Vitalic mat Review: Mijn ervaringen met deze extra dikke mat

17 Minuten leestijd

De Vitalic fitnessmat is een van de meest verkochte Nederlandse fitness matten. Voor mijn home gym was ik op zoek naar een extra dikke fitnessmat en kwam ik via Bol.com bij deze uit. Ik heb de proef op de som genomen en hem in huis gehaald. Mijn ervaringen met de mat lees je hier in mijn review.

Korte beoordeling

Voor wie geen tijd (of zin) heeft om de hele review te lezen volgt hieronder mijn conclusie en beoordeling van de Vitalic mat. Je kunt om de uitgebreide review te bekijken verder scrollen of bovenstaande inhoudsopgave gebruiken.

Vitalic fitnessmat

8 out of 10
€89€79
Foto van de Vitalic fitnessmat in zijn beschermtasje

De Vitalic mat combineert extra comfort met veelzijdigheid en een hoog gebruiksgemak. Het is binnen enkele weken de favoriet in mijn verzameling matten geworden. Waterdicht, extra dik en veel grip. Geen gedoe (meer) met een mat oprollen en in een net iets te krap tasje stoppen. Heerlijk.

Comfort
9 out of 10
Erg comfortabele mat door de extra dikte van 5 cm, waar de meeste matten 1 tot 2 cm dik zijn.
Kwaliteit
9 out of 10
Algehele kwaliteitsindruk is zeer goed te noemen. Mag ook wel voor dit prijskaartje.
Levensduur
7 out of 10
Na 2 maanden intensief gebruik nog geen tekenen van slijtage te zien. Ik update de review wanneer ik hem 1 jaar in bezit heb.
Prijs
7 out of 10
Zit aan de bovenkant van de markt, is wat mij betreft de investering waard.
Hygiëne
8 out of 10
De TPE buitenkant is vocht afstotend, ruikt niet en vraagt weinig onderhoud.
Gebruiksgemak
8 out of 10
Ik ben fan. In- en uitklappen binnen enkele seconden. Door handvaten en tas makkelijk mee te nemen.

Voordelen

Makkelijk opbergen en meenemen

Waterafstotend

Comfort

Grootte en dikte

Slijtvast

Hoeveelheid grip

Nadelen

Niet 100% waterdicht

Flink prijskaartje

Uitgebreide review

Tijd voor mijn review van de Vitalic fitness mat. Goed om te weten: ik gebruik de Vitalic mat sinds midden januari dit jaar en heb hem dus een ruime 2 maanden kunnen testen en vergelijken.

Naast de Vitalic mat ben ik in en om huis ook mijn oude vertrouwde Rising Phoenix mat blijven gebruiken. Zo had ik referentiemateriaal en kon ik de twee op sommige elementen met elkaar vergelijken.

Communicatie & bezorging

Score 9/10

Laten we starten met de communicatie vanuit Vitalic zelf en de (snelheid van) bezorging. Het korte antwoord is: dat zit wel snor bij het jonge Nederlandse bedrijf.

De dag na bestelling had ik de mat keurig verpakt in kartonnen doos in huis. Ik werd per e-mail op de hoogte gehouden over de status van mijn bestelling. Niets te klagen dus :-).

Design

Score 6/10

Dan over het uiterlijk van de Vitalic fitnessmat. Een aspect dat mijzelf niet interesseert en waarvan ik de indruk heb dat het eigenlijk alleen ‘belangrijk’ is bij yogamatten.

Blauwe opgevouwen Vitalic fitnessmat met gras en bomen in de achtergrond
Eenvoud en rust in het ontwerp. De focus moet namelijk op je training liggen :-).

Het ontwerp is subtiel en eenvoudig. De enige opdruk die er op zit is het logo met naam en slogan van Vitalic: ‘Creating Movement‘. Een slogan waar ik mij na mijn eerste koffie in de ochtend zeker in kan vinden.

De kleur komt voort uit de huiskleur van Vitalic. Buiten het logo zijn er verder eigenlijk alleen ritssluitingen en een handgreep te zien.

Afmetingen

Score 8/10

De Vitalic mat is 180 cm lang, 70 cm breed en 5 cm dik. Daardoor hoort hij in het rijtje XXL fitnessmatten thuis. Weinig andere matten zijn net zo lang en breed. Vooral de breedte en dikte vallen positief op. Je hebt dus veel ruimte om te mediteren, Yoga te beoefenen of lekker te sporten.

In principe wil je altijd voor een mat kiezen die ongeveer 10 centimeter langer is dan je zelf bent. Ben je 180 cm of langer? Dan raad ik je de Vitalic mat niet aan en kun je bijvoorbeeld eens kijken naar de door mij geteste 2 meter lange Airex fitnessmat.

Blauwe ingeklapte staande fitnessmat van Vitalic
Staand en ingeklapt

De Vitalic mat bestaat dus uit drie delen waardoor hij opgevouwen kan worden. Heb je dat gedaan dan veranderen natuurlijk de afmetingen en hebben we het over een lengte van zo’n 60 cm en dikte van 14,5 cm. De breedte veranderd niet.

Dat maakt het bijzonder makkelijk om het ding op te bergen en wat ik in vergelijking met mijn andere fitnessmatten heerlijk vind: geen gedoe met oprollen. En vooral ook geen gedoe met zo strak mogelijk oprollen omdat de mat in een net iets te krap tasje gepropt moet worden.

Mocht je de mat mee willen nemen dan is het fijn te weten dat zowel de mat als tas voorzien zijn van handgrepen.

Toepassingen & Veelzijdigheid

Score 9/10

Een van mijn favoriete aspecten van de Vitalic fitnessmat is zijn veelzijdigheid. Door de ruime afmetingen kwam ik er steeds meer achter dat ik hem voor veel verschillende doeleinden gebruik.

Nu de zon zich eindelijk weer laat zien, gebruik ik hem bijvoorbeeld in het hoge gras als meditatie matje. Ik doe er op rustdagen rek- en strekoefeningen op en wanneer ik om wat voor reden dan ook niet naar de sportschool ga gebruik ik ‘m voor ‘bodyweight’ oefeningen.

Denk dan aan lichaamsgewicht squats, push-ups, planken en allerlei verschillende soorten buikspieroefeningen. Daar blijft het niet bij want ik heb de Vitalic mat ook regelmatig voor mijn andere hobby in en om de garage gebruikt: bij het sleutelen en poetsen aan mijn auto en motorfiets bleek het gek genoeg een bijzonder fijne mat voor ondersteuning te zijn.

Comfort

Score 9/10

Het comfort zou een van de belangrijkste verkooppunten moeten zijn. Met een dikte van 5 cm is hij een stuk dikker dan de gemiddelde fitnessmat. Die zitten namelijk meestal ergens tussen de 0,5 cm tot 2 cm.

Daarbovenop zou in de Vitalic mat gebruik gemaakt zijn van het meest zachte soort foam, wat zachter moet zijn dan de meeste plastic fitness matten.

Na 2 maanden intensief gebruik te hebben gemaakt van de Vitalic mat kan ik die bewering in de producttekst van Vitalic alleen maar beamen. De mat is aanzienlijk comfortabeler dan de andere fitnessmatten die in mijn sport-hok rondzwerven.

Schuim binnenkant van de Vitalic fitness mat
Het extra dikke foam zorgt voor (veel) meer comfort dan andere fitnessmatten bieden

Dat is voor mij persoonlijk vooral een voordeel bij lange trainingssessies en bij gebruik van de mat als meditatie matje. Bijkomend voordeel is dat de kou van een vloer onder mij niet zo snel door de mat heen trekt.

Er is 1 ding waar ik op dit gebied over wil ‘zeuren’. Omdat de mat opgevouwen kan worden betekent dit dat er 2 randen over de breedte van de mat lopen. Afhankelijk van de oefening die je aan het doen bent kan er een teen, vinger, deel van een voet, kattenpoot of hondensnuit tussen schieten :-).

Het is een klein detail, maar wel iets om rekening mee te houden. Matten die je uitrolt hebben dat niet omdat er geen scharniermechanisme aanwezig is.

Gebruiksgemak

Score 8/10

Ik ga nog even door met mijn lofzang, want ook op het gebied van gebruiksgemak is de Vitalic mat een fijn ding. Dat zit hem voornamelijk in deze 2 dingen:

  1. Opberg gemak
  2. Mee kunnen nemen

Een ’traditionele’ fitnessmat rol je op en schuif je vervolgens terug in een tasje of je knoopt er iets van een band of touw omheen.

Dat hoeft bij de Vitalic mat niet omdat het een ‘vaste mat’ met twee scharnierende delen is. Daardoor klap je hem gemakkelijk en snel in.

Bovenaanzicht op de drie delen van de Vitalic fitness mat
Hier zie je hoe het opvouw mechanisme werkt

Daarna leg je hem in zijn tas en rits je de tas dicht. Zowel de mat als de tas zijn voorzien van een handgreep/koord. De mat is aan beide uiteinden voorzien van een handgreep.

Een opgerolde mat leg je net wat minder makkelijk weg terwijl de opgevouwen Vitalic mat staand of liggend ergens weggeschoven kan worden. Ik zet hem tegen een muur aan of schuif hem onder mijn bed. Het voordeel van het koord en de handgrepen is dat meenemen naar de sportschool, yoga les of kelder van je schoonmoeder zo gepiept is.

Handgreep die aan de Vitalic mat bevestigd is
De mat heeft aan ieder uiteinde zo’n handgreep
2 Draagkoordjes aan de bovenkant van de Vitalic tas waar de Vitalic mat in bewaard kan worden
Handig draagkoord aan de tas waarin je de mat bewaard

Wat ik zelf heb gemerkt en ik persoonlijk veel waarde aan hecht in mijn sportruimte in huis is dat gebruik van matten en andere fitness accessoires zo ‘low effort’ mogelijk voor mij moeten zijn.

Daarmee bedoel ik dat hoe minder tijd en moeite het kost om de benodigde spullen erbij te pakken en klaar te zetten hoe sneller ik aan de slag kan met trainen. Dat zorgt ook voor meer motivatie om met mijn training te beginnen.

Materiaalgebruik

Score 7/10

De binnenkant van de mat is gevuld met schuim (foam). Welk type/soort foam dit exact is heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Vitalic schrijft dat het een zachter soort schuim dan gemiddeld is. Dat lijkt ook zo te voelen maar kan ook met de extra bemeten dikte van de mat (5 cm) te maken hebben.

Close up van de TPE buitenkant van de Vitalic fitness mat
Close up van de ‘TPE’ buitenkant

Het jasje om de foam heen is gemaakt van ‘TPE’. Dat staat voor thermoplastisch elastomeer. Dat is een verzamelnaam voor synthetische rubbers.

Vitalic mat in de lengte op een houten vloer
De TPE buitenkant geeft je veel grip

Dat betekent dat het om een type kunststof gaat. Alle TPE kunststoffen zijn op kamertemperatuur elastisch. Het grote voordeel van TPE is dat het uitstekend overweg kan met temperatuurschommelingen, druk en rekken. Daar komt bij dat TPE van gerecycled materiaal gemaakt kan worden.

Slijtvastheid

Score 7/10

Dan een stukje over slijtvastheid. Ik had het net over het feit dat de buitenkant van TPE is gemaakt. TPE Staat er onder andere om bekend enorm slijtvast te zijn.

Fitnessmatten gebruik je intensief, ik ook. Je ligt er met je hele lichaam op en er zijn genoeg mensen die ook hun (sport)schoenen aanhouden terwijl ze een mat gebruiken. De stof moet rekken, buigen en krijgt veel druk te verduren.

In de 2 maanden dat ik de mat in gebruik heb zijn er nog geen slijtageplekken naar boven gekomen. Geen scheuren of plekken waar materiaal dunner lijkt te worden. Ook geen stiksels die los komen.

Het enige wat lijkt te zijn gebeurd is dat de TPE ‘jas’ die om het foam heen zit net iets losser zit. Dat heeft tijdens mijn training echter geen nadelige gevolgen voor mij.

Levensduur

Score 7/10

Slijtvastheid en levensduur liggen een beetje in hetzelfde straatje. Van een gemiddelde fitnessmat mag je verwachten er toch zeker 1 tot 2 a 3 jaar mee te kunnen doen.

Dit is zeer sterk afhankelijk van de prijscategorie waar je in shopt en hoe (intensief) je een fitnessmat gebruikt. De Vitalic mat is niet de goedkoopste waardoor ik vind dat je er toch zeker enkele jaren plezier uit moet kunnen halen.

Daar kan ik je na 2 maanden gebruik echter nog niet zoveel over vertellen :-).

Zowel de individuele scores voor slijtvastheid en levensduur in deze review zullen daardoor naar mijn verwachting nog aangepast gaan worden. Op het moment dat ik de mat een jaar in gebruik heb zal de review bijgewerkt worden en deel ik met je wat er op het gebied van slijtage is gebeurd (of niet is gebeurd, dat kan natuurlijk ook 🙂 ).

Vocht en zweet

Score 7/10

Doordat de buitenkant van de mat uit TPE bestaat zou het in theorie voor een heel eind waterafstotend en waterdicht moeten zijn.

Dat kan ik zeker waarderen: tijdens het sporten zweet ik namelijk nog heviger dan een paard in de overgang, en ik kan je melden dat het grootste deel van het vocht inderdaad op het oppervlak blijft liggen.

Water dat op de oppervlak van de Vitalic mat blijft liggen
Vocht blijft grotendeels op de mat liggen
Water dat van de Vitalic mat af loopt en op de vloer terechtkomt
En loopt er ook zo weer af
Vlek van bijna opgedroogd water op de Vitalic mat
2 uur na het droog maken van de mat

Wanneer je de mat rechtop zet loopt het meeste vocht zo van de mat af. 100% waterdicht is hij niet. Bij overmatig zweten of knoeien van je drinkfles zal er wat in het TPE en uiteindelijk in het schuim daaronder trekken.

Onderhoud & Hygiëne

Score 8/10

In het verlengde van de kop ‘Vocht en zweet’ wat over het onderhoud en de hygiëne. Schoonmaken van de mat is kinderlijk eenvoudig.

Ik gebruik daarvoor warm water met appelazijn om de bacteriën te doden. Daarna een doekje met milde handzeep om de geur van het appelazijn te verwijderen om vervolgens de mat aan de lucht te laten drogen.

Als je dat wilt, kun je de buitenkant verwijderen en de hoes los wassen. Was ‘m niet (te) heet om krimpen te voorkomen. Het fijne van het TPE materiaal waar de buitenkant van is gemaakt is dat het vrijwel geen viezigheid en geuren vast kan houden. Onderhoud is daardoor minimaal en de mat blijft van zichzelf al aardig fris.

Goed om te weten: Vitalic raad zelf aan om na iedere sessie de mat 30 minuten te laten drogen voordat je ‘m inklapt. Dit om de groei van schimmels tussen de delen tegen te gaan.

Grip

Score 8/10

De grip is aan beide kanten goed te noemen. Dan bedoel ik de grip op je lichaam en de grip van de mat op de ondergrond.

Vitalic schrijft zelf dat ze gebruik hebben gemaakt van een gegraveerd profiel voor meer grip en optimale afvoer van zweet en vocht.

Zowel met als zonder sokken heb ik voldoende grip op de mat. Daardoor kan ik mijn gedachten bij mijn oefening houden. Grip van de mat is in mijn ervaring op zowel gras, steen als parket- en tegelvloer (zeer) goed te noemen.

Mijn Vitalic mat op een stuk tegelvloer en een stuk parket
Tegels, parket: het maakt ‘m niks

Ik gebruik hem tot ongenoegen van mijn vriendin nog wel eens in de keuken waar we een gladde zwarte tegelvloer hebben liggen (zie foto hierboven). Tegen mijn verwachting in kan de mat zich daar aardig goed op vast grijpen.

Natuurlijk krijg je er als je dat echt wilt wel beweging in. Zet je de mat in als surfplank van je bank naar het aanrecht of de koelkast dan zal er wat beweging in komen. Op gladde ondervloeren verwacht ik dat je wat verschuiving zult ervaren wanneer je oefeningen met veel beweging uitvoert. Denk aan burpees of jumping jacks. Al zijn dat oefeningen die je niet echt op een mat wilt doen.

Er is een makkelijke oplossing om alle mogelijke beweging tussen een fitnessmat en ondervloer te elimineren. Dat doe je namelijk door gebruik te maken van een handdoek of een anti slip yoga handdoek. Leg je mat bovenop die handdoek om glijden tegen te gaan.

Algehele kwaliteitsindruk

Score 9/10

Vitalic heeft wat mij betreft met deze fitness slash yoga mat een prima product in de markt gezet. De combinatie van de ruime afmetingen met de dikte en de veelzijdigheid in toepasbaarheid maken de mat naar mijn mening zo populair.

Veel fitnessmatten die in Nederland verkrijgbaar zijn richten zich op een specifieke eigenschap (lengte, dikte, antislip) of toepassing (yoga, meditatie). Het mooie van de Vitalic mat is dat hij aan op alle manieren in te zetten is.

Bovenaanzicht van de Vitalic mat in zijn tas
Vitalic mat in de opberg tas

Daardoor is hij geschikt voor iemand op leeftijd met kwetsbare gewrichten, maar net zo goed voor een tiener of twintiger die thuis helemaal los gaat met lichaamsgewicht oefeningen.

De kwaliteitsindruk is zoals je na het lezen van (bijna) mijn hele review kunt verwachten ontzettend goed te noemen. Het design is eenvoudig maar robuust. Geen onnodige fratsen in of aan de fitnessmat maar precies hetgeen je nodig hebt.

De TPE buitenzijde en foam binnenkant vormen een goede combinatie en ik ben blij dat Vitalic voor TPE gekozen heeft. Deze materiaalsoort is slijtvast, comfortabel, stoot vocht af en kan goed tegen het rekken en de druk die een fitnessmat voor z’n kiezen krijgt.

Prijs en (retour)garantie

Score 7/10

Laat ik met het prijskaartje in huis vallen: die is best groot. Oftewel: de mat kost je best een aantal van je zuurverdiende dukaten. Tuurlijk, er zijn duurdere fitnessmatten te vinden maar de mat van Vitalic bevind zich nog altijd aan de bovenkant van de markt.

Is hij dat waard? Voor mij is hij dat waard. Ik kan niet in jouw portemonnee kijken en ook niet voor jou bepalen wat een goede fitnessmat mag kosten.

Want dat is het: een goede fitnessmat. Ik durf dat wel te stellen (waaghals) en zie vooral een uitstekende mat wanneer je meer bescherming voor je gewrichten en lichaam in het algemeen zoekt.

Zo kan ik me goed voorstellen dat iemand met kwetsbare ledematen, reuma, artrose of iemand herstellend van een blessure de extra dikte goed kan waarderen. Buiten dat voldoet hij aan alle eigenschappen die je in een goede fitnessmat terug wilt zien.

Dus ja: flink prijskaartje, al verwacht ik dat dit zich op de lange termijn zal uitbetalen (dan bedoel ik dat ‘ie mogelijk lang mee gaat). Daarover lees je over een klein half jaar meer in deze review.

Vitalic hanteert een ’14 dagen niet goed geld terug’ garantie. Mocht je ‘m om wat voor reden dan ook niet fijn vinden dan kun je hem kosteloos retourneren.

De prijs vergelijken

Laten we de prijs eens afzetten tegen de concurrentie. In onderstaande tabel vind je een 4-tal veel verkochte fitnessmatten.

Het gaat uitsluitend om opvouwbare fitness matten.

FitnessmatPrijs
Vitalic opvouwbare mat€ 89
Tunturi fitnessmat pro€ 77,50
Airex oefenmat€ 74,90
Domyos opvouwbare fitnessmat€ 62,99

Het gaat in bovenstaande tabel allemaal om ‘luxe’ fitnessmatten die extra grote afmetingen en dikten hebben. Hoewel Vitalic de duurste mat in het overzicht is

Wie is ‘Vitalic’?

Vitalic is een jong Nederlands bedrijf en webshop welke fitness artikelen verkoopt die voornamelijk gericht zijn op ondersteuning en herstel.

Screenshot van de Vitalic webshop
De Vitalic webshop

Daarbij kun je denken aan de Vitalic fitnessmat waar je nu een review van leest, maar ook aan foam rollers, massage guns en yoga matten. Bij veel van de producten levert Vitalic een gratis trainingsschema.

Leuk om te zien dat waar bij veel fabrikanten zo’n schema slechts een gimmick is, Vitalic ervoor heeft gekozen een samenwerking aan te gaan met fysiotherapeuten van Het Fysiolab in Nijmegen. Zij stellen de schema’s voor Vitalic op.

Vitalic werkt ook samen met Stichting Duik de Noordzee Schoon. Deze stichting richt zich op het verwijderen van afval rondom wrakken en riffen in de Noordzee. Op hun website schrijven ze dat 10% van de winst naar deze stichting toe gaat.

Ervaringsdeskundige bij MuscleMeister

Jordy is 33 jaar en viel jaren geleden ruim 40 kilo af. Hij ontdekte een nieuwe passie: de gym en specifiek krachttraining. Heeft tientallen fitness accessoires en producten versleten. Experimenteert met voeding en supplementen. Zijn ervaringen, kennis en reviews deelt hij hier op MuscleMeister.

Plaats een reactie