Verzwaarde hoelahoep kopen? Top 3 Hoelahoep met gewicht

12 Minuten leestijd

Wie zijn of haar heupen nog strakker en sterker wil hebben komt snel bij een hoelahoep met gewicht uit. “My hips don’t lie.” Zou Shakira zeggen. Ik ben geen Shakira, maar de resultaten van trainen met een verzwaarde hoelahoep liegen er niet om. Menig vrouw is jaloers op de aanwezigheid van mijn ijzeren heuppartij.

Twee vrouwen op het strand die sporten met een hoelahoep
Foto: freepik.com

Ben je aan het overwegen om een verzwaarde hoelahoep te kopen, en weet je niet goed welke je moet kiezen? Geen nood, MuscleMeister is hier :-). Ik leg je in dit artikel uit wat je moet weten voordat je jouw zuurverdiende geld uitgeeft, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Heb je geen tijd om het hele artikel te zien? Klik dan hier om direct de ‘Top 3 Hoelahoep met gewicht’ te bekijken.

Dit artikel wordt met regelmaat bijgewerkt en is daardoor altijd up to date.

8 Voordelen van een hoelahoep met gewicht

Er kleven meer grote voordelen aan het gebruik van een verzwaarde hoelahoep dan je zou denken. Ik licht de (naar mijn bescheiden mening) 8 grootste voordelen voor je toe.

1 – Sterkere buikspieren

Bij het gebruiken van een fitness hoelahoep activeer je jouw core en dus buikspieren om ervoor te zorgen dat de hoepel om je heupen blijft hangen. In dit onderzoek is te lezen dat mensen die met een hoelahoep trainden flink wat spiermassa in hun core hadden ontwikkeld.

2 – Minder buikvet

Onderzoek, onderzoek, onderzoek. In 2019 werd weer een ander onderzoek uitgevoerd waarin mensen met overgewicht in twee groepen werden verdeeld. In 1 groep wandelaars, en in de andere groep ‘hoelahoepers’. De 53 onderzochte personen trainden gemiddeld 13 minuten per dag met een hoelahoep of wandelden zo’n 10.000 stappen per dag.

Uit het onderzoek bleek dat de hoelahoep-groep een significante hoeveelheid buikvet kwijt waren geraakt en een flink pak meer dan de wandelaars. Dat is positief te noemen, omdat buikvet het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten vergroot. Vooral vet rondom je buikholte is gevaarlijk voor je lichaam, juist het type vet dat hoelahoepen volgens onderzoeken schijnt te verminderen.

3 – Verbrand veel calorieën

Volgens vriendin.nl verbrand je met hoelahoepen als beginner zo’n 110 calorieën (!) per 10 minuten. En dat is het aantal calorieën voor een hoepel zonder extra gewicht. Fitnessblender.com geeft aan dat je met een verzwaarde hoelahoep ongeveer 7 calorieen per minuut kunt verbranden. Daarmee verbrand je in 30 minuten hoelahoepen 210 calorieën. Er zijn weinig andere artikelen die effectiever zijn, op speed ropes na.

Tekening van een arts en een patiënt met overgewicht

Let wel, zeker als beginner kan 30 minuten trainen met een verzwaarde hoelahoep er aardig in hakken. Je spreekt spiergroepen aan die je waarschijnlijk daarvoor niet dusdanig intensief hebt gebruikt. Calculeer de eerste week dus flink wat spierpijn in ;-).

4 – Verbeterd je algehele gezondheid

Sporten met een hoelahoep is een laagdrempelige en vooral ook leuke manier van sporten waarbij je niet eindeloos voor je aan het uitlopen bent op een loopband. Je bent niet gebonden aan een sportschool of andere locatie. Is het lekker weer gebruik je ‘m in de achtertuin of het park, bij snertweer gewoon prima in je woonkamer. Een ander voorbeeld van net zo’n divers stukje trainingsmateriaal is een set Battle Ropes (sporttouwen).

Je weet zelf dat sporten je algehele conditie verbeterd en er zowel fysieke als mentale voordelen zijn. De voordelen van sporten met een verzwaarde hoelahoep zijn om door een ringetje te halen. Ik zet een aantal voordelen van hoelahoepen voor je op een rij:

  • sterker hart en sterkere longen
  • verbeterde bloedcirculatie
  • verminderd risico op hart- en vaatziekten
  • sterker immuunsysteem
  • verbeterd functioneren van je hersenen
  • verminderd stress
Een vrouw in een grijze trui die aan het sporten is met een zwartgele hoelahoep
Foto: freepik.com

5 – Je sportmotivatie wordt er door verhoogd

In dit onderzoek dat in 2016 is uitgevoerd vergeleken onderzoekers twee groepen vrouwen. De eerste groep ging uitsluitend wandelen, de tweede groep trainde enkel met een hoelahoep. De leeftijden varieerden van 18 tot 45. Aan het einde van het onderzoek werd door onderzoekers geconcludeerd dat vrouwen in de ‘hoelahoep-groep’ sterker gemotiveerd waren om te blijven sporten.

6 – Het is goedkoop

Een verzwaarde hoelahoep kopen is een van de meest goedkope aankopen die je kunt doen om je core te versterken en je conditie sterk te verbeteren. Verzwaarde hoelahoepen kun je al vinden vanaf 10 euro zoals ook te zien is in de lijst ‘Top 3 Hoelahoep met gewicht‘ die je verderop in dit artikel kunt vinden.

7 – Een beter postuur

Nog een ander voordelen van trainen met een hoelahoep met gewicht is dat je jouw postuur verbeterd. Dit gebeurd eigenlijk indirect doordat je jouw buik- en rugspieren versterkt. Dit is vooral een groot voordeel wanneer je zittend werk hebt of sowieso veel zit op een dag. Zelfs ‘slechts’ 10 minuten hoelahoepen per dag kan voor een aanzienlijke verbetering in je postuur zorgen.

Je postuur is belangrijker dan je denkt. Met een goed postuur voorkom je stijfheid en krampen in je schouders en nek, extreme vermoeidheid en rugklachten. Zaken die bijdragen aan de kwaliteit van je leven.

8 – Ieder rondje is anders

Een hoelahoep hoef je niet alleen maar om je heupen heen te zwieren. Je kunt met wat creativiteit en inspiratie van YouTube jouw hoelahoep ook inzetten om je triceps, biceps en schouders te trainen.

Zelfs je benen kunnen getraind worden met een verzwaarde hoelahoep, waardoor je heel jouw lichaam kunt targetten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat is een verzwaarde hoelahoep?

Niet alle hoelahoepen worden uitsluitend voor kinderen of acrobaten ontwikkeld :-). Een hoelahoep met gewicht is een ‘professioneel’ stuk uitrusting die je in je work-out kunt gebruiken.

Ze zijn in verschillende gewichtsklassen verkrijgbaar, van 1 KG tot 4 KG. Veel hoelahoepen zijn daarnaast ook in omvang instelbaar. Wel zo fijn wanneer je na weken trainen gigantische heupen van beton hebt gekweekt, je je oude vertrouwde verzwaarde hoelahoep kunt blijven gebruiken.

Verzwaarde hoelahoep kopen? Hier moet je op letten!

Voordat je je heupen in de strijd gooit en een hoelahoep koopt raad ik je aan rekening te houden met onderstaande zaken. De twee belangrijkste onderdelen zijn de grootte (diameter) van de hoep en het gewicht.

Gewicht van de verzwaarde hoelahoep

Ben je sporten met een hoelahoep nog niet gewend, kies dan niet voor de allerzwaarste hoelahoep met gewicht of kies een hoelahoep waarbij je het gewicht aan kunt passen. Dat laatste is misschien nog je beste keuze, zodat je niet voor ieder gewicht een aparte (nieuwe) hoelahoep moet kopen. Gewichten variëren van 1 tot 8 kg.

Grootte van de verzwaarde hoelahoep

Om te weten welke diameter hoelahoep bij je past vraag ik je dit te doen: meet vanaf je vloer (net voor je tenen) omhoog naar je navel. Deze afmeting geeft ongeveer aan welke diameter hoelahoep je het beste kunt kiezen. Kies een hoelahoep met een afmeting die het dichts bij je meting ligt. Val je precies tussen twee maten in? Ga dan voor de grootste optie.

Ben je een beginner?

Dan past een grotere hoelahoep waarschijnlijk het best bij je. Heb je al vaker gehoepeld, dan kun je voor een wat kleinere verzwaarde hoelahoep gaan.

Materiaalkeuze

Sommige hoelahoepen hebben een beschermde buitenlaag van foam. Deze zijn schokbestendig waardoor ze ideaal zijn voor gebruik boven harde ondergronden.

Top 3 Beste Hoelahoep met gewicht

#1 – Fitlab Hoelahoep Instelbaar gewicht (1-4kg)

Een hoelahoep met gewicht van het merk Fitlab Fitness

De hoelahoep met gewicht van het merk Fitlab is een populaire hoelahoep. Kopers op Bol.com geven de hoelahoep een 4,4 uit 5 binnen 16 reviews. Grote voordelen van deze hoelahoep zijn de beschermingsrand van foam, het feit dat deze uit elkaar te halen (en dus makkelijk mee te nemen) is en dat je het gewicht kunt aanpassen. Dat kan van 1 tot en met 4 kg door de ‘holle’ verbindingsbuizen te vullen met bijvoorbeeld rijst. Verkrijgbaar in blauw, blauw-roze of paars.

In en uit elkaar te halen
Gewicht aanpasbaar van 1 tot 4 kg
Beschermingsrand van foam
Niet de goedkoopste keuze

#2 – AWEMOZ Fitness Hoelahoep (1.2kg)

Verzwaarde fitness hoelahoep van het merk AWEMOZ

De 1.2kg zware fitness hoelahoep van het merk AWEMOZ is een ideale keuze doordat in de set ook een springtouw, opbergzak en meetlint zijn inbegrepen. Een opbergzak ontbreekt vrijwel altijd bij een verzwaarde hoelahoep en is toch wel erg fijn om te hebben.

Door het kliksysteem berg je de hoepel eenvoudig op in de bijgeleverde zak en kun je deze meenemen naar (bijvoorbeeld) je sportschool, het park of waar dan ook. De hoepel is voorzien van beschermend foam en met de bijgeleverde meetlint kun je effectief (blijven) meten hoeveel strakker je taille is geworden :-).

Komt met springtouw, opbergzak en meetlint
Voorzien van beschermde foamlaag
Stalen hoelahoep, erg stabiel
Gewicht is niet aan te passen

#3 – Weight Hoop Verzwaarde hoelahoep (1kg)

Een verzwaarde hoelahoep van het merk Weight Hoop

De Hoelahoep met 1kg gewicht van het merk Weight Hoop is een meer dan prima keuze wanneer je voor prijs/kwaliteit gaat. De hoepel heeft een beschermde foamlaag die niet alleen de hoepel zelf maar ook jouw heupen en middel beschermt tegen blauwe plekken en pijn. Het beschikt over een kliksysteem waardoor je de hoepel gemakkelijk op kunt bergen en mee kunt nemen.

Foam voor schokdemping en bescherming
Kliksysteem en dus demonteerbaar
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Gewicht is niet verstelbaar

Hoelahoep oefeningen

Nadat je je hoelahoep hebt gekocht, wil je naast de basis oefening natuurlijk ook wat variatie in je training aanbrengen. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om alle spiergroepen in je lichaam te trainen met een hoelahoep. Check daarvoor het fitness hoelahoep oefeningen artikel hier op MuscleMeister.nl, waarin ik 5 effectieve hoelahoep oefeningen voor je op een rij zet. Voor de handigheid zit daar natuurlijk ook een filmpje bij, zodat je ziet hoe de uitvoering gedaan wordt :-).

Drie mensen die met een hoelahoep oefenen

Hoelahoep schema

Wanneer je start met hoelahoepen wil je gewoon een duidelijk schema zodat je precies weet waar je aan toe bent. Op die manier weet je dat je de best mogelijke start maakt met oefeningen en de intensiteit die voor een beginner geschikt is.

Op internet vond ik zelf bijzonder weinig bruikbare schema’s. Om die reden heb ik een tijdje geleden voor mijzelf een schema samengesteld. Die deel ik gratis en voor niks met je in mijn fitness hoelahoep schema artikel.

Verzwaarde hoelahoep – Veelgestelde vragen

Hieronder enkele veelgestelde vragen over hoelahoepen met gewicht, die je wellicht beantwoord wilt hebben voordat je een verzwaarde hoelahoep gaat kopen. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan is het of een hele gekke vraag, of ben ik ‘m vergeten er tussen te zetten :-). In beide gevallen mag je hem in een reactie achterlaten en beantwoord ik deze graag voor je.

Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

Dit is voor iedereen anders. Het ligt aan je huidige lichaamssamenstelling, hoe vaak je sport met de hoelahoep en op welke intensiteit. Bij veel sporten zegt men dat het 1 tot 3 maanden kan duren voordat je zelf zichtbaar verschil ziet. Consistentie is het sleutelwoord. Het is beter om 3 keer per week 25 minuten te trainen dan 1 keer per week een uur.

Zorgt een verzwaarde hoelahoep voor een plattere buik?

Ja, onder andere. Met hoelahoepen kun je veel calorieën verbranden waarbij je vet verliest. Daarnaast versterk je jouw buikspieren waardoor er meer vorm in je buik komt. Zo wordt je lichaam in zijn geheel ‘strakker’.

Krijg je een dikkere kont van sporten met een verzwaarde hoelahoep?

Jazeker, die ga je krijgen. Niet alleen je kont maar ook je heupen zullen zeer waarschijnlijk in omgeving toenemen. Je middel (taille) zal zeer waarschijnlijk in omvang afnemen. Hierdoor ontstaat een ‘zandloper’ figuur.

Is sporten met een verzwaarde hoelahoep beter dan een gewone hoelahoep?

Nee, juist niet. Het is moeilijker om een hele lichte hoelahoep omhoog en in beweging te houden dan een hele zware. Het trainen met een verzwaarde hoelahoep is effectiever wanneer je deze niet zwaarder maakt dan 0.5 tot 1.0 kg. Dan heb je in principe het beste van ’twee werelden’ :-).

Wat gebeurd er wanneer je ieder dag met een hoelahoep sport?

Wanneer je pas begint met hoelahoepen raad ik je af om direct iedere dag met een hoelahoep te sporten. Dat komt vooral doordat je spieren nog niet gewend zijn aan de bewegingen die je gaat maken. Daarnaast zul je na de eerste dag/dagen de nodige blauwe plekken op je buik en rondom je middel hebben.

Een verzwaarde hoelahoep kopen: Samenvatting

Dus. Je gaat een verzwaarde hoelahoep kopen. Let daarbij op de maat (meet van de grond tot je navel, dat is ongeveer het formaat dat je moet hebben) en het gewicht. Je beste keuze is een hoepel kiezen die je in gewicht kunt verstellen, daar spaar je uiteindelijk het meeste geld mee uit.

En verder; heb plezier! Zet een muziekje op, volg een hoepel-instructie-video op YouTube en blijf consistent. Train twee tot drie keer per week en je zult vanzelf progressie opmerken en verschil zien.

Heb je vragen, opmerkingen, complimenten? Laat een reactie achter :-).

Jordy is 32 jaar en woont in het Land van Maas en Waal. Heeft een achtergrond in de zorg en is werkzaam als Product Owner. Als jonge twintiger is hij bijna 40 kg afgevallen en ontdekte hij de sportschool. De kennis die hij van sport, voeding en supplementen door de jaren heen heeft opgedaan deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie