Je weet waarschijnlijk al dat yoga je sterker maakt, je er flexibeler van wordt en dat het pijntjes kan verminderen. Er zijn echter nog vele andere voordelen, op de mat, buiten de mat – fysiek maar ook mentaal. Ik zet 12 wetenschappelijk bewezen redenen waarom yoga goed voor je is op een rijtje.

12 Redenen waarom Yoga goed voor je is
Er zijn tal van redenen waarom Yoga goed voor lichaam en geest is. Mocht je jezelf nog niet volledig hebben kunnen overtuigen, dan doen onderstaande 12 redenen dat mogelijk wel voor je :-).
#1 – Yoga helpt ontstekingswaarden verlagen
Vaak is de voorbode van ziek worden langdurige (chronische) inflammatie. Langdurige inflammatie kan gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artrose en de ziekte van Crohn in de hand werken.

In dit verslag hebben onderzoekers 15 wetenschappelijke onderzoeken bestudeert. Conclusie: verschillende stijlen van yoga zorgden voor een afname van ontstekingswaarden bij mensen met chronische aandoeningen.
#2 – Stress verminderen en voorkomen
Stress is niet meer weg te denken uit onze drukke leefstijl en neemt met de alsmaar toenemende maatschappelijke verwachtingen en ontwikkelingen alleen maar toe. Dat is enorm jammer, want stress is sluipmoordenaar #1 welke tot tal van gezondheidsklachten kan leiden.
Gelukkig kan yoga helpen bij het managen en verminderen van je stress. Vooral de yoga stijl Asana lijkt daar bijzonder geschikt voor te zijn (bron). Combineer deze yoga stijl met een yoga bolster om nog dieper te kunnen ontspannen.
Yoga is echter niet de enige manier om je stressniveau te verlagen. Een goede ademhaling, goede voeding en meditatie kunnen ook helpen – net zoals een flinke wandeling of een warm zoutbad dat ook voor je kunnen doen.
Naast Yoga is het gebruiken van een spijkermat een (hele) laagdrempelige manier om je lichaam en geest tot rust te brengen.
#3 – Je mentale gezondheid wordt beter
Men vermoed dat een depressie wereldwijd een van de meest voorkomende mentale gezondheidsproblemen is. Een in 2017 uitgevoerd onderzoek toonde aan dat yoga als een effectief alternatieve behandelmethode voor depressie gezien kan worden.

Zowel op beweging gebaseerde yoga sessies als ademhalingsoefeningen zijn onderzocht en blijken symptomen van depressie te kunnen verminderen (bron).
#4 – Yoga kan je immuunsysteem versterken
Zoals ik eerder schreef kan chronische stress leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Wat het ook kan doen is je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder bent voor allerlei ziekten. De verdediging van je lichaam is niet zo sterk als hij zou kunnen zijn.
En hoewel wetenschappelijk onderzoek op dit punt nog in de kinderschoenen staat, hebben wetenschappers inmiddels een verband tussen het beoefenen van yoga en het immuunsysteem ontdekt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat yoga ontstekingswaarden in je lichaam kan verlagen (bron).
#5 – Balans
Balans is niet alleen belangrijk wanneer je op jouw yogamat staat maar voor alledaagse bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan iets oprapen van de vloer of traplopen. Yoga verbeterd die balans (bron).
#6 – Flexibeler lichaam door Yoga
De flexibiliteit van je lichaam is een belangrijk onderdeel van je fysieke gezondheid. Yoga komt in vele verschillende smaakjes en stijlen, van lage tot hoge intensiteit. Zelfs de meest ‘milde’ vormen van Yoga verbeteren de flexibiliteit (bron).

Het lijkt er daarbij op dat op het gebied van flexibiliteit Yoga het meest effectief is voor 65 plussers. Verminderde flexibiliteit hoort bij het ouder worden, en yoga gaat beiden tegen (het minder worden van de flexibiliteit en de ouderdomsverschijnselen).
#7 – Slaapkwaliteit
Wanneer onderzoekers slaapkwaliteit meten kijken ze eigenlijk naar twee dingen. Dat is hoe snel je in slaap kunt vallen en in welke mate je in slaap kunt blijven. Slapeloosheid kan een van die twee dingen belemmeren.
Wat je na het lezen van de andere voordelen in deze lijst niet zal verrassen, is dat onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die regelmatig Yoga beoefenen sneller in slaap kunnen vallen en dieper slapen. Oftewel, slaapkwaliteit gaat er op vooruit (bron).

De kwaliteit van je slaap dringt door tot ieder aspect van jouw lichaam en leven – het regenereren van je cellen, hoe snel je ouder wordt, hoe gelukkig je bent en hoe goed je jezelf kunt concentreren. Er zijn een aantal specifieke onderzoeken geweest die tot de conclusie kwamen dat de Nidra yoga stijl het meest effectief is in het verbeteren van de slaapkwaliteit (bron 1, bron 2).
#8 – Spanning en piekeren verminderen
Yoga kan helpen om spanning, piekeren en onzekerheid te verminderen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de asana yogastijl wellicht effectief is in het behandelen van angst stoornissen. Helemaal zeker zijn ze er nog niet van en daarom worden er op dit moment meerdere onderzoeken uitgevoerd (bron).
#9 – Sterkere botten
Veel houdingen verschillende Yoga stijlen zijn zogenaamde isometrische contracties. Dat betekent dat de lengte van de betrokken spieren niet veranderd, zoals dat bij bijvoorbeeld krachttraining vaak wel het geval is.
Onderzoekers hebben ontdekt dat de botdichtheid bij mensen die Yoga beoefenen vaak beter wordt. Daar moet ik wel bij vermelden dat de onderzoeken naar de gezondheid van iemands botten en de botdichtheid wanneer deze persoon Yoga beoefent wisselvallig en dus nog niet eenduidig zijn.
#10 – Meer zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen en vertrouwen in je eigen lichaam blijft voor veel mensen een uitdaging. Het goede nieuws is dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je zelfvertrouwen er sterk op vooruit kan gaan bij het beoefenen van Yoga (bron).
Natuurlijk is het niet zo dat alleen Yoga dit voor je kan doen. Vrijwel iedere vorm van sport of training kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je eigen lichaam en kunnen krijgt.
#11 – Beter werkende hersenen
Yoga is echt een samenwerking tussen lichaam en geest. Veel mensen die starten met Yoga komen er achter dat ze meer signalen van hun lichaam kunnen oppikken, alsof ze er ineens beter naar kunnen luisteren.

Bij het beoefenen van Yoga (ongeacht de stijl) worden er delen in je hersenen geactiveerd die verantwoordelijk zijn voor je motivatie, aandacht en neuroplasticiteit. Neurowatte?! Ik kan me voorstellen dat het woord je niets zegt (dat deed het mij ook niet namelijk).
Neuroplasticiteit is het vermogen van jouw hersenen om zich te herstellen en regenereren. Er worden nieuwe hersencellen en nieuwe verbindingen tussen de neuronen in je brein gevormd (bron).
Ik weet niet hoe het bij jou zit maar dit vond ik toch wel een van de gaafste effecten om te ontdekken. Je brein die letterlijk cellen vernieuwd en nieuwe verbindingen legt terwijl je met Yoga bezig bent :-).
#12 – Kan helpen bij een burnout
Je hoort het wellicht (steeds) vaker om je heen – mensen met een burnout. In onze snelle maatschappij waar veel om presteren draait haalt je lichaam soms je geest in. Het zegt dan letterlijk tegen je: “Het lukt me niet meer, ik stop er mee.”. Zo kan het gebeuren dat je een presentatie op kantoor staat te geven voor al je collega’s, en het je de volgende ochtend mentaal en fysiek niet eens meer lukt om uit bed te komen.

Een recent onderzoek dat tijdens de COVID pandemie onder hospice personeel werd uitgevoerd toonde aan dat op Yoga gebaseerde meditatie de effecten van een burnout significant deed afnemen. Dat onderzoek vind je hier.
Ik wil beginnen met yoga – hoe start ik?
Starten met Yoga is niet moeilijk. Als het moet, ben je in 5 minuten onderweg. Kies een Yoga stijl, zorg voor een ontspannen en rustige ruimte, en koop (eventeel) de meest essentiële Yoga materialen – namelijk een yogamat en een yoga handdoek. Beoefen je Yoga in groepsverband? Dan raad ik aan niet op blote voeten te trainen en gebruik te maken van yogasokken met anti slip. Voor extra comfort kun je kijken naar yoga leggings of voor mannen zijn er sinds enkele jaren ook speciaal ontwikkelde yogabroeken voor mannen.
Oefeningen om mee te starten
Er zijn honderden Yoga houdingen, ook wel asanas genoemd. Er zijn ook tal van houdingen die je als absolute beginner meteen kunt uitvoeren, en dus heel toegankelijk zijn. Voor drie goede oefeningen waarmee je nu kunt starten bekijk je het Yoga oefeningen voor beginners artikel hier op MuscleMeister.
Ik heb ook een artikel geschreven waarin ik enkele goede Yoga oefeningen voor je rug heb verzameld en uitgelegd. Wil je deze bekijken, check dan dit Yoga oefeningen voor je rug artikel.
De vorm van Yoga
Yoga komt in allerlei vormen en stijlen. Sommige stijlen lenen zich meer voor lichamelijke en mentale ontspanning, andere stijlen zijn wat intensiever en leunen meer op flexibiliteit, balans, kracht of een combinatie daarvan.
Om er achter te komen welke stijl bij je past, kun je de leuke yoga optel test maken op womenshealthmag.com.
Houd het simpel
Heb je een stijl gekozen, houd het dan simpel voor jezelf. Verbouw niet direct je hele zolderkamer, maar zorg voor een ontspannen en rustige plek. Voer de yoga stijl in op YouTube, en kies een beginners video die je kunt volgen. Bijvoorbeeld deze:
Video gekozen? Dan is het enige dat rest het juiste materiaal zodat je in alle comfort kunt beginnen met Yoga.
Het juiste Yoga materiaal
Ongeacht of je thuis of in een klas gaat trainen, je hebt een yogamat nodig. Niet alleen voor je voeten en grip, maar zeker ook voor je gewrichten. Zo’n hip matje lijkt een simpel ding, echter zit er behoorlijk wat verschil tussen. Ik raad je aan de keuzehulp hier op de website te lezen, namelijk het yogamat kiezen artikel. Bovenop zo’n yogamat zul je zien dat veel mensen die al een tijdje aan Yoga doen een handdoek gebruiken. Dat is geen handdoek waarmee je het chocoladesnoetje van je kind wegpoetst, maar een yoga handdoek.
Zo’n yoga handdoek beschermd je yogamat tegen vuil, bacteriën, geuren en overmatige slijtage. Ook zijn deze handdoeken extra absorberend en zorgen ze voor extra grip. Meer over yoga handdoeken lees je in dit antislip yoga handdoek artikel.
Veelgestelde vragen
Zo vaak als je wilt en jouw lichaam het toe laat. Start je net, begin dan met houdingen (asanas) voor beginners, en doe dit 1 tot 2 keer per week. Er zijn veel mensen die dagelijks Yoga beoefenen, en dat hoeft geen uren te duren. Een kwartier tot een half uurtje per dag is al effectief.
Dat maakt niet zo heel veel uit. Er zijn echter tal van video’s op YouTube te vinden met Yoga ‘ochtend routines’, waarin 3 tot 4 houdingen samen met jou beoefend worden. Als je niet goed weet welke houdingen je moet kiezen, raad ik je aan een video te volgen. Er staan tal van Nederlandse (maar natuurlijk ook Engelse) video’s op.
Gevaarlijk is een groot woord, maar er zijn zeer zeker ‘geavanceerde’ houdingen (asanas) waarbij flink wat lenigheid, balans en buikspier-sterkte bij komt kijken. Duik je hier als beginner direct in, dan bestaat de kans dat je een blessure oploopt.
Jordy is 32 jaar en woont in het Land van Maas en Waal. Heeft een achtergrond in de zorg en is werkzaam als Product Owner. Als jonge twintiger is hij bijna 40 kg afgevallen en ontdekte hij de sportschool. De kennis die hij van sport, voeding en supplementen door de jaren heen heeft opgedaan deelt hij hier op MuscleMeister.