Fitnessbal kopen? Top 6 Beste Fitnessballen (2022)

17 Minuten leestijd

Wil je een fitnessbal kopen, maar heb je de ballen verstand van waar je op moet letten? Ik leg je in dit artikel uit wat je met een fitness bal kunt, waar je bij aanschaf op moet letten en geef je een opsomming van de op dit moment (naar mijn mening) 6 beste Fitnessballen in Nederland.

Heb je geen tijd om het hele artikel te lezen? Klik of druk dan hier om de ‘Top 6 Beste fitnessballen’ te bekijken.

Deze lijst wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor up to date.

Wat is een Fitness bal nu precies?

Gelukkig is een fitness bal en de werking ervan geen raketwetenschap :-). Een fitnessbal is een grote rubberen bal die in meerdere formaten en kleuren verkrijgbaar is. Ze moeten opgepompt worden (en blijven) en worden voornamelijk gebruikt voor sport en als alternatief zitmeubel.

Een vrouw die met 1 been rust op een blauwe fitnessbal
Foto: Pexels.com

Enthousiastelingen gebruiken fitnessballen in allerlei verschillende manieren. Ze kunnen gebruikt worden voor buikspieroefeningen, lichaamsgewicht workouts, cardio sessies, weerstandstraining, Yoga en Pilates.

De allereerste fitness bal werd in 1963 geitnroduceerd door de Italiaanse fabrikant ‘Aquilino Cosani‘. In die tijd werd het echter nog een skippybal of kangeroebal genoemd. Dat is tegenwoordig niet hip genoeg meer, dus noemen we het een fitnessbal, yogabal of pilatesbal.

Waar kan een fitnessbal voor ingezet worden?

Fitnessballen hebben afhankelijk van waar ze voor ingezet worden allerlei verschillende namen. Ze worden gebruikt bij zwangerschap, op kantoren als vervanging van bureaustoelen, als pilates- of yogainstrumenten en bij fitness.

Verschillende benamingen voor een fitnessbal zijn onder andere een balance ball, bodybal, gymnastiekbal, fysiobal, pilatesbal, Zweedse bal, therapiebal en yogabal. Genoeg namen voor een bal dus.

Zijn er verschillen tussen fitnessballen en yogaballen?

In principe niet. Fitnessballen, yogaballen en pilatesballen zijn in feite allemaal hetzelfde. Bij veel verschillende aanbieders kennen de ballen andere namen. Dit is niets anders dan marketing. Laad je hierdoor dus niet onnodig afleiden. Ik licht hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor je toe, zodat jij precies weet waar je op moet letten wanneer je een fitnessbal wil gaan kopen.

Fitnessbal kopen aandachtspunten: Hier moet je op letten bij aankoop

Voordat je jouw shiny fitnessbal gaat kopen, is het handig te weten waar je op moet letten. Er worden bij aanbieders veel verschillende termen gebruikt die verwarrend kunnen zijn. Ik licht hieronder de belangrijkste eigenschappen van een fitnessbal voor je toe, zodat je hopelijk een goede keuze kunt maken. Want al is het fijn om twee ballen te hebben, 1 goede bal is vaak ook meer dan voldoende.

Welke maat fitnessbal moet ik kopen?

De maat van een fitnessbal is gekoppeld aan je lichaamslengte. Voordat je overgaat tot het kopen van een fitnessbal is het goed om te weten welke maat je het best kunt kopen. Zie onderstaande tabel.

Afmeting FitnessbalLichaamslengte
45 cmTot 155 cm
55 cmVan 155-165 cm
65 cmVan 166-178 cm
75 cmVan 179-190 cm
90 cmVanaf 190 cm

Het gewicht

Het gewicht van de fitnessbal is om en nabij gelijk voor ieder type bal. Vanzelfsprekend zijn de grootste ballen net iets zwaarder. Daar gaat het eigenlijk niet om. Waar je op wil letten is het maximaal belastbare gewicht.

Foto van een weegschaal die 500kg weergeeft
Foto: Pexels.com

Oftewel, hoeveel kilogram een bal kan verdragen voordat de bal geen bal meer is. Voor alle vermelde fitnessballen in onderstaande ‘Top 6 beste fitnessballen‘ wordt door de fabrikant netjes vermeld wat het maximale gewicht is.

Materiaalgebruik

De meeste fitnessballen bestaan uit vinyl of PVC. Bij PVC wil je er op proberen te letten dat er ‘huidvriendelijk’ PVC is gebruikt. Het gaat dan om ‘hypoallergeen’ PVC. Hypoallergeen betekent niets meer dan dat het gebruikte materiaal dusdanig vervaardigd is dat de kans op allergische reacties zo laag mogelijk zou moeten zijn.

Anti Slip

Sommige fitnessballen beschikken over een buitenste laag met anti-slip. Dat kan handig zijn wanneer je de fitnessbal wil gaan gebruiken op een gladde ondergrond zoals een gietvloer of tegelvloer.

Beste Fitnessbal – Top 6

Je gaat een fitnessbal kopen, en wil dan (begrijpelijk) weten dat je geen bal kat in de zak koopt. Onderstaande ‘Top 6 Beste fitnessballen’ is een lijst met de (naar mijn mening) op dit moment best verkrijgbare fitness ballen in Nederland.

#1 – Rockerz Fitnessbal

Zwarte fitnessbal met pomp van het merk Rockerz

De allerbeste keuze uit de Top 6 Beste Fitnessballen is de bal van het merk Rockerz. Je kunt bij Bol.com zien dat het een populaire keuze is met een score van 4,6/5 onder meer dan 500 reviews van kopers.

De fitnessbal van Rockerz is gemaakt van volledig huidvriendelijk PVC en heeft een maximale belasting van 250 kg. Dat is een flinke belasting, waardoor iedereen de bal in gebruik kan nemen ongeacht lengte en/of gewicht.

Je krijgt bijgeleverd een pomp, 2 ventielnaden en een ventiellepel. Rockerz bied daarnaast 30 dagen niet goed geld terug garantie. Handig wanneer je twijfelt.

4,6/5 Sterren uit 500+ Reviews
Inclusief pomp, ventielen en ventiellepel
Huidvriendelijk PVC
Lange levensduur
Maximale belasting 250kg
Niet de goedkoopste keuze

#2 – Tunturi Fitnessbal

Een zwarte fitnessbal met inbegrepen handpomp van het merk Tunturi

Tunturi is een kwalitatief goed en bekend fitnessmerk in Nederland. De bal van Tunturi bestaat voor 100 procent uit vinyl en is maximaal belastbaar tot 120 kg. Je kunt deze inzetten als fitnessbal, yogabal en swiss bal. Bij de fittnessbal is een handpomp inbegrepen. Er zijn echter geen reserveonderdelen zoals bij de nummer 1 in deze lijst aanwezig.

4/5 Sterren uit 600+ Reviews
Bekende Finse kwaliteitsfabrikant
Leverbaar in 4 kleuren
Goede kwaliteit
Geen hypoallergeen materiaalgebruik

#3 – VirtuFit Anti-Burst Fitnessbal Pro

Zilveren fitnessbal van de Nederlandse fabrikant VirtuFit

Een fitnessbal uit Nederlandse handen. VirtuFit heeft Nederlandse designers die de producten bedenken en laten ontwikkelen. Ook VirtuFit is inmiddels een bekend merk in de sportbranche. Deze fitnessbal is gemaakt van ‘anti-burst’ materiaal, waardoor deze een extra lange levensduur zou moeten hebben. Waar dat speciale materiaal uit vervaardigd is wordt helaas niet door VirtuFit vermeld.

Nederlandse fabrikant
Extra lange levensduur
Meegeleverde handpomp niet toereikend, fietspomp gebruiken

#4 – Rising-Phoenix Fitnessbal met ring en bands

Een zwarte fitnessbal met anti-slip van het merk Rising Phoenix

Het fijne aan deze set van Rising-Phoenix is dat er een steunring voor de fitnessbal en weerstandsbanden zijn inbegrepen waardoor je oneindig veel variatie aan kunt brengen in je workouts. Hiernaast beschikt de fitnessbal over ant-slip materiaal waardoor deze bal de juiste keuze is wanneer je hem wilt gaan gebruiken op een gladde ondergrond.

Inclusief steunring en weerstandsbanden
Meegeleverde draagtas
Anti-slip en anti-plof
Alleen in de kleur zwart verkrijgbaar

#5 – Matchu Sports fitnessbal

Een blauwe anti-burst fitnessbal van het merk Matchu Sports

De fitnessbal van Matchu sports onderscheid zich door het feit dat deze belastbaar is tot 300 (!) kg. Dan moet je wel hele spannende feestjes houden voordat dit exemplaar het begeeft. Hij is op het moment van schrijven verkrijgbaar in drie kleuren en wordt zoals alle andere fitnessballen in deze top 6 geleverd met pomp.

Belastbaar tot 300 (!) kg
Anti-burst Fitnessbal
Geen anti-slip

#6 – RS Sports Gymbal

Een budget fitnessbal van het merk RS Sports

We sluiten deze Top 6 Beste Fitnessballen lijst af met een budget keuze en dat is deze fitnessbal van het merk RS Sports. Soms wil je nieuwe dingen uitproberen en dan is het logisch dat je daar niet al te veel geld aan uit wilt geven. In zo’n situatie is deze bal een meer dan prima keuze.

Natuurlijk beschikt de bal niet over anti-slip of anti-burst eigenschappen, maar daar is de prijs dan ook naar. De bal is gemaakt van 100 procent PVC en komt met meegeleverde handpomp.

Laagste prijs in deze lijst
Meegeleverde handpomp
Geen anti-slip of anti-burst
Gemaakt van PVC, niet hypoallergeen materiaal

5 Voordelen van sporten met een Fitness bal

Een fitness bal is een enorm veelzijdig en dynamisch ding. Je kunt er in je workout letterlijk alle kanten mee op. Het ligt er maar net aan hoe ver jij je mouwen oprolt (hilarische woordgrap). Je kunt de bal in praktisch ieder type workout integreren.

Naast dat ze effectief zijn, is het vaak ook erg leuk en vernieuwend om met een fitness bal te sporten. Wil je een fitnessbal kopen? Dan wil je waarschijnlijk ook weten wat de voordelen van sporten met zo’n bal zijn. Ik zet 5 van de grote voordelen en effecten van sporten met zo’n bal hieronder voor je op een rij.

1 – Versterkt je core (stabiliteit)

Jezelf in het zweet werken op en met een fitness bal zorgt ervoor dat je jouw buikspieren (core) versterkt. Doordat de bal (als het goed is) rond is, zal deze uiteraard veel bewegen. Hierdoor is jouw lichaam continu zichzelf in balans aan het brengen. Dit is ook een iets andere ‘manier’ van buikspieren trainen.

Een vrouw met een sporttop aan in de zon
Foto: Pexels.com

Veel traditionele manieren van buikspieroefeningen (zoals een crunch) hebben de balans al ingebouwd. Er zijn rondom je core echter tal van kleinere spieren aanwezig die de balans van je lichaam verzorgen. Die target je extra door een fitness bal te gebruiken in je oefeningen. Erg effectief!

2 – Betere balans

Zoals ik in het stukje hierboven (over je core) al beschreef, verbeter je bij het sporten met de bal automatisch je balans. Jouw lichaam gebruikt zowel spieren in je buik als in je rug om die balans te behouden. Zoals je zult merken is het met de bal vaak al een kunst om die balans aan te houden, laat staan een oefening er mee uit te voeren. Het ‘in positie’ geraken voor de oefening is dan al een oefening op zich, zeker wanneer je net begint :-). Je zult zien dat dit met de tijd je steeds beter af zal gaan.

Niet alleen op spier gebied maar ook mentaal train je jouw lichaam om die balans steeds beter te (blijven) vinden.

3 – Veelzijdigheid

Veelzijdig. Dat is een fitness bal. Je kunt iedere denkbare spiergroep in je lichaam er mee trainen. Het houdt ook niet op bij ’traditionele’ fitness oefeningen zoals een sit-up of push-up, ook bij Pilates worden ftness ballen regelmatig ingezet. Gek genoeg heten ze dan opeens geen fitness ballen meer maar zijn het pilates ballen of yoga ballen geworden :-).

4 – Flexibiliteit

Het ronde oppervlak van een fitness bal geeft je spieren een extra ‘stretch’ die je niet zou krijgen wanneer je op een vlakke ondergrond dezelfde oefening uitvoert.

Vrouw staat op haar hoofd met gespreide benen in een yogabroek
Foto: Pexels.com

Jouw lichaam past zich van nature aan de vorm van de bal aan, waarbij het de positie van je gewrichten aanpast en specifieke spiergroepen verlengd zodat jij in balans kunt blijven.

Daarnaast zijn er best een boel rek technieken die je op, naast en met je fitness bal kunt uitvoeren om je bewegingsbereik te vergroten.

5 – Beter postuur

Door een fitness bal te gebruiken in je workouts en als alternatief zitmiddel verbeter je door alle bovengenoemde voordelen automatisch je postuur. Je lichaam moet zichzelf continu in balans houden en zichzelf aanpassen, waarbij je jouw rugspieren, buikspieren en coördinatie verbeterd.

Wanneer je de bal ook als alternatief zitmiddel gebruikt kan dit je postuur ook verbeteren. Let op! Ga geen dagenlang puur alleen vanaf een fitness bal werken. Dat kan juist voor klachten zorgen. Een half uur per dag is meer dan genoeg.

Oefeningen met een Fitness bal

Na aankoop van je fitness bal wil je natuurlijk direct aan de slag. Maar welke oefening zijn goed? Veel websites vermelden niet welke spiergroepen je met een oefening aanspreekt, of dat de oefening wel geschikt is voor beginners. Dit kan tot onnodige frustratie leiden, en da’s zonde – het moet juist leuk zijn zodat je vaker wil oefenen.

Ik heb onlangs een artikel geschreven over 10 oefeningen. Dat zijn oefeningen voor beginners, een volledige workout voor beginners, maar ook oefeningen die specifiek gericht zijn op het trainen van bijvoorbeeld je buikspieren of billen. Je vind ze in het 10 fitnessbal oefeningen artikel.

Fitness bal kopen – Veelgestelde vragen

Zijn fitness ballen goed om rugpijn tegen te gaan?

Jazeker! Het versterken van je spieren rondom je ruggengraat is een van de meest effectieve manieren om rugpijn te verminderen en te voorkomen. Het gebruik van een fitness bal zorgt ervoor dat die spieren en de spieren in je ‘core’ (dus je buikspieren) versterkt worden. Ook verbeter je jouw balans en coördinatie.

Een man die de rug van een vrouw checkt op rugklachten
Foto: Pexels.com

Zeker wanneer je een zittend beroep hebt is het oefenen met zo’n bal echt een hele goede toevoeging voor de gezondheid van je lichaam en om rugklachten te voorkomen.

Krijg je sterkere buikspieren van sporten met een fitness bal?

Het korte antwoord is ja. Het is wel afhankelijk van hoe (intensief) je de bal gebruikt. Alleen zitten op de bal zorgt er wel voor dat je core sterker wordt, echter is de kans klein dat je jouw buikspieren er duidelijker door gaat zien. Dat laatste is echter ook weer een beetje afhankelijk van je vetpercentage.

Er zijn tal van oefeningen waarmee je jouw buikspieren kunt laten branden en sterker kunt maken. Doordat je dit doet worden je buikspieren groter (dikker) en komen ze wat sneller aan het oppervlakte van je buik te liggen.

Kun je een fitness bal gebruiken om op te zitten tijdens het werk?

Op het moment dat je op een fitness bal zit moet jouw lichaam veel meer spieren gebruiken om zichzelf in balans te houden. Het voordeel hiervan is dat je jouw core versterkt, je postuur verbeterd en voorkomt dat je urenlang in een slechte houding aan het werk bent.

Een zwangere vrouw die op een fitnessbal zit
Foto: Pexels.com

Let op! Urenlang vanaf een fitness bal werken kan juist ook voor rugklachten in je onderrug zorgen. Een uurtje hier en daar is prima, maak er echter geen hele dagen van. De beste combinatie? Dat is een combinatie van staand en zittend werken. Bijvoorbeeld een uur op een fitness bal, een uur staand en 6 uur op je bureaustoel.

Stinken fitness ballen?

Net zoals bij andere soorten ballen, dragen fitness ballen vaak een typerend geurtje met zich mee. Door gebruik en het laten ‘luchten’ van de bal verdwijnt de geur vanzelf. Moet je bij het gebruik van de bal bijna een nekje leggen? Dan kun je de bal proberen te wassen met een 1 op 1 mix van baking soda en water.

Maakt de kleur van een fitness bal iets uit?

Over het algemeen niet. Sommige producenten gebruiken kleuren om aan te geven wat het formaat van de bal is. De kleur zegt doorgaans niets over de kwaliteit, hardheid of wat dan ook. Kies dus vooral een kleur waar je blij van wordt :-).

Zijn er veel voorkomende accessoires die bij fitness ballen komen?

Over het algemeen krijg je er voornamelijk een pomp bij. Veel ‘sets’ met andere accessoires zoals bijvoorbeeld een sporttouw of hoelahoep zijn er op de grote webshops/websites niet te vinden. Je zou kunnen overwegen een yogamat aan te schaffen zodat je hier ook oefeningen op kunt doen. Vooral handig wanneer je thuis een gladde en of harde vloer hebt.

Hoe lang duurt het voordat je een fitnessbal opnieuw op moet pompen?

Het is niet heel gek wanneer je bal met de tijd wat van z’n ovale vorm verliest. Niet handig, want dit heeft invloed op de robuustheid en de levensduur van je bal.

Blauwe lucht en wolken
Het is moeilijk te zeggen hoe vaak je met je pomp aan de slag moet. Foto: Pexels.com

Het is moeilijk te zeggen hoe lang een bal hard blijft nadat je hem op hebt gepompt. Dit hangt af van waar je de bal bewaard, of hij veel in de zon licht en/of hij veel te maken krijgt met temperatuurschommelingen. Ook luchtvochtigheid speelt een aanzienlijke rol.

Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe vaak je jouw fitnessbal gebruikt, hoe intensief je hem gebruikt en op wat voor ondergronden je ‘m gebruikt. Zet je de bal op harde ondergronden zoals beton of steen in dan kun je er vanuit gaan dat je hem vaker op moet pompen en dat ook de buitenste laag harder zal slijten. Dit heeft als gevolg dat de bal een minder lange levensduur zal hebben.

Zijn fitnessballen duurzaam?

Over het algemeen zijn de populaire fitnessballen duurzaam. Wil je een bal die lang meegaat ga dan niet voor nummer 6 in bovenstaande lijst, omdat dat een budgetkeuze is. Ga voor een sportbal met een dikker materiaal en een iets duurder prijskaartje. Wat betreft prijs zal het verschil nooit heel groot zijn – voor 25 tot 30 euro heb je een zeer degelijke fitnessbal.

Is er een gewichtslimiet voor fitnessballen?

Ja, die is er zeker. Wanneer je een fitnessbal gaat kopen raad ik je sterk aan altijd te kijken naar het ‘maximaal belastbare gewicht’. Dat is de hoeveelheid gewicht in kilo’s die de bal maximaal kan verdragen. In bovenstaande lijst staan alleen fitnessballen en webshops vermeld die deze limiet in hun productomschrijving weergeven.

Voor de meeste fitnessballen geldt een gewichtslimiet tussen de 160kg en de 300kg. Ga je de fitnessbal intensief gebruiken dan raad ik je aan voor een bal te gaan met een wat hogere limiet.

Een Fitnessbal kopen – Samenvattend

Het kopen van een fitnessbal kan verwarrend zijn. Zoals bij veel andere sportartikelen zijn er ontzettend veel variaties verkrijgbaar en is de hoeveelheid informatie eindeloos. Zoals we in dit artikel besproken hebben kun je het beste kiezen voor een ‘anti-burst’ fitnessbal met inbegrepen (hand)pomp en reserveonderdelen voor het ventiel.

Welke maat je moet hebben wordt netjes aangegeven door iedere fabrikant in alle webshops waar vanaf dit artikel naar toe gelinkt wordt, om te voorkomen dat je een verkeerde maat voor jouw lichaam(s)lengte in huis haalt. De kleur van een sportbal heeft geen invloed op de prestaties of eigenschappen. Hetgeen je als laatste punt op dient te letten is het maximaal belastbare gewicht in het geval dat je langer en/of zwaarder bent. Over het algemeen is dat geen probleem, de meeste ballen hebben een maximaal belastbaar gewicht tussen de 160 en de 300 kg.

Heb je vragen? Laat ze achter in een reactie op dit artikel. Ik help je graag verder :-).

Plaats een reactie