Speed Rope Kopen – Top 7 Beste (2023)

19 Minuten leestijd

Wanneer je overweegt een speed rope te kopen kan de informatie die je online vind verwarrend zijn. Er zijn jump ropes, speed ropes en cross ropes. Wat zijn de verschillen, welk soort rope kun je wanneer gebruiken en welke eigenschappen moet je op letten voordat je zo’n speed rope gaat kopen?

Om alle twijfel bij je weg te nemen, heb ik onderzoek gedaan naar alle bovenstaande vragen (en meer). In dit artikel zet ik de belangrijkste zaken voor je op een rij en maak ik een top 7 van de op dit moment (naar mijn bescheiden mening) beste speed ropes verkrijgbaar in Nederland.

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Klik of druk dan hier om de lijst ‘Top 7 Beste Speed Ropes’ in dit artikel te bekijken.

Dit artikel wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor up to date.

Wat is een Speed Rope precies?

Het zal je niet verbazen – een Speed Rope is in principe een lichtgewicht versie van een normaal springtouw, gebouwd voor (extra) snelheid. Je kunt een speed rope om die reden zien als de professionele versie van een gewoon springtouw.

Een man aan het sporten met een springtouw aan de rand van de zee
Foto: Pexels.com

Speed ropes zijn een van de meest effectieve tools voor cardio. Door lichtgewicht handvatten, een speciaal touw en lagers in de handvaten te combineren kunnen hoge snelheden behaald worden.

Wat is het verschil tussen een springtouw en een speed rope?

Een springtouw is wat zwaarder en ‘logger’ dan een speed rope, zoals ik hierboven eigenlijk al heb toegelicht. Alle componenten van een speed rope zijn zo licht mogelijk gemaakt voor 1 doel – snelheid. Naast deze eigenschappen zal ook de prijs van een speed rope over het algemeen hoger liggen dan die van een normaal springtouw.

Waarom zou je een Speed Rope kiezen?

De Speed Rope is met de opkomst van CrossFit in Nederland steeds populairder geworden. Vooral op competitief niveau zijn ze niet weg te denken. Ik raad je aan pas een speed rope te gaan gebruiken wanneer je de basis (techniek) van sporten met een springtouw onder de knie hebt. Met speed ropes worden oefeningen voor gevorderden zoals de double under nog sneller.

Door een speed rope te gaan gebruiken kun je jouw conditionering, coördinatie en behendigheid naar een hoger level brengen. Zie het als het verlengstuk wanneer je een gewoon springtouw hebt ‘uitgespeeld’.

10 Grote voordelen van een Speed Rope

Sporten met een springtouw is een ontzettend effectief cardio-middel. Naast dat het je algehele gezondheid en conditie sterk kan verbeteren, kleven er nog meer toffe voordelen aan het gebruik van een speed rope. Ik licht 10 grote voordelen voor je toe.

1 – Versterkt je beenspieren

Sporten met een speed rope zorgt voor een verbetering van de elasticiteit in je benen. Betere elasticiteit betekent dat het spierweefsel in je onderbenen niet verstijft bij het gebruik van een springtouw. Je zult zien dat je benen steeds minder verzuren en steeds langer kunnen blijven ‘hoppen’ onder het touw. Dit maakt alledaagse wandelingen en bewegingen ook makkelijker om (langdurig) uit te voeren.

Een man met ontbloot bovenlijf in korte broek die zijn knie vast houdt
Foto: Pexels.com

2 – Je kunt er veel calorieën mee verbranden

Als sporten met een springtouw of speed rope iets is dan is het efficiënt.

Je hoeft jezelf niet een uur lang aan een stairmaster of loopband vast te ketenen om een goede cardio workout te hebben. Een paar minuten springen met een springtouw geeft hetzelfde resultaat wanneer het op het verbranden van calorieën aankomt.

Onderzoek heeft aangetoond dat een uur lang aan springen met een speed rope tot wel 1000 calorieën kan verbranden (!). Dat is echt bizar veel. Wanneer je het vergelijkt met andere sporten komen roeien, fietsen en rennen allemaal onder springen met een springtouw.

3 – Makkelijk mee te nemen

Het maakt bij het gebruik van een speed rope niet uit waar je bent. Thuis, op kantoor, in de sportschool, in het park of mee op vakantie. Ze zijn klein en handzaam en eenvoudig overal mee naar toe t nemen. Ga je er mee op reis via een vliegtuig check dan wel even waar je ze op hoort te bergen. Ik vermoed dat de lokale douane ze als wapen aan kunnen zien :-).

Foto van drie bankjes in een zonnig park
Foto: Pexels.com

4 – Verbeterd de gezondheid van je hart- en bloedvaten

Springen met een speed rope of springtouw is ontzettend goed voor de gezondheid van je hart. Het kan er onder andere voor zorgen dat:

 • Je hartslag in rust daalt
 • Slecht cholesterol daalt
 • Stress verminderd
 • Je bloeddruk verlaagt
 • Minder kans hebt hart- en vaatziekten te ontwikkelen

Je hart- en bloedvaten beginnen gezonder te worden vanaf het moment dat je om en nabij 150 minuten per week sport, op gemiddelde intensiteit. Je kunt de gezondheid hiervan verbeteren door slechts 15 minuten per dag met een springtouw of speed rope te sporten, omdat een springtouw zo effectief en intensief is.

5 – Meer balans

Naast een betere coördinatie helpt springen met een speed rope ook bij het verbeteren van je balans.

Stenen die op elkaar balanceren
Foto: Pexels.com

Dat komt doordat jouw lichaam bij iedere sprong opnieuw zijn balans moet vinden, zoals aangetoond in dit onderzoek. Het verbeteren van je balans gaat hand in hand met coördinatie. Met oefening zul je merken dat het in balans houden van je lichaam je steeds beter af zal gaan.

6 – Geeft plezier

We weten allemaal dat een gezonde(re) levensstijl geen sprint maar een marathon is. Consistentie is het sleutelwoord.

Mensen zijn gewoontedieren en wanneer iets leuk is zijn we geneigd het vaker te willen doen. Ongeacht welke sport je beoefent, je moet het een tijdje volhouden om resultaat te kunnen zien. Wanneer iets leuk is, is het makkelijker vol te houden.

Silhouet van twee mensen die in de lucht springen voor een ondergaande zon
Foto: Pexels.com

Voor veel mensen is sporten met een springtouw of speed rope leuk om deze redenen:

 1. Het geeft je de vrijheid om je workouts waar dan ook uit te voeren, je bent daardoor niet gebonden aan de sportschool. Dus niet meer staren naar het scherm van je loopband of roeimachine maar op zonnige dagen lekker met je blote voeten in het gras.
 2. In tegenstelling tot fietsen, hardlopen of roeien kun je nieuwe vaardigheden leren. Denk aan typische springtouw oefeningen zoals double unders en side swings. Iedere oefening is een vaardigheid die je aan je skillset kan toevoegen ;-).
 3. Je kunt een full body workout creatief maken. Zeker wanneer je een speed rope combineert met een fitnessbal of verzwaarde hoelahoep beschik je echt over oneindig veel variatiemogelijkheden en kun je alle spiergroepen op meerdere manieren trainen.
 4. Er zijn ook alleen met een speed rope in handen oneindig veel workout mogelijkheden die je toe kunt passen om vet te verliezen, sterker te worden en een betere conditie te krijgen.

7 – Je gezondheid gaat er in het algemeen op vooruit

Onderzoeken zoals deze hebben aangetoond dat fysieke activiteiten zoals touwtjespringen verschillende onderdelen van jouw lichamelijke en mentale gezondheid verbeteren:

 • Kan je slaap verbeteren
 • Beter om kunnen gaan met stress
 • Beter kunnen concentreren
 • Meer zelfvertrouwen
 • Verhoogde productiviteit

8 – Sterkere benen en hogere wendbaarheid

Dit onderzoek heeft aangetoond dat touwtjespringen de kracht van je beenspieren aanzienlijk kan vergroten. Regelmatig touwtjespringen met een gewoon springtouw of een speed rope zorgt ervoor dat de snelheid, kracht en wendbaarheid van je lichaam (en dan met name je benen) verbeterd.

Dit is een van de redenen waarom veel professionele sporters touwtjespringen als training gebruiken. Het trainen met een speed rope heeft namelijk een cross-over effect wanneer je een sprot beoefent waarin het belangrijk is snel van richting te kunnen veranderen. Denk dan aan bijvoorbeeld boxen, volleybal of hockey.

9 – Gezondere botten

Het sporten met een springtouw zorgt er voor dat de botdichtheid hoger wordt. Doordat je bij het springen steeds je eigen lichaamsgewicht opvangt, zal je lichaam de botdichtheid van je botten verhogen. Hierdoor worden je botten sterker.

Skelet van een dinosaurus
Foto: Pexels.com

Wanneer de botdichtheid van je botten wordt verhoogt, betekent dit dat er ook meer mineralen zoals calcium in je botten gaan zitten. Hierdoor worden ze minder fragiel en breken de botten minder eenvoudig. Een onderzoek welke in 2019 door Koreanen werd uitgevoerd raad aan om 10 minuten per dag touwtje te springen en botdichtheid op die manier te verhogen. Het zou osteoporose op latere leeftijd tegen kunnen gaan.

10 – Meer mentale rust

Misschien ken je vrienden of bekenden die regelmatig hardlopen. Het kan zijn dat je wel eens hebt gehoord dat zij na enkele minuten hardlopen in een soort ‘mentale zone’ terechtkomen. Hierin zijn hardlopers niet echt bewust meer bezig met het hardlopen zelf.

Een beetje alsof je een stuk hebt gereden in je auto, om vervolgens tot het besef te komen dat je de afgelopen paar minuten er niet eens bewust bij bent geweest.

Veel mensen die touwtje springen met een springtouw of speed rope ervaren zo’n zelfde effect. Ze komen met het springen in een bepaald ritme dat niet alleen tijdens het springen maar ook daarna een kalmerend effect heeft op hun gedachten.

Speed Rope kopen – Hier moet je op letten

Voordat je overgaat tot het kopen van een speed rope raad ik je aan even te verdiepen in de eigenschappen. Zo kun je voor jezelf beslissen welke eigenschappen voor jouw gebruik belangrijk zijn en voorkom je dat je wellicht niet happy bent met je nieuwe aanwinst. Ik heb voordat ik dit artikel schreef de nodige uren onderzoek gedaan en licht hieronder de belangrijkste eigenschappen van een speedrope voor je toe :-).

Handvaten

Omdat je een speed rope koopt voor (ultieme) snelheid, wil je handvaten die zoveel mogelijk grip bieden. Veel speed ropes beschikken over gelagerde aluminium handvaten met een anti-slip coating. Dat laatste zal zeker van pas komen, doordat er zich een laag zweet tussen jouw handen en de handvaten gaat vormen. Zonder anti-slip en bij kunststof grepen gaan handvaten uit je handen glijden.

Een speed rope van het merk ZEUZ in de kleur rood

Lagers

Je wilt een speed rope met ingebouwde lagers in de handvaten. Deze lagers zorgen voor extra soepelheid en zorgen er voor dat er veel hogere snelheden behaald kunnen worden dan bij een normaal springtouw.

Verstelbaarheid

Je wilt de lengte van het touw aan kunnen passen aan jouw lichaamslengte en aan het type workout. Ik raad je aan alleen voor een speed rope te kiezen waarvan de lengte van het touw in te stellen is.

De kabel

Het beste is een zo dun mogelijk kabel met een (pvc) coating. Die coating zorgt ervoor dat de kabel zelf beschermd is. Vooral handig wanneer je jouw speed rope op meerdere plaatsen wilt gaan gebruiken en dus niet kunt voorkomen dat je ‘m wel eens op harde ondergronden gaat gebruiken.

Er zijn voornamelijk twee soorten materiaal. Metalen kabels en PVC (kunststof) kabels. Metalen kabels zijn extra dun en gericht op pure snelheid. Niet geschikt voor beginners en ze kunnen aardig zeer doen wanneer ze je benen raken.

 • Kunststof kabel voor beginners
 • Metalen kabels voor gevorderde springers en voor maximale snelheid

Prijs

Zoals bij ieder stukje uitrusting doet ook de prijs er toe. Bij veel artikelen kom je naar mijn mening nog weg met het kiezen van een goedkopere versie. Bij speed ropes raad ik het af. Het verschil wat je tussen een ‘slechte’ en een hele goede speed rope minder of meer betaald is hooguit 20 tot 30 euro.

Omdat speed ropes zo intensief belast en gebruikt worden raad ik je aan te kiezen voor een zo kwalitatief goed mogelijk springtouw. De nummers 1 tot 3 in onderstaande Top 7 voldoen perfect.

Top 7 Beste Speed Ropes

Onderstaande lijst is een top 7 samenstelling van de (naar mijn bescheiden mening) best verkrijgbare speed ropes in Nederland op dit moment. Vanzelfsprekend is de nummer 1 de allerbeste keuze en is de laatste speed rope in deze lijst een budget keuze.

#1 – RXpursuit Speed Rope

Een blauw zwart speed rope van het merk RXpursuit
Professionele kwaliteit
Anti-slip handvaten
Verstelbare dunne staaldraad met coating
Inclusief leren opbergzak
Niet de goedkoopste keuze

We starten met de nummer 1 in deze lijst en dat is met recht het speed rope van RXpursuit. Dit is een speed rope van professionele kwaliteit, die over alle wenselijke eigenschappen beschikt.

De kabel is een dunne metalen kabelen met een PVC coating ter bescherming. De handvaten zijn aluminium handvaten voorzien van een anti-slip afwerking. De kabel is natuurlijk verstelbaar en in de handvaten zijn lagers aanwezig voor een extra snelle rotatie van de speed rope. Om alles compleet te maken levert RXpursuit een leren opbergzakje bij het springtouw.


#2 – ZEUZ Speed Rope

Een professioneel speed rope van het merk ZEUZ in de kleur zwart
Roestvrij stalen kogellagers
3M kabel met coating
Aluminium handvaten
Extra kabel inbegrepen
Geen anti-slip handvaten

De nummer 2 in deze lijst is de speed rope van het bekende fitness merk ZEUZ. ZEUZ Richt zich met haart producten veelal op Crossfitters, maar natuurlijk kan iedereen de artikelen gebruiken ongeacht welke sport je beoefent.

De speed rope van ZEUZ is van zeer hoge kwaliteit en beschikt over een 3 meter lange staalkabel met coating. Dit zorgt voor een aanzienlijk langere levensduur van de kabel en zorgt ervoor dat je geen bloot staal tegen je benen aangezwiept krijgt. Wel zo fijn :-). De handvaten zijn vervaardigd uit aluminium.

De lagers in de handvaten zijn roestvrij stalen kogellagers die zorgen voor hoge snelheden. De kabel staat in een hoek van 90 graden op de handvaten waardoor deze vrij kan bewegen. Het fijne aan de roestvrij stalen lagers is dat je deze speed rope zonder zorgen in allerlei weersomstandigheden kunt gebruiken. Fijne van deze speed rope is ook dat er een extra kabel bijgeleverd wordt. Je kunt hier dus extra lang mee springen.


#3 – Northwall S1 Speed Rope

Een speed rope van het merk Northwall in de kleur zwart
4,9/5 Score onder 15 Reviews
Met opbergtas en extra kabel
Klemsysteem, geen schroeven nodig
Anti-slip handvaten
Handvaten zijn wat dikker dan gebruikelijk
Wat zwaarder dan andere speed ropes

Ook de ‘S1’ speed rope van Northwall is een goede keuze. De S1 is van professionele kwaliteit en beschikt over een stalen kabel met een PU coating. De handvaten zijn gelagerd voor extra snelheid en zijn ook voorzien van een anti-slip omhulsel.

Als klap op de vuurpijl voorziet Northwall je niet alleen van een opbergtasje maar ook van een extra kabel. Een combinatie en extra voordeel die geen andere speed rope in deze lijst biedt. Een hele complete set dus.

Nadelen? De speed rope is wat zwaarder. Dat maakt hem minder bruikbaar voor gevorderden, en juist wat bruikbaarder voor beginnende springers. Daarnaast zijn de handvaten dikker dan bij concurrenten. Iets wat vervelend kan zijn wanneer je kleine(re) handen hebt.


#4 – Tested by Athletes Speed Rope

Een zwart speed rope van het merk Tested By Athletes
4,5/5 Uit meer dan 200 (!) Reviews
Staaldraad met V2 PU Coating
Gratis opbergzak en 1 jaar garantie
Aluminium handvaten met anti-slip
Geen extra kabel inbegrepen

Met de speed rope van Tested by Athletes kun je echt geen verkeerde keuze maken. Hij scoort op Bol.com een 4,5 uit 5 onder meer dan 200 (!) reviews van kopers.

De speed rope is voorzien van een verstelbare staaldraad met V2 PU coating ter bescherming van zowel de staaldraad als jouw benen. Aan het uiteinde van de draad zijn twee aluminium handvaten met anti-slip afwerking aanwezig. Tested by Athletes geeft je er gratis een opbergzakje bij en geeft je 1 jaar lang garantie op de speed rope.

De lengte van het staaldraad is bij deze speed rope eenvoudig aan te passen door de schroeven die zich bovenaan de handvaten bevinden. Zijn er nadelen? Niet echt. Wat ten opzichte van de nummer 3 in deze lijst jammer is, is dat er geen extra kabel inbegrepen zit.


#5 – Breaking Limits Speed Rope

Een verstelbaar speed rope van het merk Breaking Limits in de kleur zwart
Anti-slip aluminium handvaten
360 Graden rotatiemechanisme
Slijtbestendige kabel met PVC coating
Geen extra kabel of opbergtas

De speed rope van Breaking Limits is een no-nonsense speedrope met weinig bijzonderheden en de juiste ingrediënten.

Aanwezig zijn aluminium anti-slip handvaten en een verstelbare stalen kabel met PVC coating. Hetgeen deze speed rope uniek maakt is het 360 graden mechanisme wat er voor zou moeten zorgen dat de kabel extra soepel en vrij kan bewegen.

De speed rope wordt geleverd met uitgebreide handleiding en E-book. Een extra kabel en/of opbergtas zijn helaas niet inbegrepen. De reviewscore is bijzonder hoog, namelijk een 4,8/5 onder meer dan 30 reviews van kopers.


#6 – DK Speed Rope

Een zwarte speed rope van het merk DK
Karteling in handvaten voor extra grip
Goede prijs/kwaliteit
3 Meter lang verstelbare kabel
Geen anti-slip handvaten
Geen extra kabel inbegrepen

Wanneer je niet te veel wenst te besteden en toch een kwalitatief goede speed rope in huis wilt halen is de speed rope van het merk DK een prima keuze.

De essentiële eigenschappen zoals gelagerde aluminium handvaten en een verstelbare staaldraad met PU coatingslaag zijn aanwezig. Het extra fijne van dit speed rope is dat de aluminium handvaten een ‘karteling’ hebben voor extra grip.


#7 – Tunturi Speed Rope

Een budget speed rope van het merk Tunturi in de kleur zwart
Goede prijs/kwaliteit
Kwaliteitsmerk Tunturi
Metalen kabel met pvc coating
Geen anti-slip
Geen lagers in handvaten
Kunststof handvaten

De Tunturi speed rope is de budget keuze uit deze top 7. Desondanks is het geen slecht springtouw. Tunturi is een bekend merk in de fitnesswereld welke bekend staat om zijn kwaliteitsproducten.

De speed rope is verkrijgbaar in vier kleuren en en beschikt over een 3 meter lang touw welke in lengte verstelbaar is. Tunturi heeft het ook in deze prijsklasse toch voor elkaar weten te krijgen het speed rope een metalen kabel te geven met een kunststof coating.

Je levert wel in op de handvaten, want die beschikken niet over lagers en ook niet over anti-slip. De handvaten zelf zijn van kunststof gemaakt. Gooi ze dus niet te vaak op de grond. Een prima speed rope om een gevoel te krijgen voor het springen met een speed rope.


Veelgestelde vragen over Speed Ropes

Wanneer je een speed rope wil kopen kan het zijn dat je nog enkele vragen hebt. Om die reden licht ik enkele veel voorkomende vragen hieronder toe.

Een Speed Rope kopen – Samengevat

Wanneer je jouw speed rope gaat kopen is het dus belangrijk te letten op de aanwezigheid van lagers in de handvaten, een coating rond de kabel en verstelbaarheid van de kabel. Het liefst wil je ook dat de handvaten voorzien zijn van een structuur en/of anti-slip coating tegen het wegglippen uit je handen. Probeer niet een tientje te besparen bij het kiezen van je speed rope – hij zal intensief worden gebruikt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Kom je er niet uit? Laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord je vragen graag.

Jordy is 32 jaar en woont in het Land van Maas en Waal. Heeft een achtergrond in de zorg en is werkzaam als Product Owner. Als jonge twintiger is hij bijna 40 kg afgevallen en ontdekte hij de sportschool. De kennis die hij van sport, voeding en supplementen door de jaren heen heeft opgedaan deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie