De beste Liquid Chalk voor lifters en klimmers (2023)

16 Minuten leestijd

Als je de luxe hebt om thuis te trainen kun je er met droge magnesium (of pof voor de klimmers onder ons) net zo’n zooitje van maken als dat je zelf wilt. In veel sportscholen is het gebruik droog magnesium echter niet toegestaan. Dan is het kopen van liquid chalk een uitkomst.

Worstelaar die pof uit een bak pakt en in zijn handen klapt
POF! En de grip is terug

Liquid chalk gaat zweten tegen, verbeterd je grip en helpt daardoor je prestaties te vergroten. In tegenstelling tot niet vloeibare chalk geeft het geen rotzooi, gaat het langer mee, heb je er minder van nodig en draag je het makkelijk bij je. Dit zijn de 7 beste liquid chalk producten die je vandaag kunt kopen.

Geen zin of tijd om het hele artikel te lezen? Dat snap ik. Gebruik onderstaand snelle overzicht of klik hier om de uitgebreide reviews van alle liquid chalk producten in deze koopgids te bekijken.

Beste Liquid Chalk: Snel en kort overzicht

  1. Gouden Grip liquid chalk (100ml) Mijn favoriet
  2. Pulver vloeibaar magnesium (250ml) – Beste voor CrossFit en krachttraining
  3. Royalbarzz Godlike Grip (250ml) – Beste voor Calisthenics
  4. Allez! Bouldering set – Beste voor boulderen
  5. Gouden grip met bevestigingshaak (50ml) – Beste voor klimmers
  6. Dutch Chalk (125ml) Knijptube met geur
  7. U Fit One liquid chalk (50ml) Voordelige keuze

Top 7 Beste Liquid Chalk [Review]

De liquid chalk producten in deze koopgids heb ik uitgebreid getest en met elkaar vergeleken. Dit zijn in mijn ogen de 7 beste liquid chalks die je vandaag in Nederland kunt kopen.

#1 / Gouden Grip (beste allround)

Fles 100ml liquid chalk van het merk Gouden Grip
Chalk van Nederlands kwaliteitsmerk
Gratis e-book over grip training inbegrepen
Zweetbestendig en lange werking
Makkelijk in gebruik
Sneldrogende vloeibare chalk
Dop schoonmaken na je training

De lijst met beste liquid chalks trappen we af met mijn aanrader en favoriet: de Gouden Grip Liquid Chalk in 100ml verpakking. What’s not to like? Een fles die niet te groot en niet te klein is, makkelijk te doseren en een vloeibaar magnesium dat snel droogt.

Een dosering ter grootte van een erwt is voldoende, waardoor de fles een behoorlijke lange tijd mee gaat. Bij je bestelling levert Gouden Grip tijdelijk een gratis e-book van 13 pagina’s lang, waarin alles wordt uitgelegd over grip training en het versterken van je grip.

Gouden Grip is een nog jong en opkomend Nederlands bedrijf. Oprichters Job en Thijs zijn zelf fanatiek grip trainers waardoor alle producten met kennis van zaken zijn ontwikkeld.

Dat ze kwaliteit produceren en leveren was mij al bekend, na het intensief gebruiken, testen en vergelijken van niet alleen hun fat grips maar ook de handtrainers en wrist roller die ze aanbieden.

Zoek je een goede prijs/kwaliteit vloeibaar magnesium welke snel droogt, gemakkelijk mee te nemen en te doseren is? Dan is wat mij betreft de liquid chalk van Gouden Grip de op dit moment beste keuze.

#2 / Pulver (CrossFit/Krachttraining)

Liquid chalk voor krachttraining en CrossFit van het merk Pulver
Score 4,8/5 onder 6+ gebruikersreviews
Droogt binnen 5 seconden
Geleverd met 2 verschillende sluit doppen
Grote fles met veel magnesium
Weinig toegevoegde stoffen
Niet heel handzaam voor klimmen/boulderen

Voor de CrossFitters en krachttrainers onder ons (zoals ik zelf), is er niet altijd behoefte aan een handzame magnesium fles met of zonder haakje. Die fles staat prima naast je, op je deadlift platform of in je sporttas.

Deze vloeibare magnesium van fabrikant Pulver doet precies dat. Door de flinke inhoud van 250ml gaat ‘ie bijzonder veel workouts mee. De chalk is van hoge kwaliteit, zonder een ellenlange lijst additieven en is gemakkelijk te gebruiken en uit te smeren.

Ook het drogen verloopt snel, binnen een seconde of vijf ben je klaar voor je volgende set. Dat ik niet de enige tevreden gebruiker (en tester) ben blijkt uit de positieve gebruikersreviews op o.a. Bol.com.

Pulver levert er twee verschillende soorten dop bij. Je kunt daarmee zelf bepalen welke dop je het fijnst vind afsluiten en doseren. Wil je er mee gaan klimmen en/of boulderen? Dan is de fles wat mij betreft aan de grote kant, en wil je het liefst een kleinere fles met haak om aan je broek te bevestigen – bijvoorbeeld de nummer vijf in deze koopgids.

#3 / Royalbarzz Godlike (beste voor Calisthenics)

Speciaal voor calisthenics ontworpen liquid chalk van het merk Royalbarzz
Perfecte chalk voor Calisthenics
Score 4,5/5 onder 6+ gebruikersreviews
Geschikt voor alle Calisthenics wedstrijden
Minder zweet en meer gripkracht
Gaat maandenlang mee
Flinke fles, niet handig bij klimmen/boulderen

Op zoek naar liquid chalk voor Calisthenics? Dan kun je deze vloeibare magnesium van Royalbarzz niet skippen. Het merk is letterlijk opgericht door Calisthenics enthousiastelingen, waardoor de eigenschappen van deze chalk perfect passen bij Calisthenics. In deze verpakking gaat het om een flinke inhoud van 250ml.

Royalbarzz Calisthenics organiseert zelf wedstrijden, waardoor ze weten waar een goede chalk aan moet voldoen. De chalk is daardoor te gebruiken bij alle nationale Calisthenics wedstrijden.

De chalk zelf heeft een lekkere geur, is makkelijk uit te smeren en blijft lang zitten. Met mijn fles heb ik ongeveer een half jaar 3 x per week getraind voordat deze leeg was. Aan de verschillende recensies van kopers die jou voor gingen te zien ben ik niet de enige tevreden gebruiker.

#4 / Allez! Set (beste voor boulderen)

Een set met liquid chalk spullen voor boulderen van het merk Allez!
Overcomplete perfecte set voor boulderen
Droge chunky magnesium (225gr)
Liquid Chalk (150ml)
Boulder vingertape (2 rollen)
Boulder borstel
Meest prijzige optie in deze review

Een complete startset voor het boulderen, dat is deze verzameling producten van het bekend merk Allez! Een fabrikant die wel meer producten en sets voor boulderaars en klimmers ontwikkeld.

In de set vind je zowel chunks (brokken) droog magnesium als een fles liquid chalk (150ml). Je kunt daardoor beide meenemen in je sporttas.

Naast de twee soorten magnesium krijg je 2 rollen vingertape en een boulder borstel voor het schoonmaken van de grepen. Als boulder liefhebber zijn je wensen en de situaties waarin je bouldert soms net wat diverser dan trainingen binnen een sportschool of CrossFit box.

Met deze set kun je alle kanten op en kun je indien je nog geen ervaring met droog en nat magnesium hebt ontdekken wat het beste bij je past. Doordat Allez! er stickers en een cadeauverpakking bij levert is de set natuurlijk ook uitermate geschikt om weg te geven.

#5 / Gouden Grip met haak (beste voor klimmers)

50 ML Liquid chalk met bevestigingshaak voor klimmers van het merk Gouden Grip
Score 4,3/5 onder 15+ gebruikersreviews
Perfecte liquid chalk voor klimmers
Kwaliteitsproduct van Nederlandse fabrikant
Makkelijk in gebruik en sneldrogend
Gratis e-book over grip training
Flesje gaat wat minder lang mee (kleine inhoud)

Bij het klimmen en boulderen wil je niet altijd klooien met een pofzak. Een kleine fles vloeibaar magnesium is in veel situaties praktischer en makkelijker in gebruik. Daarnaast geeft het geen rotzooi.

Helemaal ideaal is het wanneer de liquid chalk geleverd wordt met een bevestigingshaak, zoals deze 50 ml verpakking van het Nederlandse bedrijf Gouden Grip.

Met de haak bevestig je de liquid chalk waar je maar wilt. Aan je schouder, je heup of aan de veters van de persoon die naast je bungelt :-). Ik gebruik de liquid chalk van Gouden Grip al een tijdje in de grotere verpakking en het is onder alle chalks in deze koopgids mijn absolute favoriet.

Ik heb er weinig van nodig (een erwt), het smeert makkelijk uit, droogt snel en de fles zorgt ervoor dat het makkelijk te doseren is. Het gaat zweten tegen en is langdurig werkzaam.

#6 / Dutch Chalk (knijptube met geur)

Knijptube liquid chalk met geur van Dutch Chalk
Score 5,0/5,0 onder 6+ gebruikersreviews
Minder zweten, veel grip
Weinig nodig (een erwt is voldoende)
Kwaliteitsproduct van Nederlands merk
Geen stof en rotzooi zoals bij droge chalk
Knijptube doseert minder makkelijk

Voor wie het liefst een tube heeft en/of op zoek is naar liquid chalk met een geurtje is deze magnesium tube van Dutch Chalk een goede match.

Zoals de naam doet vermoeden produceert Dutch Chalk uitsluitend producten die je grip bevorderen. Op dit moment zijn dat verschillende soorten droog en vloeibaar magnesium. Met de kwaliteit zit het wel snor, zo blijkt ook uit de vele positieve recensies op onder andere Bol.com.

Ik vond tijdens het gebruik en testen van deze chalk de knijptube net iets minder handig dan een fles (alle andere opties in deze koopgids zijn fles verpakkingen). Met name het doseren vond ik wat lastiger, maar het verschil is niet schrikbarend groot.

De liquid chalk is daarentegen eenvoudig uit te smeren, blijft lang zitten en ruikt ook bijzonder lekker. Vooral fijn op lange warme training sessies waarbij je oksels naar een beer in winterslaap beginnen te ruiken :-). Deze chalk van Dutch Chalk gaat het zweten goed tegen, en zorgt voor aanzienlijk meer grip.

#7 / U Fit One (voordelig)

Liquid chalk 50 ml met bevestigingshaak van U Fit One
Erg scherp prijskaartje
Score 4,8/5 onder 5+ gebruikersreviews
Handige fles met bevestigingshaak
Geschikt voor alle sporten
Makkelijk te doseren en te gebruiken
Kleine verpakking
Blijft minder lang zitten

Gebruik je nu al droge magnesium chalk of weet je niet of je voor vast of vloeibaar moet gaan? Deze liquid chalk van de bekende fitness fabrikant U Fit One is de perfecte manier om op een zo goedkoop mogelijke manier kennis te maken met vloeibaar magnesium.

Het gaat om een handige en handzame 50ml fles met bevestigingshaak, die eenvoudig aan je sporttas of broek te bevestigen is. De magnesium is eenvoudig te doseren, droogt snel en je hebt er weinig van nodig. Er is een lichte geur aan de chalk toegevoegd die prettig ruikt, maar niet te sterk aanwezig is.

Met zo’n scherp prijskaartje zijn er vrijwel altijd kanttekeningen, en ook hier is dat het geval. In tegenstelling tot de andere chalks in deze review is mijn ervaring dat deze minder lang op je handen blijft zitten. Je zult dus net iets vaker de fles er bij moeten pakken.

Wil je op een zo voordelig mogelijke manier kennis maken met liquid chalk, dan raad ik je deze fles van U Fit One van harte aan.


Wat is liquid chalk?

Liquid chalk is de vloeibare vorm van poeder chalk, misschien wel beter bekend als ‘droog magnesium‘. Magnesium gebruik je tijdens het sporten om meer grip te hebben. De magnesium zelf absorbeert vocht en zweet in je handen en zorgt er voor dat je meer grip hebt.

Een man die een stuk tape op een lekkende watertank plakt
Bang en het zweet is weg

Door liquid chalk te gebruiken heb je meer grip, waardoor de chalk ook prestatieverhogend kan werken. Dan heb ik het over prestaties tijdens je workout, en niet de prestaties die je thuis in bed levert. Ik raad je dan ook met klem aan om liquid chalk alleen op je handen en voeten te gebruiken :-).

Droog magnesium wordt vaak door klimmers gebruikt en zit in een pofzak. Vloeibaar magnesium kan vloeibaar worden gemaakt door er alcohol aan toe te voegen. Zodra je de chalk aanbrengt verdampt de alcohol en blijft magnesium achter.

5 Voordelen van liquid chalk gebruiken

Liquid chalk kent veel voordelen. Ik licht de wat mij betreft 5 grootste voor je toe.

1) Je hebt meer grip door minder vocht en zweet

De magnesium in liquid chalk neemt al het vocht en zweet dat zich op je handen en vingers bevind op. Daardoor heb je meer grip op het oppervlak dat je vast hebt, of dat nu een barbell, dumbbell, wandgreep, optrekstang of atlas steen is. Handig wanneer je (bijvoorbeeld) je onderarmen traint.

Zwart wit foto van een man in pak met een bijzonder sterke grip
Grip van een gorilla

Om chalk vloeibaar te maken wordt er alcohol toegevoegd. Deze alcohol droogt je handen nog verder. Dit kan een nadelig effect zijn wanneer je van jezelf last hebt van drogere handen. In dat geval is het verstandig na het wassen van je handen een crème of zalf te gebruiken, om de vochtbalans van je handen te herstellen.

Vaak is vrijwel de enige reden dat mensen vaste magnesium gebruiken het feit dat de alcohol in vloeibaar magnesium de huid op hun handen te ver uitdroogt.

2) Geen vlekken, geen stof en geen rotzooi

Droog magnesium geeft op zo’n beetje alles af. Het zakje (de pofzak) geeft af op je sporttas, op je kleding en op vrijwel alles om je heen.

Als je thuis kunt sporten, hoeft dat niet zo’n issue te zijn – je maakt het zelf schoon. Veel sportscholen, gymzalen en andere sportverenigingen staan om die redenen het gebruik van droge magnesium niet toe.

Een kind in een woonkamer die volledig onder de poeder zit
Leef royaal, gebruik magnesium royaal

Maak je gebruik van liquid chalk, dan heb je met niets van dat te maken. Het is makkelijk te doseren, je neemt het makkelijk met je mee en het geeft nergens op af.

3) Langere werking

In mijn ervaring blijft vloeibaar magnesium tot wel 10 minuten langer werken dan droog magnesium. Misschien komt dat doordat je het in je handen wrijft de dekking beter is. De exacte reden is mij onbekend, maar wel 1 van de grootste redenen waarom ik over gestapt ben op vloeibaar magnesium.

4) Beter te doseren en gaat langer mee

Heb je al eens droog magnesium gebruikt dan weet je dat er altijd wel wat verloren gaat bij het grijpen naar nieuw magnesium. Ook al is je pofzak(je) nog zo goed, het lijken net pepernoten in december.

Het fijne van flessen vloeibaar magnesium vind ik dat het doseren heerlijk eenvoudig is. Je hebt per applicatie slechts de grootte van een erwt aan chalk nodig. Hierdoor gaat liquid chalk (tenminste bij mij) een stuk langer mee dan gewone ‘pof’.

5) Het kan prestatieverhogend werken

Doordat je tijdelijk meer grip hebt, is er minder kans op wegglijden. Hierdoor kun je jezelf meer focussen op de uitvoering van je workout, en kan het prestatieverhogend werken.

Het werkt op dezelfde manier als dat lifting straps je zouden helpen. Je kunt meer gewicht tillen doordat je het gewicht met meer gemak vast kunt houden.

Manieren om je natuurlijke grip te versterken

Het doel van liquid chalk is natuurlijk om je grip te verbeteren. In die zin kun je liquid chalk vergelijken met andere accessoires die je grip tijdelijk vergroten (zoals lifting straps).

Blauwe Fat Gripz en een gouden handknijper
Fat gripz en een handknijper zijn super tools voor het versterken van grip

Er zijn echter manieren om je natuurlijke grip permanent te versterken, zodat je minder vaak magnesium en/of lifting straps hoeft te gebruiken. Dan kun je denken aan het trainen van je grip met een handtrainer, of het gebruiken van zogenaamde fat gripz.

Over beide artikelen heb ik een uitgebreide review slash koopgids geschreven. Klik hier voor meer informatie over handtrainers en hier voor de fat gripz review.

Wil je direct aan de slag met het verbeteren van jouw knijpkracht, dan kun je in dit artikel oefeningen vinden waarmee je thuis de kracht van jouw handen kunt verbeteren.

Liquid Chalk kopen: Conclusie

Ga je liquid chalk kopen? Goede keuze, ik kan het aanraden. Het is veilig, gaat lang mee, makkelijk in gebruik en het kan je helpen je prestaties te vergroten. Het kopen van vloeibaar magnesium is gelukkig geen raketwetenschap, want zoveel spannends komt er niet bij kijken.

Dus.. wil je:

Wil je nog een keer het snelle overzicht van alle producten bekijken, dan kun je hier naar het overzicht van de beste vloeibare magnesium springen.

Veelgestelde vragen

Is vloeibaar magnesium beter dan droog magnesium?

In vrijwel alle opzichten is vloeibaar magnesium beter. Met liquid chalk heb je meer grip, houden de effecten langer aan en gaat het dus ook zweten langer tegen. Een kanttekening is dat er vaak alcohol is toegevoegd aan liquid chalk. Heb je snel last van (erg) droge handen dan kan vloeibaar magnesium minder geschikt voor je zijn.

Hoe duur is liquid chalk?

Voor een goede liquid chalk betaal je afhankelijk van de hoeveelheid ergens tussen de 10 en 30 euro. De beste keuzes en prijzen kun je vinden in deze liquid chalk koopgids.

Geeft liquid chalk rotzooi?

Nee, in tegenstelling tot droge magnesium heb je geen gedoe met stof en vlekken. Niet alleen fijn voor je kleding, maar ook de apparatuur die je gebruikt en de omgeving waar je je in bevind.

Hoe lang blijft liquid chalk zitten?

Als je het goed gebruikt en doseert blijft liquid chalk tussen de 10 en 20 minuten werkzaam op je handen. Bij de meeste merken heb je slechts een dosering ter grootte van 1 erwt nodig. Kies je voor een verpakking van 100ml of 250ml dan kun je daar met drie keer trainen per week makkelijk een half jaar (of meer) mee doen.

Is liquid chalk makkelijk van je handen te krijgen?

Ja hoor. Met water en een beetje handzeep is liquid chalk zo van je handen te wassen. De meeste chalks bevatten alcohol, waardoor het niet onverstandig is je handen achteraf in te smeren.

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie