Spieren groeien wanneer je rust en slaapt. Gebruik je hem bij flinke spierpijn toch dan werk je jezelf tegen en loop je een vergrootte kans op een blessure.

Wat kost het kopen van een Powerball?

Gemiddeld genomen betaal je voor een degelijke Powerball rond de 20 euro. Er zijn enkele uitschieters naar 40 tot maximaal 60 euro. Dit zijn dan vaak NSD Powerballs die naast een automatische start ook een digitale toerenteller en ingebouwde verlichting hebben.

Zijn er alternatieven?

Er zijn zeker alternatieve methoden beschikbaar om je handen, polsen en onderarmen te trainen. Dat kan met hulpstukken zoals een knijpveer maar ook met lichaamsgewicht oefeningen. Wil je daar meer over weten, check dan het artikel over polstrainers.

Kan ik de grootte van mijn armen vergroten met een Powerball?

Jazeker, en dan met name de onderarmen. Wat je na verloop van tijd ook zult merken is dat de kracht en stabiliteit in je polsen toeneemt, maar ook de (grip)kracht in je handen en onderarmen. Dat kan handig zijn bij verschillende balsporten maar bijvoorbeeld ook bij krachttraining.

Verwacht echter geen wonderen qua grootte van je armen. Als het je puur om de omvang gaat, zijn er betere alternatieven met vrije gewichten of voorwerpen die je in huis hebt liggen. Denk aan reverse curls, een goede oefening die de onderarmen isoleert.

Plaats een reactie