Wat is de beste Spijkermat? Top 10 Spijkermatten van 2022

38 Minuten leestijd

Weg met pijntjes, onrustige gevoelens en stress. Een goede spijkermat laat je ontstpannen, beter slapen en zorgt voor meer gelukshormonen. De populariteit van spijkermatten gaat daardoor door het dak – niet gek gezien de vele voordelen. Dan de grote vraag: wat is de beste spijkermat van dit moment? Ik heb het voor je uitgezocht :-).

Zwart wit GIF over spijkermatten

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Snap ik. Gebruik onderstaand kort en snel overzicht of klik/druk hier om naar de uitgebreide reviews te springen.

Spijkermat kopen: Top 10 (snel overzicht)

 1. BrellaVio spijkermat met kussenmijn keuze en aanrader
 2. Flowee spijkermat – beste premium allround keuze
 3. Lebol spijkermat – beste keuze voor beginners
 4. PuraVida spijkermatextra grote spijkermat
 5. Schar Reaux spijkermat – bij pijn in nek en/of rug
 6. Curacomp spijkermat – speciaal voor de voeten
 7. Audacity S-vorm spijkermat – beste voor ontspanning en slapen
 8. Blue Lotus XLmeest complete set met veel accessoires
 9. Atare spijkermat set – beste budget keuze
 10. BrellaVio Eco set – beste duurzame spijkermat

Wat is een spijkermat precies?

Een spijkermat is zoals je waarschijnlijk al wel vermoed een matje met vele verschillende scherpe uiteinden. Toch zijn het geen echte spijkers, want die roesten over het algemeen net iets te graag :-). Een spijkermat wordt vaak ook wel een ‘accupressuurmat‘ genoemd en is tegenwoordig vooral voorzien van kunststof ‘spikes’.

Een blauwe spijkermat met foto van Matt Damon die een zonnebril draagt
Deze uitvoering is niet online te bestellen.

Over het algemeen wordt een spijkermat gebruikt om met je gehele lichaam op te gaan liggen. Er zijn dan enkele duizenden naaldjes die in je huid drukken. Je kunt ‘m ook op een specifiek gebied toepassen, bijvoorbeeld je hoofd en nek (tegen hoofdpijn en migraine) of je voeten (voor een betere doorbloeding).

Een stukje geschiedenis..

Veel mensen (en misschien jij ook wel) zien bij het denken aan een spijkermat een beeld voor zich van een houten plank met lange, dikke scherpe spijkers. Ook wel een spijkerbed genoemd.

Zwart-wit foto van man die op een spijkerbed ligt
“Kom je eigenlijk fakir?”

Spijkerbedden zijn ontstaan in India en werden daar door ‘Fakirs’ gebruikt. Mensen zagen de Fakirs als personen die magie bezaten waardoor ze vaak optredens gaven als goochelaar.

De huidige spijkermat zoals we die vandaag de dag kennen bestaat zo’n 40 jaar en werd in de jaren 80 uitgevonden door een Russische muzikant. Deze muzikant droeg de naam I. Kuznetsov en vond het fenomeen blijkbaar prikkelend genoeg voor een potje diepski onderzoekski.

Uitgevonden door een ongeluk

Het begin van zijn onderzoek werd getriggerd door een ongeluk. Tijdens een insectenplaag in zijn muziekschool gebruikte hij een pesticide om de plaag het hoofd te bieden. Slim als ‘ie was droeg hij een beschermend masker en pak, maar geen handschoenen. Een kritieke fout zo bleek, want zijn handen liepen daardoor interne weefselschade op. De bloedcirculatie in zijn handen verslechterde en zorgde voor chronische pijn en spierkrampen.

Foto in krant van de uitvinder van de spijkermat
De enige echte I. Kuznetsov, wie kent ‘m nie

Na tal van behandelingen geprobeerd te hebben ontdekte Kuznetsov dat alleen acupunctuur zijn klachten deed verminderen. Acupunctuur sessies waren in die tijd (middenin de Sovjet-Unie) bijzonder prijzig.

Omdat hij veel behandelingen nodig had, begon hij zelf te experimenteren op zijn eigen lichaam. Zijn rug kon hij echter zelf niet behandelen – en dit is waarom hij met de spijkermat op de proppen is gekomen.

In 1979 vroeg hij patent aan voor zijn uitvinding, welke een jaar later aan hem gegund werd. Enkele jaren later stond hij aan het hoofd van zijn eigen bedrijf, die inmiddels meer dan 70 miljoen matjes verkocht had.

Over dat aantal bestaan op de dag van vandaag nog twijfels, echter staat het vast dat na de val van de Sovjet-Unie het westen massaal toegang kreeg tot de uitvinding van de Rus – en nu ben jij deze koopgids aan het lezen :-).

Waar is een spijkermat goed voor?

Werken spijkermatten wel? Jazeker, onderzoek wijst uit dat het gebruik van spijkermatten meerdere voordelen kent – van natuurlijke pijnbestrijding tot een gezonder (meer ontspannen) lichaam.

Meme over spijkermattten

Ook zijn spijkermatten vooral tijdens de afgelopen lockdowns door mensen gebruikt om stress, depressieve en angstige gevoelens de kop in te drukken. Ik zet mijn favoriete voordelen voor je op een rijtje.

Natuurlijke vorm van pijnbestrijding

Wat mij betreft een van de (zo niet de aller) beste voordelen van spijkermatten is dat ze op een natuurlijke manier pijn kunnen bestrijden.

In dit onderzoek uit 2014 hebben wetenschappers en experts vele verschillende onderzoeken bij elkaar verzameld en gekeken naar feitelijke informatie en bewijs. De conclusie was dat acupunctuur wel degelijk effectief is bij het bestrijden van allerlei soorten pijnklachten waaronder hoofdpijn, rugpijn en voetpijn.

Vrouw die met haar rug op een spijkermat ligt

Effectief bij chronische pijn(klachten)

In het hierboven genoemde onderzoek kwam naar voren dat acupunctuur vooral effectief was bij het verlichten en managen van chronische pijnklachten. De definitie van chronische pijn is pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode of pijn die langer dan drie aanhoud.

In deze acupunctuur onderzoeken uit 2012 werd de impact van een spijkermat (ofwel acupunctuurmat) op chronische nek- en rugpijn gemeten. In totaal werden 82 mensen gedurende 14 weken onderzocht.

De conclusie zal je niet verbazen. De pijn werd bij vrijwel alle deelnemers significant verminderd.

Bij onrust of een angststoornissen

In Nederland heeft ongeveer 6% van de bevolking te maken (gehad) met een angststoornis. Dat zijn meer dan een miljoen (!) mensen. In sommige gevallen is een angststoornis dusdanig verstorend dat je het je dagelijkse leven en bezigheden in de weg kan gaan zitten.

Minder onrust bij gebruik spijkermat

Ik zeg niet dat een spijkermat de magische oplossing hiervoor is, echter kan het wel helpen. Ook kan het helpen de terugkeer van een angststoornis tegen te gaan.

Tussen 1997 en 2014 zijn er 39 onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van acupunctuur op de geestelijke gezondheid. Uit ieder onderzoek kwam naar voren dat acupunctuur een onmiddellijk positief effect heeft op het kalmeren van gedachten en het tegengaan van onrust en angstige gevoelens.

Een ander acupunctuur onderzoek toonde aan dat naast het tegengaan van onrust en angstige gevoelens acupunctuur ook een krachtig hulpmiddel is bij het behandelen van stress en een depressie of depressieve gevoelens.

Happy stoffen (endorfines) komen vrij

Naast een natuurlijke manier van pijn, onrust en angststoornissen bestrijden staat acupunctuur vooral bekend om het feit dat er endorfines vrijkomen wanneer je op zo’n prikkend matje gaat liggen :-).

Twee foto's van Barack Obama die lacht

En ook endorfines helpen bij het bestrijden van pijn. Je kunt ze een beetje zien als de natuurlijke pijnstillers van jouw lichaam. Het mooie is dat deze al vrijkomen na enkele minuten staan of liggen op een spijkermat.

Daarnaast is endorfine het belangrijkste hormoon wanneer het aankomt op jezelf gelukkig voelen. Niet verrassend dat het stofje het gelukshormoon genoemd wordt.

Slapeloosheid en slaapkwaliteit

Een op de vijf Nederlanders heeft te maken met slaapproblemen. Van niet in slaap kunnen vallen, tot niet door kunnen slapen en (veel) te vroeg wakker worden. Vooral in de leeftijd tussen 14 en 17 jaar worden de problemen steeds groter.

Een rode kat die op een wit kleed ligt te slapen

Een onderzoek uit 2015 keek naar vrouwen in de menopauze en dan specifiek naar hun slaapkwaliteit. Ze voerden tests uit en onderzoekers kwamen tot de conclusie dat die aanzienlijk verbeterde na ‘behandelingen’ met een spijker mat.

Ook andere onderzoeken die recent zijn uitgevoerd ontdekten dat het (op de juiste manier) toepassen van acupunctuur de slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Doorbloeding

Foto van een ader met bloedcellen

Wanneer je met je lichaam op een spijkermat ligt, drukken de spikes in je huid. Dit stimuleert de doorbloeding. Er zal meer bloed gaan stromen naar de gebieden rondom de drukpunten, waardoor ook afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Dit verklaart ook het warme gevoel en de tintelingen die je kunt voelen wanneer je op een spijkermat ligt.

Fibromyalgie

Veel mensen kennen fibromyalgie als een aandoening. Dat is echter niet wat de naam betekent, want fibromyalgie is Latijn voor ‘spierpijn’. Het is meer een verzamelnaam die artsen graag aan spiergerelateerde pijnklachten plakken – en dus geen duidelijke diagnose.

Meme over spierpijn

Er zijn echter steeds meer mensen met ‘onverklaarbare’ pijn in de spieren die verlichting van de klachten vinden door met regelmaat gebruik te maken van een spijkermat. Herken je jezelf in spierklachten zonder duidelijke oorzaak? Dan is de eerste stap (door)vragen bij je huisarts.

Daarnaast kun je het gebruik van een spijkermat testen, om te zien of het ook bij jou je pijnklachten kan verminderen. Ga je jouw eerste spijkermat kopen, bouw het gebruik dan rustig op. Begin met een minuut (of 2) per dag. Dit breid je naarmate de weken vorderen uit tot 20-30 minuten per keer.

Hoofdpijn en migraines

Ben je iemand die vaker dan gemiddeld last heeft van hoofdpijn of migraine, dan weet je hoe beperkend dit kan zijn. Vooral bij migraine zit er vaak niets anders op bed te blijven liggen totdat het voorbij is.

Spongebob meme over migraine

Acupunctuur kan daarbij directe verlichting bieden. Pranamat (een van de bekendste spijkermat fabrikanten) legt op haar website uit hoe dit werkt.

Nadelen van een spijkermat

In de basis is een spijkermat onschuldig, en bestaan er (zover op dit moment bekend) weinig tot geen nadelen. Er zijn echter wel persoonlijke situaties waarin gebruik van een spijkermat nadelig kan werken en afgeraden wordt – bijvoorbeeld bij zwangerschap, diabetes of mensen met een (te) hoge bloeddruk).

Ik licht enkele nadelige effecten van een spijkermat hieronder voor je toe:

 1. Bij een beperkt aantal personen kan gebruik van een acupressuur mat huidontstekingen veroorzaken. Heb je last van (brand)wonden, irritaties of andere huidklachten? Dan is het wellicht verstandig om dit gebied niet bloot te stellen aan een spijkermat.
 2. Een spijkermat heeft invloed op de bloedsomloop. Het is daardoor niet aan te raden er gebruik van te maken wanneer je een (te) hoge bloeddruk en/of diabetes hebt.
 3. Wanneer je net start met het gebruiken van je spijkermat, moet je rekening houden met roodheid en irritatie. Je lichaam zal moeten wennen aan de drukpunten. Start daarom met 1 tot 2 minuten, en bouw dit over drie weken op naar 20 minuten per keer.

Wetenschappelijk bewijs

Er zijn bijzonder weinig wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van acupunctuur (en dus ook spijkermatten) uitgevoerd. Wetenschappelijk bewijs is dus beperkt. Hetgeen ik heb kunnen vinden zet ik voor je op een rijtje.

Een wetenschapper die spijkermatten onderzoekt
Niet heel verrassend

Pijnbestrijding met acupunctuur

Onderstaande wetenschappelijke acupunctuur onderzoeken zijn uitgevoerd met pijnbestrijding als doel.

 • Iraans wetenschappelijk onderzoek (2011): bij dit onderzoek waren 72 mensen betrokken. In dit onderzoek kwamen wetenschappers tot de conclusie dat acupunctuur klachten m.b.t. menstruatie kon doen verminderen. Een bijkomend effect was dat het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen tijdens dit onderzoek af nam.
 • Onderzoek naar acupunctuur bij tandpijn (2014): bij het uitvoeren van testen onder 60 deelnemers verklaarden 46 daarvan dat de tandpijn die zij ervaarde afnam. De acupunctuur die de testpersonen ondergingen pasten ze zelf toe.
 • Spijkermat bij nek- en rugpijn (2012): dit onderzoek past het beste binnen dit artikel, want hierin werd het effect van een spijkermat op nek- en rugpijn onderzocht. Er namen in totaal 82 personen deel aan dit wetenschappelijk onderzoek. De groep deelnemers die gebruik maakten van een acupunctuur mat rapporteerde een aanzienlijke vermindering van pijnklachten in de nek en/of rug. Er moet echter bij vermeld worden dat deelnemers naast een acupunctuur mat ook andere behandelmethoden ondergingen.

Slaapkwaliteit verbeteren met acupunctuur

En onderstaande wetenschappelijke onderzoeken zijn uitgevoerd om de effecten van acupunctuur op slaapkwaliteit te kunnen meten.

 • Slaapkwaliteit bij migraine (2019): in dit onderzoek kwamen wetenschappers tot de conclusie dat acupunctuur geen invloed had op de slaapkwaliteit bij mensen met migraine. Deelnemers die zelf acupunctuur toepasten (bijvoorbeeld met een spijkermat) gaven aan minder vermoeid te zijn, maar ook niet meer dan dat.
 • Slaapkwaliteit bij Alzheimer (2015): aanvullend onderzoek uitgevoerd in 2015 toonde wel een verbetering in slaapkwaliteit aan bij de deelnemers die allemaal te maken hadden met de ziekte van Alzheimer. Het ging om (relatief) weinig deelnemers.

Zijn een spijkermat en acupressuurmat hetzelfde?

Verschillen tussen acupressuur mat en spijker mat

Wanneer je overweegt een spijkermat te kopen en online onderzoek gaat doen, zul je veel verschillende termen door elkaar gebruikt zien worden. Een spijkermat, acupressuurmat, spikes, spijkers, drukvlakken, een Zweedse spijkermat, de originele spijkermat, de Flowee spijkermat, de Shakti Mat en ga zo maar door.

In de basis zijn er heel veel namen voor wat allemaal op hetzelfde neerkomt: de spijkermat. Er bestaan geen verschillen tussen een spijkermat en een acupressuurmat: het zijn simpelweg twee benamingen voor hetzelfde voorwerp :-).

Kun je afvallen door een spijkermat te gebruiken?

Sommige claims van fabrikanten dat hun spijkermatten ervoor zorgen dat je af kunt vallen, vind ik bijzonder gewaagd. Er is vrijwel geen bewijs dat afvallen een direct gevolg is van een spijkermat gebruiken.

Een spijkermat kan je wel helpen bij het verliezen van overbodige kilo’s door neveneffecten. Dit zijn enkele effecten van spijkermat gebruik die jou kunnen helpen bij het afvallen:

Roze spijkermat en een hond die op een weegschaal staat
 • Versnelt je primaire stofwisseling: dit is de energie die jouw lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Acupunctuur versnelt de primaire stofwisseling, waardoor je (in rust) meer energie verbrand.
 • Verminderd onrust: een van de beste effecten van acupunctuur is dat het stressverlagend werkt. Stress kan ervoor zorgen dat je hormonen slecht in balans zijn, je slaapkwaliteit verminderd, en dat je meer gaat eten. Ook zorgt stress ervoor dat je meer buikvet vast houdt. Door stress te verminderen kun je jouw lichaamsgewicht beter onder controle houden en kom je mogelijk minder (snel) aan.
 • Meer bewustzijn van je lichaam: mensen die sporten en/of bezig zijn met de fysieke en geestelijke gezondheid zijn bewezen beter in het aanhouden van een gebalanceerd eetpatroon. Door een spijkermat te (gaan) gebruiken maak je een goede start.
 • Betere spijsvertering: volgens de Chinezen zijn de maag en milt primair verantwoordelijk voor het genereren van energie in je lichaam. Een spijkermat stimuleert volgens hen de functionaliteit van beide organen.

Hoe gebruik je een spijkermat?

Als je jouw spijkermat voor de allereerste keer gebruikt raad ik je aan om een t-shirt te dragen of een handdoek over de mat heen te leggen. Dit haalt de scherpe randjes van de spikes af. Wanneer je gewend bent aan de mat is het het meest effectief om zonder kleding op de mat te liggen.

Een spijkermat en drie gezichten van verwarde mensen

Het gebruiken van een spijkermat is niet bijzonder ingewikkeld. Rol de mat uit op een zo vlak mogelijke ondergrond. Dat kan op een vloer, maar ook je bed of bank zijn.

Gebruik je de mat op je vloer, dan is het aan te raden een opgerolde handdoek of yogamat onder de mat te leggen zodat je hoofd en nek wat extra ondersteuning krijgen. Het staat je natuurlijk vrij om zogenaamde ‘yoga props’ zoals een bolster of yoga kussen te gebruiken.

Ga languit op de mat liggen en zorg dat het gewicht van je lichaam evenredig verspreid wordt over de mat. Heb je last van je onderrug, dan kun je jouw knieën intrekken. De eerste minuten kunnen oncomfortabel voelen. Geef het even de tijd. Gratis tip; combineer het liggen op de mat met een podcast of begeleide meditatie (bijvoorbeeld via YouTube).

Met of zonder kleren?

Je haalt het meeste uit je spijkermat door geen kleren te dragen. Voor beginners kan dit echter pijnlijk zijn. Ik raad je aan in dat geval een handdoek over de mat te leggen of een t-shirt te dragen. Je kunt dan op jouw tempo wennen aan de scherpte van de spikes.

Tips voor beginners

Acupunctuur therapie bestaat al er lang en is bewezen effectief. Het geeft niet alleen verlichting bij fysieke klachten zoals hoofdpijn en pijnlijke spieren, maar kent ook geestelijke voordelen.

De spikes op een spijkermat zorgen ervoor dat jouw lichaam endorfines vrijgeeft, welke je helpen te ontspannen en een fijn gevoel geven. Dit kan onrust doen afnemen en voor een betere slaap zorgen.

Heb je moeite met het wennen aan je spijkermat, probeer dan deze dingen eens uit:

 • Luister naar muziek, een audioboek of podcast
 • Verander van houding, leg bijvoorbeeld een handdoek onder je hoofd of trek je knieën op
 • Probeer een andere ondergrond, leg de mat bijvoorbeeld op je bed of bank
 • Gebruik de spijkermat eerst voor een gedeelte van je lichaam, zoals alleen je (boven)rug
 • Probeer het samen met je partner uit

Hoe lang moet je een spijkermat gebruiken?

Je hebt net je eerste spijkermatje gekocht en hebt ‘m uitgerold in een rustige omgeving. Je bent er helemaal klaar voor, maar vraagt je af hoe lang je eigenlijk hoort te blijven liggen.

Een blauwe spijkermat, zwarte opbergtas en een klok

Net zoals bij het gebruiken van een yoga blok of een verzwaarde hoelahoep, raad ik je aan het gebruik van een spijkermat op te bouwen.

Start met 2 minuten per keer, en bouw dit over drie weken op naar 10 en 20 minuten. Je zult merken dat het liggen op een spijkermat helpt bij onrust, stress, je bloedcirculatie, herstel van sport en meer.

Het is normaal om tintelingen en warmte te voelen wanneer je gebruik maakt van je spijkermat. Het warme gevoel wordt veroorzaakt door bloed dat naar de gebieden toegaat waar de drukpunten je lichaam raken.

Uiteindelijk wil je voor de meeste effectiviteit de spijkermat meerdere keren per week 20 tot 30 minuten gebruiken.

Je spijkermat dagelijks gebruiken

Geen enkel probleem – je kunt een spijkermat zonder problemen iedere dag gebruiken. Let wel op; neem je medicatie welke bloedverdunnend werkt, overleg dan eerst met je huisarts.

Blijf altijd goed ademen, en probeer je lichaam volledig te laten ontspannen op de mat.

Wanneer moet je een spijkermat juist niet gebruiken?

In sommige situaties raden fabrikanten aan om juist niet een spijkermat te gebruiken:

 • Bij zwangerschap
 • Diabetes
 • Niet geschikt voor baby’s en kleine kinderen
 • Gedeeltelijke verlamming(en)
 • Bij bloedverdunnende medicatie
 • Een hele dunne huid en/of slechte bloedcirculatie

Aandachtspunten

In je zoektocht naar de beste spijkermat help ik je graag zo goed mogelijk op weg. Neem in je aanschaf de volgende aandachtspunten mee.

Een spijkermat achthoek drukpunten

Spijkers (drukpunten)

Wanneer je op zoek bent naar de beste spijkermat, zijn de spijkers het allerbelangrijkste aandachtspunt. Daarbij raad ik je aan te kijken naar onderstaande 4 zaken.

#1 – Hoeveelheid drukpunten

Een spijkermat heeft 1 belangrijk onderdeel nodig om iets voor jouw lichaam te kunnen betekenen: de ‘spijkers’ natuurlijk.

Hoe meer drukpunten (‘spijkers’), hoe effectiever de spijkermat is en waardoor hij dus meer kan doen voor jouw lichaam. Let wel op, want veel spijkermatten worden in verschillende ‘niveau’s’ aangeboden. Een spijkermat met gigantisch veel drukpunten kan namelijk als pijnlijk ervaren worden door een beginner. Bij twijfel raad ik je aan een goedkope(re) spijkermat met wat minder drukpunten aan te schaffen.

#2 – Vorm van de spijkers

Kijk niet alleen naar de hoeveelheid spijkers, maar ook naar de vorm. Een octagon (een drukpunt met acht hoeken) heeft meer drukpunten dan een cirkelvormig drukpunt.

#3 – Vorm van de puntjes van de spijkers

Hoe smaller en ronder de tipjes van de drukpunten zijn, hoe sneller ze af kunnen breken. Probeer een spijkermat met drukpunten te kiezen die niet supersmalle punten heeft.

#4 – Bevestiging

Als je de spijkers eenvoudig van de mat kunt trekken, dan zal hij niet lang mee gaan. Nu hoor ik je denken: ‘hoe test ik dit als ik online aan het vergelijken ben?’.

Geen zorgen – alle spijkermatten die ik in deze koopgids voor je heb getest en vergeleken bevatten spikes van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur.

Materiaalgebruik

Het materiaalgebruik van een spijkermat is belangrijk om vier redenen:

 • Effectiviteit
 • Levensduur
 • Comfort
 • Huidvriendelijk

We splitsen de kijk op het materiaalgebruik op in twee delen; de mat zelf en de spikes (spijkers):

Materiaalgebruik van de spikes

Vroegah werden er nog regelmatig echte spijkers gebruikt. Tegenwoordig zie je die bij de commerciële spijkermatten niet meer. De meeste matten zijn voorzien van plastic (kunststof) spijkers. Hoe scherper de spijkers, hoe effectiever de mat. Het fijne van plastic spijkers is dat deze op dag 1 net zo scherp en effectief zijn als op dag 1000.

Achthoek spikes op een spijkermat
De allerbeste spikes zijn ‘octagon’ (achthoek) spikes

Ik raad je altijd aan te kiezen voor een spijkermat met spikes die gemaakt zijn van ABS plastic. Dat is hetzelfde soort plastic welke gebruikt wordt bij de productie van LEGO steentjes. Het is bijzonder duurzaam en huidvriendelijk.

Spijkermat materiaalgebruik

Het materiaalgebruik van de mat zelf is belangrijk voor de kwaliteit en de ervaring. Niets vervelender dan voelen dat je op een slechte spijkermat ligt met ruwe randjes. Ook de levensduur heeft natuurlijk te lijden onder gebruik van slechte materialen.

Ik raad je altijd aan om een spijkermat te kopen die bestaat uit hypoallergeen textiel. Daarmee bedoel ik katoen of linnen aan de buitenkant, waarbij de vulling van de mat het beste kan bestaan uit katoen of kokosnoot vezels.

Afmetingen

Dan komen we bij de afmetingen van de spijkermat. Ook niet onbelangrijk. Je wilt met een lengte van 1.85m natuurlijk niet op een matje van 1.5m komen te liggen :-).

Een groene opgevouwen spijkermat

Het is echter niet de lengte maar vooral de breedte van een spijkermat die het meest belangrijk is. Vooral je rug moet volledig op de mat kunnen liggen.

Laat op het breedste punt je rug opmeten door je vriendin, vriend, moeder, vader, yogaleraar of wie dan ook. Niemand in de buurt? Ga dan op de grond liggen en leg rechts en links van je schouders iets op de grond neer. De afstand kun je opmeten.

Het liefst wil je een 5 tot 10 centimeter aan beide zijden overhouden. Kies dus liever een spijkermat die te breed is zodat je ruimte over houdt.

Schoonmaken en houden van je spijkermat

Het schoonhouden van je spijkermat zou voor zich moeten spreken. Het is een mat waar je met je blote rug op ligt, waardoor zweet, huidcellen en viezigheid zich op en romdom de spikes en mat zullen verzamelen.

Dit wil je schoonhouden, omdat een opstapeling van bacteriën op en in je spijkermat schadelijk kunnen zijn voor je huid.

Een bever in een bad
Als je ‘m snapt, dan snap je ‘m

Voor de meest optimale hygiene kies je een spijkermat waarbij de toplaag verwijderd kan worden. De instructies bijgeleverd bij je mat zullen je vertellen of deze in de wasmachine kan. Ik raad machinaal wassen van een spijkermat echter altijd af. Was je spijkermat met de hand en gebruik hierbij een zachte borstel of spons.

Welke spijkermat kopen? Top 10 (gedetailleerd)

#1 – BrellaVio spijkermat met kussen (mijn aanrader)

Spijkermat van Brellavio met spijkerkussen
Beste koop van 2022
Voor beginners en gevorderden
Inclusief spijkerkussen, topper en e-book
Hoge kwaliteit, lange levensduur
Aantrekkelijk prijskaartje
Standaard formaat, niet extra groot
 • Afmetingen mat: 74 cm x 44 cm x 2 cm
 • Afmetingen kussen: 37 cm x 15 cm x 10 cm
 • Drukpunten: 8505 (!)
 • Vulling: veerkrachtige foam vulling
 • Buitenzijde: 100% duurzaam katoen

De Brellavio spijkermat is wat mij betreft de beste koop van 2022 wanneer je op zoek bent naar een spijkermat. Aan de gemiddelde reviewscore van 4,7 uit 5 onder meer dan 240 beoordelingen is te zien dat de gebruikers net zo tevreden als ikzelf zijn.

Je krijgt veel waar voor je geld, want de spijkermat wordt geleverd met een spijkerkussen, topper en e-book. Het kussen gebruik je voor je hoofd, nek en voeten. De topper kun je over de spijkermat leggen voor meer comfort – een ideaal hulpstuk bij een dunne huid of wanneer een spijkermat gebruiken nog helemaal nieuw voor je is.

Ik heb de mat zelf al ruim een jaar dagelijks in gebruik, waarbij hij er nog vrijwel hetzelfde uitziet als toen ik hem uit de verpakking haalde. Met de kwaliteit en het materiaalgebruik zit het dus wel snor.

Om het feest compleet te maken geeft BrellaVio je de mogelijkheid de set binnen 30 dagen te retourneren wanneer je niet tevreden bent. Zo kun je zorgeloos de spijkermat, het kussen en de topper uitproberen.

#2 – Flowee spijkermat (premium keuze)

Zwart met witte premium spijkermat van Flowee
Beste kwaliteit en langste levensduur
8800 Drukpunten van ABS kunststof
Vijf jaar garantie (uniek)
Reviewscore 4,6/5 onder 45+ reviews
Bekende Nederlandse fabrikant
Prijskaartje
Geen topper en/of tas inbegrepen
 • Afmetingen mat: 77 cm x 45 cm x 2 cm
 • Drukpunten: 8800
 • Vulling: foam vulling
 • Buitenzijde: katoen

Naast mijn persoonlijke favoriet en aanrader, heb ik de Flowee spijkermat op nummer 2 gezet. In absolute kwaliteit net ietsje beter, maar daar hangt dan ook een vergelijkbaar prijskaartje aan. Wil je een ‘premium’ spijkermat met hoogwaardige materialen en een lange levensduur, dan past deze mat goed bij je.

Flowee is een bijzonder bekende en populaire Nederlandse fabrikant, die inmiddels al meer dan 10 jaar spijkermatten produceert. Die kennis en expertise zie en voel je aan deze mat zeker af. Wil je alles weten over de mat, dan kun je dat lezen in mijn review over de spijkermat van Flowee.

Op de mat zijn 8800 drukpunten aanwezig, die van duurzaam ABS kunststof zijn gemaakt. Dat is hetzelfde spul dat gebruikt wordt bij de productie van LEGO blokken. Grote kans dat je weet hoe lang die meegaan, en dat de LEGO blokken meer pijn aan je voeten doen dan deze mat ;-).

De binnenzijde is voorzien van een foam vulling, en de buitenkant bestaat uit katoen. De mat is eenvoudig schoon te maken en de stof (katoen) is voorzien van een extra weving.

Als ik ergens over mag zeuren is dat het gebrek aan een opbergtas en topper. Een topper voegt comfort toe, waardoor je als beginner makkelijker uit de voeten kunt. Ik vermoed dat Flowee daar gezien haar populariteit mee weg kan komen – jammer is het wel.

Wil je een geen poespas spijkermat met hoogwaardige kwaliteit die jarenlang meegaat, dan raad ik je de Flowee mat aan.

#3 – Lebol spijkermat (voor beginners)

Witte starter spijkermat van Lebol
Beste beginnerspakket
Inclusief kussen, spijkerbal en speciaal opbouwplan
Extra comfort dankzij dikke vulling
Eenvoudig te wassen
Lange levensduur
Geen topper inbegrepen
 • Afmetingen mat: 66 cm x 41 cm
 • Afmetingen kussen: 34 cm x 15 cm
 • Drukpunten: 8200
 • Vulling: extra dikke foam vulling
 • Buitenzijde: 100% katoen

Is acupunctuur en specifiek een spijkermat gloedjenieuw voor je, dan kun je meer dan prima uit de voeten met deze set van LÉBOL.

De comfortable spijkermat heeft 8200 drukpunten, een 100% katoenen buitenzijde en een binnenkant van dik schuim. Inbegrepen bij de mat zijn een opbergtas, kussen, spijkerbal en een speciaal ontwikkeld opbouwplan.

Door het plan te volgen, kun je het gebruik van jouw spiksplinternieuwe mat opbouwen. Zo voorkom je onnodige irritatie van je huid (en andere klachten). Ook levert de fabrikant er een Spotify afspeellijst bij waarmee je jezelf nog dieper kunt ontspannen.

Om het feestje af te maken had ik graag gezien dat Lebol een topper bij had geleverd, die je over de mat heen kunt leggen. Aan de andere kant snap ik de keuze van de fabrikant, gezien de mat door de extra dikke schuimvulling al meer comfort bied.

#4 – PuraVida spijkermat (extra groot)

Grote en brede spijkermat met logo van PuraVida
Reviewscore 4,9/5 onder 29+ reviews
Extra groot
Octagon (achthoek) spikes van ABS
9000 drukpunten
Geen opberg tas
Kwaliteit van materialen wisselend
 • Afmetingen mat: 66 cm x 45 cm
 • Afmetingen kussen: onbekend
 • Drukpunten: 9000+
 • Vulling: spons
 • Buitenzijde: katoen

De PuraVida spijkermat is een flinke knul. Grote voordelen zijn de ‘octagon’ (achthoek) spikes die van ABS kunststof zijn gemaakt. De reviewscore onder kopers is bijzonder goed te noemen.

Bij de mat wordt ook een spijker kussen geleverd, die je in kunt zetten voor je nek en hoofd. De spons vulling kun je verwijderen waardoor de mat van PuraVida eenvoudiger mee op reis te nemen is. Wassen doe je met de hand, machinaal is af te raden.

Ik moet bij deze spijkermat wel opmerken dat ik de kwaliteit en afwerking niet fanstastich vind. Ook sommige kopers lijken het in de reviews hierover met mij eens te zijn. Kies deze mat dus wanneer je naar een extra grote mat opzoek bent – maar houd er wel rekening mee dat deze mogelijk niet jarenlang je maatje zal blijven.

#5 – Schar Reaux spijkermat (nekpijn/rugpijn)

Zwarte eco-foam spijkermat tegen rugpijn en nekpijn
Perfecte keuze bij rug- en nekpijn
Met tas, kussen en E-book
Makkelijk mee te nemen (650 gram)
Milieuvriendelijke vulling
Niet de voordeligste keuze
Geen ‘full body’ spijkermat
 • Afmetingen mat: 66 cm x 41 cm
 • Afmetingen kussen: 37 cm x 15 cm
 • Drukpunten: ongeveer 8000
 • Vulling: schuim vulling
 • Buitenzijde: katoen

Op nummer 5 in deze top 10 beste spijkermatten staat de acupressuur mat van fabrikant Schar Reaux. Het gaat zowaar om een set – want de mat wordt geleverd met opberg tas, spijkermat kussen en e-book.

Wat vooral opvalt is het lichte gewicht (650 gram) van de spijkermat, wat hem in combinatie met de tas een hele goede keuze maakt wanneer je jouw spijkermat met regelmaat ergens mee naartoe wilt nemen. Het maakt daarbij niet uit of dat je sportschool, vergaderhok op kantoor of de zolder van je schoonmoeder is.

Met het bijgeleverde spijkermat kussen en net geen 8000 drukpunten is dit een goede keuze wanneer je te maken hebt met klachten in je nek en/of rug. De kwaliteit van de materialen, de afwerking en het comfort ben ik zeer over te spreken – en ik durf te stellen dat het daarmee wel snor zit.

Niets te zeuren? Toch wel.. de prijs zit aan de bovenkant van de markt en de lengte van de mat is beperkt. Dat is gezien z’n voornaamste toepassing (nek en rug) niet zo gek, echter zorgt dat er voor dat je ‘m niet over je volledige lichaam kunt gebruiken.

#6 – Curacomp spijkermat (voor de voetjes)

Groene voeten spijkermat van Curacomp
Helpt de doorbloeding van voeten te verbeteren
Makkelijk schoon te makken
TPE kunststof
20 Jaar garantie
100% recyclebaar
Klein formaat voor specifieke toepassing
Pittig prijsje voor het formaat spijkermat
 • Afmetingen mat: 30 cm x 40 cm
 • Drukpunten: onbekend
 • Vulling: geen vulling
 • Buitenzijde: TPE kunststof

Heb je met regelmaat last van vermoeide en/of pijnlijke voeten dan kun je de spijkermat van Curacomp proberen, die specifiek ontwikkeld is voor de voeten.

De spijkermat is 100% recyclebaar, gemaakt van duurzaam TPE kunststof en eenvoudig schoon te maken. De Zweedse fabrikant Curacomp voorziet je van 20 jaar garantie, wat eerlijk gezegd bij dit type mat eenvoudig te geven is – er kan weinig kapot :-).

De mat kan helpen de doorbloeding van de voeten en enkels te verbeteren, en is gemakkelijk te gebruiken wanneer je op een (bureau)stoel of bank zit.

#7 – Audacity (ontspanning en slapen)

S-vorm spijkermat voor slaapkwaliteit en ontspanning
Ideale drukverdeling door de s-vorm
Perfect voor ontspanning en diepere slaap
XL Hoofdkussen inbegrepen
Bijzonder comfortabel en zacht
Eenvoudig te wassen
Geen topper inbegrepen
Niet op lichaamslengte (65cm)
 • Afmetingen mat: 65 cm x 40 cm
 • Afmetingen kussen: 40 cm x 30 cm
 • Drukpunten: onbekend
 • Vulling: zacht foam
 • Buitenzijde: onbekend

Op zoek naar een acupressuur mat voor ontspanning, het verminderen van stress en betere slaap(kwaliteit)? Dan denk ik dat deze mat van het merk Audacity het beste bij je wensen past.

Door de speciale S vorm en het extra grote en dikke hoofdkussen richt deze mat zich volledig op een zo diep mogelijke ontspanning van je lichaam. De druk van de spikes wordt perfect verdeeld doordat de mat niet recht is, maar de vorm van het lichaam volgt.

Ook is de mat dik te noemen, wat mede komt door de zachte foam vulling. Het extra grote hoofdkussen ondersteunt niet alleen je hoofd, maar ook je nek.

Mocht je twijfelen, laat de vele positieve reviews (naast die van mij) op Bol.com je overtuigen. De bovenstaande blauwe knop brengt je daar naar toe. Is dat nog niet voldoende, dan is het fijn te weten dat je de mat binnen 30 dagen kunt retourneren. Zo kun je ‘m risicoloos uitproberen.

#8 – Blue Lotus XL (meest complete set)

Spijkermat met accessoires van Blue Lotus
Meest complete spijkermat set
Score 4,7/5 onder 20+ reviews
Extra grote spijkermat
Massagebal, acupressuur kussen, e-book en draagtas
14.883 Drukpunten
Drukpunten hadden scherper mogen zijn
Geen topper inbegrepen
Materiaalgebruik onbekend
 • Afmetingen mat: 120 cm x 45 cm x 2 cm
 • Afmetingen kussen: 35 cm x 16 cm x 11 cm
 • Drukpunten: 14.883 (!)
 • Vulling: veerkrachtige foam vulling
 • Buitenzijde: 100% duurzaam katoen

Wil je (heel) veel waar voor je geld bij het kopen van een acupressuur mat, dan kun je niet om deze overcomplete set van Blue Lotus heen – namelijk de ‘XL spijkermat set’.

De set bestaat uit een extra grote mat (120 cm lang en 45 cm breed), opbergtas, e-book, massagebal, spijkermat kussen en een massageroller. Het aantal drukpunten is gigantisch, namelijk 14.883 (die laatste 3 maken natuurlijk het verschil :-)).

Andere kopers lijken ook tevreden, want onder de meer dan 20 reviews scoort de set een 4,7 uit 5.

Is er niets om over te zeuren? Toch wel. De drukpunten hadden wat scherper mogen zijn, het materiaalgebruik wordt niet gecommuniceerd (een beetje gek) en er is geen topper inbegrepen. Door de hoeveelheid drukpunten is de mat in combinatie met de afwezigheid van een topper niet geschikt voor beginners.

Mocht je over het kopen van deze Blue Lotus XL spijkermat twijfelen, dan is het fijn te weten dat Blue Lotus het mogelijk maakt de mat 30 dagen uit te proberen. Ben je niet tevreden of is een spijkermat toch niet iets voor jou, dan kun je hem risicoloos retourneren.

#9 – Atare spijkermat (budget keuze)

Zwarte budget spjikermat van Atare
Voordeligste keuze in deze top 10
Reviewscore 4,9/5 onder 39+ reviews (!)
Met opbergtas en spijkermat kussen
Geen e-book of handleding inbegrepen
Iets minder lange levensduur
 • Afmetingen mat: 65 cm x 42 cm
 • Afmetingen kussen: 15 x 42 cm
 • Drukpunten: 8000
 • Vulling: bamboevezel
 • Buitenzijde: Kunststof drukpunten en katoen

Met de voordelige spijkermat van fabrikant Atare kun je niet misgrijpen. Het is niet alleen de laagst geprijsde mat in deze koopgids, maar wordt ook nog eens geleverd met opbergtas en spijkermat kussen.

Dat het een goede keuze is wordt onderschreven door de 39+ beoordelingen van kopers op Bol.com, die de mat een bijzonder hoge score van 4,9 uit 5 punten toekennen.

Op de mat aangebracht zijn 8000 kunststof drukpunten. Dat zijn er weliswaar minder dan de top drie in deze review, echter nog altijd meer dan voldoende om jouw gehele lichaam te ‘behandelen’. De buitenzijde bestaat volledig uit katoen, de opvulling uit bamboevezel.

Wil je de een mat graag met je meenemen naar je vriend, vriendin, sportschool of de zolder van je schoonmoeder? Dan komt de inbegrepen tas ook goed van pas. Met het spijkerkussen kun je jouw hoofd en nek van de nodige prikkels en tintelingen voorzien.

Toegegeven, door de gekozen materialen zal de spijkermat niet je hele leven lang meegaan – maar daar betaal je dan ook voor. Weet je niet zeker of een spijkermat iets voor je is, of wil je gewoon zo min mogelijk uitgeven – dan hoef je wat mij betreft niet verder te kijken dan de mat van Atare.

#10 – BrellaVio Eco spijkermat (duurzaam)

Duurzame beige spijkermat van Brellavio
Meest duurzame spijkermat
Reviewscore 4,7/5 onder 240+ reviews (!)
Geleverd met spijkerkussen, topper en e-book
8505 (!) drukpunten
Kokosvezel vulling en 100% duurzaam linnen
Prijskaartje
 • Afmetingen mat: 74 cm x 44 cm x 2 cm
 • Afmetingen kussen: 37 cm x 15 cm x 10 cm
 • Drukpunten: 8505 (!)
 • Vulling: kokosvezel
 • Buitenzijde: 100% duurzaam linnen

Mensen die bewust met hun fysieke lichaam een geestelijke gezondheid bezig zijn, geven vaak ook om het milieu. Ik wilde daarom in deze koopgids de meest milieuvriendelijke keuze voor je aanstippen.

En dat is de ‘Eco’ uitvoering van de bekende en populaire fabrikant BrellaVio. De vulling bestaat volledig uit kokosvezel, de buitenzijde uit 100% duurzaam linnen. De mat heeft maar liefst 8505 kunststof drukpunten, en wordt inclusief spijkermat kussen en topper geleverd.

Dat maakt ‘m geschikt voor gevorderden, beginners en mensen met een lagere pijngrens of bijvoorbeeld gevoelige huid. Wil je de meest duurzame keuze maken bij het kopen van jouw nieuwe acupressuur mat, dan raad ik je deze van harte aan.

Net zoals bij de ‘gewone’ uitvoering van de BrellaVio mat wordt deze ook bijzonder goed beoordeeld door kopers. Hij heeft op dit moment een score van 4,7 uit 5 onder meer dan 240 reviews.

Omdat de productie van deze matten zo duurzaam mogelijk uitgevoerd wordt, ligt het prijskaartje uiteraard wel wat hoger. Een drastisch verschil is het niet, want we hebben het over 1 tot 2 tientjes.


Conclusie

We hebben het in deze koopgids eerder over de aandachtspunten bij het kopen van een spijkermat gehad. Sta je op het punt om er eentje in huis te halen, neem deze overwegingen dan zeker mee:

Groene spijkermat met zwarte opberg tas
‘Meenemen of inpakken?’
 • Formaat: wil je dat de mat jouw volledige lichaam bedekt, zodat je hem in zoveel mogelijk situaties kunt gebruiken? Let dan op de afmetingen. Bij iedere spijkermat in dit artikel vermeld ik de afmetingen.
 • Materiaalgebruik: weet je van jezelf dat je allergisch bent voor bepaalde materialen, check de specificaties van de specifieke mat dan nog een keer. Voor de spikes (drukpunten) wil je het liefst een octagon (achthoek) vorm die van stevig plastic (bijvoorbeeld ABS kunststof) gemaakt zijn.
 • Reviews: ik verwijs voor alle matten naar webshops, waar je ook de beoordelingen (reviews) van mensen die de mat al hebben gekocht kunt lezen. Check deze altijd, soms zitten er dingen tussen waar je zelf nog niet bij stil hebt gestaan.
 • Prijs: voor een goede spijkermat betaal je een bedrag tussen de 30 en 80 euro. Vaak (maar niet altijd) heeft de duurdere spijkermat meer comfort, een beter materiaalgebruik en langere levensduur.
 • Extra accessoires: veel fabrikanten leveren bij de verkoop van een spijkermat handige spullen zoals een spijkermat kussen, zachte topper, opberg tas of een massage roller. Handig wanneer je zoveel mogelijk kanten op wilt met je mat.

Wil je een goede spijkermat met hoge kwaliteit materialen en lange levensduur, dan hoef je eigenlijk niet verder te kijken dan de premium spijkermat op nummer 2 in deze koopgids. Wil je een kneitergoede mat maar ook graag een kussen en topper (handig wanneer je net begint)? Bekijk dan mijn persoonlijke favoriet nog een keer.

Veelgestelde vragen

Helpt een spijkermat bij cellulitis?

Zeker. Meerdere keren per week gebruik maken van een spijkermat kan cellulitis zichtbaar verminderen. Beweging en een gezonde (gematigde) levensstijl helpen bij het voorkomen van cellulitis. Ook krachttraining en fitness zorgen voor een strakkere huid.

Kun je een spijkermat gebruiken tijdens een zwangerschap?

Fabrikanten raden het gebruik van een spijkermat tijdens je zwangerschap af. Er gaan namelijk verhalen rond dat de drukpunten van een spijkermat weeën op gang kunnen brengen, echter is er op dit moment onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van een spijkermat tijdens zwangerschap.

Is een spijkermat gevaarlijk?

Spijkermatten zijn over het algemeen veilig, echter zijn ze niet door iedereen te gebruiken. Heb je een (heel) dunne huid, diabetes of een slechte bloedsomloop – win dan eerst advies in bij je huisarts.

Hoe vaak kan ik een spijkermat gebruiken?

Je kunt een spijkermat dagelijks gebruiken. Bouw het geleidelijk op en luister vooral naar je lichaam. De eerste paar keer mag je huid gevoelig zijn, maar als je eenmaal een minuut op de mat zit of ligt mag het niet pijnlijk worden. Warmte en tintelingen zijn normaal.

Hoe lang kan ik een spijkermat gebruiken?

Begin je net met het gebruiken van een spijkermat, start dan eens met een minuut tot enkele minuten. Dit kun je opbouwen naar 10 tot 20 minuten (per dag).

Plaats een reactie