Yoga Handdoek Antislip Kopen? Lees dit eerst

18 Minuten leestijd

Waarschijnlijk ben je op dit artikel terecht gekomen doordat je op zoek bent naar een Yoga handdoek met antislip. Heel begrijpelijk! Wanneer je jouw grote teen achter je rechteroor hebt hangen en je andere been tegen je kin rust is het laatste wat je wil dat jouw yogamat een eigen leven gaat lijden en besluit weg te glijden :-).

Silhouet van een persoon die een yoga pose aanneemt voor een ondergaande zon
Foto: Freepik.com

Met alle informatie die je online kunt vinden over yoga handdoeken en yoga matten kan het moeilijk zijn een juiste keuze te maken. Vanzelfsprekend wil je jouw geld maar 1 keer uitgeven en meteen een goede antislip handdoek in huis halen.

Het nodige onderzoek heb ik daarom voor je uitgevoerd. Ik heb flink wat uren besteed aan het uitzoeken welke eigenschappen van een yoga handdoek nu het belangrijkst zijn, en heb vanuit die bevindingen een lijst met de (naar mijn bescheiden mening) best verkrijgbare yoga handdoeken (met antislip) in Nederland samengesteld.

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Klik of druk hier om naar de lijst met beste antislip yoga handdoeken te springen in dit artikel.

Dit artikel wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor up to date.

Wat is een antislip yoga handdoek?

Yoga handdoeken zijn handdoeken die (je verwacht het niet) speciaal ontwikkeld zijn om te gebruiken bij yoga of pilates. Het voornaamste doel van deze handdoeken is ervoor zorgen dat je tijdens jouw yoga oefeningen niet weg kunt glijden en dat jouw yogamat beschermd wordt. Ze worden het meest ingezet in Bikram. Bikram is een vorm van hot yoga.

De yoga handdoek is dus eigenlijk gemaakt om gebruikt te worden bovenop een yoga mat. Je legt dus eerst je mat neer en daar leg je de handdoek overheen. Om die reden zijn de handdoeken vaak net groot genoeg om de mat te kunnen bedekken.

Omdat je niet wil dat je handdoek over de ondervloer of de mat heen gaat schuiven, kies je voor een antislip yoga handdoek :-). Doordat de handdoeken ontworpen zijn om veel vocht op te kunnen nemen, worden ze vaak ingezet tijdens hot yoga – waar je doorgaans (veel) meer zweet dan bij gewone yoga. De handdoeken worden echter ook bij ‘gewone’ yoga veel gebruikt – omdat ze ook zorgen voor meer grip en de levensduur van je yoga mat verlengen.

Ook zijn er sommige yogi die een yoga bolster gebruiken, die ook vies en vochtig kan worden. De yoga handdoek wordt dan ook nog wel eens over de bolster gelegd.

Wat zijn de verschillen tussen een gewone handdoek en een yoga handdoek?

Er zijn best wat verschillen tussen een gewone handdoek en een yoga handdoek. Het is natuurlijk niet voor niets dat veel mensen die yoga beoefenen kiezen voor een specifieke yoga handdoek en niet een gewone.

Een wit-groene badhanddoek die over een houten schutting hangt te drogen in de zon
Er zijn best wat verschillen tussen een gewone handdoek en een yoga handdoek. Foto: Freepik.com

Yoga handdoeken zijn kleiner

Yoga handdoeken zijn kleiner, omdat ze ontworpen zijn om precies over een standaard formaat yoga mat heen te passen. Het is belangrijk dat de handdoek de gehele mat bedekt zodat de mat beschermd is en de handdoek maximale grip kan bieden.

Door de hele yoga mat te bedekken voorkom je onnodige slijtage en zorg je ervoor dat zweet, geuren en bacterien niet in de mat trekken. De yoga handdoek is heel eenvoudig schoon te maken en te houden, bij een yoga mat is dit een stuk moeilijker (die was je niet even mee in de wasmachine).

Anti slip VS niet anti slip

Ik weet niet hoeveel handdoeken jij in de badkamerkast hebt liggen met anti slip, maar die liggen er bij mij niet tussen :-). Het lijkt me ook niet lekker om mijn kadetjes te moeten drogen met een anti slip handdoek.

Yoga handdoeken met antislip hebben aan de onderkant natuurlijk een anti slip laag. Hierdoor plakt de handdoek als het ware aan je yogamat zodat je zo stabiel als een rots in de branding op je mat kan blijven staan.

Zwart-geel driehoekig verkeersbord dat slipgevaar aantoont
Het laatste wat je wil is met je benen achter je hoofd gevouwen van je yogamat afglijden. Foto: Pexels.com

Vakjes

Sommige yoga handdoeken hebben op de hoeken een soort vakjes zitten. Deze vakjes kun je gebruiken om de hoeken van jouw yoga mat in te steken, zodat de handdoek en de mat een geheel zijn. Hiermee voorkom je dat de handdoek van de yoga mat vervreemd raakt en zijn handdoek en mat als het ware een geheel.

Super absorberend

In tegenstelling tot gewone handdoeken zijn yoga handdoeken super absorberend. Vaak zijn deze handdoeken van microvezel stof gemaakt waardoor ze veel meer vocht vast kunnen houden dan katoenen handdoeken.

Lichtgewicht en sneldrogend

Yoga handdoeken zijn over het algemeen licht van gewicht en sneldrogend. Zoals hierboven al aangegeven zijn de handdoeken die gemaakt zijn van microvezel stof het lichtst en drogen deze ook het snelst. Daarnaast is microvezel een comfortabele stof die weinig geuren vasthoudt.

Waarom zou je een yoga handdoek met antislip gebruiken?

Bij vrijwel alle yoga posities en oefeningen draait het om balans. Sommige oefeningen vereisen zelfs het gebruik van een fitnessbal terwijl jij op anderhalve teen op je matje staat :-). Yoga is super goed voor je, maar moet wel veilig gebeuren.

Om die reden is het belangrijk om zo weinig mogelijk externe prikkels en afleidingen te hebben, zodat je jezelf kunt concentreren op het uitvoeren van de oefening en je kunt luisteren naar wat jouw lichaam doet. Wanneer je staat te balanceren op een voet en je plots iets onder je voelt schuiven, haalt dat je uit jouw concentratie en loop je meer kans op blessures.

Ze absorberen zweet

Yoga handdoeken zijn ontworpen om je zweet (en vocht in het algemeen) te absorberen. Heb je nog nooit eerder yoga geprobeerd, weet dan alvast dat yoga niet alleen het uitvoeren van ontspannende oefeningen is – soms is het ook echt zweten geblazen.

Zwetende vrouw die de uiteinden van een handdoek rondom haar nek vasthoudt
Yogahanddoeken zijn speciaal ontworpen om zoveel mogelijk vocht te kunnen absorberen. En met voch bedoel ik zweet. Veel zweet. Foto: Pexels.com

Natuurlijk zul je je relaxed voelen en zul je merken dat je lichaam en geest kalmer en meer in balans raken. Maar gedurende de yogales zullen je hartslag en lichaamstemperatuur omhoog gaan, wat er weer voor zorgt dat je gaat zweten en glijden op je yogamat. Een yoga handdoek voorkomt dat laatste.

Zeker wanneer je hot yoga gaat beoefenen zal de hoeveelheid zweet aanzienlijk zijn. Naarmate de les vordert zal een mat zonder yoga handdoek steeds gladder worden. Niet fijn, omdat je je niet langer volledig kunt concentreren op de yoga. Daarnaast is het een stuk moeilijker om een yogamat schoon en fris te houden.

Comfort

Een van de eerste dingen die je leert bij yoga is het (beter) leren luisteren naar je lichaam. Als iets pijn doet of oncomfortabel is ben je waarschijnlijk aan het forceren en moet je een stap terug doen. Soms kan het echter ook een signaal zijn dat je wat meer comfort onder je lichaam nodig hebt.

Yoga matten variëren in dikte en voor sommige mensen is zo’n mat eigenlijk te dun. Een yoga handdoek over je mat heen leggen lost dat probleem vaak op. Yoga handdoeken varieren in dikten waarbij de dunste uitvoeringen 1 mm ‘dik’ zijn en de dikste 6 mm.

Zelfs wanneer je yoga mat van zichzelf eigenlijk dik genoeg is hebben je gewrichten soms net iets meer comfort nodig om overbodige slijtage en pijn tegen te gaan. Daarnaast zorgt een yoga handdoek voor extra bescherming van je mat, zodat deze langer mee gaat.

Hygiëne

Een yoga handdoek houd de mat onder je handdoek schoon. Dit bespaart je veel tijd, daar het wassen van je yoga handdoek vele malen sneller gedaan is dan het wassen van je yogamat. Die laatste prop je namelijk niet zomaar in je wasmachine en moet je met de hand gaan wassen.

Een blok oranje zeep omringd door groene bladeren
Een yoga handdoek voorkomt dat er nare geuren en bacterieen vast gaan zitten in je yogamat. Foto: Pexels.com

De handdoek zorgt er ook voor dat er geen nare geurtjes in je mat gaan zitten. Je mat is van heel ander materiaal gemaakt waardoor geurtjes en bacteriën er moeilijker uit te krijgen zijn. De handdoek kun je na iedere yoga sessie simpelweg mee wassen in je wasmachine.

Een yoga handdoek komt ook van pas wanneer je sport in een yoga studio zonder eigen yoga mat en waar je dus een mat van de yoga studio gebruikt. Sommige studio’s verplichten het gebruik van een (yoga) handdoek vanwege hygiene – en da’s begrijpelijk.

Geven je extra grip

Yoga handdoeken geven je extra grip. Vrijwel alle yoga handdoeken hebben aan de onderzijde een anti-slip laag of noppen die ervoor zorgen dat de handdoek niet over de ondergrond of je yoga mat heen gaat glijden. Sommige handdoeken zijn voorzien van ‘vakjes’ op de hoeken waar je de yoga mat in kunt steken.

Wil je nog meer grip? Dan kun je jouw yogamat in combinatie met antislip yogasokken gebruiken.

Je yoga mat krijt een langere levensduur

Doordat je met een yoga handdoek jouw mat beschermt van zweet, bacteriën en je eigen lichaam zorg je ervoor dat deze minder hard slijt en op die manier een langere levensduur heeft. Zoals hierboven al reeds beschreven trekken zweet en geurtjes in een yoga mat en zijn die er doorgaans behoorlijk moeilijk uit te krijgen.

Yoga handdoek antislip kopen? – Dit is waar je op moet letten

Voordat je overgaat tot aankoop van een yoga handdoek, raad ik je aan rekening te houden met onderstaande eigenschappen. Ik heb de nodige uren onderzoek al voor je uitgevoerd, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Beslis welke van onderstaande eigenschappen het belangrijkst voor jou zijn zodat je in de lijst verderop in dit artikel de beste yoga handdoek voor jouw gebruik kunt kiezen.

Materiaal

De goedkoopste yoga handdoeken zijn vaak gemaakt van polyester en nylon combinaties. Er zijn ook handdoeken die uit gerecycled materiaal, katoen en/of bamboe zijn gemaakt. De beste keuze is een microvezel yoga handdoek. Microvezel is ontzettend licht, geeft veel comfort, kan veel vocht vasthouden en droogt snel.

Close up van een witte zachte stof
De beste materiaalkeuze voor een yoga handdoek is microvezel stof. Foto: Pexels.com

Afmetingen

Let bij de aankoop van een yoga handdoek en yoga mat vooral op de afmetingen en of deze geschikt zijn voor jouw lichaamslengte. Er zijn vaak verschillende maatvoeringen beschikbaar, de standaard afmetingen zijn om en nabij 170 cm lang en 60 cm breed.

Absorptievermogen

Je wil bij voorkeur een yoga handdoek die zoveel mogelijk vocht vast kan houden. Handdoeken die van microvezel stof zijn gemaakt doen dit het allerbest.

Kleine waterdruppels op een wolkenachtergrond
Microvezel stof kan het meeste vocht vasthouden. Foto: Pexels.com

Dikte

Merk je dat yoga op dit moment soms pijn doet of oncomfortabel is? Dan raad ik je aan een yoga handdoek te kiezen die wat dikker is. Meestal zijn de handdoeken 1 of 2 mm dik. De nummer 4 in onderstaande lijst is maar liefst 6 mm dik en de beste keuze wanneer je naast grip op zoek bent naar extra comfort bovenop je yoga mat.

Grip

Je wilt een yoga handdoek met antislip voorzieningen, zodat deze niet kan gaan glijden. Alle handdoeken in de onderstaande lijst beschikken vanzelfsprekend over antislip eigenschappen zodat jij je volledig kunt focussen op het uitvoeren van de yoga oefeningen.

Beste Yoga Handdoek Antislip – Top 6

Onderstaande lijst is met zorg samengesteld. Vanzelfsprekend is de nummer 1 de naar mijn mening best verkrijgbare antislip yoga handdoek.

#1 – JAP Sports Yogamat Handdoek

Een blauwe yoga handdoek van het merk JAP sports

De nummer 1 in deze lijst van best verkrijgbare yoga handdoeken is de yoga mat handdoek van het merk JAP Sports.

De handdoek wordt beoordeeld met een 4,7/5 onder meer dan 30 reviews van kopers. Hij is verkrijgbaar in 5 verschillende designs en is volledig gemaakt van microvezel stof. Dat zorgt er niet alleen voor dat de handdoek extra licht en comfortabel is, maar ook dat deze veel vocht vast kan houden en snel droogt.

Hij is voorzien van een antislip afwerking en is net iets groter dan de meeste yoga handdoeken (185cm lang en 70cm breed) waardoor deze over vrijwel alle yogamatten heen zal passen. JAP Sports levert er een gratis draagtas bij.

Volledig gemaakt van microvezel
Extra groot, past over vrijwel alle matten
Extra licht (80 gram!)
Draagtas inbegrepen
Niet de voordeligste keuze

#2 – Mila Yoga/Pilates Handdoek

Een blauwe yoga en pilates handdoek van het merk Mila

Ook de handdoek van het merk Mila bestaat volledig uit microvezel stof en is te gebruiken voor zowel Yoga als Pilates.

De handdoek is leverbaar in drie verschillende kleuren (blauw, groen en roze) en komt in een opengewerkt tasje zodat deze goed kan ventileren na gebruik. Aan de onderkant van de handdoek zijn kunststof noppen aangebracht voor maximale grip op de ondergrond, of dat nu een vloer of een yogamat is.

Dit is een wat dikkere handdoek (4mm) en ideaal voor mensen die tijdens yoga last krijgen van ongemak/pijn.

Belangrijk om te vermelden is dat je de Mila handdoek de eerste keer apart moet wassen; dus niet mixen met je andere was.

Volledig gemaakt van microvezel
Nopjes aan de onderkant voor extra grip
Lekker groot (183x61cm) en dik (4mm)
Draagtas inbegrepen
Wat zwaarder door de dikte van de handdoek

#3 – Yamkas Yoga Handdoek

Een microvezel yoga handdoek van het merk Yamkas

De yoga handdoek van Yamkas is net zoals bovenstaande 2 handdoeken een meer dan prima keuze. Ook deze yoga handdoek is volledig uit microvezel stof gemaakt en is daardoor super absorberend en sneldrogend. Hij is voorzien van een anti slip laag en is aan de grote kant zodat hij over praktisch iedere yogamat past. Kanttekening bij deze handdoek is dat er geen opbergtas wordt bijgeleverd.

Volledig gemaakt van microvezel
Super absorberend en sneldrogend
Geen opbergtas inbegrepen

#4 – VirtuFit Premium Yoga Mat Handdoek

Premium yoga mat handdoek in de kleur grijs van het merk VirtuFit

De VirtuFit Premium Yoga mat handdoek (behoorlijke mondvol) beschikt over 2 dingen die alle bovenstaande handdoeken niet hebben – namelijk 4 omslaghoeken en een dikte van 6 (!) mm.

De 4 omslaghoeken kun je gebruiken om jouw yogamat in te steken. Zo kan de handdoek niet verschuiven. Doordat de handdoek extra dik is, is deze perfect voor mensen die op zoek zijn naar meer comfort tijdens hun yoga sessies.

Kanttekening is dat de handdoek is gemaakt van PVC en niet van microvezel. Je betaald dan ook wat minder voor deze handdoek van VirtuFit dan de voorgaande handdoeken in deze lijst.

Antibacterieel oppervlak
Met 4 ‘omslaghoeken’
Dikste handdoek in deze lijst (6mm)
Geen microvezel handdoek

#5 – Tunturi Silicone Yoga Handdoek

Roze yoga handdoek met anti slip van het merk Tunturi

Een wat voordeligere keuze is deze yoga handdoek van Tunturi. Tunturi is een bekend merk in de fitnesswereld en staat over het algemeen garant voor kwaliteitsproducten.

Deze yoga handdoek bestaat uit kunststof en is aan de onderkant voorzien van antislip siliconen stippen voor extra grip. Tunturi levert er een draagtas bij zodat je de handdoek gemakkelijk mee kunt nemen naar bijvoorbeeld een sportschool of yogastudio.

Antislip siliconen stippen aan de onderkant
Draagtas bijgeleverd
Geen microvezel handdoek
Niet de beste keuze in de lijst qua comfort

#6 – EDURO Yoga Handdoek

Een blauwe yoga handdoek met anti slip van het merk Eduro

De lijst sluit ik af met een goede prijs/kwaliteit yoga handdoek. Wanneer je zo min mogelijk wilt besteden, is deze yoga handdoek van het merk EDURO een goede keuze.

Het is een no-nonsense handdoek voorzien van antislip bodem. De handdoek is aan de dunne kant (01,mm) echter is daar de prijs ook naar. Er is geen opbergtas inbegrepen.

Goedkoopste keuze in deze lijst
Goede introductie tot yoga handdoeken
Geen microvezel handdoek
Geen opbergtas bijgeleverd

Veelgestelde vragen over yoga handdoeken

Een yoga handdoek antislip kopen – Samenvattend

Een yoga handdoek koop je voor extra grip en comfort, maar ook om je blitse yogamat of set yogablokken een beetje te ontzien. Het beschermt je yogamacht van vocht, bacterien en slijtage waardoor deze een langere levensduur krijgt. Een yoga handdoek is tevens een goede keuze wanneer je op zoek bent naar wat extra comfort bovenop je yoga mat. Het liefste kies je voor een handdoek die volledig gemaakt is van microvezel stof.

Ook goed voor comfort zijn yoga leggings, die (als ze goed zijn) als een tweede huid voelen en je veel bewegingsvrijheid geven. Voor meer informatie bekijk je de beste yoga leggings koopgids hier op Musclemeister.nl. Ben je een kerel? Dan snap ik dat je niet warm wordt van leggings. Neem dan een kijkje in mijn yoga broek voor heren koopgids.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan gerust een reactie hieronder achter. Ik beantwoord je vragen graag :-).

Plaats een reactie