Beste hometrainer voor ouderen: Dit zijn de 6 beste (2022)

15 Minuten leestijd

Hoe ouder je wordt, hoe meer je aan je lichamelijke gezondheid gaat denken. Een dagje er op uit, sporten met de kleinkinderen – heel fijn als je dit gewoon kunt blijven doen. Met een hometrainer voor thuis blijf je stijfheid en kwalen voor. Ook bij revalidatie is een hometrainer een fantastisch hulpmiddel. Maar wat is dan de beste hometrainer voor ouderen?

Dat hoef je gelukkig niet zelf uit te pluizen, omdat ik heb onderzocht welke hometrainers het beste geschikt zijn voor senioren, ooms, tantes, opa’s en oma’s :-). Ik vertel je in deze koopgids alles over de belangrijkste eigenschappen en aandachtspunten.

Een oudere man op een hometrainer

Als kers op de taart geef ik je een lijst van de (naar mijn mening) 6 beste hometrainers voor ouderen. Ik vergelijk de hometrainers met elkaar en gecombineerd met alle informatie in deze koopgids zou je een weloverwogen keuze moeten kunnen maken. Laten we samen kijken naar wat de beste fitness fiets voor senioren is.

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Klik of druk dan hier om direct de Top 6 Beste Hometrainers in deze koopgids te bekijken. Hieronder staat een inhoudsopgave waarmee je eenvoudig door het artikel kunt navigeren.

Aandachtspunten: Let hier op voordat je een hometrainer voor ouderen koopt

Een gemakkelijke opstap

Wanneer de hometrainer bestemd is voor een senior die om wat voor reden dan ook moeilijk(er) te been is, is het misschien verstandig voor een ligfiets hometrainer te kiezen.

Dit type hometrainer heeft een zeer lage opstap en door de lichaamshouding die je er op aan moet nemen val je er ook niet zo makkelijk vanaf als bij een traditionele hometrainer waar je op een smaller en hoger zadel zit.

Het zadel

Daar kan ik kort over zijn. Je wil sowieso een in hoogte verstelbaar zadel en het liefst een zo groot en comfortabel mogelijk zadel.

Er is niets vervelender dan dat het zadel van een hometrainer oncomfortabel blijkt te zijn. Het effect daarvan is namelijk dat de hometrainer veel minder vaak gebruikt wordt. Je wilt de contactpunten (het zadel, de handvaten en de pedalen) zo comfortabel mogelijk hebben.

Over het comfort van het zadel gaan we in deze koopgids bij iedere hometrainer op in.

De LCR hometrainer van het merk Sole Fitness, het is een zwarte ligfiets met lage instap

Een Ergometer?

Geen must, wel fijn: de ergometer op een hometrainer.

Met een ergometer kun je op wattage gebaseerd trainen. Dat wil zeggen dat je tijdens het fietsen kunt zien hoeveel energie je opwekt. Je kunt met een ergometer ook instellen hoe intensief je wil fietsen, en de zwaarte van de pedalen aanpassen.

Er zijn bij sport in het algemeen een aantal zogenaamde hartslagzones. Bevind je je in een bepaalde zone, dan train je jouw lichaam voor een specifiek doel. Denk daarbij aan conditie vergroten of bijvoorbeeld een hersteltraining. Met een ergometer monitor je dit nauwkeurig.

Opnieuw, een ergometer is bij een hometrainer voor senioren zeker geen moetje. Je zult echter merken dat de meeste fietsen in deze koopgids standaard een ergometer bevatten.

Aan huis gemonteerd

Hometrainers worden standaard gedemonteerd afgeleverd omdat dit simpelweg veel ruimte bespaard tijdens transport.

Wanneer je wat ouder bent, kan het zijn dat het niet lukt om de hometrainer zelf te monteren. Mocht er geen bekende of familie in de buurt zijn die dit uit handen kan nemen, dan is het handig wanneer je nieuwe hometrainer bij je thuis gemonteerd wordt.

Niet alle fabrikanten en webshops bieden deze mogelijkheid aan. Is dit belangrijk voor je, let er bij het doorklikken naar een webshop vanuit dit artikel dan op of dit tot de mogelijkheden behoort. Let op! De meeste webshops brengen extra kosten in rekening voor het op locatie monteren.

De maximale belasting

Dat is de maximale hoeveelheid gewicht die de hometrainer volgens de fabrikant veilig kan ondersteunen. Alle fabrikanten zijn verplicht dit op te geven en ook in onderstaande ‘Top 6’ staat voor iedere fitnessfiets vermeld hoeveel gewicht er op plaats mag nemen.

Deze limiet verschilt van hometrainer tot hometrainer. Iets om zeker in de gaten te houden, al kunnen de meeste fietsen 140 kg (of hoger) zonder problemen aan.

Top 6 Beste trainingsfiets voor ouderen

Laten we gaan kijken naar de op dit moment 6 beste hometrainers voor ouderen. In onderstaande reviews ga ik in op de plus- en minpunten en de eigenschappen van iedere besproken hometrainer. Vanzelfsprekend verwijs ik je naar de beste prijzen bij betrouwbare aanbieders (webshops). Dat zal vaak Bol.com zijn, maar kan ook verwijzen naar Fitwinkel.nl. Die laatste is een van de grootste Nederlandse fitness webshops van Nederland.

Beste revalidatie hometrainer voor ouderen: Fitbike Senator iPlus
Beste basis (budget) hometrainer voor ouderen: Toorx Fitness Senior Hometrainer BRX-EASY
De allerbeste (premium) hometrainer voor ouderen: Sole Fitness LCR Hometrainer

#1 – Sole Fitness LCR Hometrainer

De LCR hometrainer van het merk Sole Fitness, het is een zwarte ligfiets met lage instap
Beste keuze hometrainer voor ouderen
Beoordeeld als ‘beste koop’ door vele fitnessblogs en webshops
Talloze trainingsniveaus, programma’s en opties
Ventilator, speakers, USB poort, bidonhouder en tabletstand
Flinke investering

We starten natuurlijk bij de nummer 1 en aanvoerder van de lijst beste hometrainers voor senioren. Het gaat om de Sole Fitness LCR Hometrainer. De beste ligfiets in zijn segment en door vele (fitness)blogs en grote webshops bekroond tot ‘beste koop’.

Het model gaat al vele jaren mee en blijft een verkooptopper, echter is het model afgelopen jaar volledig vernieuwd. De ligfiets zit boordevol functionaliteiten en is perfect voor zowel thuis- als commercieel gebruik. Met de bouwkwaliteit en levensduur zit het helemaal snor.

Dankzij een stevige kaderconstructie is het maximale gewicht dat er op plaats kan nemen 150kg. Door het stalen vliegwiel lopen de trappers ontzettend soepel en is de fiets (heel) stil te noemen. Je beschikt over 50 weerstandsniveaus en 11 trainingsprogramma’s.

Qua verstelbaarheid is het ook helemaal prima met een lage instap en extra grote ergonomische pedalen. De pedalen zijn verstelbaar en kunnen 2 graden gekanteld worden om belasting op de knieën te verminderen. Comfort van het zadel en het stuur is ook goed, deze zijn extra zacht ontworpen.

Ook aan functionaliteiten geen gebrek. Zo zijn er aanwezig een ingebouwde ventilator, speakers, USB poort, bidonhouder en tablethouder. Handig, zo kan er toch nog naar the Bold & The Beautiful gekeken worden tijdens het fietsen :-). Met de aanwezige Bluetooth verbinding kan er in de bijgeleverde ‘Sole Fitness’ app vanalles bijgehouden worden qua trainingen en statistieken.

Aantal trainingsniveau’s40
Aantal programma’s11
OptiesHartslagfunctie, ventilator, ingebouwde speakers, USB oplaadpoort, bidonhouder, tabletstand.
StatistiekenSnelheid, tijd, afstand, calorieën, hartslag, rondes per minuut
Afmeting144 x 74 x 128 cm
Gewicht63 kg
Maximale belasting150 kg
Fabrieksgarantie10 Jaar

#2 – Hometrainer NordicTrack VR21 – Recumbent Bike

De VR21 ligfiets hometrainer van fabrikant NordicTrack
iFit applicatie die als coach fungeert (ook voor voeding)
Goede keuze voor blessure-herstel en revalidatie
Kan gekoppeld worden aan Google Maps voor ‘echte’ tochtjes
Extra groot en comfortabel zitvlak
Flinke investering
Maximaal gewicht 120kg

Opvolger van de allerbeste hometrainer voor ouderen is de NordicTrack VR21 hometrainer. Een hele goede keuze voor revalidatie en herstel van blessures.

De hometrainer van fabrikant NordicTrack beschikt over alle functionaliteiten die je op een thuisfiets wilt hebben. Denk aan een hartslagmeter, bidonhouder, Bluetooth connectiviteit maar ook aan een uitgebreid display waar allerlei statistieken op af te lezen zijn.

Fijne aan deze specifieke hometrainer is zijn extra brede en comfortabele zitvlak, waardoor je wel moet blijven fietsen om niet in slaap te vallen :-).

Je kunt ‘m koppelen aan iFit. Dat is een applicatie die je op een smartphone of tablet kunt installeren. Het is een virtuele coach op het gebied van beweging, voeding en slaap. Hij brengt adviezen uit gebaseerd op je conditie en gewenste (trainings)doelen.

De NordicTrack VR21 beschikt ook over transportwielen zodat hij eenvoudig verplaatst en opgeborgen kan worden.

Aantal trainingsniveau’s30
Aantal programma’s25
OptiesHartslagfunctie, ventilator, bidonhouder
StatistiekenTijd, afstand, snelheid, hartslag, verbrande calorieën
Afmeting150 x 57 x 132 cm
Gewicht58 kg
Maximale belasting120 kg
Fabrieksgarantie3 Jaar

#3 – Fitbike Senator iPlus

Hometrainer van het merk Fitbike, het model is de Senator iPlus en richt zich op ouderen
EMS Weerstandssysteem
Koppelen met smartphone en tablet
32 Weerstandsniveaus en 12 trainingsprogramma’s
Maximale belasting 180kg
Handgrepen niet verstelbaar
Hartslagmeter niet altijd accuraat

De FitBike Senator iPlus Ergometer breekt de lijst beste hometrainers voor ouderen doormidden en is daarmee de nummer 3 in deze koopgids.

Deze hometrainer heeft een maximale belasting van 180 (!) kg en beschikt over een unieke eigenschap – het zogenaamde EMS weerstandssysteem. Dit is een geijkte elektromagneet die nauwkeurig de ingestelde weerstand kan bepalen, welke je zelf aanpast met de 32 ingebouwde weerstandsniveaus. Door het EMS systeem is de hometrainer ook in te zetten door medisch specialisten.

Gekoppeld hieraan zijn 12 trainingsprogramma’s en een ergometer met speciaal wattage-programma. Je kunt hierin tussen 5 en 350 watt het gewenste wattage instellen. Zo is het mogelijk op exact dezelfde weerstand te blijven trainen, de hometrainer past zichzelf continu aan aan jouw tempo en weerstand om deze exact hetzelfde te houden.

Verder is de FitBike Senator iPlus voorzien van een lage instap en extra groot comfortabel gelzadel. Het stuur kan naar je lichaam toe gekanteld worden. Alle gewenste opties en statistieken zijn aanwezig en met de tablethouder kan er gewoon film of serie gekeken worden tijdens het trainen.

Aantal trainingsniveau’s32
Aantal programma’s12
OptiesBluetooth, tablethouder, hartslagfunctie- en programma, waterpas afstelbaar
StatistiekenAfstand, tijd, snelheid, calorieverbruik, hartslag, wattage, RPM, grafiek
Afmeting96 x 56 x 143 cm
Gewicht47 kg
Maximale belasting180 kg
Fabrieksgarantie2 Jaar

#4 – VirtuFit Low Entry Bike 1.2i Hometrainer

De opvolger van de VirtuFit Low Entry Bike 11i, de 12i die ook is gericht op ouderen en senioren
Goede reviews van kopers
Volledig verstelbaar stuur en zadel, horizontaal en verticaal
30 Trainingsprogramma’s waarvan 9 voorgeprogrammeerd
Speciale trainingsprogramma’s voor het hart
Geen ingebouwde ventilator
Niet zo stil (geruisloos) als de duurdere hometrainers in deze lijst

Ook de Nederlandse fitnessfabrikant VirtuFit maakt meer dan prima hometrainers voor ouderen. De VirtuFit Low Entry Bike 1.2i is een toegankelijke hometrainer met lage instap en een stabiel frame met een maximale belasting van 140 kg.

Om op te zitten heeft VirtuFit een groot zacht zadel gebruikt welke niet alleen verticaal maar ook horizontaal verstelbaar is. Ook het multigrip stuur kun je eenvoudig aanpassen voor een comfortable houding.

Op het aanwezige display zijn alle gegevens af te lezen die je wilt waaronder tijd, afstand, hartslag, calorieverbruik en snelheid. Er zijn 30 programma’s aanwezig waarvan er 9 zijn voorgeprogrammeerd. Het aantal trainingsniveaus is 8 en het is mogelijk om specifiek op hartslag en hartconditie te trainen.

De Low Entry Bike 1.2i is met zijn 32 kg een van de lichtere hometrainers in deze lijst en is door de aanwezigheid van transportwielen gemakkelijk te verplaatsen.

Aantal trainingsniveau’s8
Aantal programma’s21, 9 Voorgeprogrammeerd
OptiesBidonhouder, hartslagmeter
StatistiekenTijd, afstand, hartslag, calorieën, snelheid, RPM
Afmeting99 x 63 x 133 cm
Gewicht32 kg
Maximale belasting140 kg
Fabrieksgarantie2 Jaar

#5 – VirtuFit Low Entry Bike 1.1 Hometrainer

Hometrainer van het bekende fitness merk VirtuFit met een extra lage instap
No-nonsense hometrainer voor ouderen
Goede reviews van kopers
Geen stroom nodig, werkt op batterijen
Stukje voordeliger dan zijn grote broer de Entry Bike 1.2i
Geen (instelbare) trainingsprogramma’s
Weinig (extra) opties

Huh, is dit niet dezelfde hometrainer als de nummer 4 in de lijst? Hij lijkt er op, maar nee – het is zijn kleine broertje. De nummer 4 in de lijst is de Low Entry Bike 1.2i van het Nederlandse kwaliteitsmerk VirtuFit. Dit is de Low Entry Bike 1.1 :-).

Zijn er veel verschillen? Nou, dat valt wel mee. Laten we beginnen met de prijs. De Low Entry Bike 1.1 is iets voordeliger, dat zal je niet verbazen. Je betaald ongeveer 50 euro minder voor deze hometrainer.

Een groter verschil is het aantal trainingsprogramma’s. Dat zijn er precies 0 bij de VirtuFit Low Entry Bike 1.1, waardoor je niet over instelbare of voorgeprogrammeerde programma’s beschikt. Ook is het niet mogelijk een tablet of smartphone te koppelen.

Dat alles maakt het geen slechte hometrainer – alles behalve juist! Hij heeft wat minder opties en poespas, maar dat heeft ook zijn effect op de prijs. Je haalt met deze hometrainer een kwalitatief goede fiets in huis die jarenlang mee kan gaan, en daarbij zijn de meeteenheden die je echt wilt hebben gewoon aanwezig. Denk daarbij aan hartslag, tijd, afstand, snelheid en calorieverbruik.

Ook bij deze fiets van VirtuFit is het zadel volledig verstelbaar en beschikt hij over transportwielen voor eenvoudige verplaatsing. Je tablet leg je in de tablethouder zodat er ook tijdens het fietsen naar Little House on the Prairie gekeken kan worden :-).

Aantal trainingsniveau’s8
Aantal programma’s0
OptiesBidonhouder, hartslagmeter, tablethouder
StatistiekenTijd, afstand, hartslag, calorieën, snelheid, RPM
Afmeting99 x 63 x 133 cm
Gewicht32 kg
Maximale belasting140 kg
Fabrieksgarantie2 Jaar

#6 – Toorx Fitness Senior Hometrainer BRX-EASY

Een hometrainer van Toorx Fitness die speciaal ontworpen is voor senioren en ouderen in de kleuren grijs-zwart
Robuuste hometrainer
Lage instap met kantelbaar stuur
Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding
Weerstand analoog te verstellen via eenvoudige draaiknop
Maximale belasting 110kg
Geen bidonhouder

We sluiten de top 6 beste hometrainers voor ouderen af met een eenvoudige maar robuuste hometrainer: de Senior Hometrainer BRX-EASY van het merk Toorx Fitness.

Zoals de naam doet vermoeden is deze hometrainer ontworpen met ouderen en senioren in gedachten. Door de lage instap, verstelbare pedalen en kantelbaar stuur is het een comfortabele hometrainer waar ook mensen die slecht ter been zijn eenvoudig op kunnen plaatsnemen.

De opvallende draaiknop kan gebruikt worden om analoog de weerstand aan te passen zonder dat je daarvoor digitale handelingen hoeft te verrichten op het scherm. Het zadel is zowel verticaal als horizontaal verstelbaar en hartslagmeting wordt uitgevoerd via sensoren op het stuur. De weerstand is in 8 trappen (niveaus) aan te passen.

Met een gewicht van slechts 27 kg is dit de lichtste hometrainer in deze koopgids. Toorx geeft twee jaar fabrieksgarantie op de fiets.

Aantal trainingsniveau’s8
Aantal programma’s0
OptiesHartslagmeting
StatistiekenAfstand, tijd, calorieën, hartslag, snelheid, odometer
Afmeting85 x 25 x 53 cm
Gewicht27 kg
Maximale belasting110 kg
Fabrieksgarantie2 Jaar

Veelgestelde vragen over hometrainers voor ouderen

Onderstaande vragen zijn enkele veelgestelde vragen over hometrainers voor ouderen. Dat kan gaan over de aanschaf, de aandachtspunten of het gebruik.

Wat kost een hometrainer voor ouderen?

Zoals met veel producten kun je het (bijna) zo duur maken als dat je zelf wilt. Het hangt vooral af van hoeveel opties en functionaliteiten je wenst. Voor een hometrainer met alle toeters en bellen betaal je rond de 1000 euro. Voor een kwalitatief goede hometrainer met geen extra functionaliteiten betaal je tussen de 250 en 500 euro.

Wat is de beste hometrainer voor revalidatie?

Dat is een hometrainer met een lage instap, een breed en comfortabel zadel en volledig verstelbare pedalen en een volledig verstelbaar stuur. De NordicTrack VR21 in deze koopgids is dan een goede keuze.

Welke hometrainer is de beste hometrainer met lage instap?

In deze koopgids is dat de Sole Fitness LCR Hometrainer. Alle plus- en minpunten, eigenschappen en de scherpste prijs kun je in deze hometrainer voor ouderen review vinden.

Beste hometrainer voor senioren – Conclusie

Hometrainers zijn voor zowel jongeren als ouderen een makkelijke en veilige manier om fit te blijven.

Het maakt niet zoveel uit of je nu voor de budget hometrainer in deze koopgids kiest of voor de allerbeste premium hometrainer die op nummer 1 in deze lijst staat; je kunt met alle modellen fietsen, en daar gaat het tenslotte om.

Natuurlijk is het belangrijk om naar je eigen situatie te kijken en gebaseerd daarop de juiste fiets te kiezen. Ben je bijvoorbeeld slecht ter been, dan is een hometrainer met een breed zadel en een zo laag mogelijke instap de betere keuze. Dat zijn in deze koopgids de nummers 1 en 2.

Vragen? Laat ze achter in een reactie op deze koopgids. Ik beantwoord ze graag voor je!

Plaats een reactie