Top 5 Beste Fat Grips van 2023 [Koopgids]

27 Minuten leestijd

Een barbell, dumbbell of pull-up bar die uit je handen glijd tijdens je training? Je grip laat je in de steek. Goede Fat Gripz geven je de grip van een gorilla en onderarmen als boomstammen. Maar welke Fat Gripz kun je het beste kopen? Geen nood – ik heb de beste keuzes uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. De resultaten en beste prijzen vind je hier in mijn uitgebreide review.

Strongman die een farmer's carry op een parcours uitvoert
Grip Meister

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Dat snap ik. Klik of druk hier om direct naar de lijst met beste Fat Gripz te springen, of gebruik onderstaand snel en kort overzicht om een model te bekijken.

Beste Fat Grips 2023 (top 5): Snel overzicht

 1. Gouden Grip Fat Grips (mijn favoriet en beste prijs/kwaliteit)
 2. Fat Gripz Original (premium keuze en meest populair)
 3. Fat Gripz Xtreme (maximale uitdaging/grip)
 4. Gymtogether Fat Grips S (voor kleine(re) handen)
 5. Gouden Grip Bal Fat Grips (beste voor klimmers en CrossFit)

Wat zijn Fat Grips?

Fat Grips zijn geen teken van buitenaardse intelligentie, en er komt ook zeker geen raketwetenschap bij om de hoek kijken :-). In de basis zijn het heel simpele dingen.

Gordon Ramsay die 'Get a grip!' schreeuwt
Chef Grip

Fat Grips zijn namelijk dikke ronde hulzen van rubber of siliconen die je om een barbell (halterstang), dumbbells of pull-up bar kunt schuiven. Door dit te doen vergroot je de diameter van de stang, waardoor je handen er minder makkelijk omheen passen.

Klinkt inderdaad niet handig, het dikker maken van de bar. Toch is het vergroten van die diameter goed voor heel dingen. Gebruik je nog geen Fat Grips? Dan ga ik je nu vertellen waarom dit goedkope maar bijzonder onderschatte en effectieve accessoire in jouw sporttas thuis hoort.

Het doel (nut) van Fat Grips

Fat Grips zijn ontworpen om het gevoel van een fat bar te imiteren. Een fat bar is een barbell (halterstang) met een extra grote diameter. Het grote voordeel van Fat Grips is dat ze slechts enkele tientjes kosten, en zo in je sporttas passen. Je maakt van een gewone barbell in een seconde een fatbar.

Fat Grips van verschillende merken
Verschillende merken Fat Grips

Van een fatbar een gewone barbell maken is daarentegen toch net wat lastiger. Bovendien betaal je voor een goede fatbar een paar honderd euro, en past ‘ie niet zomaar even in je sporttas.

Hoe dikte (diameter) toevoegen je grip versterkt

Hoe dikker de halterstang die je gebruikt, hoe minder jouw grip verantwoordelijk is voor het gewicht dat je vast hebt. Er worden allerlei kleine spieren en spiergroepen geactiveerd die onder andere verantwoordelijk zijn voor het stabiliseren van je gewrichten.

Door de stimulatie van deze spieren train je niet alleen jouw grip maar de algehele kracht in je handen, polsen, armen en schouders.

Het is de dikte van fat grips die er toe doet
En bij Fat Grips ook

Wanneer je een gewone halterstang vast pakt, dan past deze vrijwel perfect in de palm van je hand. De halter optillen is daardoor comfortabel. Dat is de exacte reden waarom 100 kg aan een halterstang velen malen makkelijker op te tillen is dan bijvoorbeeld een atlas steen van 100 kg (of ieder ander voorwerp).

7 Voordelen van Fat Grips gebruiken

Er zijn (heel) veel voordelen wanneer het op trainen met fat grips aankomt. Ik licht de wat mij betreft 7 grootste voor je toe.

1) Meer gewicht deadliften

Onderarmen als stalen boomstammen zien er misschien geweldig uit, maar er zijn grotere voordelen. Een sterke grip zorgt er namelijk voor dat je meer gewicht kunt tillen (en is de reden waarom er in competities vaak liquid chalk wordt gebruikt).

Er zijn maar weinig mensen in mijn sportschool (en waarschijnlijk die van jou) te vinden die specifiek de onderarmen trainen en isoleren. Dat is zonde, want het maakt een enorm verschil. Door met Fat Grips je grip te vergroten, train je ook de spiervezels die je gebruikt bij het deadliften. Hierdoor kun je eventuele plateaus doorbreken.

2) Een grotere chest

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, zorgen fat grips niet alleen voor sterkere handen, armen en schouders. Ook je borstspieren kunnen er groter door worden.

Sterker nog, Jay Cutler (viervoudig Mr. Olympia) gebruikt vrijwel altijd fat grips bij het bankdrukken:

3) Meer grip, meer kracht in je onderarmen

Het grootste voordeel van trainen met fat grips is de toename van grip en kracht in je handen en onderarmen. Een gewicht vasthouden met een grotere diameter betekent dat zowel je handen als je armen harder moeten werken om grip te behouden.

Wat het trainen met fat grips ook doet, is het activeren van alle kleine spiertjes in je handen en polsen die verantwoordelijk zijn voor stabilisatie. Dat gebeurd bij trainen zonder fat grips ook, maar in veel mindere mate. Onderzoeken hebben aangetoond dat fat grips ervoor zorgen dat kleine skeletspieren in de onderarmen en schouders geactiveerd en gestimuleerd worden.

4) Meer spiergroei en spiermassa

Voor iedereen die meer kracht en spiermassa in zijn of haar onderarmen wil kan trainen met fat grips een uitkomst zijn.

Twee gespierde onderarmen
Onderarmen als boomstammen

Dit komt doordat er tijdens het trainen meer spanning op jouw handen en onderarmen staat, en de tijd waaronder je handen en armen onder spanning staan ook toenemen. Zoals bodybuilders en krachttrainers weten betekent meer tijd onder spanning = meer spierschade = meer spiergroei.

Een andere zeer effectieve manier van je onderarmen trainen is het gebruik van een wrist roller. Mijn bevindingen na enkele maanden een wrist roller gebruiker kun je lezen in mijn Gouden Grip Wrist Roller review.

5) Variatie in je training

Krachttraining en met name bodybuilding kan repetitief worden, waardoor veel mensen motivatie en drive verliezen. De sleutel is om kleine variaties in je training aan te blijven brengen, zodat je nieuwe dingen leert en nieuwe uitdagingen hebt waarop je eenvoudig progressie kunt boeken.

Fat grips zijn ook een ideale tool om te gebruiken in weken waarin je het qua gewicht rustiger aan doet. Je zult namelijk merken dat je met de grips veel minder gewicht kan tillen dan je gewend bent.

6) Doorbreken van plateaus

Veel sporters (en misschien ook jij) hebben wel de rauwe kracht om een bepaald gewicht te deadliften, maar hun (gebrek aan) grip zit in de weg.

Meme over plateau bij gewichtheffen bereiken
Plateaus zijn er om te doorbreken

Dan kun je natuurlijk je setje lifting straps uit je sporttas trekken, die ervoor zorgen dat je meer gewicht kunt verzetten. Het enige nadeel: straps zijn niet toegestaan op wedstrijden zoals powerlifting competities. Wil je nu of in de toekomst deel gaan nemen aan wedstrijden, dan zul je aan je grip moeten werken.

Door fat grips 1 x per week in je training te verwerken versterk je jouw grip, en zorg je er op termijn voor dat je meer ‘rauw gewicht’ kunt tillen. Niet alleen handig voor wedstrijden, maar ook voor je fysiek in het algemeen.

7) Je spieren houden het langer vol

Train je voor maximale spiergroei of ben je fanatiek CrossFitter, dan weet je dat er veel reps bij je training komen kijken.

Hoe langer je ergens aan hangt of hoe langer je een gewicht vast hebt, hoe meer je afhankelijk bent van hoe sterk je grip is. Er is niets vervelender dan een spiergroep die nog verder kan, terwijl je jouw set moet afbreken omdat je grip het heeft begeven.

Man met ontbloot gespierd bovenlichaam
Much stronk

Door met fat grips te trainen zorg je ervoor dat je langer aan een optrekstang kunt blijven hangen, of de halterstang langer vast kunt houden.

Zijn er nadelen?

Heel eerlijk? Nee, niet echt. Als ik een beperking moet noemen, dan is het dat je met Fat Grips minder gewicht kunt tillen dan zonder.

Dat betekent dat wanneer je voor maximale kracht en nieuwe records traint, je het gebruik van Fat Grips tactisch moet inzetten. Doe dit op dagen waarop je meer volume traint, maar minder gewicht. Zelf neem ik ze vaak mee wanneer ik in een deload week zit, waarin ik zowel het volume als het gewicht lager houd dan in andere weken. Train je op ‘volle belasting’, gebruik dan vloeibaar magnesium grip of lifting straps om je grip tijdelijk te vergroten.

Ik focus me dan onder andere op mijn grip, en op andere tekortkomingen of zwakke punten zoals flexibiliteit. Dat zijn dan ook de weken waarin er meerdere accessoires zoals een foam roller in mijn sporttas meegaan.

Welke soorten Fat Gripz zijn er?

Ik ga hieronder in op de verschillende modellen van het merk Fat Gripz. Er zijn natuurlijk modellen en variaties van andere fabrikanten, echter zijn die allemaal afgeleid van de modellen die de fabrikant Fat Gripz voert. Op dit moment zijn de Fat Gripz in Nederland verkrijgbaar in 3 smaakjes:

 • Fat Gripz One: Het ‘one’ model van Fat Gripz is de beste keuze wanneer de afstand van je eerste pols ‘rimpel’ tot de bovenkant van je middelvinger minder dan 18 cm bedraagt.
 • Fat Gripz Original: Beste keuze wanneer de afstand van je eerste pols ‘rimpel’ tot de bovenkant van je middelvinger tussen de 18 en 21.5 cm ligt.
 • Fat Gripz Extreme: Is de afstand van je eerste pols ‘rimpel’ tot de bovenkant van je middelvinger meer dan 22 cm, dan zijn de Extreme Fat Gripz waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

Beste Fat Grips (top 5): Gedetailleerd [Review]

Onderstaande Fat Gripz zijn wat mij betreft de beste die je vandaag kunt kopen. Alle grips zijn door mij uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Gebruik onderstaand kort en snel overzicht om een product te selecteren of scroll verder om de uitgebreide reviews te bekijken.

#1 – Gouden Grip Fat Grips (mijn favoriet)

Twee zwarte fat gripz van het Nederlandse merk Gouden Grip
Topkwaliteit van jong Nederlands bedrijf
Erg scherp prijskaartje
Gemaakt van hoge kwaliteit siliconen
Voorzien van antislip
Door grip trainers, voor grip trainers

Deze Fat Gripz kopen review trap ik af met mijn favoriete set grips, namelijk die van de opkomende Nederlandse maker Gouden Grip.

De mannen bij Gouden Grip zitten zelf vuistdiep in de grip training scene, en weten daarom waar ze het over hebben. Ik was al lyrisch over de handknijpers van het merk, en ben dat ook over deze fat grips. De grips gebruik ik nu een maand of 2. Ik gebruik ze intensief, en heb nog niets van scheuren in het materiaal of wat dan ook gezien.

Je merkt aan alle producten die ze ontwikkelen dat ze het zelf gebruiken en enkel de beste kwaliteit voor zichzelf en voor klanten willen. De grips zijn gemaakt van hoge kwaliteit siliconen en worden uiteraard per paar (2 stuks) verkocht. Er is een antislip voering aanwezig waardoor het wat makkelijker is om grip te houden.

De reden dat ik deze fat grips boven de originele van het merk Fat Gripz zelf verkies, is omdat deze exact hetzelfde doen en dezelfde eigenschappen hebben – maar dan tegen een (veel) lagere prijs. Daarnaast shop je bij een jong Nederlands bedrijf waarmee je makkelijk in contact komt.

Wil je een set fat grips kopen en ben je op zoek naar het meeste waar voor je geld? Dan raad ik je deze grips van Gouden Grip echt van harte aan.

#2 – Fat Gripz Original (premium/meest populair)

Fat Gripz Original in de kleur blauw met zwart logo
De welbekende ‘Fat Gripz’
Gebruikt door Larry Wheels
Hoge kwaliteit heavy duty rubber
Effecten wetenschappelijk bewezen
Bijna dubbel de prijs van de #1

Nummer 2 in de lijst is het ‘Original’ model van de enige echte Fat Gripz. Het is het meest verkochte model fat grips dat het bedrijf aanbied.

Wat kan ik er over zeggen dat nog niet geschreven is? De kwaliteit is uitstekend, dat staat buiten discussie. De reden dat dit model het meest verkocht is, is omdat deze het beste past bij de meeste mensen. Dat Larry Wheels ze veelvuldig gebruikt in zijn video’s, draagt ook bij aan het succes van de fabrikant.

Het verschil ten opzichte van de Gouden Grip fat grips is dat deze volledig zijn gemaakt van een hoge kwaliteit heavy duty rubber. Houd je ze schoon, dan heb je maar 1 setje nodig – die gaat namelijk de rest van je leven mee.

Ben je op zoek naar premium fat grips en vind je het niet erg om meer te betalen voor de naamsbekendheid van het merk, dan zit je natuurlijk goed bij het populairste model van Fat Gripz.

#3 – Fat Gripz Extreme (maximale uitdaging)

Fat Gripz Extreme in de kleur oranje
Ideaal voor powerlifting, strongman en gymnasten
Geschikt voor grote(re) handen
Premium kwaliteit, heavy duty rubber
1 Set gaat een leven lang mee
Minder geschikt voor kleine(re) handen
Niet voor fat grip beginners

Voor wie een grip van een gorilla wil of grote handen heeft (of beide natuurlijk) is er het Extreme model van de fabrikant Fat Gripz.

Het doet alles wat de Original Fat Gripz ook doen, maar dan een tandje meer. Daardoor is deze uitvoering geschikt voor de medemens met grote(re) handen, of juist diegene die fat grips al een tijdje gebruikt en zijn of haar grip nog verder uit wil dagen en vergroten.

Doordat de diameter nog wat groter is, zal er afhankelijk van de grootte van je handen nog meer nadruk komen te liggen op de spierkracht en massa in je onderarmen. Ben je daar naar op zoek, dan kan dit een goede keuze voor je zijn.

Wie bekend is met de kwaliteit van Fat Gripz weet dat (zolang je er niet met je auto overheen rijd en ze schoon houdt) een setje een leven lang mee gaat. Gun ze dus een fijne vaste plek in je sporttas.

#4 – Gymtogether Fat Gripz S (voor kleine(re) handen)

Zwarte kleine fat grips voor kleine handen
Perfect voor kleine(re) handen
Fijn bij gevoelige polsen en/of polsblessure
Fat Grips van een Nederlands bedrijf
Niet goed geld terug garantie
Kwaliteit materiaal zo-zo
Prijskaartje

Heb je wat kleinere handen, dan kunnen deze fat grips van Gymtogether een goed startpunt zijn. Om die reden zal deze set voor veel vrouwen een uitkomst zijn wanneer ze nog geen ervaring hebben opgedaan met fat grips.

Mocht je gevoelige polsen hebben, of in het verleden te maken hebben gehad met een polsoperatie en/of blessure, dan kan het zijn dat je met een normale diameter fat grips last krijgt van je polsen. Door de diameter te verkleinen (zoals bij dit model van Gymtogether) kun je dat mogelijk voorkomen.

De grips zijn gemaakt van siliconen en zijn voorzien van een profiel voor extra grip. Natuurlijk worden ze per 2 geleverd en biedt Gymtogether een niet goed geld terug garantie.

Waar ik niet bijzonder over te spreken was, is de kwaliteit van de siliconen die gebruikt zijn. Het glijd meer dan andere fat grips die ik heb gebruikt en ik zet mijn vraagtekens bij de levensduur. Heel veel kan ik daar niet over zeggen, want ik heb ze een maand in gebruik gehad.

#5 – Gouden Grip Bal (voor klimmers/CrossFitters)

Ronde blauwe bal Fat Grips voor CrossFit en klimmen
Met gratis griptraining E-book
Score 4,8/5 onder gebruikersreviews
Perfect voor trainen van je open grip
Meer focus op je onderarmen
Kunnen gewone fat grips niet vervangen

Ben je regelmatig aan het klimmen, boulderen of in een CrossFit box te vinden dan weet je dat het trainen van je zogenaamde open grip erg belangrijk is. Met deze fat grips in de vorm van een bal ligt er meer nadruk op je onderarmen. Die zullen dus sterker en groter worden.

Een open grip is waar je vingers gespreid zijn, en elkaar niet aanraken of overlappen. Vooral bij het klimmen en boulderen komt dat van pas – omdat je met je lichaamsgewicht aan voorwerpen moet hangen die moeilijk vast te houden zijn. Ook bij CrossFit en Strongman is dat het geval. Denk bijvoorbeeld aan (medicijn)ballen of Atlas stenen.

Met deze fat grips in de vorm van een ronde bal verbeter je jouw open grip in no time. Schuif ze om een optrekstang, barbell of dumbbell heen om er gebruik van te maken.


Aandachtspunten bij het kopen van Fat Grips

Fat Gripz zijn in de basis geen ingewikkeld product. Zoveel aandachtspunten zijn er dan ook niet bij het kopen van jouw eigen setje Fat Grips. Neem de volgende punten mee in je beslissing bij het kopen van fat grips:

 1. Gebruik
 2. Grootte van je handen
 3. Ervaring

1. Gebruik

Het materiaal waar je de fat grips het meeste op wil gaan gebruiken en de oefeningen die je daarmee uit gaat voeren bepalen voor een groot deel wat voor fat grips je het beste kunt kopen.

De meeste ‘standaard’ fat grips zoals de nummers 1 en 2 in deze lijst kunnen gewoon gebruikt worden op dumbbells, optrekstangen en barbells. Je kunt ze zelfs gebruiken op een lat pulldown machine. Waar niet alle fat grips op passen, is op dingen zoals een verstelbare dumbbell. Je weet wel, van die vierkante met verstelbare ‘schijfjes’.

Daarnaast moet je je afvragen wat voor diameter de barbell heeft waar je de grips op wil gaan gebruiken. Is dat 30mm in plaats van 25mm, dan is het misschien niet zo slim om voor de Fat Gripz Extreme te kiezen en ben je beter af met de Fat Gripz Original.

Ga je jouw set fat grips gebruiken op dumbbells en barbels voor pull-ups, deadlifts, lat pulldowns, romanian deadlifts, bicep curls en farmer’s carries dan raad ik je de nummer 1 in deze lijst aan.

2. Grootte van je handen

Om te bepalen welk type fat grips het beste bij jouw handen passen, kun je je handen opmeten. Meet vanaf je pols tot het puntje van je middelvinger, en/of van het puntje van je duim naar het puntje van je pink.

Johnny Knoxville die een grote neppe hand vasthoudt
Flinke hand wel

Kom je op minder dan 18 centimeter uit, dan raad ik je aan voor fat grips te kiezen die een diameter van 4,5 cm of minder hebben. Ligt het tussen 18 en 20.5 cm, dan raad ik fat grips met een diameter tussen 5 en 6.5 cm aan.

Zijn je handen nog groter? Ga dan voor fat grips met een diameter van ten minste 6.5 cm, bijvoorbeeld de Fat Grips Extreme.

3. Ervaring

Heb je nog geen eerdere ervaring met fat grips of een andere vorm van grip training opgedaan, begin dan met een normale diameter fat grips (zoals de nummers 1 en 2 in deze lijst).

Begin je met een te grote diameter, dan vraag je mogelijk niet alleen teveel van je handen en onderarmen maar met name je polsen. Die kunnen overbelast raken. Geloof me, dat wil je voorkomen, want die gebruik je bij vrijwel alles tijdens je training.

Je kunt op een later moment alsnog een extra set Fat Grips kopen. Je originele dunnere set zullen altijd van pas blijven komen, en nemen weinig ruimte in beslag binnen je sporttas.

De beste manieren om Fat Grips te gebruiken

Je kunt wanneer je jouw setje Fat Gripz hebt gekocht deze op meerdere manieren en momenten inzetten. Dit zijn mijn 3 favoriete manieren waarop ik de grips in mijn workouts verwerk:

1) Als laatste set(jes)

Ik raad je vooral aan om niet direct na je warming up met fat grips te gaan trainen, tenzij je die dag (of week) specifiek voor licht (herstel) werk hebt ingedeeld. Het is namelijk vrij intensief voor je grip. Start je direct met de fat grips, dan gaat het de rest van je oefeningen in de weg zitten.

Sparta meme over de laatste set in een workout
Zet je fat grips niet meteen in

Wat ik vaak doe is aan het einde van mijn deadlift sets 1 tot 3 setjes toevoegen met een veel lager gewicht. Hier zet ik dan de fat grips in. Soms doe ik dat meteen na mijn deadlifts, soms wacht ik tot ik alle oefeningen voor die dag heb gehad (en ga dan nog even terug naar de deadlift).

Zo werkt het bij alle oefeningen. Je kunt je onderarmen en grip compleet vernietigen door welke pull oefening dan ook met fat grips uit te voeren. Trek je het niet meer bij pull ups, deadlifts of barbell rows? Ga dan lekker naar de lat pulldown. Je kunt hier je benen laten rusten en je handen en armen volledig uitputten met de grips.

2) Drop sets

Een andere effectieve manier om fat grips in te zetten is bij drop sets. Opfrisser: drop sets zijn sets waarbij je bij elke set het gewicht verlaagt, bijvoorbeeld na een enkele (of dubbele) ’topset’.

Ik vind het heerlijk om dit bij isolatie oefeningen zoals bicep curls te doen, waarbij ik hooguit 30 seconden rust neem. De herhalingen let ik bij drop sets niet op, ik ben puur gefocust op de contractie (het gevoel) van de biceps en de verzuring van mijn handen en onderarmen.

3) Gewoon vasthouden

Je hoeft niet altijd fancy dingen te doen om je doel te bereiken. Bij het vergroten van je grip is dat ook het geval. Sets en herhalingen zijn niet altijd een must. Jezelf bewegen is dat niet eens :-).

Mel Gibson die 'Hold your fat grips' roept
Gewoon vasthouden jonge

Door ‘static holds’ te doen vergroot je ook je grip. Je houdt daarbij simpelweg een halterstang (met of zonder gewicht) of dumbbells vast. Eigenlijk is het een farmer’s carry, zonder het gedeelte waar je loopt met het gewicht.

Dit houd je simpelweg zo lang mogelijk vol, en herhaal je een aantal keer. Een variatie hierop zijn ‘dead hangs’, waarbij je aan een optrekstang gaat hangen en dit zo lang mogelijk volhoud. Ook hier kun je fat grips toepassen. Voor variatie kun je met en zonder fat grips een magnesium blok gebruiken voor extra grip. Zo vergroot je de tijd onder spanning nog meer.

5 Beste oefeningen voor Fat Grips

Je kunt Fat Grips bij behoorlijk wat oefeningen gebruiken, je creativiteit is je limiet. Dit zijn 5 favoriete Fat Grips oefeningen:

1) Deadlifts

Als er een oefening is waarbij je grip het zeer waarschijnlijk eerder begeeft dan de spiergroep(en) die je aan het trainen bent, dan is het wel de deadlift.

Door fat grips op de deadlift te gebruiken vergroot je niet alleen je grip en kracht, maar ontstaat er ook ‘carryover’ naar andere grote lifts. Je plukt er dus niet alleen op de deadlift vruchten van.

Het is wel zo dat je (veel) minder gewicht kunt tillen wanneer je fat grips om je halterstang heen hebt geschoven. Ik raad je daarom aan om ze vooral te gebruiken op variaties van de deadlift waar gewicht niet zozeer het doel is, zoals bij een Romanian deadlift (RDL).

2) Farmer’s carries

Oefeningen worden niet veel simpeler dan de farmer’s carry. Je hebt in beide handen een gewicht (vaak een dumbbell of kettlebell) vast, en loopt hier een bepaalde afstand mee. Ook zonder fat grips is het een van mijn favoriete oefeningen om mijn grip te vergroten en aan mijn core te werken.

Meme over de farmer's carries oefening
Heel eenvoudig, heel effectief

Het toevoegen van meer gewicht voelt niet altijd lekker bij een farmer’s carry, omdat het (vind ik) vooral aan je schouders begint te trekken. Je maakt de oefening gemakkelijk uitdagender en je grip sterker door fat grips te gebruiken. Ga niet helemaal los op setjes en duur, want 3 setjes met fat grips voel je een paar dagen erna nog in je onderarmen :-).

3) Bicep curl

Bicep curls zijn een perfecte oefening om fat grips bij te gebruiken. Omdat het een isolatie oefening is voer je ze als het goed is langzaam en in veel herhalingen uit.

Doordat de tijd onder spanning groter is dan bij veel compound oefeningen (zoals de deadlift), zal er meer van je grip worden gevraagd. Daarnaast is de contractie in zowel je onderarm als bicep groter bij het gebruik van fat grips. Meer gains dus. Laat je ego wel in het kluisje, want met de grips om de dumbbells heen zul je het gewicht dat je aan het curlen bent aanzienlijk moeten verlagen.

4) Pull-ups en chin-ups

Pull-ups en chin-ups zijn geweldige oefeningen voor zowel absolute beginners tot sporters met jarenlange ervaring. Net zoals bij de deadlift is de grip die je hebt naarmate je meer herhalingen uit kan voeren een limiterende factor.

Een blauwe fat grip om een halterstang heen
Staan goed bij mijn nagels niet?

Fat grips passen over vrijwel iedere soort optrek stang en zijn een geweldige tool voor krachttrainers, CrossFitters, gymnasten en klimmers. Je kunt de grips met een overhandse grip, een neutrale grip en onderhandse grip gebruiken.

De onderhandse grip gebruik je voornamelijk bij een chin up. Pas wel op met fat grips gebruiken bij de onderhandse grip, want je zult niet de eerste zijn die er pijn in de ellebogen van krijgt.

Je kunt de grips ook toepassen op een pull up machine of bij de lat pulldown. Bij die twee apparaten zal je vast al wel eens gemerkt hebben dat deze ook je grip en onderarmen versterken.

5) Bent over row

Net zoals de Romanian deadlift wordt de bent over row vaak gebruik als een aanvulling op de deadlift. Dat wil zeggen dat je hier vaak meer herhalingen met minder gewicht van uitvoert.

Door fat grips toe te voegen vergroot je de tijd onder spanning op je handen en onderarmen, waardoor ze harder moeten werken. Je grip, handen, polsen en onderarmen worden hierdoor sterker. Het handige bij de bent over row is dat je de grips op een halterstang of dumbbells kunt plaatsen.

Fat Grips VS Handtrainers

Wie zijn grip wil vergroten, komt bij het zoeken naar manieren al snel uit bij Fat Grips en handtrainers. Is een van de twee meer effectief dan de ander?

Er zijn meerdere wegen naar Rome, en dus ook meerdere manieren om je grip te vergroten. Je kunt je aubergine furieus afraggen totdat je handen het begeven, maar dat lijkt me niet de meest efficiënte manier om je grip te vergroten.

Verzameling fat grips en verzameling handtrainers
Links Fat Grips, rechts handtrainers

Een van de manieren die mij het meest heeft gebracht buiten de sportschool is het gebruik van handtrainers (ook wel grip trainers of knijpveren genoemd).

De woorden buiten de sportschool zijn hierbij heel belangrijk, want dat is het grootste verschil tussen Fat Grips en handtrainers. Fat Grips hebben een vaste stek in je sporttas en knel je om je halterstang, optrekstang of dumbbell heen. Een handtrainer is vooral handig om thuis te gebruiken, terwijl je op de bank een film of serie ligt te kijken bijvoorbeeld.

Ik raad je dus aan om beide te combineren. Mocht je benieuwd zijn naar wat de best verkrijgbare handtrainers zijn, maak je dan vooral geen zorgen. Ook daar heb ik een uitgebreide review over samengesteld. Check hier het artikel over de beste handtrainers.

Fat Gripz kopen: Conclusie

Dus, je bent overtuigd van de effecten voor het kleine beetje geld dat je betaald? Klaar voor meer grip, sterke handen, polsen en armen? Tijd om fat grips te kopen.

Voordat je dat doet, raad ik het volgende aan:

 1. Meet je handen op met deze instructies zodat je weet welke maat fat grips het beste bij je passen
 2. Bepaal waarop en voor welke oefeningen je ze het meest wil gebruiken
 3. Check vervolgens het snelle overzicht in deze koopgids om te zien welk model het beste bij je past

Heb je vragen? Laat een reactie achter. Ik lees en beantwoord alles.

Veelgestelde vragen

Zijn Fat Gripz het waard?

Jazeker. Fat Gripz doen wat ze beloven. Koop je een goed paar, dan gaan ze een leven lang mee. Voor de 3 tientjes die je betaald bieden ze ontzettend veel waarde. Veel mensen onderschatten hoeveel verschil een goede grip hebben maakt – ongeacht wat voor sport je uitoefent.

Hoe duur zijn Fat Gripz?

Voor een kwalitatief goed setje Fat Gripz die lang mee gaan betaal je tussen de 20 en de 40 euro, afhankelijk van merk, model en webshop. Het is een bijzonder kleine investering wanneer je er achter komt hoeveel verschil het trainen met Fat Gripz maakt.

Krijg je van Fat Gripz grotere onderarmen?

Door regelmatig met Fat Gripz te trainen neemt de kracht in en grip van je vingers en handen toe. Ook de spieren in je onderarmen moeten harder werken om grip te behouden waardoor de spiermassa in je onderarmen toe zal nemen. Hierdoor groeien dus je onderarmen.

Welke alternatieven voor Fat Gripz zijn er?

Fat Gripz is niet alleen een naam, maar vooral een merk. Er zijn een aantal goede alternatieven, waaronder die van de Nederlandse fabrikant Gouden Grip. De beste alternatieven voor Fat Gripz zijn opgenomen in deze koopgids.

Wanneer gebruik je Fat Grips?

In ieder geval niet voordat je nog met je originele training/workout moet starten. Pas de grips op 3 tot 4 oefeningen per week toe, aan het einde van je workout. Probeer ze in het begin eens toe te passen bij dead hangs, farmer’s carries en lat pulldowns.

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie