Welke Kniebrace kopen? Zo knies je de juiste [2022]

37 Minuten leestijd

Als er een onderdeel van je lichaam dat zowel ontzettend flexibel als gevoelig voor pijn is, dan zijn het wel je knieën. Met een kniebrace ondersteun je de knie en verlicht je pijn, of je draagt ‘m proactief om narigheid te voorkomen. Wil je een kniebrace kopen, maar weet je niet welke?

Man met hypermobiele knieen

Dan zit je goed. In deze koopgids vergelijk ik de 10 beste knie braces van dit moment met elkaar. De belangrijkste info, pluspunten, minder goede punten en de scherpste prijzen heb ik hier allemaal voor je verzameld.

Welke Kniebrace kiezen? Een snel overzicht

Geen zin of tijd om het hele artikel te lezen? Dat snap ik. In onderstaand overzicht zie je een opsomming van wat ik de beste kniebraces van dit moment vind, en voor welke toepassing of situatie ze het meest geschikt zijn. Klik of druk op de naam om uitgebreide informatie van de kniebrace in deze koopgids te zien.

 1. Bauerfeind GenuTrain S – Beste allround kniebrace en mijn aanrader
 2. Bauerfeind GenuTrain S Pro – Beste kniebrace bij gescheurde meniscus
 3. Thuasne Genu Ligaflex – Beste kniebrace bij gescheurde kruisband
 4. Thuasne Genu Dynastab – Beste kniebrace na een knieoperatie
 5. Push Med – Beste kniebrace bij overbelasting
 6. Orliman Rodisil plus – Beste kniebrace voor skiën
 7. Boersport – Beste kniebrace voor hardlopen
 8. Menu Genumedi Plus – Beste kniebrace voor voetbal
 9. Medi Genumedi Pro – Beste kniebrace bij artrose of een versleten knie
 10. Push Care Kniebrace – Beste kniebrace voor slijmbeursontsteking

Wat is een Kniebrace wat doet het?

Net zoals een enkelbrace heeft een kniebrace een ondersteunende en beschermende functie. Een goede kniebrace beschermt je knie(gewricht) en stabiliseert deze. Een brace zorgt er ook voor dat je jouw knie niet in posities kunt strekken of buigen die mogelijk schadelijk voor je knie kunnen zijn.

Je kunt wanneer je een kniebrace draagt met meer vertrouwen je dagelijkse dingen doen of sporten, omdat je weet dat de brace je knie in de gaten houd.

Heb je een beschadigde meniscus? Dan zorgt de druk van een kniebrace ervoor dat je bovenbeen minder op je meniscus drukt en leunt. Het resultaat hiervan is dat je minder pijn ervaart.

Man in karatehouding met onbloot bovenlijf

Naast het wegnemen van de pijn zorgt een kniebrace ook voor een stukje compressie. Dat wil zeggen dat de bloedcirculatie in het gebied rondom je knieën verbeterd, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen door het gebied heen gaan. Dit kan herstel bij een blessure of na een operatie versnellen.

Heb je een licht gescheurde meniscus of kruisband, dan kan een kniebrace een operatie mogelijk voorkomen. Je kunt met zo’n brace dan in veel gevallen staren met fysiotherapie waardoor een operatie mogelijk niet nodig is. Natuurlijk overleg je hiervoor eerst met een (huis)arts.

Ook worden kniebraces met regelmaat gedragen door sporters die een blessure voor willen zijn. Bij sporten waar je benen abrupt andere bewegingen en houdingen aan kunnen nemen en bij contactsporten kan het dragen van een brace wenselijk zijn. Denk aan basketbal, rugby, tennis of voetbal.

Welke maat kniebrace heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste maat bij het kopen van een kniebrace vereist wat aandacht, omdat de maat van de brace (heel) belangrijk is voor een juiste werking. Een te losse kniebrace kan zijn werk niet doen waardoor het dragen zijn nut verliest.

Voorbeeld van een kniebrace maattabel
Voorbeeld maattabel van fabrikant Push Med, gebaseerd op knieomtrek

Aan de andere kant kan een te strakke brace gaan knellen en de doorbloeding verslechteren, wat gevaarlijk kan zijn.

Instructies van de fabrikant

Voor ieder besproken kniebrace model in deze koopgids heeft de fabrikant meet- en maatinstructies meegegeven in de webshops waar ik naar verwijs.

Een man verkleed als gele rolmaat
Deze bij voorkeur niet gebruiken

Bij sommige modellen is het namelijk zo dat een kniebrace een maat (of 2 maten) kleiner uit kan vallen. Houd de maten die je met onderstaande tips en instructies hebt gemeten bij de hand en leg deze naast het advies van de fabrikant, dan kan het (bijna) niet mis gaan

Hoe je moet meten

Opmeten doe je met een (linnen) meetlint (die bij bijvoorbeeld een naai-set inbegrepen zit), met een stukje touw of een papieren strook. Die laatste twee geven geen maten aan maar kunnen na het opmeten natuurlijk naast een rolmaat of liniaal gelegd worden.

Meetlint voor je lichaam
En deze wel

Met een rolmaat meten lijkt logisch, echter is het met een rolmaat (erg) lastig een meting te doen die nauwkeurig genoeg is en kunnen ze bij de wat onhandigere lezers onder ons voor verwondingen zorgen. Je kunt er niet aan doodgaan (tenzij je jouw beenmaat rondom je nek aan het meten bent), maar fijn is anders :-).

En weten wat je moet meten

Wanneer je online een kniebrace gaat kopen meet je vrijwel altijd je onderbeen, je bovenbeen en je knie. Het gaat om de omvang van de individuele onderdelen waarbij de knieomtrek in centimeters vaak leidend is.

Hoe je de omtrek van je knie opmeet

Kniebrace knieomvang opmeten

Dit is het meest belangrijk, want veel fabrikanten hebben hun maten gebaseerd op knieomtrek. Je kunt dit meten door je knie licht gebogen te houden.

Leg het meetlint tegen de onderkant van je knieschijf en trek deze naar achteren om je been heen. Let er hierbij op dat je het meetlint niet strak aantrekt.

Hoe je de omvang van je bovenbeen opmeet

Je bovenbeenomvang opmeten

Bij het meten van je bovenbeenomvang moet je rekening houden met de meetinstructies van de fabrikant. Je meet sowieso altijd met een licht gebogen knie en vaak vanuit de bovenkant van je knieschijf.

Geeft de fabrikant aan dat je 15 centimeter naar boven moet meten, dan meet je tot 15 centimeter vanaf de bovenkant van je knieschijf (tenzij anders aangegeven). Markeer dit punt met een pen of stift op je been.

De omvang van je been kun je vervolgens vanaf het gemarkeerde punt meten, door vanaf daar een meetlint om je been heen te trekken (niet strak). Ik raad je aan deze meting te doen terwijl je been ergens op ligt of terwijl je in een stoel zit.

Hoe je omvang onderbeen op moet meten

Kniebrace onderbeenomvang opmeten

Hierbij doe je hetzelfde als bij je bovenbeen, maar dan vanaf de onderkant van je knieschijf (tenzij anders aangegeven) bij een licht gebogen knie.

Meet vanaf daar weer 15 centimeter (of langer/korter, wat de fabrikant aangeeft) naar beneden toe en zet een stipje of streepje op je been.

Vanaf deze markering kun je weer een meetlint rondom je onderbeen leggen en de omvang opmeten. Zorg ervoor dat je beenspieren ontspannen zijn en je voet in 90 graden staat (en dus eigenlijk een L-vorm maakt met je onderbeen).

Wat is de Beste Kniebrace? De top 10

Onderstaande lijst is zorgvuldig door mij samengesteld na velen uren onderzoek. Dit zijn de (naar mijn bescheiden mening) op dit moment 10 beste kniebraces die je vandaag in Nederland kunt kopen.

Musclemeister kniebrace koopgids

Hieronder ga ik uitgebreid in op de pluspunten en minpunten van iedere kniebrace. Waar ze in uitblinken, wat er beter kan en welke je het beste kunt kiezen in een bepaalde situatie (of bij een bepaalde knieblessure).

#1 – Bauerfeind GenuTrain S

Buaerfeind Genutrain S Kniebrace
Beste allround keuze (mijn aanrader)
Reviewscore van 4,8/5 op Bol.com
Extensie-beperking tegen overstrekken
Met scharnieren en non elastisch klittenband
Ademende materialen voor extra comfort
Niet de goedkoopste keuze

De Bauerfeind GenuTrain S kniebrace staat op de allereerste plaats in deze top 10, omdat het simpelweg de beste ‘allround’ kniebrace is. De brace van het bekende kwaliteitsmerk Bauerfeind is in onder andere deze situaties te gebruiken:

 • Bij overbelasting van je knie
 • Knie distorsie (dus het verstuiken of verdraaien van je knie)
 • Een instabiele knie
 • Artrose
 • Meniscus klachten
 • Voor of na een VKB (voorste kruisband operatie)
 • Voor of na een AKB (achterste kruisband operatie)

Het is een actieve kniebrace met scharnierende rigide baleinen. Een balein is een extra steun in een brace, welke flexibel is. Aan de voorkant is een zogenaamde ‘visco-elastische’ pelotte aanwezig. Een pelotte is een kussentje welke druk uit kan oefenen, en in dit geval is de pelotte in de vorm van een ring aanwezig rondom de knie. Deze druk geeft vertrouwen en verminderd pijnklachten.

Daarbovenop bied de combi van scharnieren en niet elastisch klittenband extra ondersteuning, waarbij je gedeeltelijk zelf kunt bepalen hoe strak je de brace wilt dragen. De pasvorm van deze brace is uitstekend, en de levensduur idem dito. De positieve recensies van kopers op Bol.com en andere bekende webshops onderschrijven dit alleen maar.

Let op! De GenuTrain S kniebrace komt in een linker en rechter versie. Zorg ervoor dat je het juiste model en de juiste maat kiest. Ook op de webshop (die je via bovenstaande knop bereikt) staat uitgelegd hoe je jouw maat kunt opmeten en welke maat kniebrace je vervolgens het beste kunt kopen.

#2 – Bauerfeind GenuTrain S Pro

Bauerfeind GenuTrain S Pro meniscus kniebrace
Beste keuze bij meniscus problemen
Spalken met instelbare scharnieren
Buigen van de knie beperken van 30 tot 90 graden
Hoog draagcomfort
Zowel onder als boven een broek te dragen
Prijskaartje
Niet heel geschikt voor intensieve sporten

Op nummer twee staat de GenuTrain S Pro kniebrace van fabrikant Bauerfeind. Dit is in principe een nog ‘uitgebreidere’ versie van de Genutrain S (zonder de ‘Pro’) die hierboven vermeld staat (op nummer 1 in deze koopgids).

De uitbreiding is vooral terug te zien in de instelbare scharnieren. Deze zorgen ervoor dat je het buigen van je knie kunt beperken tot een hoek van 30°, 60° of 90° (graden). Hierdoor is dit de beste knie brace in deze koopgids wanneer je te maken hebt met een scheur in je meniscus – of dat nu voor of na de operatie is.

Daarnaast zijn er twee banden aan de boven- en onderzijde van de brace geplaatst, die je kniegewricht meer stabiliteit tijdens het bewegen geven.

Wil je een comfortabele kniebrace kopen met instelbare scharnieren van een kwaliteitsmerk, dan is het goed te weten dat je dit model ook kunt inzetten bij o.a. instabiliteit, een gescheurde kruisband, bij artritis of gonartrose (knie artrose).

Het prijskaartje is niet gering, echter is dit een kniebrace die bij normaal gebruik een hele lange tijd mee kan gaan.

#3 – Thuasne Genu Ligaflex

Thuasne Genu Ligaflex kruisband kniebrace
Eenvoudig aan doen door de aanwezige ’trek’ oren
Anti slip siliconen met extra comfortabel materiaal in de knieholte
Beste keuze bij een gescheurde kruisband
Optimaal werkende scharnier die de natuurlijke beweging van je knie volgt
Kan wat lastiger onder een broek te dragen zijn

Heb je problemen met je voorste of je achterste kruisband, is hij gedeeltelijk (of volledig) gescheurd? Dan zul je in sommige gevallen een operatie moeten ondergaan, en de mazzelaars komen weg met therapie in combinatie met het dragen van een brace.

De Genu Ligaflex van Thuasne is bij kruisband problematiek de beste keuze, maar is ook in andere situaties in te zetten:

 • Voor en na een kruisbandoperatie
 • Meniscusklachten
 • Instabiliteit van je knie
 • Deels gescheurde knieband(en)
 • Ondersteuning bij sporten na oplopen blessure

Wat de Ligaflex uniek maakt zijn de laterale versterkingen, welke van aluminium zijn gemaakt. De zogenaamde ‘TM5’ scharnier (ontwikkeld door Thuasne zelf) volgt de natuurlijke beweging van je knie en is geplaatst op de draaiassen van je knie.

Hierdoor ervaar je veel ondersteuning en comfort zonder er continu van bewust te zijn dat de brace zijn werk aan het doen is.

Daarnaast is er een antislip patroon (laag) aan de binnenkant aanwezig om te voorkomen dat de brace tijdens wandelen of sporten af begint te zakken. Bij de knieholte heeft de fabrikant ervoor gekozen extra speciaal geweven materiaal toe te voegen zodat (ook bij zweten) de kniebrace niet in je knieholte gaat schuren of irriteren.

#4 – Thuasne Genu Dynastab

Thuasne Genu Dynastab knieoperatie kniebrace
Tweeassig scharnier aan beide kanten van de knie
Siliconen antislip binnenrand tegen afzakken
Siliconen ring om de knieschijf voor bescherming en stabilisatie
Hoog draagcomfort
Goede keuze na een knieoperatie
Niet geschikt voor intensieve sporten

Nummer 4 in deze beste kniebrace koopgids is ook van fabrikant Thuasne, maar dan het Genu Dynastab model.

Staat er een knieoperatie op de planning of ben je net onder het mes geweest, dan is de Genu Dynastab een (hele) goede keuze. Door het tweeassig scharnier is het een goede keuze wanneer je gemiddelde tot zware knieklachten hebt.

Je kunt daarbij denken aan een (deels of volledig) gescheurde kruisband, meniscus, bij artrose, slijtage en ook bij verminderd kraakbeen (wat vaak het gevolg is van een meniscusoperatie). De brace kan gedragen worden tijdens herstel en revalidatie maar ook daarna ter preventie van een nieuwe blessure.

De brace is zowel links als rechts te dragen en is eenvoudig zelf aan te trekken. In de webshop via bovenstaande knop staat uitgelegd hoe je de juiste maat kiest.

#5 – Push Med Kniebrace

Overbelasting kniebrace van fabrikant Push Med
Beste keuze voor een overbelaste knie
Met ‘bladveer’ baleinen
Neemt de functie van je knie en kniebanden over
Kan zonder problemen nat worden
Lichtgewicht en eenvoudig in gebruik
Hoek van je knie kan niet beperkt worden

Met de nummer 5 in deze lijst breken we ‘m doormidden (deze koopgids, niet de knie). Het is de kniebrace van het merk ‘Push Med’ en is wat mij betreft de beste keuze bij overbelasting van je knie.

Ben je net wat te ver gegaan met wandelen, tennis of een verbouwing? Is je knie wat verdikt en pijnlijk en wordt het lopen moeilijker? Dan is de kans dik aanwezig dat je ‘m overbelast hebt. Het dragen van een (goede) kniebrace neemt druk weg van je knie en bied compressie. Hierdoor wordt de bloedcirculatie en daardoor ook je herstel versneld.

Wanneer je je knie rust wilt geven maar niet alleen maar thuis op de bank kunt blijven liggen, kun je het beste uitkijken naar een brace die de functie van je knie(gewricht) en kruisbanden overneemt. Dat doet deze brace door zijn buigbare ‘bladveer’ baleinen (die je op de foto ziet zitten).

Deze passen zich automatisch aan jouw knie aan en nemen de functies van je kraakbeen en kruisbanden over, zodat er zoveel mogelijk druk bij je knie wordt weg genomen. Hij is (erg) licht, eenvoudig te gebruiken, onder je kleding te dragen en kan zonder problemen nat worden.

Hij is niet echt geschikt voor of na een meniscus of kruisband operatie, omdat er weinig instelmogelijkheden zijn. Zo kun je de bewegingsvrijheid van je knie (in hoeveel graden hij kan bewegen) niet instellen.

#6 – Orliman Rodisil plus

Orliman Rodisil Plus skie kniebrace
Gaat (over)strekken van je knie tegen
Lichtgewicht en onder je skibroek te dragen
Beste keuze voor skiërs
Hoog draagcomfort en extra padding op de knie
Gebruik deze niet bij kruisband of meniscus problemen
Niet instelbaar

Ski je graag en heb je te maken (gehad) met een knieblessure, een overbelaste knie, instabiliteit of artrose, dan raad ik je aan niet (veel) verder te kijken dan de Orliman Rodisil plus kniebrace – wat mij betreft de meest ideale keuze voor skiërs.

Ook wanneer je een blessure wilt voorkomen en op zoek bent naar bescherming is deze perfect te gebruiken op de piste. De kniebrace is gemaakt van gebreid materiaal met baleinen (die lange dingen die je aan de zijkant ziet zitten), welke meeveren met je knie om druk weg te nemen.

Ze gaan het (over)strekken van je knie tegen en bieden ook compressie. Compressie zorgt voor meer warmte rondom je knie en een verbeterde bloedcirculatie. Je gewricht blijft hiermee beter op temperatuur waardoor de kans op het oplopen van een (nieuwe) blessure afneemt.

#7 – Boersport Kniebrace

Zwart met blauwe hardloop kniebrace van Boersport
Reviewscore 4,3/5 onder 70+ (!) beoordelingen
Compact, comfortabel en lichtgewicht
Beste keuze voor hardlopers
Erg scherp geprijsd
Verstelbaar en met anti-slip laag
Komt per 1 stuk (let op bij bestellen!)
Niet geschikt voor instabiele knieën

Wanneer je regelmatig gaat hardlopen en om welke reden dan ook meer behoefte hebt aan ondersteuning, dan wil je een zo compact en licht mogelijke kniebrace om je been hebben zitten.

Dan komen we al snel uit bij de nummer 7 in deze kniebrace kopen koopgids en dat is er eentje van de Nederlandse fabrikant Boersport.

Door de in huis ontworpen ‘spiraal-weef techniek’ wordt de druk over de gehele knie verdeeld. De stof bied veel compressie en een fijne pasvorm. Met het elastische druk verband kun je instellen hoe strak de brace zit en zo de hoeveelheid druk bepalen. Aan de binnenzijde is een siliconen anti-slip laag verwerkt, wat bij wandelen en hardlopen wel zo fijn is.

De gehele brace voelt erg licht aan, is compact en zit lekker. De stof is flexibel en ademend waardoor ook zweten geen probleem is.

Dat het om een kwalitatief goede en comfortabele brace gaat kunnen we aan de beoordelingen van kopers wel zien. Onder de meer dan 70 reviews krijgt de kniebrace een gemiddelde beoordeling van 4,3/5. Wandel je veel of ga je met regelmaat hardlopen en overweeg je een kniebrace te kopen, dan raad ik je aan voor de brace van Boersport te kiezen.

#8 – Menu Genumedi Plus

Menu Genumedi Plus voetbal kniebrace in de kleur zwart
Elastische fixatiebanden onder en boven de knie
Siliconen ring rondom de knie neemt druk weg
Gebreide stof bied veel compressie
Ideale keuze voor voetballers
Geen antislip laag

De Menu Genumedi Plus is wat mij betreft de ideale keuze kniebrace voor voetballers. Het maakt daarbij niet uit of je op straat een balletje trapt of bloedfanatiek wedstrijden speelt in de kelderklasse ;-).

Deze brace van Menu Genumedi is aan zowel de boven- als de onderkant voorzien van fixatiebanden. Je kunt hiermee de druk (strakte) bepalen en de banden zorgen ervoor dat de brace niet makkelijk kan gaan glijden of afzakken. Dat is waarschijnlijk waarom ze niet voor een antislip binnenwerk hebben gekozen, omdat deze door de banden niet nodig is.

Wanneer je de kniebrace draagt ligt er een siliconen ring rondom je knieschijf. Deze verlicht de belasting op je knie. De gebreide stof waar de brace uit bestaat zorgt voor veel compressie waardoor de warmte in je knie blijft zitten en de bloedcirculatie verbeterd. Hierdoor neemt de kans op een blessure af.

Doordat de brace dun is, is hij gemakkelijk onder een sportbroek of sportlegging te dragen. Een ideale keuze voor voetballers, maar natuurlijk ook te gebruiken bij wandelen en fietsen.

#9 – Medi Genumedi Pro

Zwarte kniebrace bij artrose van Medi Genumedi
Easy-glide scharnieren
Verstelbare banden aan boven- en onderkant
Antislip patroon aan binnenzijde
Goede keuze bij knieartrose of een versleten knie
Prijskaartje

Veel mensen die te maken krijgen met knieartrose (gonartrose) en/of een versleten knie weten hoe vervelend dit kan zijn. Je wordt beperkt in het lopen, ervaart ongemak en in sommige situaties ook (veel) pijn. Dat is waarom steeds meer (huis)artsen en fysiotherapeuten het dragen van een kniebrace aanraden.

Zo’n brace neemt druk weg, neemt gedeeltelijk de functionaliteit van de knie over en kan ook pijnklachten doen verminderen.

Dat doet deze Medi Genumedi Pro kniebrace ook, welke perfect te gebruiken is bij knieartrose, instabiliteit, lichte meniscusblessures en lichte instabiliteit van de kniebanden.

In de brace is een zogenaamde siliconenpelotte aanwezig die de belasting op de knieschijf verminderd. Samen met de gebreide stof die compressie bied zorgt dit voor een masserend effect. Pijnklachten worden hierdoor verminderd, lopen gaat soepeler en met meer vertrouwen.

Door de compressie wordt ook door de doorbloeding van je knie geholpen. Hierdoor kan zwelling en vochtuitstorting afnemen. Met de aanwezigheid van de easy-glide scharnieren kan de knie verder worden gestabiliseerd en ondersteund.

#10 – Push Care Kniebrace

Witte kniebrace van Push Med
Instelbare hoeveelheid druk
Bied compressie voor het kniegewricht
Ook te gebruiken bij reuma en artrose
Niet geschikt voor meniscus en knieband problemen
Niet om mee te sporten

Dit is ‘m dan, de allerlaatste knie brace in deze kniebrace kopen koopgids en review :-). En tevens mijn aanrader als brace bij een slijmbeursontsteking van je knie. Naast een slijmbeursontsteking is de brace echter ook te gebruiken in deze situaties:

 • Artrose van de knie (gonartrose)
 • Knieschijf instabiliteit
 • Reuma

De kniebrace bied compressie (druk) rondom het kniegewricht waardoor de bloedcirculatie verbeterd, zwelling afneemt en je als drager meer stabiliteit voelt.

Je kunt de sluitingen eenvoudig zelf afstellen met de bandjes, waardoor je ook zelf kunt bepalen hoeveel druk er wordt uitgevoerd. De brace van Push is eenvoudig aan te doen en is comfortabel.


Wanneer, waarom en hoe lang?

Pijnlijke knieën is de meest voorkomende gewrichtspijn die er bestaat. In een onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd werd het vermoeden van onderzoekers bevestigd.

Knie braces helpen bij pain, verbeteren je mobiliteit maar helpen je ook mentaal. Dat laatste klinkt misschien wat gek, maar kwam daadwerkelijk als resultaat uit het onderzoek. Dat is dat het dragen van een kniebrace ervoor zorgt dat je meer vertrouwen in je knie krijgt – om specifiek te zijn in hoeverre je er op vertrouwt dat je knie jou blijft ondersteunen.

Man grijpt zijn pijnlijke knie vast

Wanneer en waarom je een kniebrace zou moeten dragen

Kniebraces zijn (relatief) goedkoop, eenvoudig verkrijgbaar en comfortabel om te dragen – maar wanneer zijn ze nuttig? Je draagt een kniebrace eigenlijk om een van deze twee (of beide) redenen:

 • Structurele ondersteuning voor je knie of knieën
 • Verlichting van pijn

Een kniebrace dragen voor ondersteuning

Vaak (maar niet altijd) wordt een kniebrace ‘voorgeschreven’ door een fysiotherapeut of arts bij een gescheurde knieband of ander soort knieprobleem. De brace zorgt dan voor extra ondersteuning tijdens je herstelproces.

In de categorie ‘ondersteunende kniebraces‘ wordt er eigenlijk altijd een onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende soorten braces:

 1. Herstel kniebraces – Dit type brace beperkt de bewegingsvrijheid van de knie, zowel zijwaarts als omhoog en omlaag. Vaak gedragen na een blessure of operatie.
 2. Functionele kniebraces – Onderzoeken hebben aangetoond dat dit type brace bescherming en stabiliteit bieden aan je knie nadat je ‘m hebt geblesseerd.
 3. Profylactische kniebraces – Leuk woord voor galgje, profylactisch :-). Dit zijn braces die ontworpen zijn om een blessure te voorkomen bij contactsporten. Dan kun je denken aan boxen, worstelen, rugby of bijvoorbeeld voetbal.
Zwarte kniebrace met scharnieren
Met scharnieren kun je zelf instellen hoe ver je knie kan buigen in de brace

Wanneer je overweegt een kniebrace te kopen en structureel te gaan dragen, raad ik je -altijd- aan om even te overleggen met je huisarts en/of fysiotherapeut.

Daarvoor hoef je niet geblesseerd te zijn. Er zijn tegenwoordig veel voetballers die een kniebrace dragen om verwonding aan de knieën voor te zijn. Niet onverstandig want een blessure aan of in je knie kan langdurige gevolgen hebben.

Een kniebrace dragen voor pijnverlichting

Naast het dragen van een kniebrace voor ondersteuning en bescherming zijn er ook veel mensen die ‘m ter verlichting van pijn dragen.

Heb je bijvoorbeeld te maken met artrose in een of beide knieën, of chronische pijn naar aanleiding van een eerdere blessure of verwonding? Dan kan het dragen van een kniebrace mogelijk wat verlichting en comfort bieden.

Let wel op dat er op dit moment weinig wetenschappelijk onderzoeken zijn die deze functie van braces onderschrijven, al zijn er genoeg mensen die er baat bij hebben. In deze koopgids heb ik uiteraard ook een brace in de top 10 opgenomen die hier het best geschikt voor is.

Hoe lang moet je een kniebrace dragen?

Op die vraag is niet helemaal een kant-en-klaar antwoord te geven, omdat het van wat dingen afhankelijk is. Het grootste ‘ding’ is daarbij de reden om een kniebrace te gaan dragen.

Of je nu je eigen diagnose met hulp van het almachtige internet hebt gesteld of advies bij een arts hebt ingewonnen, raad ik je aan een kniebrace voor tenminste 1 week te dragen. Wil je ‘m puur ter ondersteuning en voorkoming van een blessure gebruiken (bijvoorbeeld tijdens basketbal), dan is dit natuurlijk niet nodig.

Kniebrace dragen op de kalender zetten

Heb je pijnklachten aan of rondom je knie, bijvoorbeeld door overbelasting tijdens het klussen, een (te) lange wandeltocht of ben je te hard gegaan tijdens het sporten? Dan is het wellicht verstandiger om een knee sleeve te kopen. Een sleeve bied compressie, waardoor bloedcirculatie verbeterd, je kniegewricht warm blijft en pijn kan worden verlicht.

Gebruik je hem bij artrose, een slechte knie, vlak na een blessure of operatie? Dan verwijs ik je bij deze naar een arts of fysiotherapeut welke jou kan adviseren over wanneer en hoe lang je jouw brace zou moeten dragen.

Hoe lang moet je een kniebrace dragen na een kruisband operatie?

Een veel voorkomende blessure aan de knie is een (gedeeltelijk of volledig) gescheurde kruisband. Vaak maar niet altijd zijn mensen aan het sporten wanneer de kruisband het begeeft. Gelukkig zijn artsen de laatste 15 jaar heel handig geworden in het repareren van gescheurde kruisbanden :-).

Na een operatie duurt het om en nabij 6 weken voordat de kruisband weer aan het bot is vastgegroeid. Voor het totale revalidatieproces moet je rekenen op 9 tot 12 maanden. Vaak (maar niet altijd) wordt na de operatie door de arts geadviseerd om een kniebrace te dragen.

Eerstegraads gescheurde kruisband

Bij een eerstegraads gescheurde kruisband is je kruisband uitgerekt, maar niet doorgescheurd. Daardoor zal het gebied rondom je knie gevoelig en wat opgezwollen zijn, maar kun je nog steeds op je knie leunen en ermee lopen.

Je kunt hierbij een brace dragen om de knie van extra ondersteuning te voorzien, zodat je knie stabiel gehouden wordt en deze zo snel mogelijk kan genezen.

Een normale en een dikke knie
Bij een (deels of volledig) gescheurde kruisband zal je knie een stuk dikker worden
Tweedegraads gescheurde kruisband

Een zogenaamde tweedegraads gescheurde kruisband is wat meer serieus. In deze situatie is je kruisband gedeeltelijk gescheurd, en ook hierbij zullen gevoeligheid en verdikking van de knie(holte) optreden.

Lopen zal moeilijk gaan waardoor je meer strompelt en hinkelt. Bij een tweedegraads gescheurde kruisband komt er een arts aan te pas die hier zijn of haar professionele blik op dient te werpen.

Ik raad je af om (veel) te lopen of andere inspannende activiteiten te ondernemen wanneer je dit opmerkt:

 • Zwelling en verdikking rondom de knie
 • Moeite met lopen (hinkelen, strompelen)

En eerst advies in te winnen bij een arts. Vaak kan bij een tweedegraads scheur een operatie voorkomen worden, door bijvoorbeeld fysiotherapie in combinatie met het dragen van een brace.

Derdegraads gescheurde kruisband

Je kunt na het lezen van bovenstaande vermoed ik wel raden wat er (is) gebeurd bij een derdegraads gescheurde kruisband.

Een knie na een knieoperatie
Knie na knieoperatie

In deze situatie is de voorste of achterste kruisband volledig gescheurd. Het scheuren van de band gaat op het moment dat het gebeurd heel vaak gepaard met heftige pijn, en vaak is er een ‘plop’ of ‘knap’ te horen in wanneer de band scheurt.

Lopen is op dat been niet meer mogelijk, omdat er geen band meer is om de knie te stabiliseren en op zijn plek te houden. Je zult zien dat je knie flink gaat zwellen. Neem wanneer dit gebeurd contact op met je huisarts, die je zeer waarschijnlijk door zal verwijzen naar het ziekenhuis op het moment dat de zwelling is afgenomen.

Ongeacht welke gradatie je mee te maken hebt of krijgt, je zult vrijwel altijd geadviseerd worden een kniebrace te dragen. Wil je na je herstel weer gaan sporten, dan is het ook aan te raden een kniebrace te kopen en tijdens je training te gaan dragen – al is het maar voor het eerste half jaar. Een brace zal je knie stabiliseren en de kans op een nieuwe blessure verlagen.

Moet ik een kniebrace dragen na een meniscus operatie?

Helaas kan er naast het scheuren van je voorste of achterste knieband nog wel meer gebeuren met je knie. Als een gescheurde knieband de meest voorkomende kwaal is, dan staat een scheur in je meniscus toch wel op nummer twee in de lijst.

De meniscus verwijst naar twee stukken kraakbeen in je knie die eigenlijk als een soort schokdempers functioneren. Iedereen heeft er twee van in iedere knie, eentje boven en eentje onder de knie. Ze dempen bewegingen tussen je scheenbeen (onder) en dijbeen (boven). Dus wanneer je een arts hoort praten over een scheur in je kraakbeen, dan verwijst hij of zij waarschijnlijk naar je meniscus.

Allround Knee Sleeve 5mm van Reeva
Afhankelijk van de ernst kan een arts ook adviseren een knee sleeve te dragen

Bij een gescheurde meniscus komt vaak een meniscusoperatie kijken. Een arts zal altijd proberen de meniscus te ‘hechten’, maar dit is niet altijd mogelijk. Meestal wordt tussen de 10% en 40% van de meniscus verwijderd (bron). Dat betekent wel dat de druk op het overgebleven kraakbeen met 100% tot 400% toeneemt, wat zal resulteren in een vroegere slijtage en vaak resulteert in artrose binnen 15 jaar na de operatie.

De ernst van de scheur zal bepalen of de arts het dragen van een knee sleeve of een type kniebrace voorschrijft. Heb je zowel de onderste als bovenste stukken kraakbeen gescheurd, dan kom je waarschijnlijk terecht bij een kniebrace met scharnieren.

Over het algemeen wordt geadviseerd gedurende 6 weken na je meniscusoperatie een brace te dragen, en deze ook te dragen in bed (!). Het dragen van zo’n brace stabiliseert je knie en voorkomt dat de omliggende spieren gaan overcompenseren vanwege je kwetsbare en gevoelige knie.

Moet je een kniebrace tijdens het slapen blijven dragen?

Heb je geen operatie gehad? Nee, dan is het geen moetje om ‘m in de nacht te blijven dragen (maar kan natuurlijk wel). Heb je wel een knieoperatie gehad of staat ‘ie gepland, lees dan verder.

Ik kan me voorstellen dat je je been wat rust wilt gunnen tijdens het slapen en die kniebrace er vanaf wilt jassen. Heb je echter een operatie ondergaan en heeft de arts je verteld dat je hem dag en nacht moet dragen, doe dit dan ook.

Een vrouw die in bed ligt met een kniebrace om
Na een knieoperatie zul je bijna altijd verplicht worden een brace tijdens het slapen te dragen

Heb je ‘gewoon’ last van je knie, een (sport)blessure opgelopen – dan kun je de brace gedurende de nacht het beste uitdoen. Zeker in de zomerdagen is dit wenselijk om het ‘broeien’ tussen huid en brace tegen te gaan.

Wanneer een chirurg je aanraad om de brace ook in bed te dragen, doet hij dit omdat hij wil dat je gewricht(en) op zijn plaats blijven. Bewegingen in je slaap heb je zelf niet onder controle en kunnen schadelijk voor je knie zijn en je herstel belemmeren.

Naast stabiliseren zorgt de brace er ook voor dat er druk bij je knie wordt weggenomen, waardoor pijn kan worden verlicht.

Gebruik een kussen (of 2, 3, 4..)

De beste methode is om op je rug te slapen waarbij je knie hoger ligt dan de rest van je lichaam. Dat doe je door een of meerdere kussens onder je knie te leggen. Hierdoor voorkom je dat je jouw benen in je slaap gaat kruisen waardoor (meer) pijn kan ontstaan.

Terwijl het kussen onder je knie ligt, leg dan aan de andere kant van je lichaam een kussen onder je zij. Dit voorkomt dat je in jouw slaap gaat draaien of rollen.

Gebruik ijs

Voordat je naar bed gaat raad ik je aan je knie te koelen door middel van een zak ijsklontjes of een icepack. Draai ‘m wel even in een dunne theedoek voordat je het ijspakketje op je knie legt. Door je knie te koelen ga je ontstekingen tegen en neemt ook eventuele zwelling af.

Ijsklontjes op een verdikte knie
Een verdikte of geblesseerde knie kun je voor het slapengaan koelen met ijs(klontjes)

Gebruik vaseline (of iets wat daar op lijkt)

Bij vrijwel iedereen die dag en nacht een kniebrace draagt (en dat soms zes weken achter elkaar) zal de huid onder de brace gaan irriteren en jeuken.

Om dit tegen te gaan kun je het beste na het wassen/douchen/baden wat vaseline of een soort vochthoudende crème aanbrengen rondom je knie. Daarnaast is het verstandig om voordat je gaat slapen de brace even een kwartiertje af te doen om je huid te laten luchten. Wel zo slim om je been stabiel en ondersteund ergens op te hebben liggen terwijl de brace naast je ligt :-).

Een blauwe fles Durex sensitive
Bij gebrek aan een ander smeermiddel kan Durex ook prima 🙂

Controleer de sluiting van je kniebrace

Check voordat je naar bed gaat de sluitingen van je kniebrace en of deze nog wel strak genoeg zitten. Natuurlijk moet het spulletje niet dusdanig strak zitten dat je het idee krijgt dat je in een bepaald soort natuurfilm beland bent, maar je snapt mijn punt.

Dit is hoe je een kniebrace onder je broek draagt

Denk niet dat het aan hebben van een broek het dragen van je kniebrace belemmert. Hoeveel mensen zie je in het openbaar in hun ondergoed lopen met een kniebrace aan? Precies. Dat gaat prima samen :-).

En mocht je toch ontzettend graag skinny jeans aan willen, dan is het bij vrijwel elke kniebrace die je gaat kopen mogelijk om ‘m over je broek te dragen.

Heb je beide kruisbanden gescheurd of beide meniscus beschadigd? Dan zul je een flinke kniebrace met scharnieren hebben. Die kun je het beste altijd over een broek of legging dragen.

Belangrijkste hierbij is dat de brace strak genoeg zit om z’n werk te kunnen doen, of ‘ie nu over je broek bevestigd is of onzichtbaar onder je broek.

De verschillen tussen een Knee Brace en een Knee Sleeve

Verschillende modellen en merken knee sleeves
Knee sleeves bestaan uit 1 stuk materiaal en trek je zo over je knie heen

Dit zijn Knee Sleeves. Sleeves zijn stukjes ‘stof’ die vaak uit 1 geheel bestaan, en via de voet over het scheenbeen worden gerold of getrokken om vervolgens op en rondom je knie te belanden.

Sommige sleeves worden gebruikt ter ondersteuning en compressie bij het herstellen van een (sport)blessure, bij zwakke knieën of bij bijvoorbeeld kniepijn of artrose.

Ze worden echter veelal ingezet ter voorkoming van een blessure en je ziet ze vaak bij voetballers, tennissers maar ook bij powerlifters en bodybuilders. De grote voordelen zijn het verminderen van zwelling en het bevorderen van de bloedcirculatie, waardoor je bij trainen/sporten minder kans hebt een blessure op te lopen.

Verschillende soorten kniebraces
Verschillende type kniebraces

En dit zijn (2 voorbeelden van) knie braces. Braces worden vaak (maar niet altijd) ingezet nadat je jouw knie of knieën hebt bezeerd. Denk aan een blessure, een (deels of volledig) gescheurde knieband of beschadigde meniscus.

Ze worden op dat moment gedragen om verdere beschadiging te voorkomen en om het kniegewricht te ondersteunen en stabiliseren. Een kniebrace is ook vaak onderdeel van revalidatie na een knieoperatie.

Sommige kniebraces kunnen daarbij ingesteld worden, zodat de bewegingsvrijheid van je knie beperkt wordt. Zo kun je in overleg met je arts en/of fysiotherapeut beetje bij beetje de knie zijn bewegingsvrijheid teruggeven tijdens je herstelperiode.

Verschillende dikten knee sleeves

Ben je na het lezen van de verschillen benieuwd naar goede kneesleeves en alle aandachtspunten die daar bij horen? Dan raad ik je aan mijn Beste Knee Sleeves koopgids hier op MuscleMeister.nl te bekijken.

Kniebrace VS Knie sleeve

Samenvattend zijn dit de belangrijkste verschillen:

 • Sleeves worden meer gebruikt ter voorkoming van een blessure, braces worden vaak na een blessure of operatie gedragen (en om een nieuwe blessure te voorkomen)
 • Sleeves bieden compressie (warmte voor spieren en gewrichten) en ondersteuning, braces zijn naast ondersteuning en compressie bedoeld om je kniegewricht te stabiliseren en om de bewegingsvrijheid te controleren/beperken
 • Knee sleeves bieden meer flexibiliteit en vrijheid, waardoor ze vaak tijdens sporten worden ingezet. Ze zijn echter geen goede keuze voor mensen met instabiele knieën omdat ze daar te weinig ondersteuning voor bieden.

Veelgestelde vragen over een kniebrace (kopen)

Ben je na het lezen van deze koopgids van plan een kniebrace te kopen? Pik dan nog even onderstaande veelgestelde vragen (en natuurlijk bijbehorende antwoorden) mee. Zo ben je zo goed als mogelijk geïnformeerd om een juiste keuze te maken bij het kopen van je kniebrace(s).

Kan ik een kniebrace vertrouwen?

Als je jouw kniebrace strak genoeg en juist hebt bevestigd, dan kun je deze absoluut vertrouwen. Het zal in het begin even wennen zijn – want het voelt wat gek. Geef het wat tijd om het vertrouwen op te bouwen.

Kan een kniebrace te strak zitten?

Jazeker, net zoals bij een sleeve kan een brace zeker te strak zitten waardoor het je huid kan beschadigen en bloedcirculatie kan belemmeren. Dit voel je vanzelf. Is het (heel) oncomfortabel, doet het pijn en/of begin je tintelingen rondom je knie te ervaren? Dan zijn dit tekenen dat je de brace strak hebt ingesteld.

Mijn kniebrace zakt af, hoe los ik dit op?

Een kniebrace die afzakt kan twee dingen betekenen: Je hebt een te grote maat kniebrace gekocht of draagt hem niet strak genoeg. Het is verder normaal dat de kniebrace iets zakt wanneer je veel aan de wandel bent, dat houd je bijna niet tegen en heeft gewoon met de zwaartekracht te maken.

Kniebrace kopen – Conclusie

Wanneer je een kniebrace gaat kopen is het dus vooral belangrijk duidelijk te weten waar je hem voor wilt gebruiken.

Een lichte en compacte kniebrace voor het hardlopen of tennissen is namelijk niet geschikt om te gebruiken wanneer je problemen met bijvoorbeeld met je meniscus of kruisbanden hebt. Aan de andere kant is een ‘bulkige’ kniebrace die ideaal is voor gebruik na een knieoperatie weer helemaal niet handig om mee te gaan sporten.

Een meme over kneebrace uitverkoop

Denk dus vanuit de klacht. Dit is je belangrijkste speerpunt bij het maken van een beslissing. Als tip wil ik je meegeven niet teveel op de prijs te letten. Het gaat om (de gezondheid van) je knieën. Als het op lichamelijke gezondheid en mobiliteit aankomt, wil je geen paar tientjes besparen. Dat is het zeker op de lange termijn niet waard.

Wil je nog een keer het snelle overzicht van de top 10 beste kniebraces bekijken? Klik of druk dan op de oranje link. Zit je na het lezen van dit artikel alsnog met vragen, kom je er niet helemaal uit? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik lees ze allemaal en help je waar ik kan graag verder :-).

Plaats een reactie