Polstrainer Kopen: Deze 5 Polstrainers Zijn Het Handigst

18 Minuten leestijd

Wanneer je jouw pols wilt trainen kan het zijn dat je overweegt om een polstrainer te kopen. Tot dusver geen moeilijke rekensom :-).

Geen gekke gedachte, want die polstrainers zijn best handig. Je polsen zijn een blessure-gevoelig onderdeel van jouw lichaam. Zeker wanneer je ze voor het sporten of bewegen niet goed opwarmt kunnen ze kwetsbaar zijn. Een polsblessure is ook knap vervelend, want je gebruikt je handen (die dingen die aan je polsen vast zitten) verdomd vaak.

Een bezwete arm en hand die een dumbell uit een rack met dumbbells pakt
Foto: Freepik.com

Sterkere polsen zijn in het dagelijks leven een plus, maar zeker tijdens het sporten. Denk bijvoorbeeld aan een handstand, push-ups of bankdrukken. Alle drie zijn het oefeningen waarbij je enorm kunt profiteren van sterkere polsen.

Een polstrainer is bijzonder effectief wanneer het aankomt op het versterken van je polsen, en het neemt weinig ruimte en tijd in beslag. Benieuwd wat alle voordelen zijn en waar je op moet letten voordat je een polstrainer besluit te kopen? Ik heb het nodige onderzoek al voor je gedaan en leg je alles uit in dit artikel.

Heb je geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Klik of druk hier om naar de ‘Top 5 Beste Polstrainers‘ in dit artikel te springen.

Dit artikel wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor up to date.

Wat is een polstrainer?

Een polstrainer is een hulpmiddel om niet alleen je pols maar ook je vingerspieren, handspieren en armspieren te trainen. Er bestaan verschillende soorten polstrainers, van powerballs tot handknijpers. Een powerball is een ronde bal in een behuizing die je in je hand legt. Door met je hand te draaien breng je de binnenste bal in beweging.

Een handknijper is dan weer precies wat het woord je zegt – een hulpmiddel om in te knijpen. Zo’n handknijper houd je met een enkele hand vast. Hij heeft twee poten die met elkaar verbonden zijn door middel van een veer. De truc is om zo hard mogelijk in de poten te knijpen, zodat de veer ingedrukt wordt. Sommige handknijpers beschikken over een verstelbare weerstand, zodat je naarmate je meer kracht in je handen krijgt de weerstand op kunt schroeven.

Daarbij moet ik wel vermelden dat handknijpers met een niet verstelbare weerstand vaak wat steviger zijn door de simpliciteit van het ontwerp. Er hoeft geen draaiknop of instelmogelijkheid aanwezig te zijn wat de knijper in bouwkwaliteit kan verzwakken.

Hoe polsen versterken?

Je polsen versterken kan door middel van allerlei soorten lichaamsgewicht oefeningen. Die oefeningen zijn overal uit te voeren, maar in sommige gevallen vrij intensief. Ook loop je meer kans op blessures.

Een man met dikke buik in een grijs t-shirt die een zilveren dumbell vasthoudt
Foto: Freepik.com

Dat komt doordat je bij deze oefeningen vaak heel je lichaam in allerlei posities gebruikt om je polsen te trainen. Gebruik je een specifiek hulpmiddel voor het versterken van je polsen en handen, dan is dit niet het geval. Aanvullend isoleert een hulpmiddel zoals een handtrainer de spiergroepen die je wilt versterken – namelijk de spieren in je handen, armen en rondom je polsen.

Maar wat zijn nu de voordelen van het sterker maken van je polsen? Die licht ik hieronder graag voor je toe.

Dit zijn de voordelen van je pols trainen

Het trainen van je polsen en je onderarmen kent veel voordelen. Er zijn echter relatief weinig mensen die dit doen, omdat het trainen van grotere spiergroepen zoals je benen, schouders of borst simpelweg een aantrekkelijkere optie is. Je pols(kracht) trainen zorgt er echter voor dat alle andere oefeningen effectiever worden, en je mogelijk ook meer gewicht kunt verzetten bij (bijvoorbeeld) het bankdrukken op een halterbank.

Pols training zorgt voor meer gripkracht en stabiliteit

Polls stabiliteit wordt dus vaak over het hoofd gezien doordat mensen zich sneller bezig houden met het trainen van de borst of benen. Echter zijn er ook veel sporters die graag visueel sterke onderarmen hebben – en bij het trainen en sterker maken van je onderarmen kun je niet om het trainen van je polsen heen.

Het omhoog krikken van de kracht in je polsen en onderarmen zorgt ook voor een verbetering van je gripkracht omdat oefeningen voor je polsen en onderarmen er specifiek op zijn gericht om de spierkracht in je onderarmen te verhogen.

Train je jouw polsen en onderarmen niet, dan zul je naarmate de gewichten stijgen merken dat je pijn kunt krijgen in je handen en polsen. Wellicht heb je dat ooit al gevoeld bij (bijvoorbeeld) het bankdrukken. Je handen voelen niet fijn en doen mogelijk zelfs pijn, terwijl je het gevoel hebt dat je bovenarmen en borst het gewicht prima kunnen drukken.

Bij het trainen van je onderarmen train je altijd je polsen mee. Ook al is je doel alleen het trainen en sterker maken van je onderarmen, onthoud dat het meer dan verstandig is om ook je polsen wat specifieke liefde te geven (in de sportschool dan 😉 ).

Kan helpen bij pijn in je pols en Carpaal Tunnel syndroom

De spieren in je onderarmen zorgen ervoor dat jouw polsen stevig en recht blijven, en helpen Carpaal Tunnelsyndroom voorkomen. In een wereld waar we met zijn allen steeds meer een zittend (lees: typend) beroep hebben, is dat mogelijk belangrijker dan ooit.

Door de spieren rondom je polsen en in je onderarmen sterker te maken, ontzie je jouw polsen. Je haalt hierdoor als het ware druk weg bij je polsen.

Heb je last van je polsen door (bijvoorbeeld) veel computerwerk en/of herhaalde bewegingen, start dan met het trainen van je polsen en (onder)armen. Dat kan met een polstrainer, maar ook met huis-, tuin en keukenobjecten.

Waar je op moet letten bij aankoop

Voordat je besluit om een polstrainer of handtrainer te kopen raad ik je aan voor jezelf te beslissen wat voor jou belangrijk is. Wil je specifiek gripkracht in je hand trainen, wil je grotere en sterke onderarmen of gaat het je puur om de balans van je pols?

Twee armen een handen die elkaars armen vasthouden, de linkerarm heeft enkele tattoeages
Foto: Freepik.com

Wellicht wil je in verband met werk of een blessure ook de flexibiliteit en kracht van je vingers trainen. Het kan allemaal, alleen moet je dat wel weten voordat je besluit een enkele handtrainer of bijvoorbeeld een 5- of 7-delige pols- en handtrainer set aan te schaffen.

Set of individueel

Wil je alleen je polsen trainen? Dan raad ik je simpelweg aan te kiezen voor een powerball. Wil je jouw gripkracht, handen en onderarmen trainen? Kies dan voor een van de ‘sets’ in onderstaande Top 5. In zo’n set zitten niet alleen hulpmiddelen om je gripkracht te vergroten maar ook om je vingers, polsen en handen te trainen.

Prijs

Voor de prijs hoef je je keuze voor het kopen van een polstrainer niet te wijzigen. Alle opties in onderstaande lijst bevinden zich tussen de 20 en de 40 euro, waardoor de verschillen alles behalve groot zijn.

Blessure of kracht

Ben je herstellende van een blessure? Dan raad ik je aan uitsluitend een powerball te kopen als polstrainer. De (rotatie)snelheid van de powerball heb je letterlijk zelf in je hand – waardoor je de oefening zo intensief of relaxt kunt maken als je zelf wilt.

Het gebruik van een powerball stimuleert de doorbloeding in je hand, pols en onderarm en kan op die manier bijdragen aan een sneller herstel de blessure die je in je hand, pols of onderarm hebt.

De Top 5 Beste Polstrainers

Onderstaande lijst is een samenvatting van de (naar mijn mening) best verkrijgbare polstrainers in Nederland. Er komen ook griptrainers voorbij, doordat deze je polsen indirect trainen. Door je grip en kracht in je handen en onderarmen te vergrootten ontzie en versterk je jouw polsen.

#1 – Yunmai Powerball Polstrainer

Een Yunmai Powerball met het logo en de tekst 'Yunmai' in het midden van de powerball

De nummer 1 en aanvoerder van deze ‘Top 5 Beste Polstrainers’ is de Yunmai Powerball. Het fijne aan deze powerball (in tegenstelling tot veel andere powerballs) is dat je deze niet hoeft te starten door middel van een koordje.

Om de bal in het midden van de powerball te laten roteren duw je de bal met beide duimen naar voren. De bal begint daarna te roteren zodat je hem in je hand kunt leggen en met je pols kunt bewegen om de rotatiesnelheid te verhogen en zo je hand, pols en onderarm te trainen.

Er zit door die techniek geen ‘plafond’ aan de kracht en snelheid (behendigheid) die je hiermee kunt opbouwen. De powerball is perfect geschikt voor mensen die lange dagen maken achter een beelscherm, maar ook wanneer je herstellende bent van een blessure. Ook voor sporters is dit een goede toevoeging voor de stabiliteit en kracht in handen, polsen en onderarmen.

Een Powerball kan ook uitsluitend gebruikt worden voor de gripkracht van je handen, wat het een effectief hulpmiddel maakt voor klimmers, basketballers en gewichtheffers.

Het handige en fijne van een powerball is dat je ‘m overal mee naar toe kunt nemen. Heb je even pauze van je werk, zit je in het openbaar vervoer of met je snoet in de zon in het park – 5 tot 10 minuten trainen per dag zorgt voor flink sterkere polsen en onderarmen.

De kwaliteit van de Yunmai Powerball is meer dan uitstekend en dat blijkt ook uit verscheidene reviews van kopers.

Zeer diverse toepassing
Extra kracht in handen, polsen en armen
Helpt blessures voorkomen en genezen
Niet goedkoop

#2 – U Fit One Powerball

U Fit One Powerball polstrainer in de kleuren zwart wit met een logo om de powerball heen waar 'U-Fit' op staat

De opvolger van de nummer 1 in deze lijst van beste polstrainers is de ‘U Fit One Powerball’. Een vrijwel net zo goede powerball als de Yunmai powerball, maar dan met een vriendelijker prijskaartje.

Een powerball kan helpen bij het herstelproces van o.a. polspijn, gevoelloosheid in handen en vingers, gebroken pols en tendinitis.

De buitenste ring waarmee je de powerball vasthoudt is gemaakt van siliconen voor extra comfort en grip.

Voordelige Powerball
Siliconen ring voor extra grip en comfort
Overdreven veel (plastic) verpakking

#3 – U Fit One Metal Handtrainer

Een zwarte metalen handtrainer van het merk U Fit One met instructieboekje

De handtrainer van fabrikant U Fit One is ontworpen om gripsterkte te vergroten. Er is geen enkel apparaat dat de onderarmen, vingers en polsen isoleert. Dat doen deze ‘heavy grippers’ wel.

Met een knijphalter of knijpveer train je jouw handen en onderarmen op grip en kracht. De handtrainer heeft twee poten die met een weerstandsveer zijn verbonden. Door de handtrainer in een hand te leggen en hier in te knijpen, train je de spieren in je handen en onderarmen.

Op die manier ontzie en versterk je jouw polsen en zorg je er ook voor dat de stabiliteit van je polsen toeneemt.

Let op! Begin je pas met het trainen van je handen en polsen, houd er dan rekening mee dat deze handtrainer in verschillende weerstanden verkrijgbaar is, van 45 tot 136 kg. Ben je een absolute beginner kies dan voor het 45 kg model. Door op onderstaande knop te klikken kom je uit op de webshop waarbij een uitgebreide toelichting voor de verschillende weerstanden te vinden is.

Gratis bijgeleverd zijn 2 ‘soft touch sleeves’. Deze kun je over de handgrepen schuiven en geven je iets meer grip en comfort.

Verkrijgbaar in verschillende weerstanden
Zeer effectief om kracht in handen en onderarmen te versterken
Goede keuze voor krachtsporters (bodybuilding, powerlifting, crossfit)
Weerstand niet instelbaar, je moet hiervoor een nieuwe handtrainer kopen

#4 – ZEUZ Handtrainer set

Een 5-Delige Handtrainer set van het merk ZEUZ

Deze 5-delige handtrainer set van het merk ZEUZ is ideaal voor het trainen van je handgrip, vingergrip en sterkte van je pols(en).

De inbegrepen grip bal en knijptrainer zorgen ervoor dat de spieren in je handen, polsen en onderarmen worden versterkt. De vingertrainer zorgt voor extra kracht en grip in je vingers. De stretcher zorgt ervoor dat je de flexibiliteit en soepelheid van je vingers kunt verbeteren.

Het fijne van deze set is dat deze zowel door sporters als mensen met een blessure en mensen met bijvoorbeeld reuma of artrose gebruikt kan worden. Zo kan het ondersteunen bij bijvoorbeeld een tenniselleboog of RSI.

Alle benodigdheden in 1 set
Zeer effectief om kracht in handen en onderarmen te versterken
Goede keuze voor revalidatie
Iets minder volledig dan nummer 5 in deze lijst

#5 – U Fit One 7 Delige Handtrainer set

Een 7-Delige Handtrainer set van het merek U Fit One

De laatste in deze lijst is de maar liefst 7 delige set van fabrikant U Fit One. Het is aan de vele producten van de fabrikant te merken dat ze zich vooral richten op revalidatie een versterken van de handen, polsen en onderarmen. In die zin een specialist.

Inbegrepen in de set zijn:

  • Knijphalter met instelbare weerstand (10 tot 60 kg)
  • 3 Weerstandsbandjes voor je vingers (3kg, 4kg en 5kg)
  • 1 Ring voor handtraining
  • 1 Stressbal
  • Instelbare vingertrainer
  • Instructieboekje voor de handtrainer

Doordat de set zo volledig is voorziet deze volledig in het trainen van je polsen en handen. De instelbare knijpveer (knijphalter) gebruik je om grip en kracht te verbeteren in je handen en onderarmen. Ideaal voor sporters waarbij gripkracht essentieel is, zoals klimmers, turners en krachtsporters.

De instelbare vingertrainer zet je in om de individuele kracht en flexibiliteit tussen je vingers te vergroten. Het lijkt misschien een beetje op een marteltuig in het klein, maar dat is het echt niet :-). Het trainen van je vingers met de vingertrainer moet pijnloos zijn. Een beetje oncomfortabel zal het in het begin wel zijn.

De ring gebruik je om je hand in te steken en de ring zo ver mogelijk op te rekken. Zo isoleer en train je effectief alle onderdelen binnen je handen. Je kunt het een beetje zien als het tegenovergestelde van knijpen.

Desalniettemin is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De (bouw)kwaliteit van deze set had naar mijn mening wat beter mogen zijn. Aan de andere kant krijg je veel waar voor je geld en is het de voordeligste keuze binnen deze Top 5. Ga er in ieder geval niet vanuit dat deze set jarenlang mee zal gaan.

Complete pols- en handtrainer set (7 delig)
Voordeligste keuze in deze lijst
Handtraining, polstraining en onderarmtraining in een
Knijpveer is in weerstand verstelbaar
Bouwkwaliteit had wat beter mogen zijn

Hoe pols verbreden en versterken? – 3 Goede oefeningen voor thuis

Weet je nog niet zeker of je een polstrainer wilt kopen, dan snap ik dat. Onderstaande oefeningen zijn 3 goede en (afhankelijk van hoe je ze uitvoert) goede oefeningen om je polsen te verbreden en te versterken.

Hoe dan ook, ik zal je -altijd- aanraden een hulpmiddel zoals in bovenstaande top 5 aan te schaffen voor het trainen van je handen, polsen en onderarmen. Waarom? Met een powerball of knijpveer isoleer je de spieren de je wilt trainen en doe je dit op een veilige manier. Je kunt dit zittend uitvoeren zodat je focus volledig licht op het trainen van die specifieke spiergroepen. Hierdoor is het trainmoment effectiever en nog belangrijker, hoef je niet jouw hele lichaam in bepaalde posities te wringen om die relatief kleine spiergroepen in je handen en onderarmen te kunnen versterken.

Een vrouw in een grijze yogabroek die met twee handen een zwarte kettlebell vasthoudt
Foto: Freepik.com

Denk aan het gebruik van een speedrope om touw te springen. Natuurlijk train je door de omwentelingen je polsen, maar ook veel andere delen van je lichaam.

Dat gezegd hebbende, kun je met onderstaande 3 oefeningen vooruit om je polsen krachtiger te maken.

1 – Plank hold

De meest statische oefening van deze drie. De welbekende plank :-). Een goede oefening voor de stabiliteit en stevigheid van je polsen, die je op ieder moment van de dag en vrijwel overal kunt uitvoeren. Al raad ik het niet aan om dit op een perron van Den Bosch centraal te doen.

Ik kan je per tekst uitleggen hoe je de plank uitvoert, maar de beste meneer in onderstaande video kan dat veel beter.

2 – Wrist curls en omgekeerde wrist curls

Wrist curls en omgekeerde wrist curls zijn oefeningen die je normaal gesprkoen met dumbbells uitvoert. Mocht je naar de sportschool gaan dan zul je wellicht ooit iemand in het wild gespot hebben die deze oefening aan het uitvoeren was – er zijn niet veel mensen die dit doen.

Bij een wrist curl of omgekeerde wrist curl zit je op een stoel of bankje en leg je jouw onderarmen op jouw benen, met de hand van je palm naar boven of naar onder wijzend. Pak een dumbbell of een ander voorwerp in je huis van rond de 1 tot 4 kg. Dat kan bijvoorbeeld een smalle fles zijn die je vult met rijst of zand.

Pak de dumbbells of flessen vast en beweeg deze omhoog door alleen je pols te gebruiken. Je pols steekt dus net voor je knieën uit. Herhaal dit totdat je polsen en onderarmen beginnen te verzuren. Rust voor 2 minuten, en voer dit nog een keer uit. Doe dit (zeker wanneer je net begint) 3 keer.

Om te illustreren hoe dit werkt heb ik onderstaande video inbegrepen, dat werkt toch beter dan tekst.

3 – Cirkels draaien

Zo simpel kan het ook zijn, cirkels draaien met je polsen. Dat kan zonder voorwerp, al is de weerstand dan wel minimaal. Je kunt ieder voorwerp thuis pakken welke je gemakkelijk en comfortabel met 1 hand vast kunt houden – bijvoorbeeld een zak suiker of rijst.

Vervolgens draai je je pols van links naar rechts, dus je handpalm die naar boven en dan weer naar onder wijst. Om deze beweging volledig te isoleren kun je jouw onderarmen gedeeltelijk op je benen leggen, waarbij je polsen en handen voor je knieën uit steken. Het draaien van de polsen kun je combineren en afwisselen met de bovenstaande oefening, voor sterkere en soepelere polsen.

Veelgestelde vragen over het kopen van een polstrainer

Hoeveel kost een polstrainer?

Het kopen van een polstrainer hoeft niet duur te zijn. Een specifiek hulpmiddel om je pols te versterken zoals een powerball of een handtrainer (knijpveer) koop je voor ongeveer 20 tot 30 euro. Zo’n hulpmiddel gaat als je er een beetje normaal mee om gaat enkele jaren mee.

Hoe werkt een powerball als polstrainer?

Een powerball is in principe een draraitol. Hij werkt zonder batterij en wordt aangedreven door jouw hand en pols. Er is een rotor in de powerball aanwezig die om een as draait. Vergelijk het met een ijsklontje in een glas. Als je het glas heen en weer zou draaien gaat het ijsklontje twee kanten op – links en rechts. Zo werkt een powerball ook. Hoe sneller je jouw pols draait, hoe hoger de rotatie van de interne bal. Leuk weetje; hij is in opdracht van NASA ontwikkeld. Astronauten hebben in de ruimte nu eenmaal niets aan gewicht daar er geen zwaartekracht is.

Is een handtrainer beter dan een powerball?

Je kunt een handtrainer en een powerball niet direct 1 op 1 vergelijken. Een powerball is vooral gericht op het versterken van de pezen en spieren rondom je pols. Het helpt bij het genezen en voorkomen van blessures en verbeterd de doorbloeding van je handen en onderarmen. Een handtrainer is meer gericht op het vergroten van de gripkracht van je handen en vingers. De spieren in je onderarmen worden met zo’n trainer ook aanzienlijk vergroot en versterkt.

Moet ik een knijpveer (powergrip) of powerball kiezen?

Wil je meer gripkracht en/of grotere en sterkere onderarmen – kies een knijpveer. Wil je meer souplesse in je polsen, blessures verhelpen of voorkomen – kies een powerball. Het licht iets genuanceerder, maar een knijpveer wordt voornamelijk gebruikt door sporters om (grip)kracht te vergroten.

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie