Battle Rope kopen? Top 5 Beste (2022)

12 Minuten leestijd

Battle Ropes worden steeds populairder. Vroeger maakte vooral personal trainers er gebruik van, tegenwoordig zijn ze net zoals speed ropes onmisbaar in CrossFit boxen en in sportscholen. Je wilt een Battle Rope kopen, maar weet niet welke je het beste kunt kiezen?

Een man met een ontbloot bovenlijf sport met Battle Ropes in een parkeergarage
Zoals je kunt zien zijn ze ook in een parkeergarage te gebruiken

Laat me je helpen. Ik heb het broodnodige onderzoek al voor je gedaan zodat jij er een touw aan kunt vastknopen :-). In dit artikel licht ik voor je toe waar je voor aanschaf het beste op kunt letten, en geef ik je een Top 5 van de beste Battle Ropes die op dit moment te koop zijn.

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Klik dan hier om de lijst ‘Top 5 Beste Battle Ropes’ te bekijken.

4 Redenen waarom jij een Battle Rope zou moeten gebruiken

Toegegeven, een battle rope neem je niet zoals een springtouw of handschoenen makkelijk mee in je sporttas of je man-purse. Toch zijn er ontzettend veel voordelen aan het sporten met een Battle Rope. Je hoeft hem ook niet overal mee naar toe te sleuren – in en om huis zijn ze ook perfect te gebruiken. Ik licht de grootste voordelen hieronder voor je toe.

[1] – Een Battle Rope is een vet goede vetverbrander

Wanneer je je conditie wilt verbeteren en naar een manier opzoek bent om wat extra vet te verbranden, kun je niet om battle ropes heen. Dit onderzoek uit 2020 toonde aan dat 10 minuten trainen met een battle rope tot 112 calorieën (!) kan verbranden.

Vrouw met blote buik die een te grote broek aan heeft

Da’s om en nabij een eetlepel mayonaise in 10 minuten. Nu ken ik niet veel mensen die een blote lepel mayonaise naar binnen duwen, maar even puur te vergelijking :-). Het is een van de meest effectieve manieren om vet te verbranden naast hardlopen en roeien.

[2] – Het is een full-body workout

Een Battle Rope is een van de weinig sportaccessoires die vrijwel iedere spiergroep in je lichaam aanspreekt. Je traint er dus niet alleen je armen maar heel je lichaam mee.

De meest bekende oefening die je met sporttouwen uitvoert is de ‘wave‘. Je houd hierbij in iedere hand een touw vast, zakt lichtjes door je knieën en zwaait de touwen omhoog en omlaag.

Wat logisch is, is dat de touwen voornamelijk de bovenkant van je lichaam trainen. Dit komt doordat je voornamelijk je armen gebruikt. Je traint zonder dat je het in de gaten hebt echter ook je benen en heupen, doordat je een bepaalde houding aanneemt.

Je kunt de oefening(en) natuurlijk ook combineren met springen of lunges zodat je je benen er nog meer bij kunt betrekken.

[3] – Meer spieren en kracht

Een heel groot voordeel van battle ropes is dat het meerdere disciplines traint. Bij gebruik van fitness touwen (thuis, buiten of in de sportschool) train je voor vetverlies, kracht en uithoudingsvermogen. En dat allemaal tegelijk.

Man met ontbloot bovenlichaam sport met een sporttouw

Het trainen met een battle rope heeft ook een positief effect op het gebruik van dumbells en halterstangen. Doordat je kracht en conditie traint, kun je op andere gebieden na verloop van tijd ook meer gewicht verzetten.

Er zijn drie belangrijke core elementen wanneer je spieren wilt opbouwen met battle ropes: intensiteit, gewicht van het touw/weerstand en duur van de training/aantal herhalingen die je uitvoert.

Bij het trainen voor spiergroei en kracht wil je high-impact oefeningen kiezen. Dit zijn enkele voorbeelden van zulke Battle Rope oefeningen (met linkjes naar YouTube videos):

De sleutel in het bouwen van spiermassa met deze oefeningen is het hoog houden van de intensiteit. Als dit je grootste doel is, dan wil je in onderstaande lijst met beste Battle Ropes het zwaarste touw kiezen. Daarnaast wil je het aantal herhalingen laag houden (met maximale intensiteit). Alles boven de zeg 12 herhalingen is trainen voor vasculaire verbeteringen en verbeteringen in je lichamelijke conditie.

Gaat het om oefeningen die gebaseerd zijn op duur, voer dan ‘sets’ uit van niet langer dan 30 seconden. Voor spiergroei wil je zo min mogelijk herhalingen met een zo hoog mogelijke intensiteit. Houd de rustperioden kort (45 seconden tot anderhalve minuut).

[4] – Verbeterd je mobiliteit en stabiliteit

Een ander fysiek voordeel van trainen met Battle Ropes is het feit dat ze een fantastisch hulpmiddel zijn om de stabiliteit en mobiliteit van je lichaam te vergroten. Ze zijn daarin misschien wel net zo effectief als fitnessballen.

Het verbeteren hiervan zorgt ervoor dat je performance bij andere vormen van training/sport verbeterd en je minder gevoelig bent voor blessures. Dit is een deel de reden waarom battle ropes überhaupt ooit ontworpen zijn.

4 Essentiële dingen om op te letten voordat je een Battle Rope koopt

Lengte van de Battle Rope

Dit is het ding bij Battle Ropes: kortere touwen zijn niet zo vloeiend als langere, maar hebben het voordeel dat je ze in kleine ruimten kunt gebruiken. Voor een touw van 15 meter heb je de helft aan ruimte nodig (zo’n 7,5 meter dus).

De meest populaire lengtemaat is 15 meter, gevolgd door 12 meter en 9 meter. Er zijn Battle Ropes van 3 meter beschikbaar, maar laat die alsjeblieft links liggen. Met een touw van 3 meter gaat het je niet lukken om echte Battle Rope oefeningen uit te voeren :-).

Een geel meetlint
Ook bij sporttouwen doet de lengte er toe

Mijn advies is om een zo lang mogelijk touw te kopen, zolang de ruimte die je tot je beschikking hebt dit toestaat. Het is niet zo dat een rope van 15 meter de workout zwaarder maakt, wel vloeiender. Je wilt dat het breekpunt in het touw de vloer slaat voor de juiste feedback.

Wil je hem meenemen naar (bijvoorbeeld) je sportschool of een locatie buiten, dan kun je er voor kiezen een rope van 7,5 meter te kopen omdat deze simpelweg wat minder zwaar is dan een rope van 15 meter.

Dikte van de Battle Rope

Ook in de dikte van Battle Ropes zijn er een aantal beschikbare keuzes. Meestal gaat dat om dikten van 4 tot 6 centimeter.

Heb je nog niet eerder getraind met touwen, start dan met een touw van 4 centimeter dik. Zelfs de meest ervaren sporters zijn snel opgebrand met een touw van 6 centimeter dik (of daarboven). Hoe dikker het touw, hoe zwaarder je workout.

  • Hoe dikker de Battle Rope, hoe groter je gripkracht moet zijn (of worden)
  • Focus je op conditie en secundair kracht? Kies dan een zo dun mogelijk touw
  • Focus je op kracht en secundair conditie? Kies dan een zo dik mogelijk touw

Materiaalkeuze

De meeste Battle Ropes bestaan tegenwoordig uit nylon of polypropyleen. Er zijn ook touwen van ‘natuurlijke’ materialen, echter gaan deze snel rafelen. Niet handig wanneer je binnen sport en iedere keer kunt gaan stofzuigen na gebruik. Tussen nylon of polypropyleen touwen zit niet veel verschil; hier hoef je geen rekening mee te houden.

Een volledig zwart sporttouw
  • Let op dat het touw rubberen handvaten heeft. Veel prettiger voor je handen. Ben je een echte tank en wil je wat eelt opbouwen? Kies dan maar gewoon voor ruw touw :-).
  • Ga je het touw thuis gebruiken? Sommige touwen komen met ankers zodat je deze aan een muur kunt bevestigen.

Het Prijskaartje

Zoals met veel dingen in het leven krijg je vaak waar je voor betaald. Goedkope touwen zijn niet per definitie slecht, je moet er simpelweg rekening mee houden dat deze een minder lange levensduur hebben. Het is daarbij mogelijk dat sommige merken touwen gaan ‘rafelen’ waardoor ze langzaam maar zeker uit elkaar vallen.

Top 5 Beste Battle Ropes in Nederland

#1 – Tunturi 15m Battle Rope

15 Meter lang fitnesstouw van het merk Tunturi

Tunturi is sinds jaar en dag een bekend en betrouwbaar sportmerk in Nederland en produceert zo’n beetje alles in de industrie van fitnesstouw tot loopband.

Dit 15 meter lange fitnesstouw is gemaakt van hoogwaardig Nylon, eenvoudig op te rollen en heeft een diameter van 38mm. Het touw is voorzien van rubberen handvaten om snijden in je handen te voorkomen. Hoge kwaliteit en dus geschikt voor intensief gebruik, zowel binnen als buiten.

15 Meter lang
Makkelijk mee te nemen
Rubberen handvaten
Niet de goedkoopste keuze
Dun touw, minder geschikt voor spieropbouw

#2 – Next Alpha 15m Battle Rope

Een 15 meter lang rood Battle Rope van het merk Next Alpha

Dit sporttouw van het merk Next Alpha heeft ten opzichte van de nummer 1 in deze lijst enkele voordelen. Dat zijn naast de lagere prijs een beschermhoes om het touw heen en het feit dat hij geleverd komt met ankers zodat je deze aan een muur kunt monteren.

Daarnaast bestaat het touw zelf uit 80% Dacron en 20% Polypropyleen. Dit zorgt voor een lichtgewicht touw met een lange levensduur.

Nylon beschermhoes om het touw
Ankers voor muurbevestiging
Lichtgewicht en sterk door materiaalmix
Dun touw, minder geschikt voor spieropbouw

#3 – Next Alpha 50mm Dik Battle Rope

Een extra 50mm dik Battle Rope van het merk Next Alpha

Dit sporttouw is net als de nummer 2 in deze lijst een touw van het merk Next Alpha. Ook deze is 15 meter lang. Het grote verschil is de dikte; dat is 50 mm. Dit sporttouw is in het bijzonder geschikt voor het vergroten van je gripkracht en spiermassa.

Geschikt voor vergroten grip en spierkracht
Zowel binnen als buiten perfect te gebruiken
Heavy duty nylon sleeve en inclusief wandanker
Uitdagend, niet geschikt voor conditioneel werk

#4 – ZEUZ Premium 9m Battle Rope

Een 9 meter lang zwart Battle Rope van het merk ZEUZ

Wanneer je iets minder ruimte te beschikking hebt, is deze Battle Rope van ZEUZ een meer dan prima keuze. Qua materiaalgebruik is het sporttouw van vergelijkbare kwaliteit met de voorgangers in deze lijst. Doordat het touw wat korter is, betaal je daarnaast een iets lagere prijs. ZEUZ Is een goed aangeschreven kwaliteitsmerk in de sportwereld.

9 Meter lang voor de kleinere ruimten
Nylon beschermsleeve
Geleverd met wandanker, karabijnhaak en 2 spanbanden
Minder vloeiende bewegingen doordat het touw wat korter is

#5 – INSMA 12m Battle Rope

Een zwart 12 meter lang Battle Rope van het merk INSMA

De budget keuze uit deze top 5 is de INSMA 12 meter lange Battle Rope. Dit sporttouw komt niet met een sleeve of wandankers en is iets korter dan de meest gebruikelijke 15 meter lange sporttouwen.

Het touw bestaat voor 100% uit polyester en heeft daardoor mogelijk een iets kortere levensduur dan de andere touwen in deze lijst. Alsnog is het een goede keuze wanneer je zo weinig mogelijk aan je (eerste) Battle Rope uit wilt geven.

Voordelige keuze
Rubberen handvaten
Minder lange levensduur door materiaalkeuze

Battle Ropes gekocht: en nu?! Oefeningen voor beginners

Na de aankoop van je Battle Rope zou het natuurlijk zonde zijn deze alleen op zolder te gebruiken tijdens nachtelijke escapades met je vrouw of vriendin (of beide tegelijk, dat kan ook natuurlijk). Wanneer je net start met het trainen met battle ropes, is het belangrijk niet te hard van stapel te lopen.

Daarom heb ik een artikel geschreven waarin je kunt vinden: 5 goede battle ropes oefeningen voor beginners en een 10 minuten durende totale battle rope workout. Je kunt daarvoor het Battle Ropes oefeningen voor beginners artikel raadplegen hier op MuscleMeister.nl.

Een Battle Rope kopen – Samenvattend

Een battle rope is een zeer effectief hulpmiddel in het verbranden van vet en het opbouwen van kracht, conditie en balans. Wanneer je een sporttouw wilt kopen, let je op onderstaande dingen:

  • Voor kracht kies je een zo dik mogelijk touw, voor conditie een zo dun mogelijk touw
  • Kies een zo lang mogelijk touw. Je hebt de helft van de lengte aan vrije ruimte nodig. Voor 15 meter touw is dat dus 7,5 meter ruimte om te sporten.
  • Kies bij voorkeur een touw gemaakt van een kunststof zoals nylon of polypropyleen.
  • Kies een sporttouw met rubberen coatings om de handvaten heen.
  • Ga je het touw thuis gebruiken, dan heb je mogelijk ankers nodig zodat je het touw aan een muur kunt bevestigen.

Twijfel je nog ergens over, zit je met vragen? Laat een reactie achter op het artikel en dan doe ik mijn uiterste best je vragen zo snel als mogelijk te beantwoorden :-).

Plaats een reactie