Pijn in of rondom je pols is knap lastig. Je polsen en handen zijn namelijk bij vrijwel alles wat je in je leven doet betrokken. Je kunt ze helaas niet even losschroeven en inwisselen voor een nieuwe set. Het is een van de meest voorkomende kwalen en hoeft niet direct iets ernstigs te betekenen. We zoomen hier in op veelvoorkomende oorzaken en oplossingen voor pijn in je pols(en).
In dit artikel ga ik er vanuit dat je plotselinge pijn in je pols hebt zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld dat je niet bent gevallen of iets zwaars op je pols of hand hebt laten vallen. In dat geval is een kneuzing, breuk of fractuur waarschijnlijk en raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts.
Disclaimer: MuscleMeister.nl kan jou als lezer niet voorzien van medisch advies. Bij twijfel of vragen raad ik je altijd aan om contact op te nemen met een medisch specialist (zoals je huisarts).
Hoe pijn in je pols kan ontstaan: Oorzaken en Oplossingen
Je pols is een relatief klein maar gevoelig onderdeel van je lichaam. Het bestaat uit 8 botten, een aantal ligamenten en pezen. Oorzaken van pijn aan je pols lopen uiteen van artritis tot overbelasting. We zetten een aantal veelvoorkomende oorzaken voor je uiteen.
Alle benoemde oorzaken verzamel ik in onderstaand kort overzicht voor je. Klik op een oorzaak of scroll verder om de uitgebreide informatie over die oorzaak te lezen.
Carpaal Tunnel Syndroom
Grote kans dat je een vriend, familielid, collega of kennis al eens over het Carpaal Tunnel Syndroom hebt horen praten. Het is namelijk een veelvoorkomende kwaal en klacht. Het syndroom heeft niet alleen invloed op je pols, maar ook je hand en onderarm.
In je pols ligt een soort tunnel (vandaar de naam). In die tunnel liggen 9 pezen, en precies in het midden daarvan ligt je middelste armzenuw – de nevrus medianus. Het is een van de belangrijkste zenuwen in je onderarm.
Het syndroom ontstaat op het moment dat deze zenuw beklemd raakt. Het klemmen komt doordat het bindweefsel of de zogenaamde bekleding van omliggende pezen opgezwollen raakt.
Symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom
Het hebben van pijn gaat dus vaak gepaard met verlies van kracht in je hand. Andere veelvoorkomende symptomen van het Carpaal Tunnel Syndroom zijn:
- Tintelend gevoel in je vingers en/of hand(en)
- Verdoofd gevoel in je vingers en/of hand(en)
- Pijn die uitstraalt naar je onderarm en elleboog
- Geen gevoel in je vingertoppen
- Minder kracht in je handen
Oorzaken van Carpaal Tunnel Syndroom
Het syndroom kan bij iedereen (plotseling) ontstaan, maar komt het meest voor bij mensen tussen de 45 en 64 jaar oud. De exacte oorzaak van de zwelling(en) zijn wetenschappers het nog niet over eens. Wel zijn er enkele (risico)factoren die het ontstaan van Carpaal Tunnel Syndroom in de hand werken:
- Het hebben van reumatoïde artritis
- Artrose aan je hand
- Niet goed (langzaam) werkende schildklier
- Diabetes
- Overgewicht
- Het ooit gebroken hebben van je hand en/of pols
Behandeling
In heel veel gevallen is rustig aan doen en je hand zoveel mogelijk ontzien voldoende om van Carpaal Tunnel Syndroom af te komen.
Blijf je na een aantal weken rust klachten houden, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Die zal een van de onderstaande behandelmethoden (of een combinatie daarvan) aanraden:
- Injectie met ontstekingsremmers of hormonen (vaak prednison of prednisolon)
- Fysiotherapie (vaak voert een fysiotherapeut hierbij frictie massage uit)
- Operatie
- Shockwave therapie
Tendinitis (pees ontsteking)
Plotselinge pijn in je pols kan ook veroorzaakt worden door Tendinitis. Tendinitis is een moeilijk woord voor peesontsteking. Het komt vooral voor bij mensen die 30 jaar of ouder zijn.
Zo’n ontsteking van die pees komt vaak de kop opsteken na overbelasting van je gewricht. In dit geval je polsgewricht, maar Tendinitis kan ook op allerlei andere plekken in je lichaam opduiken. Het is een symptoom en klacht van reuma, maar kan net zo goed opkomen door overbelasting van je pols.
Je kunt het dus ook krijgen door zwaar sporten of fysiek zwaar werk verrichten. Dan heb ik het niet over een dag of twee maar overbelasting over een langere periode.
Symptomen van Tendinitis
Bij een ontstoken pees kunnen de volgende symptomen zich voordoen:
- Pijn in je pols, hand en/of onderarm
- Lichte zwelling
- Huid rondom de ontstoken pees voelt warm aan
- Stijfheid in je pols en/of hand
- Een ontstoken pees kan een licht krakend of knisperend geluid maken
Oorzaken van Tendinitis
Vaak is de oorzaak een ziekte, overbelasting of een combinatie van die 2. Een peesontsteking kan de volgende oorzaken hebben:
- Een blessure, waardoor je een lichaamsdeel op een andere manier gaat bewegen
- RSI Kan ook de oorzaak zijn van een peesontsteking
- Lichamelijke oorzaak zoals het hebben van een vorm van reuma
- Botontkalking (osteoporose)
- Instabiele gewrichten (vooral bij ouderen)
Behandeling
Is overbelasting de oorzaak van je ontstoken pees, dan hoef je niets anders te doen dan de pees zoveel mogelijk te laten rusten. Om het herstel te versnellen kun je het gebied koelen.
Wat bij veel mensen met Tendinitis verder kan helpen zijn het innemen van ontstekingsremmers of het krijgen van een massage.
Een ontstekingsremmer klinkt heel moeilijk, maar ibuprofen gaat bijvoorbeeld ook gewoon ontstekingen in je lichaam tegen.
Jicht
Bij Jicht is er ook sprake van een ontsteking in je lichaam. Het verschil met Tendinitis is dat bij Jicht de ontsteking niet in een pees maar in je gewricht zit. In dit geval je polsgewricht.
De gewrichten in je lichaam werken als scharnieren tussen botten. Ze zorgen ervoor dat de botten soepel over elkaar heen kunnen glijden. Dit gaat slechter wanneer er in het gewricht een ontsteking zit, zoals bij Jicht het geval is.
Jicht kan de kop opsteken wanneer er zogenaamde uraatkristallen in een gewricht gaan zitten. Dat betekent dat de spiegel van urinezuur in je lichaam te hoog is. Urinezuur is een afvalproduct van je lichaam. Verloopt de stofwisseling in jouw lichaam niet helemaal lekker, dan kan de hoeveelheid urinezuur te snel oplopen en leiden tot Jicht.
Jicht komt het meeste voor bij mannen die 40 jaar of ouder zijn. Bij vrouwen ontstaat Jicht in de meeste gevallen na de overgang. Er zijn echter ook families waarin mensen van 20 jaar of zelfs jonger te maken krijgen met jicht.
Symptomen van Jicht
Doordat Jicht een ontsteking in een gewricht is, zal je pols waarschijnlijk pijnlijk aanvoelen. Andere symptomen van Jicht zijn:
- Gebied rond het gewricht wordt dikker
- De huid kan rood worden
- Voelt pijnlijk aan
- Kleine witgele knobbeltjes onder de huid (zeldzaam)
De kleine bobbeltjes die zich onder de huid kunnen laten zien zijn ophopingen van urinezuurkristallen. Deze doen geen kwaad en zullen met rust of behandeling vanzelf verdwijnen.
Oorzaken van Jicht
In sommige families komt Jicht vaker voor. In die zin zou je kunnen zeggen dat het krijgen van Jicht ook voor een deel erfelijk bepaald kan zijn.
Jicht komt dus vaker voor bij mannen van middelbare leeftijd. De oorzaak is een verstoorde stofwisseling. Door deze verstoring hoopt urinezuur zich op en ontstaan er kristallen van urinezuur. Deze kristallen komen terecht in de huid, slijmbeurzen, spieren, pezen en dus ook gewrichten.
De witte bloedcellen gaan vervolgens hard an de slag in een poging deze overtallige kristallen op te ruimen. Ze botsten met deze kristallen en hierdoor ontstaat de ontsteking (jicht). Ongeveer 7 op de 1000 mensen krijgt te maken met jicht.
Wat betreft het ontwikkelen van een te hoog urinezuur gehalte zijn er een aantal risicofactoren:
- Verminderde nierfunctie van 1 of beide nieren
- Gebruik van bepaalde medicijnen
- Verhoogde aanmaak als gevolg van een zeldzame stofwisselingsziekte, chemotherapie, overgewicht, alcoholgebruik, kanker of psoriasis
Behandeling
Belangrijk om te weten is dat Jicht in veel gevallen vanzelf binnen 1 tot 3 weken weg gaat en het gewricht volledig herstelt. Blijft jicht terugkeren, dan kun je in overleg met je huisarts pijnstilling innemen of met medicatie starten.
De behandeling van terugkerende Jicht is gericht op het zo snel mogelijk stoppen van de aanval. Vaak worden hier ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) zoals Ibuprofen voor aangeraden.
Er kan ook andere medicatie ingezet worden om de ontsteking tegen te gaan, een nieuwe ontsteking te voorkomen en om het gehalte van urinezuur te verlagen. Andere medicatievormen die worden ingezet tegen Jicht zijn:
- Corticosteroïden (hormonen): vaak voorgeschreven wanneer je een ontstekingsremmende pijnstiller niet kunt verdragen
- Colchicine: Een medicijn gericht om gewrichtsontstekingen af te remmen en te voorkomen. Het wordt al lang gebruikt voor en tegen jicht, en zal worden voorgeschreven door een arts.
- Allopurinol: Dit middel verlaagt het urinezuur gehalte in je lichaam. Het wordt vaak voorgeschreven bij chronische (steeds terugkerende) jicht. Het kan zijn dat je dit na de Jicht aanval in moet blijven nemen om een nieuwe aanval te voorkomen.
Artritis
Net zoals bij Jicht is er bij Artritis sprake van een ontsteking in een gewricht. Waar bij Jicht vaak 1 gewricht ontstoken is, zijn het bij Artritis vaak meerdere gewrichten tegelijkertijd. Reumatoïde Artritis (RA) is daarnaast chronisch, wat betekent dat de aandoening lang aanhoudt. Ook de oorzaken van Jicht en Artritis verschillen veel van elkaar.
Daar komt bij dat RA een auto-immuunziekte is. Dat wil zeggen dat jouw afweersysteem jouw eigen lichaam aanvalt. Het ontstaan van RA kan sluipend of heel plotseling verlopen. Het komt op alle leeftijden voor, maar vrouwen krijgen het vaker dan mannen.
Wetenschappers zijn het er nog niet over eens hoe RA precies kan ontstaan. Net zoals bij andere auto-immuunziekten zoals diabetes is het in ieder geval duidelijk dat het eigen afweersysteem op hol slaat. Het ziet eigen lichaamscellen voor indringers aan, en valt deze aan. De stoffen die bij deze aanvallen vrijkomen veroorzaken ontstekingen en problemen in het lichaam.
Symptomen van Artritis
Wanneer je reumatoïde artritis hebt zul je vooral last hebben van de ontstekingen in meerdere gewrichten. Het bewegen van die gewrichten (lichaamsdelen) wordt moeilijker. Andere symptomen en klachten zijn:
- Gezwollen en stijve gewrichten
- Huid rond de ontsteking is rood en voelt warm aan
- Vermoeidheid
- Ontsteking van slijmbeurs of slijmbeurzen
- Ontsteking van een peesaanhechting
Oorzaken van Artritis
De oorzaak van reumatoïde artritis is dus nog altijd niet bekend. Het is niet erfelijk, maar het kan wel vaker in een bepaalde familie voorkomen. Er lijken wel enkele risicofactoren te zijn die de kans op het krijgen van RA vergroten:
- Roken
- Genetische factoren
- Dieet
Ook wat betreft mogelijke risicofactoren is er nog weinig bekend onder wetenschappers en onderzoekers. Net zoals bij veel andere auto-immuunziekten wordt nog niet begrepen hoe het afweersysteem besluit het eigen lichaam aan te vallen.
Behandeling
Wanneer je RA hebt, zal er in overleg met een arts vrijwel altijd medicatie voorgeschreven worden. De behandeling is gericht op het verminderen en liefst voorkomen van nieuwe gewrichtsontstekingen. Daarnaast heeft de medicatie vaak een remmende werking op je afweersysteem, die op hol geslagen is en overuren draait.
Dit zijn veelgebruikte medicijnen bij reumatoïde artritis:
- NSAID’s (pijnstillers die ontstekingsremmend werken zoals ibuprofen)
- csDmards (reumaremmers)
- bDmards (biologische medicijnen)
- tsDmards (reumaremmers)
- Corticosteroïden (hormonen) zoals prednison
RSI
Je hebt vast wel eens van RSI gehoord. Het is een afkorting voor Repetitive Strain Injury. Dat is een eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere klachten. Dan hebben we het over gewrichtsklachten en spierklachten aan je schouders, nek, armen, polsen en/of handen.
De letterlijke vertaling is een blessure door een steeds herhalende belasting. In de praktijk betekent dat vaak dat je een lichaamsdeel steeds op dezelfde manier gebruikt. Dat gebeurd zo vaak dat de spieren in dat gebied altijd aan het werk zijn, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Het kan ook zijn dat je de spier of spieren op een verkeerde manier gebruikt (belast).
Op dit moment heeft 1 op de 5 werkende Nederlands klachten die op RSI lijken, dat zijn er heel veel. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn er ook veel mensen zonder een kantoorbaan die RSI klachten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een schilder of kapper.
Symptomen van RSI
De symptomen die je kunt ervaren wanneer je RSI hebt lopen best wel uiteen. Volgens de RSI vereniging Nederland zijn dit symptomen die je kunt ervaren:
- Hoofdpijn en/of nekpijn
- Pijn in je schouders, armen, polsen en/of handen
- Pijn bij het draaien, buigen of bewegen
- Stijfheid en gespannen spieren
- Tintelingen
- Polsen die het plots begeven (geen kracht meer of dingen uit je handen laten vallen)
- Kramp
- Minder kracht in je handen
- Doof gevoel in je vingers
- Zwakke spieren
- Zwelling en/of verkleuring van je huid
Een flinke lijst aan symptomen dus. Vaak duikt RSI de kop op als een tinteling of een koud gevoel. In veel gevallen (maar niet altijd) komt de pijn later opzetten, en is het in het begin vooral een ongemakkelijk gevoel.
Je handen zijn natuurlijk verbonden aan je polsen, armen, schouder sen nek. Het is niet ongebruikelijk dat klachten in bijvoorbeeld je hand uitstralen naar je nek of andersom.
Oorzaken van RSI
RSI Ontstaat door overbelasting. Vaak is werken op een beeldscherm de boosdoener, maar ook niet digitale beroepen zoals een slager, kapper of muzikant kunnen te maken krijgen met RSI. Doordat we steeds meer en steeds langer gebruikmaken van digitale apparaten ontstaat RSI ook steeds vaker buiten werktijd.
Vaak gaat het om een combinatie van dingen waardoor RSI zich ontwikkelt, namelijk:
- Lang dezelfde houding hebben
- Herhalende bewegingen
- Slechte houding
- Trillingen (mensen in de bouw bijvoorbeeld)
- Uitoefenen van (veel) kracht
Fysiotherapeut Jaap Brunnekreef heeft voor zijn studie onderzoek gedaan naar RSI. Hij kwam tot de ontdekking dat de armen van mensen met RSI minder goed functioneerden:
- De spierdoorbloeding is minder goed
- Zuurstofopname van de armen verslechterd
- Bloedvaten functioneren minder goed
Ook kwam hij tot de conclusie dat langdurige overbelasting weefselschade kan veroorzaken. Heb je last van klachten die op RSI lijken? Dan is het slim om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Behandeling
Er zijn gelukkig tientallen manieren om van je RSI af te komen. De lijst van behandelmethoden is enorm groot, zoals je op de website van de RSI Vereniging kunt zien.
Het is echter belangrijker om eerst vast te stellen onder welke omstandigheden de klachten zijn ontstaan. Aan deze situatie moet iets aangepast worden, om te voorkomen dat de klachten zich in de toekomst kunnen herhalen. De behandeling van RSI duikt dus eerst in op jou als persoon en hoe je leven er uit ziet.
Je kunt namelijk een brace gaan dragen, maar als je leven er precies zo uit blijft zien kom je niet van de RSI af. Bij werk met veel en langdurige repetitieve bewegingen wordt bijvoorbeeld vaker een rustmoment ingebouwd.
Een behandelplan voor RSI kun je het beste samenstellen in overleg met je huisarts en/of fysiotherapeut.
Overbelasting
Een overbelaste pols is precies wat de term zegt: je hebt het je pols te zwaar gemaakt. Wat dat betekent, is dat je spieren, pezen en/of banden rondom je pols geïrriteerd zijn.
Overbelasting kan ontstaan door zwaar werk, repetitief werk of door bijvoorbeeld zwaar en lang gesport te hebben. Ook een onverwachte beweging of een vervelende val kan tot overbelasting leiden.
Symptomen van overbelasting
Symptomen die overbelasting van de pols aan kunnen duiden:
- Een pijnlijke pols bij stil houden en bij bewegen
- Zeurende pijn wanneer je de pols buigt of sterkt
- Verdikking van de pols en soms een bloeduitstorting
- Minder kracht in je handen
Oorzaken van overbelasting
Een overbelaste pols is vaak het gevolg van teveel stress op je pols. Dat kan meerdere oorzaken hebben:
- Te veel gewicht gebruiken bij krachttraining (bankdrukken bijvoorbeeld)
- Teveel herhalen van 1 bepaalde beweging zonder afwisseling
- Vallen en opvangen met je hand(en)
- Onverwachte pols beweging
- Overstrekken van de pols (gebeurd ook vaak bij sport)
- Intensief en zwaar werk voor je handen en/of polsen
Behandeling
Het belangrijkste bij een overbelaste pols is weten hoe het ontstaan is. Gaat het om werk of sport, dan zul je een aanpassing door moeten voeren om overbelasting in de toekomst te voorkomen. Vaak gaat dit in overleg met een fysiotherapeut.
Ook in overleg met een fysiotherapeut of huisarts kan er gebruik worden gemaakt van behandelmethoden:
- Medical taping
- Manuele therapie
- Dragen van een brace
- Bij sporten gebruikmaken van extra ondersteuning door wrist wraps te dragen
- Dry needling
Het is ook slim om je handen en polsen te versterken. Meer daarover lees je verderop in dit artikel onder de kop pols klachten voorkomen.
Zeldzamere oorzaken
Er zijn ook nog wat zeldzamere oorzaken die pijn in je pols kunnen veroorzaken. De onderstaande oorzaken komen niet zo veel voor als bovenstaande lijst, maar wil ik toch genoemd hebben.
De ziekte van Kienböck
Een moeilijke naam, maar de echte naam van deze ziekte is nog moeilijker uit te spreken (lunatomalacie of avasculaire necrose van het lunatum).
Bij deze ziekte is 1 van de 8 botjes in de pols aangetast. Dat is het maanvormige botje in het midden van je pols. Wat er gebeurd is dat dit botje te weinig bloed krijgt.
Door het gebrek aan bloed wordt dit stukje bot steeds zwakker en zal het uiteindelijk inzakken. Doordat dit botje zijn sterkte en structuur niet kan behouden, gaan de botten eromheen verschuiven. Hierdoor begint je polsgewricht te slijten, ervaar je pijn en kun je jouw hand en pols minder goed gebruiken.
Wat de exacte oorzaak is, is niet bekend. De aandoening komt het meeste voor bij mannen tussen de 20 en 40 jaar oud. De behandeling van Kienböck bestaat bijna altijd uit een operatie.
Ganglion (slijmcyste)
Een Ganglion is een veelvoorkomende goedaardige cyste aan hand of pols. Een cyste is een zwelling waar vocht in zit. Eigenlijk een bult met vocht dus. Het wordt een ganglion genoemd wanneer het een slijmcyste is, en er wordt gesproken van een slijmcyste wanneer het vocht van en cyste uit een gewricht of peesschede komt.
De oorzaak van het ontstaan van zo’n slijmcyste is niet duidelijk. Het kan ontstaan door overbelasting van je pols of heel vaak dezelfde beweging herhalen. Ook artrose (van in dit geval de hand en/of pols) lijkt mee te kunnen spelen.
In veel gevallen verdwijnt een ganglion vanzelf. Ervaar je pijn door de cyste of kun je jouw hand en/of pols niet gebruiken zoals je dat zou willen, dan kun je in overleg met je huisarts een behandelmethode starten.
Die behandeling bestaat meestal uit het leegzuigen van de cyste of het inspuiten van medicatie in de cyste. Mocht dat geen baat hebben, dan kan de goedaardige zwelling operatief verwijderd worden. Dat gebeurd bijna altijd onder plaatselijke verdoving, waarbij een narcose dus niet nodig is.
Voorkomen van (nieuwe) pols klachten
De meest voor de hand liggende methode om pols pijn te voorkomen is voldoende bewegen, afwisseling in je werk zoeken, zo gezond mogelijk eten en je polsen niet te zwaar belasten. Maar die methoden kan iedereen invullen.
Op zoek naar oefeningen die je thuis kunt uitvoeren om je polsen sterker te maken? Lees mijn artikel: 7 manieren om je polsen te verstevigen.
Waarom zou je bij het actief voorkomen van pols problemen niet meteen je polsen en handen versterken? Dat zijn namelijk 2 vliegen in 1 klap. Daarbij is wetenschappelijk aangetoond dat mensen met sterke handen vaak lichamelijk gezonder zijn en langer leven. Meer motivatie zou je niet nodig moeten hebben om je polsen wat liefde te geven :-).
Een pols trainer gebruiken
De pols is een beetje een vergeten gewricht. We trainen hem niet, en maken hem niet sterker. Dat is als je er over nadenkt wel een beetje gek.
We hebben onze polsen voor zo’n beetje alles in het leven nodig. Tegelijkertijd gebruiken we steeds meer digitale apparaten, en zitten en liggen we steeds meer. Doordat arbeidsintensief werk langzaam maar zeker wordt geautomatiseerd, neemt de wereldwijde kracht van handen en polsen af. Ook de grip kracht van de mens blijft decennia na decennia afnemen.
Dat terwijl het sterker maken van je polsen om klachten te voorkomen zo weinig tijd kost. Zo’n 15 tot 20 minuten per week is namelijk meer dan voldoende om de spieren rondom het kleine gewricht aan te pakken.
Wil je meer weten over de voordelen van polstrainers, dan kun je dat in mijn artikel over polstrainers lezen.
Een van mijn favoriete manieren om mijn handen, polsen en onderarmen sterker te maken is door gebruik te maken van een polstrainer. Dan heb ik het over zogenaamde powerballs, wrist rollers en knijpveren. Deze tools zijn goedkoop en trainen alles van je vingertopje tot je elleboog en daartussen.
Het versterken van je onderarmen
Een andere manier om pijn in je pols voor te zijn is door je onderarmen sterker te maken. Wanneer je jouw onderarmen traint, pak je ook spieren en pezen rondom je polsgewrichten aan.
Je handen en polsen worden daardoor stabieler en kunnen meer aan. Daarnaast worden je polsen bij sporten zoals krachttraining en contactsporten meer ontzien, omdat je onderarmen een groter deel van de belasting opvangen.
Wil je weten wat het trainen van je onderarmen voor jou kan doen en hoe je dit gemakkelijk thuis kunt doen? Dat kun je lezen in mijn artikel over het sterker maken van je onderarmen.
Net zoals het trainen van polsen wordt ook het specifiek trainen van onderarmen te weinig gedaan. Dat terwijl het zo gigantisch veel voordelen bied. Niet alleen voor mensen die sporten, maar ook tijdens je dagelijkse leven.
Grip en kracht van je handen vergroten
De knijpkracht van de mens en dus ook de Nederlandse bevolking loopt al tientallen jaren terug. Wetenschappers zijn het er al lang over eens dat je grip een reflectie is van jouw lichamelijke gezondheid en kracht.
Het is niet onhandig om een goede grijpkracht te hebben, want je hebt het overal voor nodig. Voor het dragen van je boodschappentassen tot het openmaken van die vervelende potten appelmoes.
Waarom jouw knijpkracht belangrijk is en hoe je deze gemakkelijk kunt trainen lees je in mijn knijpkracht trainen artikel.
Door de grip en kracht van je handen te vergroten kun je jouw levensduur verlengen, zwaardere gewichten tillen, tendinitis, artritis en andere pols klachten voorkomen.
Wanneer je jouw huisarts moet raadplegen
Op het moment dat jouw pols zoveel pijn doet dat het in de weg zit van je dagelijkse activiteiten, is het slim om contact op te nemen met je huisarts.
Ook wanneer je gevallen bent of er iets op je handen of polsen gevallen is, raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts. Natuurlijk hoef je niet direct aan de telefoon te hangen wanneer de pijn in je pols diezelfde dag opgekomen is.
In heel veel gevallen trekt de pijn namelijk weg door je pols een dag rust te gunnen, en eventueel te koelen met iets uit de vriezer.
Veelgestelde vragen over pols pijn
Als de pijn langer dan 1 dag aanhoud en in de weg zit van je dagelijkse activiteiten is het slim om even contact op te nemen met je huisarts. In veel gevallen zal pijn in je pols vanzelf weggaan en is rust voldoende om je pols te laten herstellen. Ben je gevallen, heb je jouw pols overstrekt of een onverwachte beweging gemaakt? Dan is het altijd slim om je huisarts te contacteren.
Je kunt vanaf de buitenkant niet altijd met zekerheid zeggen of er sprake van een breuk of kneuzing van je pols is. Zowel bij een gekneusde als gebroken pols kan je pols verdikt, rood en pijnlijk zijn. Kun je jouw hand en pols helemaal niet meer gebruiken? De kans is dan redelijk groot dat het om een breuk of kneuzing gaat.
Geef je pols rust, en koel deze eventueel met iets kouds uit de diepvries. Heb je geen ice pack, dan kun je een theedoek of handdoek wikkelen om een koude verpakking uit de vriezer. Houd de pijn na enkele dagen aan? Dan kun je contact opnemen met je huisarts en/of een fysiotherapeut.
Het rijden met een polsbrace om lijkt niet toegestaan te zijn zonder schriftelijke toestemming van en vermelding bij het CBR. Meer informatie is hier te vinden.
Fietsen of autorijden met een gebroken pols zonder spalk, gips of brace is geen goed idee. Voor zowel fietsen als autorijden met gips zegt de wet niets. Je bent dus zelf verantwoordelijk over het nemen van de beslissing om juist wel of niet te gaan autorijden of fietsen met gips om. Ook autorijden en fietsen met een pols brace zegt de wet niets over. In de meeste gevallen wordt beide afgeraden terwijl je met een gebroken niet herstelde pols te maken hebt.
Bij een zogenaamde twijgbreuk is 1 tot 2 weken gips om je pols vaak genoeg. Bij een uitgebreidere breuk draag je meestal 4 weken gips om je gebroken pols. Nadat het gips verwijderd is moet je pols natuurlijk nog aansterken. Je hebt hem immers een tijdje niet tot nauwelijk gebruikt.
Instructies voor het intapen van je pols kunnen het beste van professionals komen, daar heb je het meeste aan. Op de website van Fysiomasters.nl kun je lezen en zien hoe je een pols het beste kunt intapen.
Zeker! Rust staat voorop. Daarnaast is het slim om je polsen sterker te maken, voldoende water te drinken en variatie aan te brengen in de bewegingen die je met je pols maakt. Worden je polsen tijdens je werk veel belast, bouw dan voldoende rust in. Constante (spier)spanning is de grootste oorzaak van polsklachten.
Veelvoorkomende polsklachten zijn onder andere het Carpaal Tunnel Syndroom en RSI. De oorzaken van polsklachten en polspijn kunnen echter ver uiteen lopen.
Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.