Beste Trilplaat – Welke Powerplate kopen?

26 Minuten leestijd

Ben je op zoek naar de beste trilplaat, en weet je niet zeker welke trilplaat bij jou past? No worries!

Door alle beschikbare informatie over trilplaten en powerplates en de vele fabrikanten en modellen kan het maken van een keuze moeilijk zijn. Welke eigenschappen zijn nu echt belangrijk, en wat hoor je voor een beetje kwalitatief goede trilplaat te betalen?

Zwarte powerplate van het merk Rockerz
Thriller van een trilplaat

Omdat ik dit ook niet wist, heb ik de nodige uren onderzoek hieraan besteed. Ik heb uitgezocht welke eigenschappen van het trilplaat het belangrijkst zijn, welke trilplaat je (bijvoorbeeld) het beste voor herstel van blessures kunt kiezen en welke fabrikanten kwaliteit leveren (en welke juist niet).

Al deze bevindingen heb ik in deze uitgebreide review verwerkt. Ik leg je uit waar je op moet letten voordat je een powerplate koopt, en geef je een opsomming van de op dit moment (naar mijn mening) best beschikbare trilplaten in Nederland. Ik houd hierin natuurlijk ook rekening met budget, want niet iedereen heeft 1000 of 1500 euro liggen om even stuk te slaan op een vibrerende plaat met handgrepen :-).

Heb je geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Klik of druk hier om de ‘Top 8 Beste Trilplaten’ in dit artikel te bekijken.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt en is daardoor zoveel mogelijk up to date.

Wat is een trilplaat precies?

Een trilplaat of ‘Powerplate’ is een fitnessapparaat dat trillingen op een hoge frequentie door jouw lichaam heen stuurt. Zo’n trilplaat stimuleert jouw spieren op een veel hoger tempo dan jouw eigen lichaam toe in staat is.

Normaal gesproken spannen en ontspannen jouw spieren 1 of 2 keer per seconde. De trillingen van een trilplaat forceren jouw spieren om zich tussen de 30 en de 50 keer per seconde samen te trekken en weer te ontspannen.

Vibratiegolven visueel gemaakt
Is hier net de Matrix met al die trillingen.

Oorspronkelijk was de trilplaat in 1960 ontworpen door de Russische ruimtevaart, om ervoor te zorgen dat ze hun spiermassa en kracht konden behouden terwijl ze gewichtloos door de ruimte zweefden. Voordat wat slimme koppen de trilplaat hadden bedacht en ontworpen, moesten astronauten ruim 8 uur per dag trainen met weerstand om de spiermassa die ze hadden te kunnen behouden. Met de intrede van de trilplaat werd die tijd gehalveerd (!).

Op dit moment zijn trilplaten natuurlijk een commercieel product. Wellicht heb je ze al eens gespot in een sportschool, echter kopen de meeste mensen een trilplaat voor thuisgebruik. Een trilplaat kan gebruikt worden als warm-up, als herstelmiddel na een (zware) training maar kan ook ingezet worden om je de intensiteit van je workout(s) te verhogen.

Hoe werkt een trilplaat?

Trilplaten sturen hele sterke impulsen door je lijf heen, waardoor je snelle spiervezels veel meer werk krijgen dan ze gewend zijn. Dit is gek genoeg zo’n inefficiënt proces dat je daardoor veel energie verbruikt om überhaupt op de plaat te kunnen blijven staan.

De frequentie van trillingen die de trilplaat uitstuurt varieert namelijk, waardoor jouw lichaam hier constant op moet reageren. Zonder dat je het merkt is je hele lijf bezig met corrigeren en zichzelf in balans houden. Dit kan onder andere resulteren in gewichtsverlies, vetverlies en een strakker lichaam.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Dat is er zeker, al is de data die uit wetenschappelijke onderzoeken voortkomt wisselend wanneer het over de effectiviteit van trilplaten gaat. Wat met zekerheid gesteld kan worden is dat het gebruik van een trilplaat je vetpercentage kan verlagen. Dat wil niet zeggen dat die lovehandles met 2 weken trillen opeens als sneeuw voor de zon zijn verdwenen ;-).

In dit wetenschappelijk onderzoek over de effecten van een trilplaat werden 280 personen onderzocht en was er onder het overgrote deel van de groep sprake van een verlaagd vetpercentage. In een ander wetenschappelijk onderzoek kwamen de onderzoekers tot de verrassende conclusie dat vooral de spierkracht was toegenomen. Dat ging om een verhoging van spierkracht tussen de 2% en 5%.

Zijn er verschillen tussen een trilplaat en een powerplate?

Nee, daar zit over het algemeen weinig verschil tussen. Het zit hem vooral in de benaming – mogelijk klinkt Powerplate wat hipper en heftiger en verkoop het beter :-). Waar wel verschil in zit, is het ’type’ trilling dat een trilplaat of powerplate afgeeft.

Welke soorten trilplaten zijn er?

Niet alle trilplaten zijn dus hetzelfde. Er bestaan 3 verschillende ‘soorten’ trillingen die een trilplaat kan gebruiken. Disclaimer – onderstaande stof kan behoorlijk taai zijn :-). Ik ga in op de verschillende type vibraties die trilplaten kunnen gebruiken, hoe deze ontstaan, functioneren en welk type trilling het beste is voor welke doelstelling (zoals bijvoorbeeld een strakker lichaam versus afvallen of je vetpercentage verlagen).

1 – Trilplaat met verticale vibraties

Bij verticale trillingen beweegt het platform van de trilplaat recht naar boven en recht naar beneden – da’s niet heel verrassend. De trillingsfrequentie van zo een platform bedraagt meestal tussen de 20 en 50 Hz (Hertz).

Wat gebeurd er in het lichaam bij verticale vibratities?

De trillingen gaan aan de onderkant bij je voeten jouw lichaam in, en gaan recht naar boven toe richting je hoofd. Het volledige gewicht van je lichaam wordt in beweging gebracht en de circulatie van je lymfatische vloeistoffen (in je lymfeklieren) neemt toe.

Voor wie is een trilplaat met verticale vibraties een goede keuze?

Dit type vibratie (verticaal) is over het algemeen het meest geschikt voor sterke en erg actieve gebruikers. Het is perfect om de intensiteit van je al bestaande workout(s) te verhogen en zo meer spiermassa op te bouwen. Er zijn fabrikanten die claimen dat vanwege de trillingen mensen met Osteoporose hier baat bij zouden hebben. Onderzoek lijkt (vooralsnog) echter aan te tonen dat de trillingen niets doen voor botdichtheid.

Weergave van verschillende soorten vibraties in een trilplaat

2 – Trilplaat met oscillatie

Bij oscillatie is er een motor in de trilplaat aanwezig die de plaat continu laat kantelen. De ene keer gaat de rechterkant omhoog, dan weer de linkerkant. Als een soort wipwap, zeg maar. De frequentie hiervan ligt wat lager, tussen de 5 en 35 Hz.

Wat gebeurd er in het lichaam bij oscillerende trillingen?

Bij oscillatie is er sprake van een schommelbeweging die je lichaam op een intensieve(re) manier uit balans brengt dan puur en alleen vibratie, waardoor je nog meer spieren aanspreekt. Vooral de heupen, dijen en je core worden hierbij aangepakt.

Sommige trilplaten combineren oscillatie met vibratie, waardoor er een soort driedimensionaal effect ontstaat.

Wanneer kiezen voor een plaat met oscillerende trillingen?

Een trilplaat met oscillatie is perfect geschikt voor mensen met een verminderde mobiliteit in de rug en heupen, mensen die een zwakke(re) core (buikspieren) hebben of voor mensen die al een tijdje niet hebben gesport.

Het is de perfecte soort trilplaat voor de wat oudere mensen en mensen die niet (echt) actief zijn maar wel weer willen beginnen met bewegen.

3 – Elliptische trillingen

Bij elliptische trillingen wordt de beweging door een verticaal geplaatste motor gemaakt. Dit type vibratie is de mildste onder de trilplaten.

Wat gebeurd er in het lichaam bij elliptische trillingen?

Bij elliptische trillingen wordt vooral de balans van het lichaam aangesproken en de bloedcirculatie verbeterd.

Geschikt voor wie?

Een trilplaat met elliptische trillingen werkt het beste voor ouderen met een verminderde balans en/of problemen met de bloedcirculatie. Hij is natuurlijk ook geschikt voor mensen die niet al te heftige trillingen willen zoals bij verticale trillingen of oscillerende trillingen het geval is.

6 Voordelen van een trilplaat gebruiken

Het gebruik van een trilplaat of powerplate kent vele voordelen. Ik licht de (naar mijn bescheiden mening) 6 beste voordelen van een trilplaat hieronder voor je toe.

Bespaart tijd

We hebben allemaal het smoesje dat we te weinig tijd (over) hebben wel eens gebruikt om niet te sporten. Dat gaat niet op wanneer je een trilplaat gebruikt.

Dat komt namelijk doordat een trilplaat jouw het samentrekken en weer ontspannen van je spieren enorm versnelt. Hierdoor moet jouw lichaam harder werken om zichzelf in de juiste positie en in balans te houden. Combineer je jouw workout met een trilplaat? Dan is (afhankelijk van hoe intensief je workout is) 15 tot 30 minuten vaak al meer dan genoeg om er een goede workout in te krijgen.

De trillingen zorgen er namelijk voor dat het trainen een stuk lastiger wordt – je spieren worden veel meer en veel sneller gestimuleerd. Opdrukken of planken zal (deels) op een trilplaat zal dus een stuk uitdagender zijn.

Helpt gewicht te verliezen

Dit is toch wel een van de meest populaire redenen om een trilplaat te kopen – het verliezen van die kilo’s ongewenst lichaamsgewicht.

Je gaat echter weinig gewicht verliezen door stil te blijven staan op een trilplaat. Je kunt een powerplate voor je laten werken door je workout met de plaat uit te voeren. Denk aan bijvoorbeeld push-ups, squats of planken.

Door deze oefeningen op de plaat uit te voeren, wordt jouw lichaam veel intensiever belast. Alle processen en spieren moeten harder werken, waardoor vetverbranding versneld kan worden. Gratis tip; voer je trilplaat workout sessie in de ochtend uit voordat je gegeten hebt. Je lichaam spreekt door de relatief lange afwezigheid van eten dan veel sneller je vetreserves aan.

Een trilplaat kan er dus voor zorgen dat je sneller vet verliest. Zoals bij alle apparaten en accessoires geldt natuurlijk dat ook een trilplaat geen wondermiddel is. Wat het van je vraagt is consistentie. Train er drie tot vier keer per week mee en je zult vanzelf resultaten gaan zien, er van uit gaande dat je ook je dieet aanpast en niet 1000 calorieën per dag te veel binnen krijgt.

Meer spiermassa en spierkracht

Ook voor mensen die als (hoofd)doel het vergroten van hun spiermassa en spierkracht hebben kan een trilplaat een effectief hulpmiddel zijn.

Het grootste verschil met trainen in de gym is dat een trilplaat ‘low impact‘ is. Je kunt er vrij eenvoudig mee aan je spieren werken zonder stress voor je lichaam. Ondanks dat trilplaten low impact zijn, zijn ze effectief in het helpen opbouwen van spiermassa – maar hoe werkt dat dan?

De trilplaat stimuleert de spieren die je aan het trainen bent om op veel hogere snelheid samen te trekken en te ontspannen. Je spieren werken daardoor harder, waardoor de oefening die je aan het uitvoeren bent moeilijker wordt. Je hebt daardoor weinig tot geen extra weerstand op een trilplaat nodig om spiergroei te forceren.

Sterkere core en betere balans

Naast dat je door een trilplaat in je workouts te gebruiken je spierkracht kunt vergroten, kun je met een powerplate ook een goede core workout voor je buikspieren neerzetten.

Net zoals thuis of in de sportschool kun je op een trilplaat planken. Het effect hiervan is dat jouw hele lichaam veel harder moet werken om zijn postuur en balans te behouden. Hierdoor krijgen je buikspieren nog meer op zijn donder.

Kijk er niet van op als je een plank veel minder lang kan vasthouden wanneer je deze op een trilplaat uitvoert. Dat is volkomen normaal.

Verbeterde bloedsomloop

Een trilplaat kan je bloedcirculatie verbeteren doordat het de bloedsomloop versnelt. Wetenschappelijk bewezen en in te zien in dit onderzoek.

Handig, want slechte bloedcirculatie kan tot allerlei vervelende kwalen leiden zoals bijvoorbeeld continu koude handen en voetkrampen. Daarnaast kan een verbeterde bloedsomloop het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen.

Sneller herstellen van training of blessure

Door een trilplaat op de lichtste stand te gebruiken kun je hem als massage middel inzetten. Bijzonder effectief wanneer je spierpijn hebt een dag of twee dagen na het trainen, of wanneer je te maken hebt met een blessure.

De trillingen zorgen ervoor dat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en bloedsomloop wordt verbeterd en versneld. Er kan meer bloed bij de gebieden die geblesseerd of verzuurd zijn, waardoor de trilplaat bij kan dragen aan een sneller herstel.

Lang hoef je er voor dit effect ook echt niet op te staan. 5 Tot hooguit 10 minuten is meer dan voldoende. Veel spierpijn? Combineer een korte trilplaat sessie met een bad waar je dode zeezout in strooit. Door het hoge magnesium halte knappen je spieren nog sneller op.

Powerplate kopen – Hier moet je op letten

Grootte van het apparaat

Een trilplaat met vaste handvaten neemt (veel) meer ruimte in dan een trilplaat zonder handvaten. Da’s wel iets om rekening mee te houden.

De meeste ‘losse’ trilplaten zijn dusdanig compact dat je ze onder je bed kunt schuiven of op kunt bergen in een kast. Sommige modellen zijn ook voorzien van transportwieltjes zodat je de plaat eenvoudig kunt verplaatsen.

Ben je op zoek naar een zo klein mogelijke trilplaat? Dan raad ik je aan naar nummer 8 in onderstaande lijst te kijken. Dat is de Schmidt VIB11 Mini trilplaat.

Platform grootte

Heb je grote voeten en/of wil je vooral veel bewegingsruimte op de trilplaat? Dan is het verstandig hier rekening mee te houden bij aanschaf.

Een groter platform kent niet alleen voordelen bij een wat grotere voetmaat, maar ook wanneer je allerlei oefeningen op de trilplaat zelf wilt uit gaan voeren. Voer je een plank uit, dan wil je natuurlijk wel beide voeten of beide armen zonder problemen kwijt kunnen op het platform.

Het type trilling/vibratie

Trilplaten die enkel vibreren en dit ook alleen maar 1 richting op doen (vaak verticaal) zijn beperkt in hoe je ze kunt gebruiken. Als je budget het toestaat, raad ik je aan voor een trilplaat te kiezen die naast vibreren ook kan kantelen (oscillatie).

Gewichtslimiet

Alle trilplaten en powerplates kennen een limiet voor de hoeveelheid gewicht die ze kunnen verdragen. Fabrikanten duiden dit aan met de tekst ‘Maximaal belastbaar gewicht‘.

Voor alle trilplaten die ik in deze review behandel heb ik (naast andere gegevens) het maximaal belastbaar gewicht vermeld. Let op! Sommige trilplaten gaan ‘maar’ tot 120 kg, de meeste platen hebben een max van om en nabij 150kg.

Powerplate/trilplaat Reviews

Zoals bij ieder fitness product of apparaat moet je voordat je tot aanschaf overgaat de gebruikersreviews controleren. Er is bij het digitaal aankopen van producten vrijwel niets betrouwbaarder dan ervaringen en reviews van mensen die het product al gekocht hebben.

Ook in deze review en alle andere artikelen hier op MuscleMeister.nl geld dat minpunten net zo goed benoemd worden.

Voor een volledige workout is het misschien verstandig de aanschaf van een trilplaat te combineren met een yogamat of fitnessbal voor nog meer variatie en mogelijkheden.

Welke trilplaat is het beste? – Powerplate Top 8

De onderstaande lijst is een samenstelling van de op dit moment (naar mijn mening) best beschikbare trilplaten in Nederland. Een soort van vanzelfsprekend is de top 3 het duurst, maar ik heb ook rekening gehouden met het feit dat niet iedereen veel functies nodig heeft en dat het ook zomaar kan zijn dat je niet veel geld uit wenst te geven aan je (eerste?) trilplaat.

Hieronder een korte opsomming van de beste trilplaten gebaseerd op een doelgroep, doel of functie. Daar weer onder vind je een uitgebreide uiteenzetting van de 8 beste trilplaten met een samenvatting, plus- en minpunten en een linkje naar de beste prijs voor die specifieke powerplate.

De beste trilplaat voor bloedsomloop: BH Fitness Body trilplaat
Beste trilplaat voor ouderen: Happygetfit Leg Exerciser Pro
De beste trilplaat voor voeten en benen: BX Fitness Trilplaat
Beste trilplaat voor meer spieren: Tunturi Cardio Fit V20
De Beste trilplaat met handvaten: BH Fitness Combo DUO

#1 – Skandika 4D V3000 Trilplaat

Geavanceerde trilplaat van fabrikant Skandika met pols-afstandsbediening, Bluetooth muziek en LED verlichting

Nummer een in de trilplaat lijst der lijsten, de aanvoerder. De Skandika 4D V3000 heeft het vrijwel allemaal.

De trilplaat van fabrikant Skandika beschikt over 3 motoren (2 x 200W en 1x 80W) die ervoor zorgen dat er in 7 verschillende richtingen gevibreerd en getraind kan worden. Het licht gebogen oppervlak (‘curved surface‘) zou moeten helpen om de spieren nog dieper te stimuleren.

Door de drie motoren kan er op lage intensiteit getraind worden voor o.a. het verbeteren van de bloedcirculatie, mobiliteit of het ondersteunen bij een blessure. Ook trainen op hoge intensiteit is mogelijk voor vetverbranding, een betere balans, sterkere core en meer spiermassa.

De ingebouwde smart LED verlichting toont constant aan op welk intensiteitsniveau wordt getraind. Dit wordt tevens ook aangegeven op het grote touch-display, waarop ook andere relevante gegevens weergegeven worden zoals het geselecteerde programma en de totale trainingstijd.

De bediening van het touchscherm kan overigens ook uitgevoerd worden met behulp van de polsafstandsbediening. Met de aanwezige draaggrepen en transportwielen zorg je ervoor dat de trilplaat nergens in de weg staat en deze altijd makkelijk opgeborgen kan worden. Als toetje levert de fabrikant een trilplaat met anti-tril vloerbeschermingsmat.

 • 3 Motoren voor 7 verschillende richtingen
 • 4D Vibratie
 • 60 Snelheid/trainingniveaus
 • Polsband en touchscreen als bediening
 • 5 Weerstandsbanden inbegrepen
 • In maat verstelbare trainingsbanden met klittenband
 • Ingebouwde Bluetooth speaker voor draadloze muziek
Lengte79 cm
Breedte47 cm
Hoogte20 cm
Gewicht19 g
Aantal programma’s5 Programma’s,
Garantie2 Jaar
Vermogen200 Watt
Maximaal belastbaar gewicht150 kg
3 Motoren, 7 richtingen en 4D vibratie
Smart LED verlichting voor intensiteitsniveau
Verstelbare trainingsbanden voor gerichte armtraining
4 Programma’s + 1 Handmatig programma
Geen handgrepen/stangen
Misschien wel teveel mogelijkheden

#2 – BH Fitness Combo DUO YV56

Staande trilplaat met handvaten van het merk BH Fitness

Een krachtpatser. Dat is de Combo DUO YV56 trilplaat. Met een 550 Watt (!) sterke motor zijn er eindeloos veel mogelijkheden met deze overcomplete powerplate.

De opvolger van de absolute trilplaat-topper is deze BH Fitness Combo Duo YV56. Een grote trilplaat met grote handgrepen, wat de powerplate ideaal maakt voor de intensievere tril-sessies maar bijvoorbeeld ook voor ouderen of mensen die om wat voor reden dan ook slecht(er) te been zijn. Natuurlijk is dit ook een heel goede keuze wanneer je moeite hebt met balans houden en graag wat extra zekerheid in je handen en armen vast hebt.

Deze trilplaat is voorzien van een 550 Watt (!) sterke motor en kan de vibratiefrequentie doen oplopen tot 60 Hz. Dat betekent dat zowel heel intensieve programma’s (spieropbouw) als lage vibratiefrequenties (herstel en massage) tot de mogelijkheden behoren. Er is weinig wat niet kan met de Combo DUO YV56 van fabrikant BH Fitness.

 • 3 Verschillende typen vibraties
 • 20 Verschillende niveaus
 • 5 Programma’s
Lengte70 cm
Breedte64 cm
Hoogte134 cm
Gewicht52 kg
Aantal programma’s5 Programma’s
Garantie2 Jaar
Vermogen550 Watt
Maximaal belastbaar gewicht120 kg
Bijzonder divers en uitgebreid
Voor alle trainingsdoeleinden geschikt
Meerdere typen trillingen in 1 apparaat
Een flinke investering (in jezelf ;-))

#3 – Rockerz Fitness Trilplaat

Trilplaat van fabrikant Rockerz Fitness met zilveren afstandsbediening

De trilplaat van fabrikant Rockerz Fitness is misschien wel de beste prijs/kwaliteit keuze binnen deze Top 8. Hij is goed voor vetverbranding, spieropbouw en ook voor de bloedsomloop.

De trilplaat heeft vijf voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en 99 snelheidsniveaus om uit te kiezen. Het is daarbij ook mogelijk de plaat dusdanig in te stellen dat deze als massage na een (zware) training gebruikt kan worden.

Hij maakt gebruik van oscillatie, wat zoals we eerder in deze review hebben behandeld als een ‘schommelbeweging’ kan worden gezien. De wervels in je rug worden hierdoor ontzien, omdat er sprake is van minimale druk. Dit in tegenstelling tot vibratie, die voor een grotere belasting van de wervels zorgen.

Uiteraard komt de powerplate van Rockerz met afstandsbediening en ingebouwde Bluetooth speaker. Als kers op de taart worden er twee weerstandsbanden bij geleverd, die aan de zijkant(en) van de plaat te bevestigen zijn. Handig om je armen mee te trainen.

 • Vijf voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s
 • Instelbare snelheidsniveau (0-99)
 • LED Display met USB oplaadpoort
 • Ingebouwde Bluetooth speakers
 • Afstandsbediening
Lengte52,5 cm
Breedte32,5 cm
Hoogte12 cm
Gewicht9 kg
Aantal programma’s5 Programma’s
Garantie1 Jaar
Vermogen200 Watt
Maximaal belastbaar gewicht130 kg
Score van 4,5/5 onder 55+ Reviews (!)
Weinig geluid
Van intense training tot massage instelbaar
Ingebouwde Bluetooth speaker en bijgeleverde weerstandsbanden
Handleiding komt volgens kopers niet helemaal overeen met de trilplaat
Misschien wel teveel mogelijkheden

#4 – Tunturi Cardio Fit V20 Trilplaat

Een trilplaat met afstandsbediening van het bekende merk Tunturi

Ook het welbekende Finse fitnessmerk Tunturi maakt trilplaten en dit is een van de beste modellen – de Tunturi Cardio Fit V20.

De trilplaat maakt gebruik van oscillatie en heeft daardoor dus een ingebouwd ‘wipwap effect’, waardoor je lichaam nog harder moet werken om evenwicht te kunnen behouden. De oscillatie kun je combineren met vibratie voor een nog intensievere workout.

Je trainingsgegevens zijn af te lezen van 2 LCD schermen, die ook te bedienen zijn vanaf de afstandsbediening. De trilplaat beschikt over 30 snelheden en 4 programma’s waarvan 3 voorgeprogrammeerd en 1 manueel instelbaar.

Bij de trilplaat inbegrepen zijn een afneembare stoel met twee opdruksteunen waar je jezelf aan vast kunt houden. Je kunt hier push-ups mee uitvoeren maar ook weerstandsbanden aan vastmaken. Die weerstandsbanden zijn ook in de verpakking aanwezig. Tunturi levert twee van die banden bij de trilplaat.

Om de trilplaat op te kunnen bergen is deze voorzien van transportwielen, zodat hij na het afronden van je training niet in de weg staat.

Lengte73 cm
Breedte39,4 cm
Hoogte34 cm
Gewicht15 kg
Aantal programma’s4 Programma’s
Garantie2 Jaar
Vermogen200 Watt
Maximaal belastbaar gewicht150 kg
Score van 4,6/5 onder 20+ Reviews (!)
Inclusief alternatief zitje met opdruksteunen
30 Snelheden, 4 Programma’s waarvan 1 instelbaar
Inclusief afstandsbediening, 2 LED schermen en 2 weerstandsbanden
Bediening kan even uitvogelen zijn

#5 – Lifegoods Fitness Trilplaat

Een zwarte trilplaat van fabrikant Lifegoods Fitness die geleverd wordt met 4 resistance bands in de kleuren blauw, groen, rood en geel

Nummer 5 in deze Top 8 is de trilplaat van ‘Lifegoods Fitness’. Deze 200W sterke trilplaat kent 180 intensiteitslevels en kan tot 2700 vibraties per minuut aan.

Er zijn 5 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s aanwezig, die ieder 10 minuten duren. De intensiteit en andere gegevens kun je aflezen vanuit het ingebouwde LCD scherm.

Daarnaast heeft Lifegoods gezorgd voor de aanwezigheid van een antislip oppervlak en een ingebouwde Bluetooth speaker die eenvoudig aan je Apple of Android apparaat te koppelen is. Bijgeleverd zijn een workout poster, 2 weerstandskabel met handvaten en 4 (!) weerstandsbanden.

Zijn er dan geen minpunten? Jawel. Er is geen oscillatie aanwezig, wat wil zeggen dat het triloppervlak niet kan kantelen/bewegen. Het gaat dus enkel om vibratie. Het is bewezen dat trilplaten met meerdere trilrichtingen en met oscillatie effectiever zijn.

 • 180 Intensiteitslevels, tot 2700 vibraties per minuut
 • Antislip oppervlak en makkelijk op te bergen
 • Weinig geluid (60db)
 • LCD Scherm en ingebouwde Bluetooth speaker
Lengte67 cm
Breedte35 cm
Hoogte13 cm
Gewicht13 kg
Aantal programma’s5 Programma’s
Garantie2 Jaar
Vermogen200 Watt
Maximaal belastbaar gewicht150 kg
Score van 4,5/5 onder 20+ Reviews (!)
Inclusief 2 weerstandskabels met handvat en 4 weerstandsbanden
30 Snelheden, 4 Programma’s waarvan 1 instelbaar
Afstandsbediening, LCD scherm
Geen oscillatie (kantelen van het oppervlak), alleen vibratie

#6 – BX Fitness Trilplaat

Zwarte trilplaat met afstandsbediening van het merk BX Fitness

Met de nummer 6 in deze lijst van trilplaten starten we met de wat voordeligere trilplaten, wanneer je wat minder kan of wilt besteden bij het kopen van een trilplaat. Dat wil absoluut niet zeggen dat de trilplaat van BX Fitness een slechte keuze – integendeel.

De powerplate heeft een vermogen van 200 Watt, ingebouwde Bluetooth functie en LED Display. Hij beschikt over 3 programma’s en 3 intensiteitsniveaus.

Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je de intensiteit aanpassen, het volume van de ingebouwde speaker wijzigen en liedjes selecteren op je gekoppelde Android of Apple apparaat.

De bovenkant van de trilplaat is voorzien van een rubberen anti-slip patroon voor extra veel grip. BX Fitness levert twee resistance bands met handvaten bij de powerplate.

Lengte53 cm
Breedte13 cm
Hoogte32 cm
Gewicht13 kg
Aantal programma’s3
Aantal trainingsniveau’s3
Garantie1 Jaar
Vermogen200 Watt
Maximaal belastbaar gewicht120 kg
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Ingebouwde Bluetooth speaker met afstandsbediening
Alleen vibratie in 1 richting, geen oscillatie of 4D vibratiemogelijkheden

#7 – BH Fitness Body Trilplaat

Een trilplaat van het merk BH Fitness Body in de kleuren blauw, wit en zwart

De BH Fitness Body trilplaat is een relatief kleine no-nonsense powerplaat met een aantrekkelijk prijskaart. Ideaal wanneer je nog niet (echt) bekend bent met trilplaten en het gewoon eens wil proberen of op zoek bent naar een eenvoudige trilplaat zonder 1001 mogelijkheden.

Je kunt de trilplaat van BH Fitness in meerdere kleurencombinaties bestellen waaronder blauw, paars, rood en zwart-wit-roze.

Lengte53 cm
Breedte13 cm
Hoogte32 cm
Gewicht2.5 kg
Aantal programma’s3
Aantal trainingsniveau’s3
Garantie1 Jaar
Vermogen200 Watt
Maximaal belastbaar gewicht150 kg
Prima eenvoudige en betaalbare trilplaat
3 Trainingsprogramma’s
Alleen vibratie in 1 richting, geen oscillatie of 4D vibratiemogelijkheden
Geen afstandsbediening, geen Bluetooth speaker

#8 – Schmidt Sportsworld VIB11 Mini Trilplaat

Een compacte trilplaat van fabrikant Schmidt Sportsworld, met een houten rand

We eindigen deze lijst met de nummer 8, de Schmidt Sportsworld VIB 11 Mini trilplaat. Heel toevallig ( 😉 ) de meest compacte en de meest voordelige keuze in deze hele review.

Gek genoeg biedt de VIB11 ondanks zijn geringe formaat (meer dan) voldoende vermogen. Aanwezig zijn een LED monitor, 3 trainingsprogramma’s en twee rekbanden.

Wanneer je voor deze trilplaat moet kiezen? Wanneer je niet (te)veel wenst te spenderen aan een trilplaat en je een zo compact mogelijke powerplate wil hebben die je eenvoudig op kunt bergen.

Lengte59 cm
Breedte48 cm
Hoogte15 cm
Gewicht7.4 kg
Aantal programma’s3
Garantie1 Jaar
Vermogen75 Watt
Maximaal belastbaar gewicht150 kg
Meest compacte trilplaat in deze lijst
Meest voordelige trilplaat in deze lijst
Kwaliteitsfabrikant, lange levensduur
Kabels met handvaten die aan de trilplaat bevestigd kunnen worden
Geen oscillatie (kantelen van de trilplaat), vibratie alleen eenrichtingsverkeer
Geen instelbaar programma

Trilplaat kopen – Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen en antwoorden zijn veelgestelde vragen over de aanschaf en gebruik van een trilplaat.

Hoe duur is een trilplaat?

Die prijzen liggen (heel) ver uiteen. Van 80 euro tot 1500 euro. Wil je een goede basic trilplaat zonder poespas, reken dan op 100 tot 200 euro. Wil je een complete trilplaat veel vermogen, veel vibratie standen en trainingsprogramma’s reken dan op 200 tot 500 euro. In deze review behandelen we trilplaten van 80 tot 1100 euro.

Maken trilplaten veel geluid?

De meeste trilplaten maken geluid. Vergelijk het met jouw smartphone die trilt, maar dan op steroïden ;-). Er zijn (extra) stille trilplaten beschikbaar zoals de Skandika 4D V3000 in deze review.

Kan ik mijn trilplaat iedere dag gebruiken?

Op een lage stand als massagefunctie kun je een trilplaat dagelijks gebruiken. Voor intensievere oefening(en) raad ik je dit niet aan. Je traint met de trilplaat meerdere spiergroepen, die hersteltijd nodig hebben. Houd het op maximaal drie keer per week en bouw de tijd die je erop spendeert op (en start bijvoorbeeld met 5 minuten).

Hoe lang moet je op een trilplaat staan?

Wanneer je net start raad ik je aan met 5 minuten per sessie te beginnen. Dit kun je opbouwen naar drie tot maximaal vier sessies per week van 15 tot 30 minuten.

Verbrand een trilplaat buikvet?

Dat ligt er aan wat je op een trilplaat doen. Wanneer je statisch (stil)staat op een trilplaat, is deze vraag niet met een zekere ja of nee te beantwoorden – onderzoekers zijn het daar namelijk nog niet over eens. Voer je oefeningen zoals de squat uit op een trilplaat, dan zul je meer vet verbranden dan zonder trilplaat omdat je lichaam en spiergroepen zwaarder belast worden. Plaatselijk buikvet verliezen gaat overigens niet, vet verlies je altijd over heel je lichaam.

Kopen van een Powerplate – Samenvatting

Wanneer je dus van plan bent om een trilplaat te gaan kopen zijn er best wat zaken die het waard zijn om rekening mee te houden. De grootte van het apparaat, het vermogen, het aantal trainingsprogramma’s, de typen vibratie en oscillatie en ga zo nog even door.

Al die punten en meer hebben we samen behandeld in deze uitgebreide trilplaten review. Mijn advies is om eerst je budget te bepalen samen me het doel waar je de trilplaat voor in wilt gaan zetten. Op die manier kun je vrij eenvoudig ‘af gaan strepen’.

Het staat je natuurlijk ook vrij om een keuze te maken uit de 3 beste trilplaten, wanneer je het vervelend vind om net wat meer uit te geven. Op die manier weet je dat je voor een apparaat kiest welke lang mee gaat en over het algemeen bijzonder compleet is. Zo kun je met de eerste 3 trilplaten in bovenstaande lijst echt alle kanten op – van herstel en massage tot (zeer) intensieve workout.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat ze in een reactie hieronder achter en ik kom er graag bij je op terug :-).

Plaats een reactie