Beste enkelbrace kopen: Enkelbrace top 8 (2023)

15 Minuten leestijd

Enkelbraces zijn een van de meest gebruikte ondersteuningsmiddelen. Ze worden niet alleen enkel (hilarische woordgrap) gebruikt door atleten en sporters, maar ook door mensen die tijdens alledaagse activiteiten extra ondersteuning nodig hebben (om wat voor reden dan ook). Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen doordat je op zoek bent en de beste enkelbrace wilt kopen. Lees dan gerust verder, want ik heb het nodige onderzoek al voor je uitgevoerd :-).

Kleine koala die om een enkel van een man hangt
Enkoala brace

Wat is een goede enkelbrace? De 8 beste enkelbraces op een rijtje

Dit zijn mijn 8 best geteste enkelbraces die je vandaag kunt kopen. Heb je geen zin of tijd om het hele artikel te lezen? Dan kun je in onderstaande opsomming zien waar iedere besproken enkelbrace in uitblinkt:

#1 – Mijn keuze: Mueller Stabilizer Enkelbrace

Zwarte enkelbrace van het merk Mueller

Mijn keuze en wat mij betreft de beste ‘allround’ keuze als het op een enkelbrace aankomt is de Stabilizer van de bekende fabrikant Mueller.

Het is een ‘one size fits all’ enkelbrace die te gebruiken is bij:

 • Verzwikken, verrekken of kneuzen van je enkelband
 • Artrose en artritis
 • Chronisch enkelband letsel
 • Dagelijkse activiteiten
 • Laag intensief sporten

De brace is gemaakt van dun en kwalitatief goede neopreen waardoor hij comfortabel is en tegelijkertijd voor een goede compressie zorgt. Er zijn twee elastische banden aanwezig waardoor je ‘m eenvoudig strakker (of losser) maakt.

Wil je een enkelbrace gaan gebruiken tijdens intensieve sporten zoals hardlopen, tennis en basketbal, dan raad ik de Bauerfeind sports enkelbrace in deze koopgids aan.

Let op! Veel enkelbraces (en dus ook deze Mueller Stabilizer) worden per stuk geleverd, en niet per paar.

Hele goede reviewscore onder kopers (4,6/5)
Beste allround keuze, voor veel doelen inzetbaar
Makkelijk onder kleding en schoenen te dragen
Eenvoudig losser of strakker te maken
One size fits all is niet voor iedere voet geschikt

#2 – CASS Enkelbrace met ice pack – Beste bij pijn

Enkelbrace voor pijn met een ice pack van het merk Cass

Heb je pijn aan je voet en enkel vanwege een verzwikte enkel, een gescheurde enkelband of een andere vervelende blessure? Dan wil je de beste mogelijke enkelbrace kopen. Ik raad je aan te kiezen voor deze enkelbrace met bijgeleverde ice pack van het merk CASS.

Het is een ‘one size fits all’ enkelbrace die bijzonder comfortabel is en standaard compressie levert via de elastische sluiting. De bijgeleverde ice packs kun je zowel verwarmen als koelen.

Groot voordeel daarvan is dat je met warmte de doorbloeding kunt bevorderen met stijve gewrichten en spieren rondom de enkel. Je koelt de ice packs wanneer je ze wilt gebruiken om je enkel en/of voet te laten herstellen van pijn en/of een blessure.

De kwaliteit is goed waardoor je lang met deze enkelbrace kunt doen, en je jezelf geen zorgen hoeft te maken dat je na een maand weer aan nieuw exemplaar toe bent. De enkelbrace is te wassen in je wasmachine en gemakkelijk aan- en uit te doen.

Hele goede reviewscore onder kopers (4,4/5)
Ice packs kunnen zowel gekoeld als verwarmd worden en houden warmte of kou lang vast
Beste keuze bij pijn
One size fits all, goede kwaliteit
Niet geschikt om mee te sporten

#3 – SKAI Fit enkelbrace – Beste bij instabiliteit en voor extra ondersteuning

Enkelbrace van het merk SKAI Fit voor extra ondersteuning

De nummer drie in deze lijst is de beste keuze voor extra ondersteuning, bijvoorbeeld wanneer je onlangs herstelt bent van een blessure of gewoon weet dat je enkel een zwak punt is.

De SKAI Fit enkelbrace is gemaakt van hoogwaardige materialen (zachte neopreen) en daardoor ook comfortabel. De simpele klittenband sluiting zorgt ervoor dat je de lengte aan kunt passen en jezelf ondersteuning kunt geven op de punten waar je het nodig hebt.

Je kunt de brace zowel links als rechts dragen en is behalve ter ondersteuning natuurlijk ook te gebruiken bij lichte blessures en tijdens het sporten. Wassen doe je in verband met de klittenband het best in een handwasje.

Let op! Deze enkelbrace is geen one size fits all en je moet bij het aankopen van de brace de juiste maat voor jouw voet/enkel selecteren. De brace valt wat groter uit, dus je kunt beter voor een maat groter dan een maat kleiner kiezen.

Goede kwaliteit en makkelijk verstelbaar
Verstelbare band voor ondersteuning op verschillende punten
Voordelige keuze, bescheiden prijskaartje
Wat moeilijk te dragen onder schoenen, houd hier rekening mee

#4 – WG Commerce enkelbrace – Beste bij overbelasting

WG Commerce enkelbrace in de kleur zwart

Ben je te lang doorgegaan terwijl je al aan je enkel voelde dat het niet helemaal lekker ging? Dan kun je het beste kiezen voor de enkelbrace van het merk WG Commerce, want deze is het best in te zetten bij een overbelaste enkel.

De enkelbrace is gemaakt van huidvriendelijk nylon en is erg licht van gewicht. De brace voelt zacht aan en kan zonder problemen de dag door gedragen woorden.

Hij bevordert spierherstel, verlicht spierstijfheid en kan ook ingezet worden bij een stressfactuur, bij oedeem, een zwelling en hielpijn. Als kers op de taart zorgt WG Commerce voor een ’30 dagen niet goed geld terug garantie’ via onderstaande knop.

Meer dan 60 positieve reviews (4,4/5)
Zeer licht van gewicht
Eenvoudig onder schoenen te dragen
Je moet even door hebben hoe je ‘m aantrekt

#5 – Boersport enkelbrace – Beste bij verrekte of gescheurde enkelbanden

Boersport enkelbrace bij een gescheurde enkelband

We zijn over de helft van deze koopgids heen en aangekomen bij de beste enkelbrace bij een verrekte of gescheurde enkelband – namelijk de enkelbrace van de oer-Hollandse fabrikant Boersport. Een enkelbrace die gebruikmaakt van een spiraal-weef techniek waardoor de druk (ondersteuning) over het gehele oppervlak wordt verdeeld.

Deze enkelbrace is gemaakt van een nylon met spandex combinatie en via de klittenband sluiting eenvoudig te verstellen. Door deze combinatie van materialen ademt de brace waardoor er geen zweet of vocht opgesloten zit in de brace. Hierdoor wordt ongemak en eventuele vieze geuren voorkomen.

Je kunt hem eenvoudig onder je sokken en schoenen dragen en is daarmee ook geschikt bij reuma en artrose. Zoals je van een Nederlandse fabrikant mag verwachten zijn de materialen van hoogwaardige kwaliteit en heeft de brace een lange levensduur.

Meer dan 60 positieve reviews (4,4/5)
Ook te gebruiken bij reuma en artrose
Ademende combinatie van materialen, houd geen vocht vast
Niet de goedkoopste in deze koopgids

#6 – Bauerfeind sports – Beste enkelbrace voor voetbal

Kleurrijke enkelbrace voor voetbal van het merk Bauerfeind

Op zoek naar de beste enkelbrace voor voetbal? Dan hoef je niet verder te kijken dan de Buaerfeind sports enkelbrace.

De enkelbrace is ontworpen om eenvoudig onder (voetbal)schoenen gedragen te worden, en omsluit de gehele enkel en het grootste gedeelte van je voet. Zo kan de compressie over een gelijk verdeeld oppervlak verdeeld worden.

Het is geen goedkope enkelbrace, maar daar is de kwaliteit dan ook naar. Naast voetbal en andere sporten is de enkelbrace van fabrikant Bauerfeind ook goed in te zetten voor o.a.:

 • Hypermobiliteit
 • Instabiliteit van je enkel
 • Enkelklachten tijdens het sporten
 • Beginnende artrose
 • Oedeem
 • Overbelasting

De Bauerfeind enkelbrace ondersteund je enkelgewricht en is voorzien van stabiliserende tape-band voor extra ondersteuning. Het breiwerk is luchtdoorlatend waardoor er geen vocht vastgehouden kan worden.

Ontzettend eenvoudig in gebruik
Comfortabel en veel compressie
Rekt niet uit en in de wasmachine te wassen
Prijskaartje

#7 – Matchu Sports – Beste enkelbrace voor tennis

Matchu sports zwarte enkelbrace voor tennis

Nummer 7 is de enkelbrace van de bekende fabrikant Matchu Sports, en hij leent zich het best voor gebruik tijdens tennis.

Het is een universele maat en te gebruiken door zowel heren als dames en kinderen. Hij is gemaakt van hoogwaardig polyester en elastaan en voorzien van een anti slip binnenvoering.

De enkelbrace ondersteunt en versterkt de houding van je enkelgewricht, maar is wel voldoende open op de voet zodat hij niet in de weg zit bij het tennissen.

Voordelige keuze, universele maat
Enkelbrace van bekende fabrikant, van polyester en elastaan
Voor dames, heren, kinderen en zowel links als rechts
Anti slip binnenvoering
Niet zo’n lange levensduur als de andere braces

#8 – Elite Runners Therapy – Beste enkelbrace voor hardlopen

Elite runners therapy enkelbrace

We sluiten deze enkelbrace review tevens koopgids af met de beste enkelbrace keuze voor hardlopers, namelijk de brace van het merk Elite Runners Therapy.

Het is een ‘unisex’ enkelbrace met een voorgevormd steunkussen. Door zijn kleine afmetingen en dun maar comfortabel materiaal past hij in praktisch iedere hardloopschoen.

Enkelbrace met voorgevormd steunkussen
Sneller herstel en verbeterde ondersteuning
Past in iedere sportschoen
Niet de meest comfortabele keuze in deze lijst

Enkelbrace of tape?

Veel mensen vragen zich af waar ze het beste voor kunnen kiezen: een enkelbrace of enkel tape? Dat hangt er een beetje vanaf. Er kleven voor- en nadelen aan zowel enkel tape als een enkelbrace.

Tape

Enkeltape is een klevend goedje dat in allerlei breedtes en kleuren beschikbaar is. Ook de elasticiteit van de tape verschilt.

Qua smaakjes zijn er grofweg twee soorten tape te verkrijgen. Denk aan ‘gewone’ sporttape of medische tape, dat ook wel kinesiotape wordt genoemd. Kinesiotape is elastisch en beweegt met je lichaam mee en wordt vaak als ‘herinneringstape’ gebruikt na een enkelblessure. Het herinnert jou en je lichaam er aan om de juiste beweging te maken.

Roze kinesiotape om de enkel van een vrouw gewikkeld
Kinesiotape in volle actie.

Sporttape is minder flexibel en vooral erg stevig. Deze tape wordt gebruikt vlak na een blessure, verstuiking of bij instabiliteit. Het houdt je enkel in de juiste vorm en geeft ondersteuning.

Nadelen

 • Afhankelijk van materiaalgebruik kan enkeltape voor huidirritaties zorgen
 • Kosten van tape liggen waarschijnlijk hoger doordat je er meer van gebruikt
 • Goed intapen vereist kennis en ervaring

Voordelen

 • Minder groot en dik dan een brace en daardoor makkelijker onopvallend te dragen
 • Veel gebruikers vinden tape comfortabeler dan een brace
 • Gemakkelijk te dragen onder allerlei soorten schoenen

Enkelbrace

Ten opzichte van sporttape of kinesiotape heeft een enkelbrace veel voordelen, maar ook enkele kanttekeningen.

Enkelbrace uit de 16e eeuw
Zelfs in de 16e eeuw was men al op de hoogte van de voordelen van een enkelbrace.

Voordelen

 • Wetenschappelijk aangetoond dat een brace effectiever is dan tape
 • Snel en eenvoudig uit- en aan te doen
 • Geen kennis nodig om aan te doen
 • Minder belastend voor de huid
 • Eenvoudig te verstellen als deze los gaat zitten

Nadelen

 • Veel gebruikers vinden een brace minder comfortabel dan tape
 • Groter en dikker, waardoor het lastig kan zijn bepaalde schoenen te dragen
 • Duurder op de korte termijn (en voordeliger op de lange termijn)

4 Redenen om een enkelbrace te gebruiken

De redenen om een enkelbrace te gebruiken en dragen kunnen (heel) ver uiteenlopen. Ik zet de meest voorkomende voor je op een rijtje.

#1 – Het voorkomen van blessures

Een enkelbrace kan blessures aan je enkel(s) helpen voorkomen. Dit is een van de redenen waarom fysiotherapeuten en personal trainers het dragen van zo’n brace aanraden aan sporters die in het verleden te maken hebben gehad met pijnlijke enkels en/of een enkelblessure.

Een verstuikte enkel met blauwe plekken

Een enkelblessure is niet alleen vervelend (en pijnlijk), maar zorgt er vaak ook voor dat je een behoorlijke tijd minder mobiel en mogelijk geheel ‘uit de running’ bent. Je enkels dragen het gewicht van je hele lichaam bij alles wat je doet en daar wil je op kunnen vertrouwen.

#2 – Versnelt herstel

Mocht je een enkelblessure niet hebben kunnen voorkomen, en kamp je momenteel met een blessure, dan is het goed te weten dat het dragen van een enkelbrace ervoor kan zorgen dat de hersteltijd versneld wordt – net zoals een goede kneesleeve herstel voor de knie bevorderd.

Het dragen van een brace zorgt ervoor dat de enkel gestabiliseerd en de spieren rondom de enkel ontzien wordt. Ook zorgen ze ervoor dat de enkel geen beweging kan maken die die niet hoort te maken, waardoor de blessure mogelijk erger zou kunnen worden.

#3 – Een enkelbrace kan pijn verminderen

Je enkel verstuiken en verrekte of zelfs gescheurde enkelbanden kunnen allemaal erg pijnlijk zijn. Lopen wordt moeilijker en het risico bestaat dat je een slechte krampachtige loophouding aan gaat nemen om zo min mogelijk pijn te hebben.

Een geblesseerde enkel wordt ingespoten
Het dragen van een enkelbrace kan pijn en ongemak aanzienlijk verminderen. Foto: Pixahive

Een enkelbrace geeft rust aan je gewrichten, pezen en spieren door voor extra stevigheid en stabiliteit te zorgen. Dit is niet alleen tijdens het lopen zo, maar ook tijdens het rusten waardoor een brace ook effectief is wanneer je met je pootje omhoog ligt.

#4 – Meer stabiliteit

Weet je van jezelf dat je enkels een zwak punt kunnen zijn? Heb je in het verleden een enkelblessure gehad, of heb je op dit moment te maken met een enkelblessure? Dan kan een enkelbrace een uitkomst zijn.

Het dragen van zo’n brace zorgt ervoor dat jouw voet en enkel extra ondersteund worden, waardoor lopen comfortabeler wordt en je niet bang hoeft te zijn dat er iets met je enkels gebeurd.

Ook zorgen enkelbraces er tijdens herstel van een verwonding of blessure voor dat de hersteltijd verminderd. Je bent sneller weer op de been.

Let op; een enkelbrace doet niets voor een knieblessure of instabiele knie. Je kunt dan beter overwegen een goede kniebrace te kopen. Meer daarover lees je in de kniebrace kopen koopgids hier op MuscleMeister.nl.

Beste enkelbrace kopen: Conclusie

Heb je last van instabiele enkels, in het verleden te maken gehad met een verzwikte enkel of ervaar je op dit moment een enkelblessure? Twijfel dan vooral niet over de aanschaf van een enkelbrace. Er kleven vrijwel geen nadelen aan, en de voordelen zijn groot.

Je hersteltijd wordt ingekort, je ervaart meer steun, comfort, en minder pijn. Voor de prijs hoef je het niet te laten – er zijn immers enkele keuzes in deze koopgids opgenomen die je minder dan 30 euro kosten.

Twijfel je welke enkelbrace het beste bij je past? Dan raad ik je altijd aan advies in te winnen bij een medisch professional zoals je huisarts, fysiotherapeut of een podotherapeut.

Veelgestelde vragen over het gebruik van een enkelbrace

Onderstaande vragen (en antwoorden) zijn een greep uit de meest gestelde vragen omtrent de aanschaf en het gebruik van een enkelbrace.

Hoe lang moet ik een enkelbrace dragen?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat hij voor iedereen anders is. Hoe lang en hoe vaak je een enkelbrace moet dragen, hangt voor een groot deel van de reden af waarom je hem gebruikt. Bij twijfel raad ik je ten zeerste aan je huisarts en of een fysiotherapeut om advies te vragen.

Hoe moet ik een enkelbrace aan doen?

Dit hangt af van het type enkelbrace dat je koopt. Sommige zijn verstelbaar, en sommige niet. Over het algemeen trek je een enkelbrace vanaf je voet aan en over je enkel heen.

Hoe lang mag je een enkelbrace dragen?

Er zijn weinig richtlijnen te vinden vanuit medici en/of professionals als het gaat over hoelang je een enkelbrace mag dragen. Ik raad je daarom aan altijd met een fysiotherapeut of podoloog te overleggen.

Enkelbrace over of onder sok?

Ik raad je aan de enkelbrace over je sok heen te plaatsen. De sok onder de enkelbrace beschermt je huid en zorgt voor meer comfort. Het direct op de huid dragen kan (zeker bij warmer weer) zorgen voor zweren en blaren.

Plaats een reactie